pierwek 20.10.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 a'propos ocieplenia klimatu... za wirtualną polską": "Nikt w Niemczech nie pamięta tak zimnej październikowej nocy, jak ta z poniedziałku na wtorek - stacja meteorologiczna Funtensee w Bawarii zmierzyła minus 24,3 stopnia" Przypomnę - mamy październik. Tyle w temacie ocieplenia klimatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartolomeo_ 20.10.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Czyli wg Ciebie trasa obwodnicy ma przebiegać przez Augustów , lub ma pozostać jak dotyczas - czyli przez środek Augustowa mają przejeżdżać dziesiątki tirów całą praktycznie dobę ?? Przez Raczki - wilk syty i owca cała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartolomeo_ 20.10.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 a'propos ocieplenia klimatu... za wirtualną polską": "Nikt w Niemczech nie pamięta tak zimnej październikowej nocy, jak ta z poniedziałku na wtorek - stacja meteorologiczna Funtensee w Bawarii zmierzyła minus 24,3 stopnia" Przypomnę - mamy październik. Tyle w temacie ocieplenia klimatu. wróć do mojej wcześniejszej wypowiedzi: ŚREDNIA TEMPERATURA ROCZNA, a nie maksymalna ani minimalna w danym dniu/nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 20.10.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Czyli wg Ciebie trasa obwodnicy ma przebiegać przez Augustów , lub ma pozostać jak dotyczas - czyli przez środek Augustowa mają przejeżdżać dziesiątki tirów całą praktycznie dobę ?? Przez Raczki - wilk syty i owca cała. No widzisz - a tak się akurat składa że mam przyjaciół którzy mieszkają w Mazurkach - zaraz obok Raczków - i co oni maja powiedzieć ?? Przyjaciel wybudował dom kilka lat temu , zamieszkał z rodziną i teraz mają mu wybudować koło domu obwodnicę ?? Co Ty na to ?? Co on ma na to powiedzieć ?? - ma się do jednego ze swoich drzew przykuć i protestować przeciw obwodnicy przechodzącej przez Raczki/Mazurki ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartolomeo_ 20.10.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 sławy? właśnie one to ekoteroryści, Ci którzy na wielką skalę wyłudzają kasę profesorowie z najlepszych uniwersytetów na świecie, specjaliści w dziedzinach meteorologii, biologii, ekologii itp. ale to nic bo Józek z Koziej Wólki wie lepiej, bo mu wczoraj kałuża przed domem zamarzła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartolomeo_ 20.10.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 No widzisz - a tak się akurat składa że mam przyjaciół którzy mieszkają w Mazurkach - zaraz obok Raczków - i co oni maja powiedzieć ?? Przyjaciel wybudował dom kilka lat temu , zamieszkał z rodziną i teraz mają mu wybudować koło domu obwodnicę ?? Niezłe, jeździć się chce, ale obok domu droga jest bee. Trzeba się zdecydować albo budujemy i nie wszyscy będą mieli cacy (chyba że wszędzie zbuduje się tunele co ze względów finansowych jest nierealne), albo dajmy sobie spokój z nowymi drogami. A logika "wszystko co nam przeszkadza wepchnijmy w lasy bo zwierzęta głosu nie mają i nie umieją protestować" jest wyjątkowo egoistyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 20.10.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 To, że gdzieś tam jest cieplej nie oznacza od razu ocieplenia klimatu. Oj wkroczyłeś na grząski grunt Ocieplenie klimatu wylicza się na podstawie średnich temperatur rocznych w różnych częściach świata, a te rosną w sposób lawinowy. Do tego lodowce topnieją w miejscach, które zajmowały przez tysiące lat (i to z roku na rok). Możemy sobie tutaj dyskutować, ale badania najtęższych umysłów świata potwierdzają efekt cieplarniany i jego przyczyny. No niestety przyczyn nie potwierdzają. Na dzień dzisiejszy jasną sprawą jest, że emisja CO2 nie jest powodem efektu cieplarnianego, bo znaczną większość wytwarzają oceany. Może to i jest powód, ale trudno człowieka o to winić. Powtarzam - epoki ciepłe i zimne mieliśmy na naszej planecie zanim powstał człowiek. Tak jak wyginięcie wielu gatunków nie było spowodowane działalnością człowieka. Zależy jaki przedział czasu bierzemy pod uwagę. Jeśli ostatnie dwa tysiące lat to chyba dla każdego jest oczywisty fakt, że