Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NIEDOSZACOWANIE KOSZTORYSU

Claudii

Recommended Posts

Przed wypłatą ostatniej transzy muszę przedstawiś do banku dziennik budowy oraz fotorelację.

Wszystko to musi sie zgadzać z kosztorysem jednak rzeczywistosć jest inna i niedoszacowanie kosztorysu to chyba norma.

Obawiam się ,że tak może być w moim przypadku.

Pytanie do osób ,które to przechodziły ,czy co do złotego musi sie zgadzać kosztorys z postępem prac ?

czy jest jakaś tolerancja procentowa ?

A może by tak nie wypłacać transzy jako ostatniej (wtedy warunki mnie nie dotyczą) zostawiajac sobie np 10tys a wypłacić np.kolejną (przedostatnią).

Moja koleżanka przed wypłatą ostatniej transzy musiała doprowadzić budowę do stanu zgodnego z kosztorysem - już nawet jej się niechciało z bankiem gadać, bo co chwile robili ze wszystkiego problemy, wyciągneli ostatnie zaskurniaki które miały iść na wyposażenie i spełnili życzenie banku (około 50 tyś).

U mnie koszty poniesione na poszczególne etapy miały się nijak do kosztorysu, bank nie robił problemów.

ja do banku nawet nie chodziłem, wysyłałem zdjęcia aktualnego stanu i w xls robiłem rozliczenie poprzedniej transzy przed otwarciem nowej.

wszystko szło mailem.

a w rozliczeniu 60% musiało być na fakturach, a reszta dowolnie - i tu mogło się znaleźć cokolwiek, (nie przesadzałem oczywiście), ale rozliczenie nie mogło być mniejsze niż rozliczana transza, mogło być większe, ale wykazać musiałem nie mniej. i tyle.

• 3 weeks później...
Wracam do tematu: i czy komuś udało się rozwiązać ten problem. Ja niestety mam kredyt w PKO BP i tutaj jest odbiór w/g przygotowanego przez nas kosztorysu do banku. Wielkimi krokami zbliża się ostatnia transza, a zgodnie z moim wyliczeniami na przyszłość niestety wskazuje mi, że zbraknie... Z bankiem "rozliczam" się w oparciu o wizytę rzeczonawcy. Będę wdzięczna za info, jak sobie poradziliście.

• 1 month później...

ad vocem niedoszacowania: znam przypadek, kiedy po zakończeniu SSZ kosztorys został powiększony o 25% odnośnie instalacji oraz wykończenia .... i przeszło gładko !

jako powód podano wzrost cen i planowane podwyższenie standardu wykończenia, ponieważ wartość nieruchomości była wysoka, bank nie robił najmniejszych problemów,

oczywiście każdy taki przypadek jest rozpatrywany indywidualnie ....

W Millennium jest tak : gdy transze przekroczą połowę kredytu (w moim przypadku II transza) przychodzi na budowę ich rzeczoznawca,robi fotki czyli kontrola inwestycji i na tym etapie wszystko było u mnie ok.

Schody zaczęły się przy ostatniej transzy.

Bank procentowo wylicza każdy etap wg kosztorysu i tu się musi wszystko zgadac co do zł :wink:

Ale już nie przychodzi ich rzeczoznawca i tu nasze szczęście,do banku dostarczam dziennik budowy (z kier.bud.można się dogadać) i dokumentację fotograficzną zgodną oczywiście z dziennikiem (niekoniecznie wszystkie naszego domku 8))