Żelka 22.10.2009 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 no to chyba sie k..wa narazilem? A to niby dlaczego? Masz prawo mieć swoje zdanie, a to miedzy innymi dzięki walce o wolność słowa, która zawsze toczył Papież Jan Paweł II. Całując ziemie zrobił bardzo dużo, bo tym jednym prostym gestem powiedział światu, ze Polska to kraj Polaków. Pokazał to także Polakom – tym gestem powiedział, to nasza ziemia, nasza ojczyzna, my tutaj jesteśmy na swoim, każdy inny jest tutaj gościem i tylko jako taki jest tutaj mile widziany. Całe swoje dorosłe życie był Obywatelem Świata, ale zawsze pozostawał Polakiem. Tym także dawał Wam Polakom dobry przykład i wciąż przypominał Wam, ze macie z czego być dumny. A co do nas, reszty świata, ludzi z innych krajów, ludzi innych obyczajów, innej wiary.., nas także nauczał. Nauczał miłości, szacunku do życia i drugiego człowieka. Nauczał, ze można być innym ale i tak wszyscy jesteśmy dziećmi jednego Boga, nie zależnie od tego jakie sa nasze praktyki religijne i jak nazywamy Tego Boga. Dążył do pojednania wszystkich religii. Nauczał wybaczania. Sam wybaczył człowiekowi który chciał Go zabić. Zrobił to z potrzeby serca i ducha, bo jako człowiek wierzący inaczej nie mógł, ale pokazał wszystkim, ze można i trzeba praktykować wybaczanie w życiu codziennym. Tym samym czynem także nauczał nas miłosierdzia, współczucia, miłości i wiary, bo te wszystkie cechy musiały kierować Kimś kogo było stać na taki wielki czyn . To był Człowiek, który swoim życiem i własnym przykładem nauczał tyle samo co słowem pisanym i powiedzianym. Katolików nauczał jako Katolik a wszystkich innych jako Człowiek. I tym właśnie wypełnił swoja Misję. Bo tym było Jego Życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 22.10.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Zeljko - podpisuje sie dwiema rencyma. Dla mnie - ludzika raczej niekoscielnego - JPII to po prostu WIELKI czlowiek. Czlowiek, ktory caly swoim zyciem stara sie przywrocic godnosc czlowiekowi wlasnie. A ze czasem - wg mnie- sie mylil . No coz - ktoz z nas nieomylny. A moze mial jednak racje tylko ja - maly czlowiek - racji tej nie umiem zrozumieć? Tez jestem dumna, ze JP II to Polak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 22.10.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 A ja wciąż mam wątpliwości, czy mogę być dumna z osiągnięć innego człowieka. No chyba, że są dwa rodzaje dumy. Ten pierwszy, to duma z własnych osiągnięć - nie budzi żądnych wątpliwości. Ten drugi to zupełnie coś innego - duma narodowa, nie moja osobista. No bo jaka w tym moja zasługa, że Skłodowska, że JPII, że Szymborska, ba, nawet, że mój praprapradziadek i dziadek? To ONI osiągnęli, a ja mogę najwyżej podziwiać i szanować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfeusz1 22.10.2009 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 A ja wciąż mam wątpliwości, czy mogę być dumna z osiągnięć innego człowieka. No chyba, że są dwa rodzaje dumy. Ten pierwszy, to duma z własnych osiągnięć - nie budzi żądnych wątpliwości. Ten drugi to zupełnie coś innego - duma narodowa, nie moja osobista. No bo jaka w tym moja zasługa, że Skłodowska, że JPII, że Szymborska, ba, nawet, że mój praprapradziadek i dziadek? To ONI osiągnęli, a ja mogę najwyżej podziwiać i szanować. To tez podziwiam i szanuję, ale dumna tez mogę być dumna tez jestem z mojej Mamy, że swego czasu będąc w bardzo trudnej sytuacji życiowej podjęła wazne i trafne decyzje - też nie moja zasługa, ale dumna jestem i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 22.10.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Ja tez bywam dumna z osiagniec innych ludzi - potrafie zaakceptowa,c ze ktos umie, rozumie wiecej niz ja i na dodatek tez jest Polakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 22.10.2009 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 A ja wciąż mam wątpliwości, czy mogę być dumna z osiągnięć innego człowieka. Agduś, jak najbardziej można być dumnym z kogoś. Można być dumnym z kogoś za jego zasługi. Osiągnięcia drugiego człowieka także nas wzbogacają i można być dumnym z siebie, że przez osiągnięcia innych ludzi czujemy się wzbogaceni. Wiec duma z innego człowieka jest także w pewnym sensie duma z siebie samych. Jestem dumny z kogoś – dziękuję mu za jego dokonania i jestem dumny z siebie, że te dokonania mnie wzbogaciły. Wzbogacili także mój kraj w rezultacie czego jestem dumny z tego kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 22.10.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Ja tez bywam dumna z osiagniec innych ludzi - potrafie zaakceptowa,c ze ktos umie, rozumie wiecej niz ja i na dodatek tez jest Polakiem No się wzruszyłem. Dziękuję Ci Kochana, wiem ,że to o mnie <:cry> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 22.10.