ponosimy całkowitą odpowiedzialność za masowe wymieranie gatunków na Ziemi. Za dinozaury również? Jeśli dowodem na wyginięcie gatunków jest obecność człowieka to oczywiście. Dla mnie to po prostu ewolucja, a czy człowiek ma w niej swój udział, czy nie (w znacznej większości w historii Ziemii nie miał) nie ma znaczenia. W ekologii jest więcej bojowników o swoje interesy niż troski o środowisko. Niekoniecznie, a jeśli można obie kwestie połączyć, to tylko przyklasnąć. Jeśli to pomaga czemukolwiek. Dość jest już jednak przykładów szkodzenia planecie poprzez działania "ekologiczne". Pamiętajmy, że człowiek jest jego częścią i to co on robi jest również naturalne. Już dawno nie mój drogi, tak od ponad 500 lat. Tutaj właśnie kłania się nauka zwana ekologią badająca oddziaływanie pomiędzy organizmami a ich środowiskiem. Wg. prawideł nauki człowiek w siedlisku spełnia rolę pasożytniczą, a inne naczelne nie pełnią takiej roli w środowisku, tak więc nasze postępowanie nie jest naturalne, ale nabyte. Co za różnica czy naczelne, czy nie? Dla mnie owad, czy roślina jest takim samym fragmentem przyrody, a tam pasożytów na pęczki. A o tasiemcu kolega słyszał, czy o glizdzie ludzkiej? Niedługo ekolodzy zaczną wyłapywać drapieżniki polujące na zagrożone gatunki. Błąd merytoryczny, akurat drapieżniki (poza człowiekiem) są najbardziej zagrożone wymarciem na naszej planecie. Czy to oznacza, że nie polują na inne zagrożone gatunki? Dla mnie węgiel jest również energią odnawialną bo wytwarza się on naturalnie, a nie przez działalnośc człowieka Dla Ciebie może tak, ale dla reszty ludzkości węgiel nie jest surowcem odnawialnym, przeczytaj definicję wtedy zrozumiesz. Dodatkowo surowce nieodnawialne wyczerpują się w szybkim tempie. Ocenia się, że światowe zasoby węgla wystarczą na 220 lat, gaz ziemny ponad 60 lat, a ropa naftowa na 30-40 lat. Oczywiście jeśli uda odnaleźć się nowe złoża ten czas ulegnie wydłużeniu, nie zmienia to jednak faktu, że przyszłe pokolenia będą miały WIELKI PROBLEM. Straszenie o końcu zasobów przewija się od początku rozpoczęcia ich wykorzystywania. Kiedyś się skończą. Słońce również. Co do odnawialności to tylko kwestia definicji czasowej. Drewno odnawia się kilkadziesiąt lat, węgiel kilka milionów. Notabene nikt jeszcze nie przedstawił udowodnionej teorii powstania węgla, czy ropy, w związku z tym ciężko pisać o czasie ich odnawialności. Natura jest sporo mądrzejsza niż wszyscy ekolodzy razem wzięci. Potrafiła sobie radzić sporo przed narodzinami człowieka to i z tym krótkim okresem sobie poradzi. Czy to będzie poprzez zmniejszenie populacji, czy poprzez wykorzystanie innej energii to już bez różnicy. Tak, czy owak sobie poradzi. Zanim człowiek powstał gatunki ginęły, pojawiały się nowe, klimat się zmieniał wielokrotnie, lądy się przesuwały, a ktoś śmie twierdzić, że jeśli teraz dzieje się to samo to jest to wina człowieka. Ja twierdzę, że natura ma sporo większy wpływ na człowieka niż człowiek na nią. Dla mnie ekologia ma szczytne cele, ale sens mają tylko do momentu, gdy poprzez działania ekologów szkodzi się więcej niż pomaga. W innych dziedzinach wygląda to podobnie. Czy naprawdę pomoc społeczna poprzez rozdawanie zasiłków rzeczywiście pomaga ludzią biednym? Ale to na inną dyskusję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.10.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 sławy? właśnie one to ekoteroryści, Ci którzy na wielką skalę wyłudzają kasę profesorowie z najlepszych uniwersytetów na świecie, specjaliści w dziedzinach meteorologii, biologii, ekologii itp. ale to nic bo Józek z Koziej Wólki wie lepiej, bo mu wczoraj kałuża przed domem zamarzła ale ja nie mam na imię Józek i nie jestem z Koziej Wólki kałuży przed domem nie ma, więc nie miało co zamarzać a może Ty o kimś innym piszesz a że są najlepsi to widać po tym jaką panikę sieją te darmozjady i jak skutecznie potrafią zaryczeć tych, którzy sądzą coś wręcz przeciwnego ale nie ma się co dziwić, walka jest o sporą kasę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartolomeo_ 20.10.