FRANIA6 17.10.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 wczoraj robotnicy zaczeli stawiać ścianę działową na poddaszu,dziś przerwali pracę bo sąsiad stwierdził że stoi 10cm na jego połowie,{przeczuwałam kłopoty ale nie takie bo sąsiad pracuje jako murarz teść też murarz} jak mam wytłumaczyć sąsiadom że nie mogę się cofnąć ze ścianą bez szkody dla nich,bo mamy wspólny dach łączony krokwiami i jeżeli się cofnę to ich połowa dachu się zawali,nie zależy mi specjalnie na tym by ta ściana stała równo na połowie bo miejsca mam dosyć na swojej połowie.I to niby ja jestem zgred PROSZĘ O PODPOWIEDZI czy spotkał się ktoś z taką sytuacją że ścian było dwie jedna obok drugiej?czy nie obciąży to za bardzo parteru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buttopp 17.10.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Troszke cie nie zrozumialem co ma wspolnego sciana dzialowa z dachem? Chyba ze wczesniej stala tam. Musisz napisac wiecej szczegolow bardziej bym sie obawial o strop niz o dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FRANIA6 18.10.2009 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 jest to budynek wielorodzinny,stare budownictwo,ja mieszkam w jednej ćwiartce tego budynku i mój dach jest jedno spadziowy,krokwy łączone są na szczycie,jedna do drugiej,rozbierając swoją połowę dachu druga zostaje bez wiązania,i może się zapaść jeżeli nie będzie wsparta na ścianie działowej na poddaszu.Jeżeli sąsiad będzie się dalej sprzeciwiał nie pozostanie mi nic innego jak przesunąć się ze ścianą,obawiam się jednak czy ściana działowa na parterze to wytrzyma,bo strop jest z tz. garów grubości ok.40cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 06.11.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 a co to jest dach 'jednospadziowy'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 06.11.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 A dlaczego chcesz rozbierać swoją połowę dachu dodatkowo ryzykując zawalenie się strony sąsiada? Dlaczego ten problem chcesz zrzucać na niego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 06.11.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Ściana działowa nie jest ścianą nośna i nie może przenosić obciążeni dachu. Remont wcześniej powinieneś uzgodnić z sąsiadem i zgłosić to w starostwie. Jeżeli tego nie zrobiłeś to jest to samowolka i sąsiad jak Cie podkabluje możesz mieć nieprzyjemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts