Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozytywnie o Polakach

Żelka

Recommended Posts

no to chyba sie k..wa narazilem?

A to niby dlaczego?

Masz prawo mieć swoje zdanie, a to miedzy innymi dzięki walce o wolność słowa, która zawsze toczył Papież Jan Paweł II.

Całując ziemie zrobił bardzo dużo, bo tym jednym prostym gestem powiedział światu, ze Polska to kraj Polaków. Pokazał to także Polakom – tym gestem powiedział, to nasza ziemia, nasza ojczyzna, my tutaj jesteśmy na swoim, każdy inny jest tutaj gościem i tylko jako taki jest tutaj mile widziany.

Całe swoje dorosłe życie był Obywatelem Świata, ale zawsze pozostawał Polakiem. Tym także dawał Wam Polakom dobry przykład i wciąż przypominał Wam, ze macie z czego być dumny.

A co do nas, reszty świata, ludzi z innych krajów, ludzi innych obyczajów, innej wiary.., nas także nauczał.

Nauczał miłości, szacunku do życia i drugiego człowieka. Nauczał, ze można być innym ale i tak wszyscy jesteśmy dziećmi jednego Boga, nie zależnie od tego jakie sa nasze praktyki religijne i jak nazywamy Tego Boga. Dążył do pojednania wszystkich religii.

Nauczał wybaczania. Sam wybaczył człowiekowi który chciał Go zabić. Zrobił to z potrzeby serca i ducha, bo jako człowiek wierzący inaczej nie mógł, ale pokazał wszystkim, ze można i trzeba praktykować wybaczanie w życiu codziennym.

Tym samym czynem także nauczał nas miłosierdzia, współczucia, miłości i wiary, bo te wszystkie cechy musiały kierować Kimś kogo było stać na taki wielki czyn .

To był Człowiek, który swoim życiem i własnym przykładem nauczał tyle samo co słowem pisanym i powiedzianym.

Katolików nauczał jako Katolik a wszystkich innych jako Człowiek. I tym właśnie wypełnił swoja Misję. Bo tym było Jego Życie.

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zeljko - podpisuje sie dwiema rencyma. Dla mnie - ludzika raczej niekoscielnego - JPII to po prostu WIELKI czlowiek. Czlowiek, ktory caly swoim zyciem stara sie przywrocic godnosc czlowiekowi wlasnie. A ze czasem - wg mnie- sie mylil . No coz - ktoz z nas nieomylny. A moze mial jednak racje tylko ja - maly czlowiek - racji tej nie umiem zrozumieć? Tez jestem dumna, ze JP II to Polak :)

A ja wciąż mam wątpliwości, czy mogę być dumna z osiągnięć innego człowieka. No chyba, że są dwa rodzaje dumy. Ten pierwszy, to duma z własnych osiągnięć - nie budzi żądnych wątpliwości. Ten drugi to zupełnie coś innego - duma narodowa, nie moja osobista. No bo jaka w tym moja zasługa, że Skłodowska, że JPII, że Szymborska, ba, nawet, że mój praprapradziadek i dziadek? To ONI osiągnęli, a ja mogę najwyżej podziwiać i szanować.

A ja wciąż mam wątpliwości, czy mogę być dumna z osiągnięć innego człowieka. No chyba, że są dwa rodzaje dumy. Ten pierwszy, to duma z własnych osiągnięć - nie budzi żądnych wątpliwości. Ten drugi to zupełnie coś innego - duma narodowa, nie moja osobista. No bo jaka w tym moja zasługa, że Skłodowska, że JPII, że Szymborska, ba, nawet, że mój praprapradziadek i dziadek? To ONI osiągnęli, a ja mogę najwyżej podziwiać i szanować.

To tez podziwiam i szanuję, ale dumna tez mogę być :wink: dumna tez jestem z mojej Mamy, że swego czasu będąc w bardzo trudnej sytuacji życiowej podjęła wazne i trafne decyzje - też nie moja zasługa, ale dumna jestem i już :wink:

A ja wciąż mam wątpliwości, czy mogę być dumna z osiągnięć innego człowieka.

Agduś, jak najbardziej można być dumnym z kogoś. Można być dumnym z kogoś za jego zasługi.

Osiągnięcia drugiego człowieka także nas wzbogacają i można być dumnym z siebie, że przez osiągnięcia innych ludzi czujemy się wzbogaceni.

Wiec duma z innego człowieka jest także w pewnym sensie duma z siebie samych.

Jestem dumny z kogoś – dziękuję mu za jego dokonania i jestem dumny z siebie, że te dokonania mnie wzbogaciły. Wzbogacili także mój kraj w rezultacie czego jestem dumny z tego kraju.

Gość Pepeg z Gumy
Ja tez bywam dumna z osiagniec innych ludzi - potrafie zaakceptowa,c ze ktos umie, rozumie wiecej niz ja i na dodatek tez jest Polakiem :)

No się wzruszyłem.

Dziękuję Ci Kochana, wiem ,że to o mnie <:cry>

:wink:

W ostatnich miesiacach zycia , jako jeden z nielicznych sprzeciwil sie publicznie polityce Busha i planowi zaatakowania Iraku .

ja sprzeciwiam sie od poczatku wojny i nie tylko wojny ktora prowadza amerykanie zaznaczam amerykanie nie p. krzak

Po swoim wystapieniu papiez zostal bardo ostro zaatakowany w amerykanskich srodkach masowego przekazu - wiekszosc popierala swietny pomysl Georgea W Busha

i naturalnie krzaki ojciec i syn przejeli sie tym bardzo tak bardzo ze wyslali wiecej meksykanow i innych amerykanow na wojne ( za smierc zolnierza, bush dawal rodzince pozostalej przy zyciu prawo pobytu super po prostu )

papiez polak byl jednym z wielu papiezy i moim zdaniem nic takiego nie zrobil zeby stawiac pomniki za zycia ( nigdy temu sie nie sprzeciwil )

po prostu kult jednoski w papieskim wydaniu

Ja tez bywam dumna z osiagniec innych ludzi - potrafie zaakceptowa,c ze ktos umie, rozumie wiecej niz ja i na dodatek tez jest Polakiem :)

No się wzruszyłem.

Dziękuję Ci Kochana, wiem ,że to o mnie <:cry>

:wink:

Wiedzialam ze docenisz, ale...nie rycz :)

W ostatnich miesiacach zycia , jako jeden z nielicznych sprzeciwil sie publicznie polityce Busha i planowi zaatakowania Iraku .

ja sprzeciwiam sie od poczatku wojny i nie tylko wojny ktora prowadza amerykanie zaznaczam amerykanie nie p. krzak

Po swoim wystapieniu papiez zostal bardo ostro zaatakowany w amerykanskich srodkach masowego przekazu - wiekszosc popierala swietny pomysl Georgea W Busha

i naturalnie krzaki ojciec i syn przejeli sie tym bardzo tak bardzo ze wyslali wiecej meksykanow i innych amerykanow na wojne ( za smierc zolnierza, bush dawal rodzince pozostalej przy zyciu prawo pobytu super po prostu )

papiez polak byl jednym z wielu papiezy i moim zdaniem nic takiego nie zrobil zeby stawiac pomniki za zycia ( nigdy temu sie nie sprzeciwil )

To masz pecha , ze nie jestes nauczycielem filozofow i nikt nie wie o twoim istenieniu - ale masz plusa, ze sie sprzeciwiales . :D

Ja tez sie sprzeciwialam i nawet szlam w marszu protestacyjnym na 8 Aleii .

Papiez by wyrazicielem sprzeciwu - a wiekszosc osob publicznych , nawet jesli byla przeciwna - wolala milczec.

Bush - przedstawiciel handlu ropa i Cheney - przedstawiciel lobby handlujacego bronia - nie przejeli sie - a ktory to satrapa przejmuje sie glosem sprzeciwu - i wykorzystujac brak wiedzy, naiwnosc, latwowiernosc i

patriotyzm ludzi - rzucili USA i caly swiat zachodni w wilczy dol . :D

No i dobrze .

:D

Co do pomnikow i popiersi - jest to radosna tworczosc rodakow - a kult jednostki bylby gdyby ich do tego zmuszano - z dwojga zlego lepiej zeby stawiali popiersia niz pili :D

I tak nie maja pojecia o czym papiez mowil - zaloze sie, ze nikt a juz szczegolnie osobniki, ktore nieustannie sie na niego powoluja , nie przeczytaly zadnego tekstu czy ksiazki napisanej przez papieza . :D

To nie sa latwe rzeczy :D raczej cos jak o p e r a - cholera wie o czym spiewaja i w ogole co to za muzyka. :D

Drobna uwaga natury techmicznej ........ jesli n i e cytujesz calosci tylko fragmenty czyjegos tekstu to miedzynarodowy kod dla takiego zabiegu wyglada tak : ........................................

Wtedy czytajacy rozumie, ze ma do czytania z fragmentem wiekszej calosci :D