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 W ostatnich miesiacach zycia , jako jeden z nielicznych sprzeciwil sie publicznie polityce Busha i planowi zaatakowania Iraku . ja sprzeciwiam sie od poczatku wojny i nie tylko wojny ktora prowadza amerykanie zaznaczam amerykanie nie p. krzak Po swoim wystapieniu papiez zostal bardo ostro zaatakowany w amerykanskich srodkach masowego przekazu - wiekszosc popierala swietny pomysl Georgea W Busha i naturalnie krzaki ojciec i syn przejeli sie tym bardzo tak bardzo ze wyslali wiecej meksykanow i innych amerykanow na wojne ( za smierc zolnierza, bush dawal rodzince pozostalej przy zyciu prawo pobytu super po prostu ) papiez polak byl jednym z wielu papiezy i moim zdaniem nic takiego nie zrobil zeby stawiac pomniki za zycia ( nigdy temu sie nie sprzeciwil )po prostu kult jednoski w papieskim wydaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 22.10.2009 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Słonce świeci dla każdego tak samo. A jednak, jeden się ogrzeje, drugi się oparzy, trzeci nawet nie zauważy. Jak to wszystko jednak zależy od odbiorcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 22.10.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Ja tez bywam dumna z osiagniec innych ludzi - potrafie zaakceptowa,c ze ktos umie, rozumie wiecej niz ja i na dodatek tez jest Polakiem No się wzruszyłem. Dziękuję Ci Kochana, wiem ,że to o mnie <:cry> Wiedzialam ze docenisz, ale...nie rycz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 23.10.2009 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 W ostatnich miesiacach zycia , jako jeden z nielicznych sprzeciwil sie publicznie polityce Busha i planowi zaatakowania Iraku . ja sprzeciwiam sie od poczatku wojny i nie tylko wojny ktora prowadza amerykanie zaznaczam amerykanie nie p. krzak Po swoim wystapieniu papiez zostal bardo ostro zaatakowany w amerykanskich srodkach masowego przekazu - wiekszosc popierala swietny pomysl Georgea W Busha i naturalnie krzaki ojciec i syn przejeli sie tym bardzo tak bardzo ze wyslali wiecej meksykanow i innych amerykanow na wojne ( za smierc zolnierza, bush dawal rodzince pozostalej przy zyciu prawo pobytu super po prostu ) papiez polak byl jednym z wielu papiezy i moim zdaniem nic takiego nie zrobil zeby stawiac pomniki za zycia ( nigdy temu sie nie sprzeciwil ) po prostu kult jednoski w papieskim wydaniu To masz pecha , ze nie jestes nauczycielem filozofow i nikt nie wie o twoim istenieniu - ale masz plusa, ze sie sprzeciwiales . Ja tez sie sprzeciwialam i nawet szlam w marszu protestacyjnym na 8 Aleii . Papiez by wyrazicielem sprzeciwu - a wiekszosc osob publicznych , nawet jesli byla przeciwna - wolala milczec. Bush - przedstawiciel handlu ropa i Cheney - przedstawiciel lobby handlujacego bronia - nie przejeli sie - a ktory to satrapa przejmuje sie glosem sprzeciwu - i wykorzystujac brak wiedzy, naiwnosc, latwowiernosc i patriotyzm ludzi - rzucili USA i caly swiat zachodni w wilczy dol . No i dobrze . Co do pomnikow i popiersi - jest to radosna tworczosc rodakow - a kult jednostki bylby gdyby ich do tego zmuszano - z dwojga zlego lepiej zeby stawiali popiersia niz pili I tak nie maja pojecia o czym papiez mowil - zaloze sie, ze nikt a juz szczegolnie osobniki, ktore nieustannie sie na niego powoluja , nie przeczytaly zadnego tekstu czy ksiazki napisanej przez papieza . To nie sa latwe rzeczy raczej cos jak o p e r a - cholera wie o czym spiewaja i w ogole co to za muzyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 23.10.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Miało być pozytywnie o polakach ale jak zwykle znalazł się ktoś kto chce sobie urządzić zabawę i napisał co myślał. Negatywnie i tylko o jednym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 24.10.2009 01:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 W ostatnich miesiacach zycia , jako jeden z nielicznych sprzeciwil sie publicznie polityce Busha i planowi zaatakowania Iraku . ja sprzeciwiam sie od poczatku wojny i nie tylko wojny ktora prowadza amerykanie zaznaczam amerykanie nie p. krzak Po swoim wystapieniu papiez zostal bardo ostro zaatakowany w amerykanskich srodkach masowego przekazu - wiekszosc popierala swietny pomysl Georgea W Busha i naturalnie krzaki ojciec i syn przejeli sie tym bardzo tak bardzo ze wyslali wiecej meksykanow i innych amerykanow na wojne ( za smierc zolnierza, bush dawal rodzince pozostalej przy zyciu prawo pobytu super po prostu ) papiez polak byl jednym z wielu papiezy i moim zdaniem nic takiego nie zrobil zeby stawiac pomniki za zycia ( nigdy temu sie nie sprzeciwil ) po prostu kult jednoski w papieskim wydaniu Drobna uwaga natury techmicznej ........ jesli n i e cytujesz calosci tylko fragmenty czyjegos tekstu to miedzynarodowy kod dla takiego zabiegu wyglada tak : ........................................ Wtedy czytajacy rozumie, ze ma do czytania z fragmentem wiekszej calosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 24.10.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 natura techmiczna i brak interpunkcji , to też międzynarodowy kod ? Przyganiał kocioł garnkowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts