Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CEGLANA SCIANA W MIESZKANIU

Recommended Posts

Szukale podobnych postow, ale nie znalazlem na forum.

Mieszkam w przedwojennej kamienicy. W ramach ekspeymentu chcialbym zedrzec tynk z jednej sciany i zostawic po prostu ceglana sciane. Czy ktos ma jakies doswiadczenia w tej kwestii? Czy wiadomo czym zaimpregnowac, ewentualnie tez pomalowac taka cegle? Probowalem sie dowiedziec w leroy merlin, ale bezskutecznie. Czy macie jakies sugestie?

Chyba słabo szukałeś :wink: tu masz cały wątek na ten temat..może do północy się wyrobisz z przeczytaniem :wink:

http://forum.muratordom.pl/cegla-we-wnetrzach-zdjecia,t61365.htm

Co do samego pomysłu to super, ale właśnie też jestem ciekawy jak wyglądać będzie cegła z której zedrzesz tynk..no ale próbuj.. Co do impregnacji. Nie musisz tego robić. Można zostawić ścianę w takim stanie w jakim ją odkryjesz z tynku. Można też na przykład pomalować lakierem..

Dzieki za odpowiedzi.

Tez jestem ciekaw jak wyglada ta cegla, podejrzewam ze moze nie byc estetyczna. Dlatego tez rozwazam pomalowanie jej na szaro. Czy ktos wie jaka farba sie do tego najlepiej nadaje nadaje? W najgorszym przypadku spowrotem ja zatynkuje. Co do impregnacji, to obawiam sie, ze jesli ja zostawie po prostu bez tynku, to bedzie w mieszkaniu pachnialo "piwnica". Chcialbym sie przed tym jakos zabezpieczyc.

• 5 years później...

Może zbij tynk na kawałku ściany, jeśli od razu napotkasz na gruz czy brzydką cegłę to łatwo taki kawałek zatynkujesz.

Ewentualnie jeśli masz obawy to możesz zastosować płytki cięte ze starych cegieł. Przykleja się je na tynk - nie musisz nic kuć. Sporo tego w internecie.

Po usunięciu całego tynku moim zdaniem impregnacja będzie konieczna nawet nie ze względu na zapach. Pozostałości będą po protu się sypać w nieskończoność.

Po pierwsze będziesz miał masę roboty ze skuwaniem tynku, nie wszędzie będzie odchodził łatwo, będziesz skrobał czyścił, a i tak nie oczyścisz cegieł tak jak to sobie zapewne wyobrażasz, cegły będą całe upaprane w resztkach tynku i wylewającej się z fug zaprawy. Po drugie będziesz to wszystko wynosił. Zastanów się nad płytką imitującą starą cegłę. Jeśli jednak zdecydujesz się na skuwanie to po wszystkim zagruntuj zwykłym gruntem i pomaluj zwykłą farbą, nie będzie śmierdziało piwnicą.