adamde 16.10.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Witam wszystkich.Proszę o informacje dotyczące sposobu podziału działki na 2 osobne.Jakiś czas temu zakupiłem 50% udziału działki.Zrobiłem tak ponieważ uchwalony plan zagospodarowania został zawetowany przez wojewodę,właściciel na gwałt potrzebował pieniądze a podziału działki nie można bylo szybko dokonać a dziłka i jej cena były na tyle atrakcyjne że zdecydowaliśmy się na kupno polowy na zasadzie wspolwlasnosci.Dzialka jest prostokątna,obie krótsze granice mają bezpośredni dostęp do drogi publicznej,na swojej części mam już dom w stanie zamkniętym i chcemy se teraz zająć podziałem.Chcemy złożyć w sądzie wniosek o zniesienie współwłasności,byłby to wniosek zgodny obojga współwłaścicieli i utkneliśmy w miejscu.Który sąd jest władny do rozpatrzenia tej sprawy?Sąd dla miejsca zamieszkania któregoś ze współwłaścicieli czy dla miejsca położenia nieruchomości?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 16.10.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Witam wszystkich.Proszę o informacje dotyczące sposobu podziału działki na 2 osobne.Jakiś czas temu zakupiłem 50% udziału działki.Zrobiłem tak ponieważ uchwalony plan zagospodarowania został zawetowany przez wojewodę,właściciel na gwałt potrzebował pieniądze a podziału działki nie można bylo szybko dokonać a dziłka i jej cena były na tyle atrakcyjne że zdecydowaliśmy się na kupno polowy na zasadzie wspolwlasnosci.Dzialka jest prostokątna,obie krótsze granice mają bezpośredni dostęp do drogi publicznej,na swojej części mam już dom w stanie zamkniętym i chcemy se teraz zająć podziałem.Chcemy złożyć w sądzie wniosek o zniesienie współwłasności,byłby to wniosek zgodny obojga współwłaścicieli i utkneliśmy w miejscu.Który sąd jest władny do rozpatrzenia tej sprawy?Sąd dla miejsca zamieszkania któregoś ze współwłaścicieli czy dla miejsca położenia nieruchomości?. Brakuje informacji. Po pierwsze czy plan zagospodarowania obowiązuje Jeżeli plan jest i zgodnie z jego postanowieniami można tą działkę podzielić to trzeba zatrudnić geodetę, a on przygotuje projekt podziału, później podpisać u notariusza umowę o zniesieniu współwłasności. Sądy potrzebne są gdy nie można osiągnąć zgody między współwłaściciealmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamde 17.10.2009 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Na dzień dzisiejszy nie ma planu zagospodarowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 18.10.2009 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 To jeszcze inne pytania:1. jak duża jest wasza działka? 2. czy w ewidencji gruntów jest działką rolną (Ł, R, Ps) czy budowlaną (B, Bi, Bp)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts