Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ta nieszczęsna ściana działowa

FRANIA6

Recommended Posts

wczoraj robotnicy zaczeli stawiać ścianę działową na poddaszu,dziś przerwali pracę bo sąsiad stwierdził że stoi 10cm na jego połowie,{przeczuwałam kłopoty ale nie takie bo sąsiad pracuje jako murarz teść też murarz} jak mam wytłumaczyć sąsiadom że nie mogę się cofnąć ze ścianą bez szkody dla nich,bo mamy wspólny dach łączony krokwiami i jeżeli się cofnę to ich połowa dachu się zawali,nie zależy mi specjalnie na tym by ta ściana stała równo na połowie bo miejsca mam dosyć na swojej połowie.I to niby ja jestem zgred :( PROSZĘ O PODPOWIEDZI czy spotkał się ktoś z taką sytuacją że ścian było dwie jedna obok drugiej?czy nie obciąży to za bardzo parteru?

jest to budynek wielorodzinny,stare budownictwo,ja mieszkam w jednej ćwiartce tego budynku i mój dach jest jedno spadziowy,krokwy łączone są na szczycie,jedna do drugiej,rozbierając swoją połowę dachu druga zostaje bez wiązania,i może się zapaść jeżeli nie będzie wsparta na ścianie działowej na poddaszu.Jeżeli sąsiad będzie się dalej sprzeciwiał nie pozostanie mi nic innego jak przesunąć się ze ścianą,obawiam się jednak czy ściana działowa na parterze to wytrzyma,bo strop jest z tz. garów grubości ok.40cm.

• 3 weeks później...