fastnick 18.10.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Witam, Potrzebue pomocy uzytkownikow forum odnosnie zakupu spawarki. Spawarka bedzie uzywana do spawania ksztaltownikow o grubosci scianki 2-3mm o wymiarach max 60x60, plaskownikow do 4mm i rur o podobnym przekroju. Istotna bedzie latwosc tworzenia dobrych spawow i szybkie opanowanie techniki spawania, jestem poczatkujacy i szczerze nie mialem jeszcze doswiadczenia z tego typu pracami, mam kilka osob, ktore mnie poducza, jednak latwosc opanowania danej techniki spawania w krotkim czasie bedzie bardzo mile widziana. Nie mam w domu sily, jesli jednak bedzie to niezbedny jestem gotowy na przebudowe instalacji elektrycznej. Spawarka ma byc uzywana codziennie, raczej do uzytku "przemyslowego", a nie sporadycznego majsterkowania. Gorna granica cenowa to 2000-2500zl, cena jest rowniez istotna, wiec jesli mozna kupic cos tanszego, co spisze sie dobrze przy tych praca, chetnie zaoszczedze pare zlotych. Prosilbym bardzo o podanie firm/modeli, linki do aukcji allegro/sklepow internetowych beda mile widziane. Jestem z Warszawy, moze ktos moglby polecic sklep, w ktorym moglbym zakupic ta spawarke? Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za kazda pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 18.10.2009 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Jeśli ma to być spawanie przemysłowe to wybrałbym MIG-omat .Łatwo sie tym spawa , szybko opanujesz co i jak .i za taka kase to może coś takiego http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=756729008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastnick 19.10.2009 03:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Dziekuje za odpowiedz. Tak, to ma byc spawanie przemyslowe. Juz kilka osob polecilo mi migomat. A co powiesz na spawarke inwertorowa? Nie bedzie to lepszym rozwiazaniem, jakie sa roznice pomiedzy tymi metodami spawania w moim przypadku? I czy brak 3 fazowej instalacji nie bedzie problemem przy tym migomacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 19.10.2009 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 fastnick chyba czeka Cię przebudowa instalacji elektrycznej, spodziewaj się kontroli z Energetyki i raczej spodziewaj się domiaru za wykorzystanie "przemysłowe" taryfy domowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marmark 19.10.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Trochę się bawiłem besterem 1800 (to chyba wcześniejsza wersja tego z allegro). Zasilany napięciem 230 V spawał troszkę lepiej niż tani einhell (1000 zł), ale rewelacji nie było. Nie jestem zawodowym spawaczem więc pewnie to kwestia wprawy. Zasilany z 400 V spawa trochę lepiej. Może to być złudzenie bo to nie jest zasilanie trójfazowe (tylko pojedyncze, międzyfazowe o wyższym napięciu). Mam nadzieję, że nic nie pokręciłem bo szkołę dawno skończyłem Blacharze samochodowi chwalą bestera ale spawają punktowo. W zaprzyjaźnionym warsztacie taki mig jest używany do spawania profili stalowych (ścianka 2 mm) i w tej roli się sprawdza pod warunkiem, że spawa się kilka minut na przemian ze szlifowaniem żeby mig miał czas na wystygnięcie. Przy spawaniu wymienników z blachy nierdzewnej 2 mm sprawia kłopoty. Niektóre spawy mają około 2 m długości i trzeba po nich robić długie przerwy - nawet godzinę bo będzie sie uruchamiało zabepieczenie termiczne. Jeśli spawy mają mieć ładniejszy wygląd (nie będą szlifowane) można użyć zamiast czystego CO2 mieszanki CO2 z argonem (sporo droższa). Tak więc dużo zależy od tego jak bardzo "przemysłowe" ma być to spawanie. Ten migomat na pewno nie nadaje się do spawania ciągłego przez cały dzień. Polecam zajrzeć do dokumentacji techniczej. Powinna być tabela czasu pracy. Strzelam, że do spawania blach (profili) 2 mm potrzeba prądu ok. 100 A i dla niego czas pracy może być oznaczony np. 20%. Czyli spawamy ostro (do zadziałania wyłącznika termicznego) np. 20 minut i czekamy aż migomat ostygnie przez następne 80 minut:-) Akurat przy spawaniu profili taka sytuacja raczej nie wystąpi bo można sobie robić przerwy na cięcie materiału i szlifowanie. Przy odpowiedniej organizacji pracy zabezpieczenie może nie zadziałać przez cały dzień i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 19.10.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 ja w domu używam besterka 140 , fajna spawarka , mała i lekka W pracy na codzień spawam TIG em ale do spawania różnego rodzaju profili , rur itp to tylko MIG omat chodzi o to że łatwo i szybko spawamy i nie musimy obijać szlaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 20.10.2009 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 w domu mam bestera 1800 - jedyną wadą jest brak możliwości podłączenia podgrzewacza gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 20.10.