Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką spawarkę kupić?

fastnick

Recommended Posts

Witam,

Potrzebue pomocy uzytkownikow forum odnosnie zakupu spawarki.

Spawarka bedzie uzywana do spawania ksztaltownikow o grubosci scianki 2-3mm o wymiarach max 60x60, plaskownikow do 4mm i rur o podobnym przekroju.

Istotna bedzie latwosc tworzenia dobrych spawow i szybkie opanowanie techniki spawania, jestem poczatkujacy i szczerze nie mialem jeszcze doswiadczenia z tego typu pracami, mam kilka osob, ktore mnie poducza, jednak latwosc opanowania danej techniki spawania w krotkim czasie bedzie bardzo mile widziana.

Nie mam w domu sily, jesli jednak bedzie to niezbedny jestem gotowy na przebudowe instalacji elektrycznej.

Spawarka ma byc uzywana codziennie, raczej do uzytku "przemyslowego", a nie sporadycznego majsterkowania.

Gorna granica cenowa to 2000-2500zl, cena jest rowniez istotna, wiec jesli mozna kupic cos tanszego, co spisze sie dobrze przy tych praca, chetnie zaoszczedze pare zlotych.

Prosilbym bardzo o podanie firm/modeli, linki do aukcji allegro/sklepow internetowych beda mile widziane.

Jestem z Warszawy, moze ktos moglby polecic sklep, w ktorym moglbym zakupic ta spawarke?

Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za kazda pomoc.

Dziekuje za odpowiedz. Tak, to ma byc spawanie przemyslowe. Juz kilka osob polecilo mi migomat. A co powiesz na spawarke inwertorowa? Nie bedzie to lepszym rozwiazaniem, jakie sa roznice pomiedzy tymi metodami spawania w moim przypadku? I czy brak 3 fazowej instalacji nie bedzie problemem przy tym migomacie?

Trochę się bawiłem besterem 1800 (to chyba wcześniejsza wersja tego z allegro).

Zasilany napięciem 230 V spawał troszkę lepiej niż tani einhell (1000 zł), ale rewelacji nie było. Nie jestem zawodowym spawaczem więc pewnie to kwestia wprawy.

Zasilany z 400 V spawa trochę lepiej. Może to być złudzenie bo to nie jest zasilanie trójfazowe (tylko pojedyncze, międzyfazowe o wyższym napięciu). Mam nadzieję, że nic nie pokręciłem bo szkołę dawno skończyłem :-)

Blacharze samochodowi chwalą bestera ale spawają punktowo. W zaprzyjaźnionym warsztacie taki mig jest używany do spawania profili stalowych (ścianka 2 mm) i w tej roli się sprawdza pod warunkiem, że spawa się kilka minut na przemian ze szlifowaniem żeby mig miał czas na wystygnięcie.

Przy spawaniu wymienników z blachy nierdzewnej 2 mm sprawia kłopoty. Niektóre spawy mają około 2 m długości i trzeba po nich robić długie przerwy - nawet godzinę bo będzie sie uruchamiało zabepieczenie termiczne.

Jeśli spawy mają mieć ładniejszy wygląd (nie będą szlifowane) można użyć zamiast czystego CO2 mieszanki CO2 z argonem (sporo droższa).

Tak więc dużo zależy od tego jak bardzo "przemysłowe" ma być to spawanie.

Ten migomat na pewno nie nadaje się do spawania ciągłego przez cały dzień.

Polecam zajrzeć do dokumentacji techniczej. Powinna być tabela czasu pracy.

Strzelam, że do spawania blach (profili) 2 mm potrzeba prądu ok. 100 A i dla niego czas pracy może być oznaczony np. 20%. Czyli spawamy ostro (do zadziałania wyłącznika termicznego) np. 20 minut i czekamy aż migomat ostygnie przez następne 80 minut:-)

Akurat przy spawaniu profili taka sytuacja raczej nie wystąpi bo można sobie robić przerwy na cięcie materiału i szlifowanie. Przy odpowiedniej organizacji pracy zabezpieczenie może nie zadziałać przez cały dzień i będzie ok.

w domu mam bestera 1800 - jedyną wadą jest brak możliwości podłączenia podgrzewacza gazu.

Super sprzęcik :D

wiem :)

Szczerze mówiąc rozwiązałem problem podgrzewacza gazu - jak mi się skończyła gwarancja zrobiłem dodatkowy wyłącznik i podłączyłem podgrzewacz - zupełnie inna kultura pracy

Witam

piterazim

Spawasz tą spawarką zawodowo czy tylko sporadycznie , pytam dlatego że sam sie zastanawiam czy nie kupić jakiegoś małego MIGomata . :D są takie za około 1000pln

pozdr

spawam raczej dużo, ale nie zawodowo.Głownie migomatem, do cięższych zadań mam dwie stare spawarki transformatorowe :)

niestety dużego doświadczenia z różnymi migomatami nie mam. Miałem kilka razy w rękach jakiś mały wynalazek - chyba 140A - jakoś średnio mi się tym spawało - drobne rzeczy można - grubsze ciężko dobrze przetopić, ale do zastosowań typowo amatorskich raczej nie warto przepłacać

Jak przemysłowa to chyba 2,5 tysia to za mało - do domu jakiś mig za taka cenę można kupić. Nie wiem czy to poprawne ale spotkałem się z taka opinią że moc zakłada się na jakieś 30-40 A na każdy mm spawanego materiału.

A co do tych wynalazków w ptrzedziale 1000-2000 to wszystko ładnie pięknie , moce nawet do 160 A ale tylko przy 25-35 % :( jak dłużej pospawasz to cię czekają przerwy w robocie.

Polecam lekture na elektrodzie - temat rzeka, a tam jest wielka skarbnica wiedzy i opinni.

Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
witam, jestem spawaczem i muszę powiedzieć że niema czegoś takiego jak spawarka przemysłowa za 2000 zł, mamy w pracy kilkanaście spawarek przemysłowych i najtańsze kosztują ponad 20000zł, ale one współpracują z robotami i zapieprzają 24h na dobę , tobie taka jest niepotrzebna wystarczy ci besterka, one są dość dobre, jeśli chodzi o tabliczkę z tyłu spawarki na której jest np, 25% lub 50%, to oznacza to coś takiego: w spawalnictwie istnieje coś takiego jak czas spawalniczy wynosi on 5 min, a liczba procentowa mówi nam ile procent z tych 5min możesz spawać danym prądem, np besterka model 180A, wydaje się mocna ale na tabliczce jest 180A przy 25% czyli na maxa pojedziesz 1,15 min, potem spawarka wyłączy się i będzie się studziła resztę okresu spawalniczego czyli 3,45min. Jeśli jednak się uprzesz na przemysłową to kup na allegro używaną za min 3000zł, ja mam podobną warzy razem z podajnikiem ponad 150 kilo, ale jak spawam jakąś 22 tonową fadromę i dam na maxa to z blach 50mm leje się jak ze świeczki.