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Za dinozaury również? Dwa tysiące lat temu żyły dinozaury?!?! Do podstawówki marsz! Dla mnie to po prostu ewolucja, a czy człowiek ma w niej swój udział, czy nie (w znacznej większości w historii Ziemii nie miał) nie ma znaczenia. Ojej aż szkoda czasu na odpowiadanie na te farmazony. Wypieranie przez człowieka innych gatunków z ich siedlisk, bezpośrednie niszczenie siedlisk, wybijanie zwierząt dla celów konsumpcyjnych (kolega słyszał o turze, o żubrze w ostatniej chwili uratowanym od wyginięcia i o tysiącach innych gatunków wybitych z ręki człowieka?) – to przyczyny w których człowiek nie ma udziału? BRAWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.10.2009 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 proponuję mowy tematten jest od obrony przed wandalem, nie od ekoteroryzmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.10.2009 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 To, że gdzieś tam jest cieplej nie oznacza od razu ocieplenia klimatu. Oj wkroczyłeś na grząski grunt Ocieplenie klimatu wylicza się na podstawie średnich temperatur rocznych w różnych częściach świata, a te rosną w sposób lawinowy. Do tego lodowce topnieją w miejscach, które zajmowały przez tysiące lat (i to z roku na rok). Możemy sobie tutaj dyskutować, ale badania najtęższych umysłów świata potwierdzają efekt cieplarniany i jego przyczyny. Głupia sprawa, ale jest też wiele "najtęższych umysłów świata", którzy się od tej teorii i jej domniemanych przyczyn odżegnują co sił, wręcz przy tym o medialnie stworzonej bzdurze coś pod nosem mamrocąc. A co do średnich temperatur - a podasz mi wykres obrazujący zmiany owych średnich temperatur na przestrzeni powiedzmy ostatnich 10 000 lat? Nie podasz? Bo brak danych? No to skąd wiesz, że obecny wzrost średnich temperatur nie jest jedynie chwilową fluktuacją? Zwłaszcza, że bez problemu można wybrać z dostępnych danych okres (wieloletni - to tak dla jasnosci), który pokaże, że nie tylko nie ma wzrostu a wręcz spadek jest? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 20.10.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Za dinozaury również? Dwa tysiące lat temu żyły dinozaury?!?! Do podstawówki marsz! No chyba i to na polski bo to nie ja pisałem o 2 tysiącach lat. Historia Ziemii to "trochę" więcej niż 2 tysiące lat. Dla mnie to po prostu ewolucja, a czy człowiek ma w niej swój udział, czy nie (w znacznej większości w historii Ziemii nie miał) nie ma znaczenia. Ojej aż szkoda czasu na odpowiadanie na te farmazony. Wypieranie przez człowieka innych gatunków z ich siedlisk, bezpośrednie niszczenie siedlisk, wybijanie zwierząt dla celów konsumpcyjnych (kolega słyszał o turze, o żubrze w ostatniej chwili uratowanym od wyginięcia i o tysiącach innych gatunków wybitych z ręki człowieka?) – to przyczyny w których człowiek nie ma udziału? BRAWO To teraz ja powinienem się czepiać. No bo na logikę. Przez miliony lat ginęły i powstawały gatunki, a ktoś chce winą za to obarczać człowieka bo ma on udział w nikłym procencie? No i ten argument, że zabijali w celach konsumpcyjnych już całkowicie powala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 20.10.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Halo !!!! Czy mnie słychać ? Człowiek pyta co zrobić z dzięciołem co mu styropian wydłubuje a Wy o CO2, lodowcach, ekologach, obwodnicach przez Rospudę, wiatrówkach, strzelnicach itepe. Powiedźcie, że nie wiecie zamiast pitolić, że wlazł butami w ekosystem dzięcioła i powinien zaakceptować elewację w kształcie sera szwajcara. Pamiętam, że jak komuś kuna rozwaliła połowe poddasza i po kilki tygodniach walki chciał ją zestrzelić haubica to także dowiedział się, że jest chroniona i powinien zaakceptować mostki termiczne, smród i nieprzespane noce. Ciekawe co robicie z pająkami, myszami, nornicami w ogrodzie, kretami, w mojej okolicy są dziki....ze wszystkimi tak proekologicznie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 20.10.