Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za wykonanie łazienki -kompleksowo?

Sylwia.SZ

Recommended Posts

• 4 months później...
Robocizna bez materiału.

Miałem kiedyś klienta prawnika najpierw mi rzucił umowę do podpisania myślał że jestem nie piśmienny według niej musiał bym mu zapłacić za przywilej pracy dla niego .

Ciężko jest nieraz dotrzymywać wszystkich terminów bo klienci potrafią bardzo rozszerzyć zakres robót

A co do metrów to nie ma znaczenia 20 m2 powierzchni glazurniczej

Terakota czy glazura to bez znaczenia

Można się umawiać że robi się konkretnie np 50zł za m2 glazury +wyrównywanie ścian + gruntowanie + fugowanie +skuwanie, ale szczegółowy zakres robót według kosztorysu wychodzi nieraz znacznie drożej .

dlatego lepiej nieraz umówić się z góry żeby nie było przykrych niespodzianek

w razie czego mogę podać parę cen ogólnie przyjętych w mojej branży .

to podaj :)

• 1 month później...

Jak napisał Powerhouse nie ma możliwości by podać choćby przybliżoną wartość robocizny mając do dyspozycji tak nikłe informacje.

Jeśli jakiś fachowiec opierając się na powyższych informacjach wyceni Ci pracę, to chyba nie fachowiec a desperat ;) i nie wie co robi.

Do wiążącej/precyzyjnej wyceny są potrzebne projekty z wymiarowaniem lub odwiedziny glazurnika na budowie.

W innym wypadku to tak jak napisała Nefer

Jak za średni 5 letni samochód.

Dodam jeszcze jedną lekturę.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?t=141332

Edytowane przez wingerman

• 4 weeks później...

Witam

Mi średnio wychodzi 70 -130 zł za m2 wykańczanej powierzchni. Wszystko zależy od stanu ścian, pionu na tynkach, układanej hydroizolacji, szlifów w narożnikach, ilości mozaiki, biały montaż itd itp Cennik ma około 70 pozycji i z tego wychodzi suma końcowa. Jest to dobre rozwiązanie bo klient wie ile i za co będzie płacił.

Pzdr

Ja w tym roku w maju płaciłem 50 zł/m2 za łazienki (ułożenie płytek + fugowanie). Glazura bez udziwnień (wielkość chyba 60 cm na 30) bez dekorów, mozaiki itp. Narożniki w oknie i obudowie WC wykonane z listw przypodłogowych aluminiowych. Z wykonawcy jestem zadowolony - w sumie ułozył u mnie 80 m2 gresu i glazury (40 m2 to podłogi a kolejne 40 m2 to łazienka i WC). Glazurników było dwóch i robili to u mnie przez 2 tyg (po 7,8 godzin dziennie).

Ja w tym roku w maju płaciłem 50 zł/m2 za łazienki (ułożenie płytek + fugowanie). Glazura bez udziwnień (wielkość chyba 60 cm na 30) bez dekorów, mozaiki itp. Narożniki w oknie i obudowie WC wykonane z listw przypodłogowych aluminiowych. Z wykonawcy jestem zadowolony - w sumie ułozył u mnie 80 m2 gresu i glazury (40 m2 to podłogi a kolejne 40 m2 to łazienka i WC). Glazurników było dwóch i robili to u mnie przez 2 tyg (po 7,8 godzin dziennie).

Z tego co widać na fotkach gres w korytarzu spoko, w garażu spartolona kratka odwadniająca. A możesz pokazać łazienkę?:D

Fartuch w kuchni mógłby być deczko niżej tak aby zostawić całą płytkę pod oknem, chyba że ogranicza wysokość wiszącej szafki kuchennej

Pzdr

Edytowane przez piterek63

Jesli ktoś ma ochotę zapoznac się z cenami usług glazurniczych zapraszam na portal http://www.glazurnicy.pl. Tam mozna wejść w zakładkę gdzie są średnie ceny takich usług dla poszczególnych regionów Polski. Mozna się nawet wysilic i samemu wstępnie wyliczyć . Ale jak ktoś nie ma o tym pojęcia ile jest prac towarzyszących oprócz samego układania płytek to może się nieco zdziwić. Można tam tez znaleźć w zkładce znajdź fachowca godnego polecenia wykonawce z danego regionu. Zadzwonić i umówić się na wycenę. Wrucanie tu na forum zapytania ile za łazienkę nie podając żadnych szczegółow jest lekko mówiąc śmieszne. Bez oglądania dla pow 10m2 powiem , że 8000 zł to cenajak najbardziej realna u prawdziwego fachowca z branży.

