Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podniesienie stropu drewnianego

poselrulez

Recommended Posts

Witam mam pytanie zamiescilem 2 rysunki i nie jestem pewien jak wyglada u mnie polaczenie stropu z krokwiami.

Czy belki stropowe sa przymosowane do murłaty czy leża na murłacie a na nim krokwie .

Wiec dalem rusunki tak i tak,jak kts sie zna to prosze o odpowiedz czy moge podniesc strop o grubosc belki przykrecajac ja poprostu 20 cm wyzej i jak sa robione takie stropy wg 1 rysunku czy 2??

poddasze nieuzytkowe bo nieskie

http://img18.imageshack.us/img18/5025/11280103.jpg

U mnie belki, a dokładnie jętki, są położone na murłacie. Innego rozwiązania nie widzę: montowanie do czoła i montowanie do krokwi są skazane na porażkę. No, może jeszcze montowanie do czoła murłaty - zawsze jest jeszcze parę centymetów muru, gdzie się wesprze ta belka jest do przeżycia. Ale montowanie do krokwi? Strop sam waży sporo i dźwiga na sobie dużo - jakiego przekroju musiałaby być ta krokiew, aby wytrzymała swó ciężar, ciężar pokrycia dachowego, ciężar stropu i ciężar uzytków na tym stropie?

Czy w tym domu nie ma ścianki kolankowej (z rysunków wynika, że nie)?

U mnie belki, a dokładnie jętki, są położone na murłacie. Innego rozwiązania nie widzę: montowanie do czoła i montowanie do krokwi są skazane na porażkę. No, może jeszcze montowanie do czoła murłaty - zawsze jest jeszcze parę centymetów muru, gdzie się wesprze ta belka jest do przeżycia. Ale montowanie do krokwi? Strop sam waży sporo i dźwiga na sobie dużo - jakiego przekroju musiałaby być ta krokiew, aby wytrzymała swó ciężar, ciężar pokrycia dachowego, ciężar stropu i ciężar uzytków na tym stropie?

Czy w tym domu nie ma ścianki kolankowej (z rysunków wynika, że nie)?

Nalezy podpatrzeć konstrukcję wiązara dachowego