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Niedługo ekolodzy zaczną wyłapywać drapieżniki polujące na zagrożone gatunki. Błąd merytoryczny, akurat drapieżniki (poza człowiekiem) są najbardziej zagrożone wymarciem na naszej planecie. Zbigmor, tak, już to robią. Kontroluje się populację wielu drapieżników. Jest na to kilka metod, ale poza odstrzałem nie są one radykalne: szczepionki, sterylizacja itp. Jako przykład podam Ci akcje sterylizowania dzikich (wolno żyjących wg obowiązującego nazewnictwa) kotów w miastach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 20.10.2009 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 No widzisz - a tak się akurat składa że mam przyjaciół którzy mieszkają w Mazurkach - zaraz obok Raczków - i co oni maja powiedzieć ?? Przyjaciel wybudował dom kilka lat temu , zamieszkał z rodziną i teraz mają mu wybudować koło domu obwodnicę ?? Niezłe, jeździć się chce, ale obok domu droga jest bee. Trzeba się zdecydować albo budujemy i nie wszyscy będą mieli cacy (chyba że wszędzie zbuduje się tunele co ze względów finansowych jest nierealne), albo dajmy sobie spokój z nowymi drogami. A logika "wszystko co nam przeszkadza wepchnijmy w lasy bo zwierzęta głosu nie mają i nie umieją protestować" jest wyjątkowo egoistyczna. Nieźle - typowa moralność Kalego eko-loga ... - ciekawe czy tak samo pisałbyś jakby obok Twojego domu miała być wybudowana autostrada ... Tak tłumaczyć to można wszystko - bo wszystko w większym lub mniejszym stopniu narusza naturalny ekosystem . Szczerze - to w dupie mam Rospudę z jej doliną - jakby przez wieszanie się ekoidiotów na drzewach koło mojego domu miałaby być wybudowana autostrada . Tłumaczenie że z powodu budowy może wyginąć / teoretycznie - bo nikt tego nie udowodnił / jakiś gatunek zwierza - i dlatego ma być budowana autostrada przez zamieszkałem tereny między domostwami ludzi - jest głupotą - bo ten kto tak tłumaczy - tam nie mieszka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 20.10.2009 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Halo !!!! Czy mnie słychać ? Człowiek pyta co zrobić z dzięciołem co mu styropian wydłubuje a Wy o CO2, lodowcach, ekologach, obwodnicach przez Rospudę, wiatrówkach, strzelnicach itepe. Powiedźcie, że nie wiecie zamiast pitolić, że wlazł butami w ekosystem dzięcioła i powinien zaakceptować elewację w kształcie sera szwajcara. Pamiętam, że jak komuś kuna rozwaliła połowe poddasza i po kilki tygodniach walki chciał ją zestrzelić haubica to także dowiedział się, że jest chroniona i powinien zaakceptować mostki termiczne, smród i nieprzespane noce. Ciekawe co robicie z pająkami, myszami, nornicami w ogrodzie, kretami, w mojej okolicy są dziki....ze wszystkimi tak proekologicznie ? Jak to co ?? - najpierw przemówić doń żeby sobie poszedł precz dobrowolnie - jak nie posłucha - odstrzelić ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 20.10.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 proponuję mowy temat ten jest od obrony przed wandalem, nie od ekoteroryzmu A co to jest mowy temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartolomeo_ 20.10.2009 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Kontroluje się populację wielu drapieżników. Jest na to kilka metod, ale poza odstrzałem nie są one radykalne: szczepionki, sterylizacja itp. Jako przykład podam Ci akcje sterylizowania dzikich (wolno żyjących wg obowiązującego nazewnictwa) kotów w miastach. Rozbawiłeś mnie do łez jedyne drapieżniki jakie jesteś w stanie wymienić to kotki w piwnicach? Ja piszę o np. wilkach, rysiach, żbikach, niedźwiedziach, które są w Polsce na granicy wymarcia. Mają one duże wymagania środowiskowe, a człowiek je minimalizuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartolomeo_ 20.10.2009 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 jest głupotą ... Głupotą nazywasz respektowanie prawa? To nie mamy o czym gadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 20.10.2009 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 jest głupotą ... Głupotą nazywasz respektowanie prawa? To nie mamy o czym gadać. Dokładnie - nie mamy o czym gadać ... - nie mieszkasz w Augustowie , nie mieszkasz w Raczkach ani Mazurkach , nie koło Twojego domu będą budować autostradę bo jakieś palanty wieszają się na drzewach w imię doktryn których nie rozumieją , lub wykorzystują do swoich celów ... Zastanów się co Ty byś zrobił jakby koło Twojego domu od jutra zaczęli budować autostradę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts