Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ratunku - dzięcioł niszczy mi elewację :(

Niebieska_2004

Recommended Posts

dajcież spokój... przecież taki dzięcioł to szkodnik. Nie mówimy tu o biednym dzięciołku który sobie dziobie drzewka w lesie ale o bestii która dewastuje naszą własność :evil: tu nie ma taryfy ulgowej albo ona albo nasz dom! Uważam że każdy sposób rozwiązania tego problemu ma uzasadnienie - łącznie z eksterminacją szkodnika. Gorzej że niektóre dzięcioły (chyba nie wszystkie) są pod ścisłą kontrolą a trzeba pamiętać że może to być być prowokacja CBŚ, CBA, CIA w tym nawet samego agenta Tomka ;) który wysyła szkolonego dzięcioła i czeka tylko na zamachnięcie się na jego życie... :D

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dajcież spokój... przecież taki dzięcioł to szkodnik. Nie mówimy tu o biednym dzięciołku który sobie dziobie drzewka w lesie ale o bestii która dewastuje naszą własność :evil: tu nie ma taryfy ulgowej albo ona albo nasz dom! Uważam że każdy sposób rozwiązania tego problemu ma uzasadnienie - łącznie z eksterminacją szkodnika.

Tak po prawdzie, największym szkodnikiem i bestią, która dewastuje naszą własność – czyli przyrodę, jest człowiek. I to raczej jest filozoficzne i logiczne stwierdzenie, a nie jakiegoś nawiedzonego ekologa.

Niestety ogólnie przyjęta, jedyna „prawda”, czyli BK + 20cm styropianu, zawsze i wszędzie - ma również swoje wady, o których się nie wspomina, a jak ktoś nie daj Boże „odważy się” jest uznany za oszołoma. Tu jest przykład takiej wady.

Niestety, budując dom w (lub przy) kompleksach leśnych, parkach itp. takie wizyty naszych dzikich „przyjaciół” są „naturalnym czynnikiem” takiej decyzji, ale na etapie wyboru działki, czy budowy, raczej nie są brane pod uwagę. A skutek – winny dzięcioł.

spróbuj odtwarzac "Dziecko w czasie" zespołu Led Zeppelin

jak sie wsłucha w solówke Ritchie Blackmora - zapomni o styropianie i Twojej elewacji ...

Stanowczo odradzam. Znalezienie takiego covera w wykonaniu Led Zeppelin zajmie Ci pewnie sporo czasu. A i tak wątpię czy zakończy się sukcesem.

Polecam raczej wersje oryginalną Child in Time, Deep Purple. :wink: :D

sprawa jest prosta!!!

odpusc sobie plyty z odglosami i inne takowe wynalazki!!

NIESTETY nie ma innego wyjscia.. jak odstrzelic ptaka!!!

Zasada prosta albo Wy albo ON...

Wykonczy Was psychicznie...

I radze jak najszynciej zanim inne ptaki sie nie zorientuja ze kumpel znzlaz fajne miejsce..

No chyba ze masz taki kolor elewacji ze ptak myslal ze to drzewo?? moze wystarczy przemalowac????

Ale to sa koszta wiec....

sprawa jest prosta!!!

NIESTETY nie ma innego wyjscia.. jak odstrzelic ptaka!!!

..

Ciekawe podejście.

A jak to nie byłby ptak, tylko dziecko sąsiada, które mimo upomnień…..

yyyy... czegos nie czaje... to Ty sobie dalej dawaj upomnienia dzieciołom.. mozesz im nawet mandaty wypisywac :D... albo dawac zolte i czerwone kartki.. ale to i tak nie pomoze... ciekawe co zrobi jak na wiosne sie dodatkowo jeszcze pod podbitke inne ptaki zagniezdza.. i zaczna niemilosiernie piszczec.. i paskudzic wszstko co jest naokolo.. to bedzie z nimi rozmawiac?? ale to wtedy z kazdym z osobna czy zrobi zebranie??? zeby nie bylo!! nie jestem za krzywdzeniem zwierzat... dalko mi od tego i zawsze wychodzilem z takiego zalozenia.... oburzalo mnie gdy ktos zabijal ptaki... ale punkt patrzenia zalezy od punktu siedzenie... w momencie gdy to ja sobie wybudowalem domek i to mi zaczely ptaki psuc cos za co musialem zaplacic... to juz nie bylo fajnie... najppierw puscilem odglosy drapieznikow..orzel, jastrzab it... wydaje mi sie ze ptaki to rozbawilo niz przestraszylo... ok zaczalem dodawac trutke do pokarmu dla ptakow.... za madre nie ruszyly... zaczalem zaklejac gniazda... to pajwialy sie gdzie indziej... no teraz jest jesien wiec uciekly...ale juz wiosna jest powrot.. teraz mam podbitke i bedzi test czy znajda jakies wejscie czy nie... jezeli znacie jakis niezaodny sposob to z przyjemnoscia wykorzystam, ael chodzac po forum swego czasu nic nie znalazlem...

.

to jest las.

