Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowoczesne drzwi zewnetrzne

Recommended Posts

• 3 weeks później...
Przyszli nabywcy drzwi firmy Zakład Stolarski STOLPAW 26-510 Chlewiska. Jestem nieszczęśliwym nabywcą drzwi zewnętrznych firmy STOLPAW (za całe 5,5 tys z montażem). Dlaczego nieszczęśliwym zapytacie??? Drzwi mają jedną „malutką” wadę mianowicie w czasie deszczu woda wlewa się do domu. Na zgłoszone dwukrotne reklamacje najpierw przedstawiciel sprzedawcy sprawdził prawidłowość montażu poziomicą a następnie sfotografował zacieki w wiatrołapie. Stwierdził że usterkę musi usunąć producent tj. STOLPAW. Usunięcie usterki przez przedstawiciela producenta sprowadzało się do kolejnych pomiarów poziomicą przez „fachowca” i obfotografowaniem sposobu zamontowania i zacieków wodnych w wiatrołapie. Po rozpatrzeniu reklamacji producent odpowiedział, że powinienem sobie zamontować daszek bądź ganek. Poprosiłem o ocenę dwóch niezależnych stolarzy zajmujących się produkcją drzwi, którzy to stwierdzili ewidentną wadę konstrukcyjną, ale zrezygnowali z usunięcia usterki, gdyż wymagałoby to kilkudniowego nakładu pracy, a efekt byłby trudny do przewidzenia. Ponadto drzwi są już osadzone i nie ma możliwości zdemontowania progu (z uwagi na położony z zewnątrz klinkier, a wewnątrz płytki podłogowe). Z problemem pozostał nabywca sam. PRZYSZLI NABYWCY DRZWI – DUŻYM ŁUKIEM OMIJAJCIE PRODUCENTA STOLARKI Z SZYLDEM „STOLPAW”

przyznam ze nie przepadam za takimi drzwiami zwłaszcza PCV pokryte laminatem na małej powierzchni się sprawdza (okna) ale drzwi to zbyt duża powierzchnia która jak się nagrzeje ma dużo większe szansę na schodzenie tego laminatu. Nawet mój dyrektor, który chciał załatwić koledze taniej takie drzwi zrezygnował z tego pomysłu bojąc się jak one się zachowają przy zmianie temperatury. bardziej polecałbym drzwi o konstrukcji mieszanej drewno płyta ocieplenie i fornir na wierzch są dużo stabilniejsze przy najmniej moim zdaniem. Tutaj poleciłbym CAL-a albo Portę Gdynia z naciskiem na tą drugą cena z montażem to ~3.200 a technologia jest już sprawdzona i dobra.

• 1 month później...
też może tak być, ale raczej jest to mało prawdopodobne, koledze jakiś czas temu zamontowaliśmy Portę no bo w tym robię i drzwi są niezłe, ale daszek ma trochę za mały i zacina na te drzwi już kilka miesięcy, jak do tej pory wszystko jest w porządku o żadnym zaciekaniu nie ma mowy zwłaszcza ze drzwi maja okapnik (otwierane na zewnątrz). Myślę że te u Szkuciaka są źle zrobione za duża przerwa między skrzydłem a ościeżnicą, uszczelka nie jest odpowiednio dociśnięta i leje się woda. Miałem podobną sytuację w oknie balkonowym, woda płynęła po ościeżnicy.