Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Technologia budowy a system ogrzewania

T i A

Recommended Posts

Coraz blizej u mnie do wybory technologii budowania i systemu ogrzewania.Od kilku tygodni czytam watki,szukam,grzebie.Nigdzie nie znalazlem prostych odpowiedzi(bo budowlancem nie jestem i sie nie znam) na temat:

-jaki rodzaj technologii budowania łaczy sie z systemem ogrzewania

tzn np;

-jezeli sciany z BK+izolacja(jaka) to ogrzewanie tu rodzaje+np rodzaje ktore kompletnie sie nie nadaja.

Czy to tylko wedle uznania inwestora i kieszeni?

Czy da sie to tak sklasyfikowac?

To ja mam taki pomysł aby;

Z zewnatrz 30cm styropianu dac,sciany z czegos akumulacyjnego i wmotowac jakies tam grzały elektryczne i bedzie ok? Cos na wzor pieca :D

spóźniłeś się, ludzie już dawno na to wpadli, i nawet testują to w praktyce, na tym forum także, i jak na razie chwalą to rozwiązanie

http://forum.muratordom.pl/moj-dom-pasywny-w-praktyce-juz-go-uzytkuje,t171818.htm

:o :o :o :D

A tak powaznie :wink:

• 8 months później...

Wracamy do tematu technologia budowania już znana.

Ściany 2w (suporex+15-18cm styropianu,podłoga 20cm(po10cm na przekładkę) i dach 2xsuper mata 15-20cm).

Domek z poddaszem użytkowym o pow.150m2.

Do gazu dostępu długo jeszcze nie będzie.Nie przeszkadza mi też w granicach rozsądku obsługa pieca.

Na parterze będzie podłogówka,góra grzejniki,ale to do przedyskutowania.

Dobrze byłoby aby można było podzielić dom na strefy.Włączyć kominek do współpracy oraz solary w niedalekiej przyszłości.

Jak szukać takiego systemu i czym się kierować.

Od czego zacząć?

• 3 months później...
Ja mam takie pytanie. Będę miał podłogówkę w całym domu, dom z mieszkalnym poddaszem. Ale na górze mam tylko 10 cm na styropian, podłogówke, wylewkę i panele podłogowe. Czy to nie za mało? Panele 2 cm, wylewka powinna mieć 7cm, więc nie zostaje prawie nic na styropian. Jak to rozwiązać,żeby było dobrze? Jakie jest minium styropianu na górze nad ogrzewanym pomieszczeniem?

Ja mam takie pytanie. Będę miał podłogówkę w całym domu, dom z mieszkalnym poddaszem. Ale na górze mam tylko 10 cm na styropian, podłogówke, wylewkę i panele podłogowe. Czy to nie za mało? Panele 2 cm, wylewka powinna mieć 7cm, więc nie zostaje prawie nic na styropian. Jak to rozwiązać,żeby było dobrze? Jakie jest minium styropianu na górze nad ogrzewanym pomieszczeniem?

A dlaczego nie możesz powiększych wysokości stropu, aby wszystko się spokojnie zmieściło?