On tam ma prawo być. Człowiek... może, jak będzie grzeczny

Zrobić elewację z płytek klinkierowych i po problemie

boazerii drewnianej nie polecam - właśnie taką zeżarł dzięcioł u mojego ojca :lol: Pocieszające jest., że po 2 latach mu się znudziło i się wyniólł. Styropian i boazerię załatali io jest OK

.

to jest las.

On tam ma prawo być. Człowiek... może, jak będzie grzeczny

Zrobić elewację z płytek klinkierowych i po problemie

boazerii drewnianej nie polecam - właśnie taką zeżarł dzięcioł u mojego ojca :lol: Pocieszające jest., że po 2 latach mu się znudziło i się wyniólł. Styropian i boazerię załatali io jest OK

nie to nie jest las.. idąc dalej mozemy powiedziec ze przeciez wszedzie byly lasy... elewacja z plytek klinkierowych.. halo nie kazdy s... kasą.. a dwa wychodzi na to ze ten ptak o terrorysta.. bo on chce to ja musze sie dostosowac.. a jak przyjdzie stado dzikow to jakies przytulne gniazdo i dla nich sie znadzie w kotlowni kolo pieca... zorientuj sie jeszce czy w lasach nie ma jakies wiekszej zwiezryny, bo moze lepiej brac nogi zapas... bo jak sie zorentuja ze taki doktor Dolitle i wszystkich przyjmie...t o moze byc wesolo :)

Używanie wiatrówki do celów opisanych wyżej jest aktem bezsilności. Nie po to pysznimy się być "naczelnymi", aby nie móc przechytrzyć zwierzaka. Myśleć, myśleć albo szukać gotowych rozwiązań nie rzadko występujących już w przyrodzie.

brawo... czekamy

Po pierwsze trzeba sie zastanowic dlaczego dizecioł rozwala elewacje. Sprawa jest prosta odgłos walenia w styropian daje taki sam efekt akustyczny jak spróchniałe drewno.

Znam historie opowiadną przez pewnego profa - jak dzięcioły zjadły sikorki. Zjadły piskleta w budkach lęgowych robionych z trocinobetonu i styropianu bo mysłały, że to robaki :o

Ja zapobiec dewastacji elewacji. Obwiesic domek jak choinke tasmami fruwającymi na wietrze. Powieścic kawałki sztucznego futra jak girlande wokół domu. Pomyślec o zmiane akustyki przez obłozenie czymś dodatkowym sciany.

My mamy problem ze szpakami robią gniazda w rynnach i bąbardują na taras i balkon.Próbowaliśmy wszystkiego tz sylwetki ptaków drapieżnych w każdym oknie, sylwetka przymocowana do komina też nic nie dała ani odgłosy.Ale pomogła jedna rzecz!!!Mąż położył na rynnie torbę podróżną i ptaki się wyniosły,co prawda na inną rynnę ale balkon jest czysty.Nie wiem tylko co z dzięciołem...?

zaczalem dodawac trutke do pokarmu dla ptakow.... zaczalem zaklejac gniazda... nie ma innego wyjscia.. jak odstrzelic ptaka!!! .

Skrajnym debilizmem jest chwalenie się publicznie, że złamało się prawo. Zdecydowana większość ptaków w Polsce w tym wszystkie dzięcioły objęte są ochroną gatunkową. Za zabicie takiego ptaka grozi kara pozbawienia wolności do dwóch lat.

zaczalem dodawac trutke do pokarmu dla ptakow.... zaczalem zaklejac gniazda... nie ma innego wyjscia.. jak odstrzelic ptaka!!! .

Skrajnym debilizmem jest chwalenie się publicznie, że złamało się prawo. Zdecydowana większość ptaków w Polsce w tym wszystkie dzięcioły objęte są ochroną gatunkową. Za zabicie takiego ptaka grozi kara pozbawienia wolności do dwóch lat.

jak przesledzisz wszystkie posty w tym temacie to nie ma nawet slowa, ze ucierpial chociaz jeden ptak A TYMBARDZIEJ gatunkowy... radze wyedytować swoj post...

warowałeś nad zatrutą karmą przez cały dzień (dni)?

troche wyobrazni... ptaki k..wa nie jedza w powitrzy tylko chodza po tym jedzeniu wiec bylo by widac..

nie

wiekszość trutek to pochodne kumaryny. działają w ten sposób, że zwierze traci krzepliwość krwi i pada po pewnym czasie z powodu... krwotoków wewnętrznych. Zdąży pójśc gdzieś się schować.

A ty zrób sobie pustynię wokoło. Po co ci było wynosić się do lasu? trzeba było w środku miasta się budować, tam nie ma takich problemów.

Tak jest jak jak najpierw się ktos wynosi na łono przyrody a potem tą przyrode ukatrupia, bo mu przeszkadza.

Mój ojciec przynajmniej z pokora przyjął dziecioła i zniszczoną boazerię, bo jak stwierdził - ładnych parę drzew wyrąbał, żeby mieć gdzie dom potawić, to i dzięcioł ma gorzej. Więc trzeba się dogadać i jakoś razem zyć.