Po części się zgadzam z Tobą, gdyż część chłopaków narzekała na niektóre stawki. Z drugiej strony większość się na niego powołuje. jeśli chodzi o mój region to nie są jeszcze złe. Jest też cena średnia dla całego kraju to też może dać jako takie pojęcie. Ale jak też i napisałem wcześniej najlepiej jak weźmie się wykonawcę do sporządzenia rzetelnej wyceny albo jak ktoś lubi castingi organizować to i z pięciu. Ja sztywno cennika się nie trzymam i sam wiem co za ile opłaca mi się zrobić. Ale jak poczytałem kilka postów powyżej, że ktoś robi łazienkę za 1000 zł to mi wara opadła. Edytowane przez maro74

...Ale jak poczytałem kilka postów powyżej, że ktoś robi łazienkę za 1000 zł to mi wara opadła.

Jeśli inwestor mówi że zapłacił tanio (pomijam powyższe 1000zł bo to jakiś absurd by było zrobione napawdę dobrze) i twierdzi, że ma zrobione dobrze, to bez urazy ale po prostu nie widział dobrze zrobionej łazienki i nie ma najzwyczajniej w świecie porównania.

Już nie raz widziałem i zapewne nie jeden z wykonawców "ładnie" zrobioną łazienkę sęk w tym że do ładnie było jej bardzo daleko że o bardzo ładnie nie wspomnę i nie chodzi tu o projekt, który miał ręce i nogi ale właśnie o samo wykonanie.

Ile głów tyle słów ale jedno jest pewne od dawien dawna i właściwie nie zmienne.

Tanio nigdy nie idzie w parze z dobrze.

Z tego co widać na fotkach gres w korytarzu spoko, w garażu spartolona kratka odwadniająca. A możesz pokazać łazienkę?:D

Fartuch w kuchni mógłby być deczko niżej tak aby zostawić całą płytkę pod oknem, chyba że ogranicza wysokość wiszącej szafki kuchennej

Pzdr

W garażu to niestety sam układałem (pierwszy raz w życiu) i połozyłem płytkę na kratkę tak jak byla zalana wylewką. Obecnie mam tą płytke wydłubaną i kratkę wyprostowaną (hydraulik jak przyszedł podłączać piec gazowy to nie mógł na nią patrzeć i wydłubał bez pytania - PS To one te odpływy wcześniej układał).

W kuchni rzeczywiście ułozenie płytek ogranicza ich górna krawędź (pod szafkami).

Jeśli inwestor mówi że zapłacił tanio (pomijam powyższe 1000zł bo to jakiś absurd by było zrobione napawdę dobrze) i twierdzi, że ma zrobione dobrze, to bez urazy ale po prostu nie widział dobrze zrobionej łazienki i nie ma najzwyczajniej w świecie porównania.

Już nie raz widziałem i zapewne nie jeden z wykonawców "ładnie" zrobioną łazienkę sęk w tym że do ładnie było jej bardzo daleko że o bardzo ładnie nie wspomnę i nie chodzi tu o projekt, który miał ręce i nogi ale właśnie o samo wykonanie.

Ile głów tyle słów ale jedno jest pewne od dawien dawna i właściwie nie zmienne.

Tanio nigdy nie idzie w parze z dobrze.

Oj naogladałem się tez sporo takich 'ładnych" łazienek u różnych ludzi i znajomych z których ludzie naprawdę byi zadowoleni a mi się na mojej łysinie ostatnie kłaczki jerzyły jak widzałem jakie knoty tam nieraz były odstawiane. Ostatnio znajomy poprosił a wręcz wybłagał aby przyjść pokończyć wypieścić detale, położyć silikony bo ekipę wcięło a łazienka nieskończona. Nie miałem czasu ale jakoś się zmusiłem. Jak zobaczyłem te cudo to zbladłem. Najlepszy patent jaki fachowcy odwalili to to,że zabrakło im białej fugi i nic nie młówiąc zafugowali resztę płytek gipsarem!! a zamiast silikonu dali akryl. Oczywiście trzeba to było wyskrobać i poprawić, jeszcze bym mógł długo pisać ale nie bedę zaśmiecał wątku. Tak więc ilu ludzi tyle opinii i to co dla mnie i kolegów z branży może być kompletną fuszerką dla laika będzie ok a co najważniejsze TANIO!.

Edytowane przez maro74