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 w domu mam bestera 1800 - jedyną wadą jest brak możliwości podłączenia podgrzewacza gazu. Super sprzęcik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyna_77 20.10.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Ja się nauczyłem na inwertorze Kemppi Minarc 150 , szczerze polecam , kilku zawodowcom udostepnilem to jeden na drugi dzień zamówil identyczną , drugiemu się nagle przestało spieszyć do domu Cos w tym jest. Pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 21.10.2009 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 w domu mam bestera 1800 - jedyną wadą jest brak możliwości podłączenia podgrzewacza gazu. Super sprzęcik wiem Szczerze mówiąc rozwiązałem problem podgrzewacza gazu - jak mi się skończyła gwarancja zrobiłem dodatkowy wyłącznik i podłączyłem podgrzewacz - zupełnie inna kultura pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 21.10.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Witam piterazim Spawasz tą spawarką zawodowo czy tylko sporadycznie , pytam dlatego że sam sie zastanawiam czy nie kupić jakiegoś małego MIGomata . są takie za około 1000pln pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 21.10.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Wiem że 1tys to tylko made in china ale do użytku domowego , hmm sam nie wiem no bo wydawać więcej kasy na spaware która nie będzie na siebie zarabiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 21.10.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Witam piterazim Spawasz tą spawarką zawodowo czy tylko sporadycznie , pytam dlatego że sam sie zastanawiam czy nie kupić jakiegoś małego MIGomata . są takie za około 1000pln pozdr spawam raczej dużo, ale nie zawodowo.Głownie migomatem, do cięższych zadań mam dwie stare spawarki transformatorowe niestety dużego doświadczenia z różnymi migomatami nie mam. Miałem kilka razy w rękach jakiś mały wynalazek - chyba 140A - jakoś średnio mi się tym spawało - drobne rzeczy można - grubsze ciężko dobrze przetopić, ale do zastosowań typowo amatorskich raczej nie warto przepłacać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kibito 22.10.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Jak przemysłowa to chyba 2,5 tysia to za mało - do domu jakiś mig za taka cenę można kupić. Nie wiem czy to poprawne ale spotkałem się z taka opinią że moc zakłada się na jakieś 30-40 A na każdy mm spawanego materiału. A co do tych wynalazków w ptrzedziale 1000-2000 to wszystko ładnie pięknie , moce nawet do 160 A ale tylko przy 25-35 % jak dłużej pospawasz to cię czekają przerwy w robocie. Polecam lekture na elektrodzie - temat rzeka, a tam jest wielka skarbnica wiedzy i opinni. Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 01.11.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 A może inwertorowa Dedra ?W Castoramie są 2 wersje ... za 600 i 999 pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kibito 02.11.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 jak casto za 600-900 to raczej do lekkiej pracy - i krótkiej, bo jak już się zagrzeje to więcej się czeka na spawanie niż spawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 02.11.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Na forum "elektroda forum" jest trochę pozytywnych opinii o wspomnianej spawarce Dedra. Warto tam zajrzeć i poczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drainik 09.11.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 z mezem kupilismy sprawrke BESTER i nie narzekamy. Przez 2 tygodnie byla mocno eksplowatowana. polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik.mech 27.12.2009 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 witam, jestem spawaczem i muszę powiedzieć że niema czegoś takiego jak spawarka przemysłowa za 2000 zł, mamy w pracy kilkanaście spawarek przemysłowych i najtańsze kosztują ponad 20000zł, ale one współpracują z robotami i zapieprzają 24h na dobę , tobie taka jest niepotrzebna wystarczy ci besterka, one są dość dobre, jeśli chodzi o tabliczkę z tyłu spawarki na której jest np, 25% lub 50%, to oznacza to coś takiego: w spawalnictwie istnieje coś takiego jak czas spawalniczy wynosi on 5 min, a liczba procentowa mówi nam ile procent z tych 5min możesz spawać danym prądem, np besterka model 180A, wydaje się mocna ale na tabliczce jest 180A przy 25% czyli na maxa pojedziesz 1,15 min, potem spawarka wyłączy się i będzie się studziła resztę okresu spawalniczego czyli 3,45min. Jeśli jednak się uprzesz na przemysłową to kup na allegro używaną za min 3000zł, ja mam podobną warzy razem z podajnikiem ponad 150 kilo, ale jak spawam jakąś 22 tonową fadromę i dam na maxa to z blach 50mm leje się jak ze świeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts