Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ilość cegieł na komin??

Recommended Posts

Witam,

Muszę kupić cegły na komin (część ponad połacią dachu) tyle, że nie bardzo wiem ile będzie jej potrzebne. Mam dwa kominy wysokość ok 1,5m, jeden ma kanał dymowy i dwa wentylacyjne a drugi kanał dymowy i trzy wentylacyjne. Do tego nie bardzo wiem jaka powinna to być cegła (wiem, że musi być pełna i brązowa :lol: ). Czy to musi być jakaś specjalna cegła na komin ponad połacią dachu czy zwykła tyle że pełna i w odpowiednim dla mnie kolorze i ile może kosztować??

Biorąc pod uwagę cenę cegły wolałbym wiedzieć ile należało by zamówić.

Klasyczne pisanie postów dla samego pisania. Jeśli nie znasz odpowiedzi na pytanie lub wydaje się Tobie idiotyczne to po prostu nie odpisuj i przejdź do kolejnego tematu. Aż nazbyt często aby dojść do jakiejkolwiek informacji trzeba przebrnąć przez całą masę postów które poza złośliwością lub drwiną nic nie wnoszą.

Bez pozdro

Klasyczne pisanie postów dla samego pisania.

Przecież to ty rozpoczołeś. Zadałeś pytanie tak ogólnie ze nikt ci nie odpowie.Ile cegły?trzeba usiąśc i policzyć, ale aby to policzyc trzeba dokldnie znać wyskośc komina i wielkości kanałów w cm. Moze komus sie bedzie chiało wtedy to policzyć:) W pionie wchodzi 13 warsw cegły na met, wymiar cegły poziomy to 25x12cm.Spoiny to 1-1,5cm.Ołówek w ręke i do boju.

jajmar Twoja odpowiedź przynajmniej daje mi jakieś informację jak się do tego zabrać. Od dłuższego czasu czytam forum i trafiają się pytania co najmniej dziwne dla mnie ale nie odpowiadam typowo polską złośliwością bo co to da. Coś co dla mnie jest oczywiste dla innego forumowicza może stanowić jakiś problem. I tyle w temacie, a temat jak rzeka ............. :)

ja mam podobne pytanie - ile trzeba cegieł żeby wymurowac dom ? :wink: taki parterowy z uzytkowym poddaszem! :roll: Tylko nie piszcie złośliwie bo dla mnie to nie jest śmieszne ! :lol:

pozdrowienia dla autora wątku!

Browar

przy ścianie gr.25cm ~104 /m2 powodzenie w szukaniu murarza :)

Witam,

Muszę kupić cegły na komin (część ponad połacią dachu) tyle, że nie bardzo wiem ile będzie jej potrzebne. Mam dwa kominy wysokość ok 1,5m, jeden ma kanał dymowy i dwa wentylacyjne a drugi kanał dymowy i trzy wentylacyjne. Do tego nie bardzo wiem jaka powinna to być cegła (wiem, że musi być pełna i brązowa :lol: ). Czy to musi być jakaś specjalna cegła na komin ponad połacią dachu czy zwykła tyle że pełna i w odpowiednim dla mnie kolorze i ile może kosztować??

Witam

Do tego nie bardzo wiem jaka powinna to być cegła ?
    Pamietaj ze musi to byc cegła klinkierowa i oczywiscie najlepiej jezeli bedzie pełna

Pozdrawiam daro31ie