karim 17.10.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Proszę mnie poradzić. Chciałbym rozpocząć budowe domu w błoniu w ponioedziałek najbliższy 19.10.2009r przygotować działke i postawić fundamenty do deskowania dachu i wykonania dachówki. Już dogadałem sie z wykonawcą. Jak sądzicie zdążę to zrobić przed atakiem zimy i czy pod kątem architektonicznym można w tym okresie budować? Dzięki za ew sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciaszek 17.10.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 nie będzie mrozu to zdążysz,zawsze możęsz skończyć etap np.fundamenty i piwnićę,a resztę wiosną w zależności od pogody która jest nieprzewidywalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karim 17.10.2009 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 nie będzie mrozu to zdążysz,zawsze możęsz skończyć etap np.fundamenty i piwnićę,a resztę wiosną w zależności od pogody która jest nieprzewidywalna Dziękuje. Czekam dalej na opinię i sugestię doświadczonych i fachowych wykonawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabriela 17.10.2009 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Nie wiadomo kiedy atak zimy nastapi, pierwszy mamy juz zdaje sie za soba. Nikt tego nie wie czy zdazysz czy nie. Trzeba liczyc sie ze wszystkimi scenariuszami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 17.10.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Mam ten sam dylemat, ale juz zaczęli ) rusza to wszystko bardzo wolno, mam aktualnie zalaną ławę. A chciałabym dużo, dużo szybciej. Niestety mój majster pewnie baluje na okolicznych budowach, a mnie zwodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 17.10.2009 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Ja zaczynałam ok. 10 października 2007. Domek w sso stał już 15.01.2008. Ale to była zima bez śniegu i niskich temperatur. Obok mnie własnie dzisiaj zalewali strop - duży dom z dwoma miejscami w garażu. Zaczynali dokładnie miesiąc temu. Podejrzewam że za miesiąc będzie tam sso co najminiej . Ale na budowie jest ekipa ok. 8-10 chłopa . U mnie budowało 4-5. Życzę powodzenia. I wysokich temperatur bez śniegu i deszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 17.10.2009 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Ja bym zaczynała Do zaprawy i betonu na ławy oraz strop dodaje się plastyfikatory p/mrozowe i jest OK. U nas płyta stropu zalewana była 6.12.2007r. i wyszła lepiej niż ta na piwnicy zalewana w kwietniu Plus jest taki, że nie trzeba było polewać betonu. Beton jest twardy dość szybko, więc na noc nakrywaliśmy wielkimi foliami - plandekami, bo był mróz -8' - - 10'C. W dzień odkrywaliśmy i tak przez pierwsze dni, a później już było odkryte. Teraz będzie lepiej - ma być cieplej niż w ostatnich dniach, więc sprężaj się i buduj. Jeśli nastąpią mrozy ponizej -5'C, to zostawicie robotę na cieplejsze dni i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 17.10.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Nie jestem "doświadczonym i fachowym wykonawcą" ale pozwolę sobie zabrać głos. 1. Startowałem o tej porze rok temu. nie udało się położyć dacu przed Wigilią. Mimo to nie żałuję i drugi raz zrobiłbym tak samo.2. Twój problem to jak pytanie o temperaturę w nocy z 18 na 19 listopada - czy bedzie więcej niż 5 stopni mrozu. Bo moze 18tego zalejesz strop i bardzo chciałbyś żeby beton związał zanim zamarznie... Ciekawe, czy kto zna odpowiedź....3. Co mają rady innych fachowców do tempa pracy Twojej ekipy - nie mam pojecia.... Nie zadręczaj się za bardzo, będzie jeszcze sporo myslena. Jeśli pogoda to jedyny problem, startuj czym prędzej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts