Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na budowe a droga prywatna

T i A

Recommended Posts

Kupilem dzialke do ktorej dojezdzam droga prywatna (mam w niej udzial).

Teraz pytanie czy wystepujac o pozwolenie na budowe musze miec jakies pozwolenie zjazdu na maja dzialke?Czy moze z drogi publicznej na droge prywatna?

Dodam,ze droga prywatna jest naniesiona na mapki i ma nadana nazwe przez gmine ktora chciala przejac ta droge ,ale wlasciciel nie chcial oddac za darmo,a gmina biedna i niechce kasy placic.Nie wiem czy to wazne,ale nie znam sie wiec pisze wydajace sie mi potrzebne informacje.

moim zdaniem nie potrzebujesz nic ale wystąp do zarzadcy drog publicznej z zapytaniem o mozliwość włączenia w drogę publiczną poprzez istniejacą droge prywatną, której jesteś współwłaścicielem

Czy to jest konieczne do pozwolenia na budowe bo bezsensu bedzie tracic czas jezeli do niema nic wspolnego z uzyskaniem pozwolenia na budowe

moim zdaniem nie potrzebujesz nic ale wystąp do zarzadcy drog publicznej z zapytaniem o mozliwość włączenia w drogę publiczną poprzez istniejacą droge prywatną, której jesteś współwłaścicielem

Czy to jest konieczne do pozwolenia na budowe bo bezsensu bedzie tracic czas jezeli do niema nic wspolnego z uzyskaniem pozwolenia na budowe

niestety ma coś wspólnego :) musiasz jakoś dojeżdżać a prawo budowlane mówi o koniecnzosci uzyskania niezbędnych uzgodnień decyzji itepe, w tym również drogowych, które powinny być przedłożone wraz z wnioskiem o pozwolenie na budowę domu. W tym wypadku to powinna być formalność.

Twoja działka, na której budujesz dom, musi mieć połąćzenie z drogą publiczną (dostęp do niej) więc zarządca drogi publicznej musi w jakiś sposób oświadczyć ,ze taki dostęp ta działka ma

Ja miałam podobną sytuację, tyle że u mnie dojazd do drogi publicznej wiązał się z pokonaniem najpierw drogi prywatnej. Starostwo zażądało od gminy uzgodnienia wjazdu przez drogę prywatną. Zwróciłam się do gminy ze stosownym wnioskiem i takie uzgodnienie dostałam.

Wlasnie tak samo jest u mnie;

-z dzialki wjezdzam na droge prywatna(moja) i dojezdzam do drogi publicznej

Tylko nie wiem czy ma to znaczenie u mnie jest to terenie miasta.

musiasz jakoś dojeżdżać a prawo budowlane mówi o koniecnzosci uzyskania niezbędnych uzgodnień decyzji itepe, w tym również drogowych, które powinny być przedłożone wraz z wnioskiem o pozwolenie na budowę domu. W tym wypadku to powinna być formalność.

Twoja działka, na której budujesz dom, musi mieć połąćzenie z drogą publiczną (dostęp do niej) więc zarządca drogi publicznej musi w jakiś sposób oświadczyć ,ze taki dostęp ta działka ma

Jasniej sie chyba nie da,widzicie pozwolenie na budowe na zalatwiac projektant jak tylko skonczy projekt domu,ktory juz powinien byc skonczony.Niechce czekac az on mi powie to 2 minunty przed ze tego nie ma i tam tego.

Nie znam sie wiec was zapytalem bo czytalem kilka watkow o tej sprawie i tak myslalem ze mnie to nie minie :D