Perłóweczka 18.10.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Dlatego że dużoooo przepisów uzbierało się w naszych wątkach postanawiam je trochę zebrać do kupy żeby łatwo nam było je odszukać dodam że są sprawdzone tak więc kobitki z kółka zapraszam tu do zamieszczania przepisów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perłóweczka 18.10.2009 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 A oto przepis na sernik z brzoskwiniami... Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki ½ szklanki cukru 250 g masła 5 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 250 g masła 300 g cukru 1 kg sera 6 jajek 2 budynie śmietankowe w proszku olejek cytrynowy 1 puszka brzoskwiń (800g) Piana: 5 białek 1 szklanka cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej ( Ja dodaję 2 łyzki kiesielu zamiast mąki ) Przygotowanie: 1. Ciasto: wyrobić wszystkie składniki na ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Tą mniejszą część włożyć do lodówki (po ochłodzeniu będzie łatwiej pokruszyć). Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blachę (najlepiej na papierze do pieczenia). Na ciasto wylać masę serową: 2. Masę serową uzyskamy przez utarcie masła i cukru na puch i następnie dodanie sera, jajek, budyniu i olejku cytrynowego - wszystko razem powinno być utarte na gładką masę. 3. Brzoskwinie z puszki odsączyć na sicie, pokroić w plastry i wyłożyć na masę serową. Na owoce rozłożyć równomiernie pianę: 4. Pianę uzyskamy najefektywniej w ten sposób: białka ubić na sztywno, dodać następnie cukier (ciągle ubijając) i na koniec wmieszać delikatnie mąkę ziemniaczaną (zamiast mąki 2 łyzki kiesielu) 5. Na pianę potrzeć (lub pokruszyć) resztę ciasta włożonego wcześniej do lodówki. Piec 1 godzinę w 175°C - obieg gorącego powietrza, lub 190°C w piecu elektrycznym. Sernik jest mokrawy, nie taki suchy i dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perłóweczka 18.10.2009 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Sernik cappucino Składniki na spód: 1,5 szkl. drobno posiekanych orzechów włoskich 2 łyzki cukru 3 łyżki roztopionego masła Orzechy, cukier i masło wymieszać. Wcisnąć w tortownicę 22-23 średnicy uszczelnioną folią aluminiową (wyłozoną), piec przez 10 minut w temp. 165 stopni C. Składniki na masę serową: 800 g serka kremowego lub twarogu smietankowego ( z tradycyjnyego twarogu sernik będzie mniej mazisty, bardziej zwarty) - np. kremowego typu "quark" 4 jaja 1 szkl. kwasniej śmietany 2 łyzki granulek kawy instant 1/4 łyżeczki cynamonu 3/4 szkl. cukru 1/4 szkl. gorącej wody 3 łyzki mąki pszennej Ser twarogowy wymieszać mikserem z cukrem i mąką. Dodawać jajka pojedynczo, miksując po każdym dodaniu. Wmieszać kwaśną smietanę. Granulki kawy i cynamon rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Osudzona kawę dodawać powoli do masy serowej, miksując. Wylac na podpieczony wcześniej spód z orzechów. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C, włozyć sernik (mozna górę przykryć folia aluminiową) piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 130 stopni C i piec 1 godzinę. Sernika nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, ważne by sernik od góry był ścięty, szczególnie sprawdzając na jego środku. Ostudzić, włozyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Podawać z kleksami z bitej śmietany(dookoła ozdobić bitą smietaną). Smacznego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perłóweczka 18.10.2009 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Oto przepis na Ciasto cappuciono: CIASTO CAPCINO Składniki: Ciasto: - 4 jajka, - 1 szklanka mąki, - 1 szkl. cukru, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 3 łyżki oleju. Krem: - 0,5 szkl. cukru pudru, - 3-4 żółtka, - 1 masło roślinne, - 2 serki waniliowe, - 4 łyżki capuccino orzechowego na 1 szklankę wody (do nasączenia ciasta i herbatników), - 3 łyżki żelatyny na 0,5 szklanki wody, - 0,5 szkl. mleka w proszku, - 2-4 łyżek capuccino (do kremu) i dowolną ilość do dekoracji. Do całego ciasta 2-3 paczek zwykłych herbatników. Jak przyrządzić? Z podanych skłądników na ciasto upiec biszkopt (blacha prostokątna). Wystudzić. Rozpuścić 4 łyżki kawy w gorącej wodzie (1 szklanka). Wystudzić. Nasączyć biszkopt 0,5 szklanki kawy. Resztę kawy pozostawić do nasączenia herbatników. Masa kremowa: Masło utrzeć po żółtku, łyżeczce cukru pudru, serka waniliowego, mleka w proszku aż do wyczerpania wszystkich składników. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie a później studzimy. Gdy wystygnie wlewamy do masy i miksujemy. Połowę masy wykładamy na nasączony biszkopt. Do drugiej połowy dodajemy 2-4 łyżek capuccino (do smaku). Na masę rozkładamy nasączone w kawie herbatniki rzędami. Na to reszta masy z capuccino i posypujemy dla dekoracji również kawą capuccino. Wstawiamy do lodówki żeby wszystko się ścisło. Uwagi: Uważam że ciasto jest naprawdę pyszne,a ogólnie nie przepadam za ciastami z kremem.Wygląda bardzo ładnie i kolorowo. Swietne na jakąś uroczystość bo się bardzo ładnie prezentuje. Osobom, które jadły, też bardzo smakowało! Czas przygotowania: Zaczynamy od upieczenia ciasta a w między czasie można przygotować capuccino i żelatynę żeby stygły i były gotowe do użycia.Jak ciasto stygnie ja wzięłam się za krem.Jak ostygło nasączyłam capuccino i skończyłam krem dodając żelatynę i potem to już.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perłóweczka 18.10.2009 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 PRZEPIS NA KRÓLEWICZA 1. 2 szklanki mąki poznańskiej ciut więcej jak pół margaryny "palmy", roztopionej i ostudzonej 3/4 szklanki cukru pudru 1 całe jajko 2 łyżki miodu sztucznego 1 płaska łyżka sody oczyszczonej wszystkie składniki dokładnie mieszamy ręcznie i wyrabiamy ciasto, wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części i pieczemy dwa osobne placki 2. CIASTO BISZKOPTOWE: 3 białka ubić z 5 łyżkami cukru kryształu miksując do piany dodajemy następujące składniki: torebka cukru waniliowego 3 żółtka 3 łyżki mąki poznańskiej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia wymieszać te składniki z pianą i upiec biszkopta. KREM: małżonek kupuje krem do karpatki firmy "delecta" margaryna palma 2 szklanki mleka szklankę zimnego mleka wlewamy do garnka i wsypujemy krem delecta i mieszamy żeby nie było grudek, następnie drugą szklankę wlewamy do innego garnka i podgrzewamy, jak mleko będzie lekko gorące to wlewamy mleko z kremem delecta i na gazie mieszamy dopóki nie zrobi się gęsty krem.....odstawiamy do ostygnięcia......jak ostygnie miksujemy krem z margaryna palmą ( i tu mąż twierdzi że nie daje całej margaryny tylko odcina jakiś 1 cm.....czyli daje prawie całą ....i krem gotowy Nasączanie: przygotować mocną kawę rozpuszczalną niesłodzoną Do blaszki wkładamy jedno ciasto (to z miodem), i łyżką nasączamy je delikatnie kawą. połowę kremu rozsmarowujemy następnie kładziemy ciasto biszkoptowe na to drugą połowę kremu i drugie ciasto miodowe (je też nasączamy delikatnie kawą) na gotowe ciasto dajemy polewę czekoladową - najlepsza mleczna z firmy Dr. Oetker......i.....wwwwwwŁŁŁŁŁŁŁaaaaaaaalllllllaa http://foto3.m.onet.pl/_m/aa2d52d7a01e721c34d909f5c2f529a7,10,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perłóweczka 18.10.2009 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Gołąbki Ach to napiszę WAM... (ja robię z podwójnej porcji, to mam na drugi dzień jeszcze) 0,5 kg miesą mielonego 0,5 szkl. kaszy mannej 0,5 szkl. płatków ryżowych 0,5 kg kapusty białej (poszatkowanej drobno) 5 jaj vegeta do smaku wszystko do miski - suche produkty plus kapusta plus jajka, plus mięso -zagniatami, formułować kotlety... ja na dnie w garnku kładę lisćie i przekładam potem liśćmi kotlety i nakrywam liśćmi górę... duszę w rosołkach Knora, lub innych przez godzinkę -wystarczy - pod koniec gotowania dodaję koncentrat do wywaru i mamy sosik i gołąbki gotowe... Uwielbiam je bo szybko się robi i są dobre... Jadłam z ryżem... ale