Mirek_Lewandowski 20.10.2009 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Za to sól ślicznie zeżre beton kostki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 20.10.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Ja ostatnio ocieplając ścianę pomiędzy garażem a domem zauważyłem że rośną mi w garażu na podsypce jakieś białe grzybki, nie zastanawiając się nawet wiozłem i je ściąłem. Po ociepleniu ściany po kilku dniach patrzę a dół ściany w jednym miejscu cały czarny jak by ktoś mi podpalił styropian . Podchodzę bliżej i widzę ze to nie podpalenie tylko wyrosły znowu grzybki i chyba eksplodowały brudząc czarną mazią ścianę. Tym razem wziąłem łopatę i wybrałem troszkę tej podsypki zasypałem to miejsce wapnem mam nadzieję że więcej mi to nie wyrośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 20.10.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Sromotnik ma większe i sztywne owocniki. I lepiej śmierdzi Dojrzałego owocnika znalazłem kierując się zakatarzonym nosem ze 100m... I dość rzadki jest. dużo jest go w okolicach Wisły, na szczytach. Zastanawiałam się jak go przewieżć do Łodzi i gdzies zaszczepić. Jak owocuje, to nawet na dole much nie ma. A jak fajnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.10.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 To to wiem, ale niestety nie wiem co to jest zwykły sadowniczy fungicyd Popularny, łatwo dostępny, który wykorzystuje się w sadownictwie przeciw grzybom na drzewach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 25.10.2009 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Jakim grzybom?Są różne grzyby- i odpowiednio właściwe fungicydy do ich zwalczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.10.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Sam zaproponowałeś Topsin, który raczej do zwalczania grzybów sromotnikowych nie jest przeznaczony. Na etykietce można znaleźć informację, że że zwalcza fusariozę, szarą pleśn, zgnilizny, mączniaka ale nie mądziaki. Fakt jest taki - producenci nie przewidzeli mądziaków pod kostka brukową, wiec po prostu trzeba bedzie metodą prób i błedów... Zaproponowałeś po prostu środek chemiczny, stosowany w ogrodnictwie, o szerokim spektrum działania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 25.10.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Się zacytuję Japon zalewałaś kostkę zwykłym sadowniczym fungicydem?[/quote] A co to jest? Amistar 250 SC 0,1 % Rizolex 50 WP jw. Basamid 97 GR 300 g/m3 jeśli zdecydujesz się zrywać. Gdzie tu widzisz Topsin? Wysyłasz kogoś do sklepu, aby sobie kupił zwykły sadowniczy fungicyd? Daruj sobie, ale w kwestii ochrony nie odpuszczę. ŚOR są dla ludzi- ale do stosowania zgodnie z przeznaczeniem. I z rozumem. I nie wciskaj mi czegoś, czego nie napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.10.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Przeczytaj jeszcze raz: "Sam zaproponowałeś Topsin", "Zaproponowałeś po prostu środek chemiczny, stosowany w ogrodnictwie, o szerokim spektrum działania" Powiedz, że Topsinu nie stosuje się w sadownictwie, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 25.10.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Dobra, EOT, nie zwykłem kopac się z koniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.10.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 no dobra, pomyliłam nazwe środka (akurat pisałam o tym gdzie indziej i jakoś się zasugerowałam), trzeba pisać wyrażnie - Amistar również stosuje się na fusariozy, mączniaka, szara pleśn itd. Nie zmienia to faktu, że nie ma nigdzie napisane, że stosuje się na mądziaka - o to mi chodziło. Podałeś nazwy środków wyrywkowo. Ja po prostu ogólnie nazwałam to fungicydem. Podałam ten przykład z sadownictwem, ale chodziło o środek rolniczy/sadowniczy/ogrodniczy a nie np. do usuwania pleśni z wnętrz domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Japon 06.07.2010 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Witam, Wracając do tematu po długiej przerwie i zastosowaniu kulku opci wynik jest taki: Kostka była wyjęta za okres 6mc rządki co 70cmZalewanie wody z solą nic nie dałoWylewanie oleju też nieJedyne skuteczne rozwiązanie dało budowlane wapno palone białe które było pozostawione na okres około 3-mc. Fakt niezbyt dobrze to wyglądało, ale grzybów już nie ma a kostka wróciła na swoje miejsce. Dziękuję za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts