oskar0259 16.10.2009 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Poszukuję źródła z którego mógłbym uzyskać mapy lotnicze terenów na zachód od Warszawy. Wiem, że na Geoportalu, Zumi można znaleść całe połacie terenu w dobrej rozdzielczości, kolorowe i co najważniejsze - aktualne, ale nie o to mi chodzi.Chciałbym zdobyć dostęp do zdjęć archiwalnych - z lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych XX wieku (a może, ale to nie w pierwszej kolejności, i wcześniejsze i późniejsze). Wiem, że cały teren Polski był "pokrywany zdjęciami" okresowo, co kilkanaście lat i w interesującym mnie okresie były to materiały tajne. Teraz zapewne klauzula nie obowiązuje - widziałem takie zdjęcie bodajże z 1965 r. oprawione w ramkę wiszące w jednym z urzędów - stąd prośba.Pytanie do geodetów (bo oni zapewne najczęściej korzystali/korzystają z takich zdjęć): czy ich rozdzielczość pozwala na odtworzenie takich szczegółów zagospodarowania jak ogrodzenia, linie telefoniczne, elektryczne?Mam zdjęcie z 1928 r. Zawiera sporo szczegółów, ale zastanawiam się, czy i późniejsze były podobne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 16.10.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Archiwalne zdjęcia lotnicze Polski można uzyskać w Centralnym Ośrodku Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej w Warszawie, który się mieści przy ul. Jana Olbrachta 94. Należy skontaktować się z Działem Fotogrametrii i Teledetekcji, w którym znajduje się Wydział Zdjęć Lotniczych. Dla potrzeb mojej pracy zamawiałam tam zdjęcia części Krakowa z lat 70-tych. Jakość rewelacyjna, przewyższająca znacznie to co obecnie jest dostępne na zumi i google maps. Mają różnego rodzaju skale, większość to czarno-białe zdjęcia, są różne pokrycia, z różnego okresu czasu. Miasta były robione w większej skali, pozostałe tereny w mniejszej. Zdjęcia udostępniają zeskanowane nagrane na płytkę CD, nie wiem czy udostępniają też druki wielkoformatowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 16.10.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Jak będę w poniedziałek w pracy to sobie sprawdzę czy na tych zdjęciach, które miałam zamówione są widoczne te szczegóły o które pytasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 16.10.2009 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Dziękuję bardzo Kar_ma.Coś mi świtało, że jest to przy Głównym Geodecie Kraju, ale szukałem w centrum Warszawy, stąd nie mogłem znaleść i prośba o pomoc.Jeszcze raz wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts