Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jesien a budowa domu

karim

Recommended Posts

Proszę mnie poradzić. Chciałbym rozpocząć budowe domu w błoniu w ponioedziałek najbliższy 19.10.2009r przygotować działke i postawić fundamenty do deskowania dachu i wykonania dachówki. Już dogadałem sie z wykonawcą. Jak sądzicie zdążę to zrobić przed atakiem zimy i czy pod kątem architektonicznym można w tym okresie budować?

Dzięki za ew sugestie

Ja zaczynałam ok. 10 października 2007. Domek w sso stał już 15.01.2008. Ale to była zima bez śniegu i niskich temperatur.

Obok mnie własnie dzisiaj zalewali strop - duży dom z dwoma miejscami w garażu. Zaczynali dokładnie miesiąc temu. Podejrzewam że za miesiąc będzie tam sso co najminiej :-).

Ale na budowie jest ekipa ok. 8-10 chłopa :roll: . U mnie budowało 4-5.

Życzę powodzenia. I wysokich temperatur bez śniegu i deszczu.

Ja bym zaczynała :wink: Do zaprawy i betonu na ławy oraz strop dodaje się plastyfikatory p/mrozowe i jest OK. U nas płyta stropu zalewana była 6.12.2007r. i wyszła lepiej niż ta na piwnicy zalewana w kwietniu :wink: Plus jest taki, że nie trzeba było polewać betonu. Beton jest twardy dość szybko, więc na noc nakrywaliśmy wielkimi foliami - plandekami, bo był mróz -8' - - 10'C. W dzień odkrywaliśmy i tak przez pierwsze dni, a później już było odkryte. Teraz będzie lepiej - ma być cieplej niż w ostatnich dniach, więc sprężaj się i buduj. Jeśli nastąpią mrozy ponizej -5'C, to zostawicie robotę na cieplejsze dni i po sprawie :wink:

Nie jestem "doświadczonym i fachowym wykonawcą" ale pozwolę sobie zabrać głos.

1. Startowałem o tej porze rok temu. nie udało się położyć dacu przed Wigilią. Mimo to nie żałuję i drugi raz zrobiłbym tak samo.

2. Twój problem to jak pytanie o temperaturę w nocy z 18 na 19 listopada - czy bedzie więcej niż 5 stopni mrozu. Bo moze 18tego zalejesz strop i bardzo chciałbyś żeby beton związał zanim zamarznie... Ciekawe, czy kto zna odpowiedź....

3. Co mają rady innych fachowców do tempa pracy Twojej ekipy - nie mam pojecia....

Nie zadręczaj się za bardzo, będzie jeszcze sporo myslena. Jeśli pogoda to jedyny problem, startuj czym prędzej..