płatki są lepsze -dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perłóweczka 18.10.2009 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 cebulaki 3 szkl. mąki 200 ml mleka 2 jajka całe szczypta soli 3 łyżeczki oleju 1 łyżeczka cukru 1/2 kostki drożdży a wykonanie to tak: rozpuścić drożdże w ciepłym mleku z cukrem i odstawić do wyrośnięcia. dosłownie kilka minut. do miski wsypać mąkę, wbić jajka, trochę soli i wlać drożdże. wyrobić tzn. miąchać ręką ile wlezie. odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. potem na stolnicę i rozwałkować place. wycinać krążki ,ja robię to kubkiem bo jest większy od szklanki. posmarować odrobinę olejem,keczupem i wyłożyć cebulkę podduszoną.posypać żółtym sere. pycha. szybko się robi a dodam ,że nie cierpię robić drożdżowego ciasta 15 min. w piekarniku , trzeba śledzić cebulkę . http://foto0.m.onet.pl/_m/2df74964b5a207d53093a9517668e3dc,6,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 18.10.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 O słodkościach jest tu: http://forum.muratordom.pl/przepisy-na-cos-slodkiego-pysznego-i-latwego-do-zrobienia,t110423.htm A konktery tam: http://forum.muratordom.pl/kulinaria,t111211.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perłóweczka 18.10.2009 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 O słodkościach jest tu: http://forum.muratordom.pl/przepisy-na-cos-slodkiego-pysznego-i-latwego-do-zrobienia,t110423.htm A konktery tam: http://forum.muratordom.pl/kulinaria,t111211.htm My doskonale o tym wiemy chcielismy miec nasz wspólny wątek . nasze grono jest pełne pomysłów i przepisów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 18.10.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 O słodkościach jest tu: http://forum.muratordom.pl/przepisy-na-cos-slodkiego-pysznego-i-latwego-do-zrobienia,t110423.htm A konktery tam: http://forum.muratordom.pl/kulinaria,t111211.htm My doskonale o tym wiemy chcielismy miec nasz wspólny wątek . nasze grono jest pełne pomysłów i przepisów A to tego nie wiedziałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perłóweczka 18.10.2009 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 A to tego nie wiedziałam Nic nie szkodzi zapraszamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 18.10.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Perłoweczko w tygodniu robiłam cebulaki wg. tego przepisu i były pyszne!!!! dziś znowu chciałam zrobić, bo córce baaardzo smakowały i drożdże mi nie wyrosły dlaczego?? może mleko było za gorące?? z jakiego powodu mogą drożdże nie wyrosnąc???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.10.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 kiepskie drożdze za ciepłe / za zimne mleko przeciągi nie pytaj dlaczego tylko startuj jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.10.2009 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Odgrzebuję Świąteczne http://forum.muratordom.pl/przepisy-na-swiateczne-pysznosci,t36307.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.10.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 A jak świątecznie to z tortem makowym - jak co roku Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń - korzenie to kresy wschodnie. Pośpiech nie jest wskazany, a i nie jest to przepis "ekonomiczno - dietetyczny"... 50 dkg maku 9 jaj (oodzielnie żółtka i białko) 40 dkg cukru 1,5 łyżki bułki tartej 1,5 yżki ciemnego miodu Zapach (koniecznie) migdałowy - żaden inny się nie nadaje Jeśli ktoś lubi: rodzynki i skórka pomarańczowa ( ja nie mam chętnych w domu) Mak zalewamy wrzątkiem w garnku ( dobrze go wcześniej przepłukać - ja raz zalewam wrzątkiem a po 2-3 godzinach wymieniam wodę na nowy wrzątek) - i niech stoi całą noc. Następnego dnia przekładamy mak na sito wyłożone uprzednio czystą ściereczką (bawełnianą lub lnianą) - niech się odsącza. Tego samego dnia wieczorem jesli mak został wyłożony rano) mielimy. Mielić trzeba co najmniej 3 razy do 5 sitkiem z najmniejszymi dziurkami- zmielony mak bierzemy w dwa palce - musi być to masa - niewyczuwamy ziarenek. Mak gotowy. Teraz juz nie czekamy - zmielony mak fermentuje - więc tego samego dnia pieczemy ciasto makowe: Wrzucamy do gara białka z 9 jaj - ubijamy pianę. Dorzucamy żółtka. Dosypujemy cukier - normalny, nie puder. Miksujemy. Powoli dodajemy maku - po łyżce. Dorzucamy miód, zapach i bułkę tartą. Konsystencja gęstej śmietany jest OK. NIe martwcie się jeśli "wydaje się" zbyt rzadki - upiecze się OK. Pieczemy 45min - 1 h ( bez termoobiegu, bo "usiądzie") - potem trzeba sprawdzić patyczkiem. Nie zaglądamy za często - to ciężkie ciasto i może mu zaszkodzić. Wyciągamy z pieca i zostawiamy na noc - ma dobrze ostygnąć - w chłodnym miejscu (parapet ?) Potem będziemy go przecinać na 3 placki ( grubą nitką - wiecie jak...) Masa do przełożenia: 1 kostka masła 1 kostka margaryny 4 żółtka wyciśnięty sok z 1 cytryny ( ja sprawdzam w trakcie - lubię kwaskowaty) 40 dkg cukru pudru. 1/2 zapachu migdałowego. Można "ubić" masę "do białośći", ale przyznam się , że ja wolę po prostu dobrze wymieszaną - taką jeszcze żółtą. Spróbujecie - nie może być czuć ziarenek cukru i to wystarczy. Oczywiście można ją ubić "do białości" - to kwestia gustu. Przekładamy tort, masy zostaje też na wysmarowanie boków. Ja na wierzchu posypuje kolorowymi cukiereczkami ( tymi drobnymi pomarańczowo - żółto - zielonymi - ładnie wygląda) Jest też wersja krótka - zamiast zabawy z makiem bierzemy masę makową z puszki (używamy 50 dkg - resztę zjada chętny) - kiedyś mak mi się zwarzył i nie miałam opcji - to była Wigilia :) Ale to nie to samo.. więc nie polecam. Trzeba w tej opcji dodać nieco mniej cukru i miodu a konsystencja ciasta budzi mój niepokój - choć się udało. Smacznego :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oz 19.10.2009 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 o matko! jakie pyszności! przepisy na pewno wypróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margay 19.10.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 GOSIA - GENIALNY POMYSŁ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ....ALE NAM UŁATWIŁAŚ ŻYCIE Z TYM WĄTKIEM Już nie trzeba się zastanawiać u której był dany przepis.... Dzięki...http://www.bibliotekazpszio.republika.pl/buziak.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margay 20.10.2009 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 przyleciałam tu z moją sałatką z buraczków margay napisał: Oto przepis na sałatkę z buraków (temat jak najbardziej budowlany, ponieważ przetwory są nieodzownym wyposażeniem spiżarki w każdym domku ) 6 kg buraków 1 kg papryki 1 kg cebuli Zalewa: 0,5 l wody 0,5 l octu 2 szklanki cukru 2 łyżki soli Buraki ugotować, obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach. Paprykę pokroić na cienkie paseczki. Cebulę pokroić w piórka. Zalewę zagotować, wsypać cebulę i paprykę i gotować 15 minut. Połączyć z burakami, dobrze wymieszać i gorące wkładać do słoików. Pasteryzować 20 minut. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi8321 20.10.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Gosia,extra pomysł :D Teraz wszystko będzie zgromadzone Ciast to raczej nie będę na razie piekła,bo kto by to zjadł :o....ale jakieś potrawki to na pewno mniam mniam :lol: po powrocie z Polski postanowiłam normalnie pogotować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kami-lla 20.10.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 To ja dorzucę coś od siebie KOKOSANKI przepis bardzo łatwy a kokosanki przepyszne składniki: 4 białka 1 szklanka cukru 30 dag wórek kokosowych Można dodać: skórkę z cytryny lub odrobinę cynamonu lub aromat migdałowy. Białka ubić, następnie dodać cukier, pod koniec ubijania dodać wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać. Na natłuszczoną blachę nakładać łyżeczką i formować stożki. Piec około 20 minut w temperaturze 160 - 170 °C Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.