Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poszukiwanie pracy

kamykkamyk2

Recommended Posts

Koniecznie na forum budowlanym ?

Jest mnóstwo portali o pracy - to chyba odpowiednie miejsce na tego rodzaju ogłoszenia.

A jesli Twoje ogłoszenie dotyczy budowlanki to właśnie ogłoszenia drobne są odpowiednim miejscem.

Każde takie miejsce będzie pełne, nie spodziewaj się wyłaczności :)

A ja mysle, ze to nie jest glupi pomysl. Forum muratora to dosc liczna spolecznosc. Sa wsrod nas i pracownicy i pracodawcy, a na pewno ludzie z wieloma ciekawymi pomyslami nie tylko budowlanymi, ale na zycie w ogole :) Gdy ktos z nas znajdzie sie w potrzebie, to...kto wie, kto wie....?

Nefer gdyby tak stworzyc osobny dzial, to zagladalby don kto zainteresowany. Ja wiem, ze istnieja portale specjalistyczne, ale gdy w kwietniu maz stracil prace, bo amerykanski koncern zaczal oszczedzac, to nowa znalazl nie poprzez owe specjalistyczne portale, choc tam tez intensywnie szukal, ale...niestety albo stety poprzez zaprzyjaznione osoby z zupelnie innego portalu :) Na naszym muratorowym forum dośc duzo miejsca ...czemu wiec nie... :)

Oczywiście- po to mamy znajomych :):)

Aczkolwiek ja po porstu jestem tym zmęczona. tak mam.

Na pewnym portaslu też są oddzielne grupy i tematy, ale dzieje się inaczej - ogłoszenia są wszędzie. Albo coś jest spammem na portalu albo nie. Jeśli wyłączymy ogłoszenia o pracy ze spamu to wiesz co będzie ...

Szczególnie, że jak ktoś chce znaleźć prace to i tutaj potrafi to zakomunikować i mieć odzew...

Na tym forum jest trochę wątków o pracy, w tym kilka aktualnych (wątek o utracie pracy, wątek o obawach związanych ze zmianą pracy...). Praca jest integralną częścią naszego życia, nie da się o niej nie mówić. Dlatego wątki o pracy, w tym także tak wyraziście sprecyzowane, jak ten, powinny istnieć. Co do odrębnego działu,to nie jest potrzebny. Niech zostaną w "psychologu" lub w "dziale porad życiowych".

Dla potencjalnego pracodawcy forum muratora może być sporą dawką wiedzy o człowieku, o jego sposobie bycia, o temperamencie, o poglądach na życie/politykę/kościół/wszystko... To może być przydatne, by uniknąć zwolnienia za tzw. "sposób bycia", co mnie kiedyś spotkało.

Co do portali o pracy, to odnoszę wrażenie, że spora część ogłoszeń o pracy jest zamieszczana po to, aby zebrać sobie bazę danych ludzi z odpowiednim doświadczeniem zawodowym. Nie wszyscy, którzy zamieszczają ogłoszenie, szukają w danym momencie pracownika. Poza tym kategoryzowanie ogłoszeń jest czasami do bani, można przepuścić ważne ogłoszenie, bo wbrew zdrowemu rozsądkowi nie umieszczono go we właściwej katagorii. Dlatego lepiej jest sortować tylko według miejsca, choć tu też mogą się trafić "kwiatki": wynik wyszukiwania według głownego adresu firmy, a nie według miejsca wykonywania pracy.

To tyle.

Na tym forum jest trochę wątków o pracy, w tym kilka aktualnych (wątek o utracie pracy, wątek o obawach związanych ze zmianą pracy...). Praca jest integralną częścią naszego życia, nie da się o niej nie mówić. Dlatego wątki o pracy, w tym także tak wyraziście sprecyzowane, jak ten, powinny istnieć. Co do odrębnego działu,to nie jest potrzebny. Niech zostaną w "psychologu" lub w "dziale porad życiowych".

Dla potencjalnego pracodawcy forum muratora może być sporą dawką wiedzy o człowieku, o jego sposobie bycia, o temperamencie, o poglądach na życie/politykę/kościół/wszystko... To może być przydatne, by uniknąć zwolnienia za tzw. "sposób bycia", co mnie kiedyś spotkało.

Co do portali o pracy, to odnoszę wrażenie, że spora część ogłoszeń o pracy jest zamieszczana po to, aby zebrać sobie bazę danych ludzi z odpowiednim doświadczeniem zawodowym. Nie wszyscy, którzy zamieszczają ogłoszenie, szukają w danym momencie pracownika. Poza tym kategoryzowanie ogłoszeń jest czasami do bani, można przepuścić ważne ogłoszenie, bo wbrew zdrowemu rozsądkowi nie umieszczono go we właściwej katagorii. Dlatego lepiej jest sortować tylko według miejsca, choć tu też mogą się trafić "kwiatki": wynik wyszukiwania według głownego adresu firmy, a nie według miejsca wykonywania pracy.

To tyle.

A ja mam serdecznie dość ofert pracy tam gdzie ich nie powinno być. I niechcuanych propozycji na priva. Są specjalistyczne portale - jak będę szukała pracy czy pracownika to sobie zajrzę.

w pierwszym momencie mam tak samo.

A zawsze jest najważniejszy "pierwszy moment"

Skoro masz wykształcenie pedagogiczne, to powinieneś mieć też kwalifikacje pedagogiczne. Oferty dla nauczycieli trafiają sięrównież w trakcie roku szkolnego - jeśli nie masz szczególnej awersji do tego zawodu. Może też być łatwiej z kwalifikacjami - w awaryjnej sytuacji mże wystarczyć uznanie za zbieżne.

Skoro masz wykształcenie pedagogiczne, to powinieneś mieć też kwalifikacje pedagogiczne. Oferty dla nauczycieli trafiają sięrównież w trakcie roku szkolnego - jeśli nie masz szczególnej awersji do tego zawodu. Może też być łatwiej z kwalifikacjami - w awaryjnej sytuacji mże wystarczyć uznanie za zbieżne.

TRAFIAJĄ się to jest dobre określenie. generalnie oferty dla nauczycieli gdy już się "trafią" to zazwyczaj są nieaktualne (oczywiście z pewnością zależy od regionu). U mnie nie ma szansy na pracę dla nauczyciela BEZ ZNAJOMOŚCI. Niestety wszystko rozdawane po rodzinie i koleżkach bez względu na to czy ktoś ma studia i kwalifikacje czy też nie :-(.