Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pękanie profili PCV podczas szklenia

Recommended Posts

PostWysłany: Sobota 6:57, 17 Październik 2009 Temat postu: Pękanie profili PCV podczas szklenia Odpowiedz z cytatem

Pracuję w prywatnej firmie która prowadzi sprzedaż okien z profili PCV. Jestem monterem okien,ostatnio miałem przypadek pęknięcia profila podczas szklenia.Nie jednokrotnie już podczas montażu musiałem wyjmować pakiety z okien i drzwi, i ponownie je montować nigdy jak do tej pory nie miałem problemów. Tym razem profil drzwi podczas wbijania listwy dolnej pęka powyżej zgrzewu. Prosiłbym bardzo jeśli ktokolwiek mógłby mi podpowiedzieć jakie mogą być tego przyczyny /zbyt mocne uderzanie młotkiem gumowym w listwę wykluczam/. Z góry wszystkim bardzo dziękuję Anrycho1

Jeżeli temperatura otoczenia była niska (w niektórych rejonach Polski jest 0 i poniżej) to przyczyną pęknięcia mogło być uderzenie młotkiem bo PVC staje się bardzo kruche. Inne możliwości to zbyć ciasno przedystansowany wkład szybowy, zbyt długie listwy przyszybowe albo za mała nośność samego zgrzewu chociaż opisane pęknięcie "powyżej zgrzewu" wskazuje najbardziej na pęknięcie od uderzenia.

dokadnie plastik w niskiej temperaturze ma duzo gorsze właściwości plastyczne , więc jest duże prawdopodobieństwo, że jeśli robiłeś to w niskich temp. to to od młotka.. Wady profili też nie można wykluczyć może jakaś słabsza partia profili , a co to za profil jeśli można wiedzieć ?

Profil o którym wyżej napisałem to PlusTec. W związku z tym mam jeszcze jedno pytanie, czy w drzwiach w profilu skrzydła powinien być systemowo narożnik kątowy zgrzany razem z całym skrzydłem / tak jak wymaga tego dany system /.Gdzie mógłbym się tego dowiedzieć lub dostęp do dokumentacji,gdzie była by na ten temat wzmianka