Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dmuchawę wybrać?

Arkady3

Recommended Posts

Muszę wkrótce kupić dmuchawę spalinową z możliwością odkurzania. Do ścisłego finału weszły dwie: sthil SH 86-D oraz husqvarna 125 bvx. Lepsze parametry ma husqvarna, jednakże spotkałem się z opinią, by produktów tej marki nie kupować, z uwagi na ich awaryjność, czego ponoć nie można powiedzieć o sthilu. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

witam

mam okazję aby przekonać cię do zakupu stihla ( bo pracuję i serwisuję te sprzęty ) ale wydaje mi się że opinia o husqvarnie jest to chwyt i opinie wyssane z palca. Jest to sprzęt porównywalny a że stihl zaczął wypierać husqvarnę z asortymentu np pilarek to inna bajka ( sponsoring ) więc proponuję jednak przemyśleć zakup i pewnie zostanie przy tej drugiej firmie

pzdr,

Dowiedziałem się, że Shil w silniku ma zastosowane dwa pierścienie na tłoku, zaś husqvarna jeden. Wiem, że dwa pierścienie wydłużają żywotność silnika, zwiększają moc, poprawiają stabilność pracy. Prawdopodobnie postawię na sthila.

Dziękuję i pozdrawiam.

każda Sroka swój ogon chwali...

pytasz który z dwóch liderów rynku jest najlepszy..?

tego Ci nie powiem i nie mówię tutaj o konkretnym modelu dmuchawy lecz ogólnie o marce. Produkty obu tych marek miałem sposobność przetestować w pełnym wymiarze godzin w zieleni miejskiej i zasadniczo jedyny problem stwarzało obrywanie się sznurka przy rozruchu.

Moim zdaniem wybierz taki model który lepiej sprosta Twoim oczekiwaniom - moc i wydajność [m3/min]