Claudii 18.10.2009 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Przed wypłatą ostatniej transzy muszę przedstawiś do banku dziennik budowy oraz fotorelację.Wszystko to musi sie zgadzać z kosztorysem jednak rzeczywistosć jest inna i niedoszacowanie kosztorysu to chyba norma.Obawiam się ,że tak może być w moim przypadku.Pytanie do osób ,które to przechodziły ,czy co do złotego musi sie zgadzać kosztorys z postępem prac ?czy jest jakaś tolerancja procentowa ?A może by tak nie wypłacać transzy jako ostatniej (wtedy warunki mnie nie dotyczą) zostawiajac sobie np 10tys a wypłacić np.kolejną (przedostatnią). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 20.10.2009 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Moja koleżanka przed wypłatą ostatniej transzy musiała doprowadzić budowę do stanu zgodnego z kosztorysem - już nawet jej się niechciało z bankiem gadać, bo co chwile robili ze wszystkiego problemy, wyciągneli ostatnie zaskurniaki które miały iść na wyposażenie i spełnili życzenie banku (około 50 tyś). U mnie koszty poniesione na poszczególne etapy miały się nijak do kosztorysu, bank nie robił problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekawski83 20.10.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 WSZYSTKO zależy od banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorczyk 21.10.2009 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 ja do banku nawet nie chodziłem, wysyłałem zdjęcia aktualnego stanu i w xls robiłem rozliczenie poprzedniej transzy przed otwarciem nowej.wszystko szło mailem. a w rozliczeniu 60% musiało być na fakturach, a reszta dowolnie - i tu mogło się znaleźć cokolwiek, (nie przesadzałem oczywiście), ale rozliczenie nie mogło być mniejsze niż rozliczana transza, mogło być większe, ale wykazać musiałem nie mniej. i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_lilek_ 10.11.2009 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Wracam do tematu: i czy komuś udało się rozwiązać ten problem. Ja niestety mam kredyt w PKO BP i tutaj jest odbiór w/g przygotowanego przez nas kosztorysu do banku. Wielkimi krokami zbliża się ostatnia transza, a zgodnie z moim wyliczeniami na przyszłość niestety wskazuje mi, że zbraknie... Z bankiem "rozliczam" się w oparciu o wizytę rzeczonawcy. Będę wdzięczna za info, jak sobie poradziliście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 23.12.2009 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Wracam do mojej sprawy , tak jak przypuszczałam miałam niedoszacowanie kosztorysu na 35tys , to było w październiku. Po 2 m-cach znowu poszłam do banku ale tym razem byłam przygotowana. Zrobiliśmy elewację,trochę pokombinowałam i bank wypłacił mi ostatnią transzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekawski83 28.12.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 bank wypłacił mi ostatnią transzę gratulacje z okazji wygrania z "dziadami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 28.12.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 ad vocem niedoszacowania: znam przypadek, kiedy po zakończeniu SSZ kosztorys został powiększony o 25% odnośnie instalacji oraz wykończenia .... i przeszło gładko !jako powód podano wzrost cen i planowane podwyższenie standardu wykończenia, ponieważ wartość nieruchomości była wysoka, bank nie robił najmniejszych problemów,oczywiście każdy taki przypadek jest rozpatrywany indywidualnie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 28.12.2009 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 W Millennium jest tak : gdy transze przekroczą połowę kredytu (w moim przypadku II transza) przychodzi na budowę ich rzeczoznawca,robi fotki czyli kontrola inwestycji i na tym etapie wszystko było u mnie ok. Schody zaczęły się przy ostatniej transzy. Bank procentowo wylicza każdy etap wg kosztorysu i tu się musi wszystko zgadac co do zł Ale już nie przychodzi ich rzeczoznawca i tu nasze szczęście,do banku dostarczam dziennik budowy (z kier.bud.można się dogadać) i dokumentację fotograficzną zgodną oczywiście z dziennikiem (niekoniecznie wszystkie naszego domku ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts