marcinc76 18.10.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Witam serdcznie. Posiadam mieszkanie w bloku spółdzielczym 2 piętrowym.Zacząłem remont kuchni.Mam zamiar obniżyć sobie kawałek sufitu. Zakupiłem okap kominowy z możliwościąpodłączenia do kanału wentylacyjnego.W kuchni znajduje się jedna kratka wentylacyjna. Wiem ze w ścianie leci około6 kanałów.W pionie znajduje się 3 mieszkania. wiec teoretycznie 3 kanałypowinno być wolne.Czy mogę się "wkuć" w jakiś wolny kanał, czy potrzebuję jakiegoś specjalnegopozwolenia ze spółdzielni.Czy wpięcie okapu w drugi kanał nie będzie zakłócało pracy już istniejącego?.Okap posiada wbudowany zawór zwrotny.Chciałem podłączyć ten okap rurą spiro do nowo wykutego otworu i zakryć tęrurę podczas montażu sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik32 19.10.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Witam serdecznie. Okazuje się że tak naprawdę należałoby zapytać w spółdzielni czy można wpiąć się w wolny kanał - o ile naprawdę wolny.A najlepszym rozwiązaniem to moim zdaniem jest założenie kratki podwójnej. W dolnej części ma przyłącze do okapu w górnej kratkę grawitacyjną. Jeżeli w mieszkaniu jest kuchenka gazowa istnieje wymóg konieczny wentylacji grawitacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts