Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy obiadowo-deserowe Pań z koła :)))


Perłóweczka

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 164
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A oto przepis na sernik z brzoskwiniami...

 

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki

½ szklanki cukru

250 g masła

5 żółtek

3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa serowa:

250 g masła

300 g cukru

1 kg sera

6 jajek

2 budynie śmietankowe w proszku

olejek cytrynowy

1 puszka brzoskwiń (800g)

 

Piana:

5 białek

1 szklanka cukru

1 płaska łyżka

mąki ziemniaczanej

( Ja dodaję 2 łyzki kiesielu zamiast mąki )

 

Przygotowanie:

 

 

1. Ciasto: wyrobić wszystkie składniki na ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Tą mniejszą część włożyć do lodówki (po ochłodzeniu będzie łatwiej pokruszyć). Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blachę (najlepiej na papierze do pieczenia). Na ciasto wylać masę serową:

 

2. Masę serową uzyskamy przez utarcie masła i cukru na puch i następnie dodanie sera, jajek, budyniu i olejku cytrynowego - wszystko razem powinno być utarte na gładką masę.

 

3. Brzoskwinie z puszki odsączyć na sicie, pokroić w plastry i wyłożyć na masę serową. Na owoce rozłożyć równomiernie pianę:

 

4. Pianę uzyskamy najefektywniej w ten sposób: białka ubić na sztywno, dodać następnie cukier (ciągle ubijając) i na koniec wmieszać delikatnie mąkę ziemniaczaną (zamiast mąki 2 łyzki kiesielu)

 

5. Na pianę potrzeć (lub pokruszyć) resztę ciasta włożonego wcześniej do lodówki.

 

Piec 1 godzinę w 175°C - obieg gorącego powietrza, lub 190°C w piecu elektrycznym.

 

Sernik jest mokrawy, nie taki suchy i dobry :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Sernik cappucino

 

Składniki na spód:

 

1,5 szkl. drobno posiekanych orzechów włoskich

2 łyzki cukru

3 łyżki roztopionego masła

 

Orzechy, cukier i masło wymieszać. Wcisnąć w tortownicę 22-23 średnicy uszczelnioną folią aluminiową (wyłozoną), piec przez 10 minut w temp. 165 stopni C.

 

Składniki na masę serową:

 

800 g serka kremowego lub twarogu smietankowego ( z tradycyjnyego twarogu sernik będzie mniej mazisty, bardziej zwarty) - np. kremowego typu "quark"

4 jaja

1 szkl. kwasniej śmietany

2 łyzki granulek kawy instant

1/4 łyżeczki cynamonu

3/4 szkl. cukru

1/4 szkl. gorącej wody

3 łyzki mąki pszennej

 

Ser twarogowy wymieszać mikserem z cukrem i mąką. Dodawać jajka pojedynczo, miksując po każdym dodaniu. Wmieszać kwaśną smietanę. Granulki kawy i cynamon rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Osudzona kawę dodawać powoli do masy serowej, miksując. Wylac na podpieczony wcześniej spód z orzechów.

 

Piekarnik nagrzać do 230 stopni C, włozyć sernik (mozna górę przykryć folia aluminiową) piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 130 stopni C i piec 1 godzinę. Sernika nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, ważne by sernik od góry był ścięty, szczególnie sprawdzając na jego środku.

Ostudzić, włozyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Podawać z kleksami z bitej śmietany(dookoła ozdobić bitą smietaną).

 

Smacznego:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oto przepis na Ciasto cappuciono:

CIASTO CAPCINO

 

Składniki:

Ciasto:

- 4 jajka,

- 1 szklanka mąki,

- 1 szkl. cukru,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

- 3 łyżki oleju.

 

Krem:

- 0,5 szkl. cukru pudru,

- 3-4 żółtka,

- 1 masło roślinne,

- 2 serki waniliowe,

- 4 łyżki capuccino orzechowego na 1 szklankę wody (do nasączenia ciasta i herbatników),

- 3 łyżki żelatyny na 0,5 szklanki wody,

- 0,5 szkl. mleka w proszku,

- 2-4 łyżek capuccino (do kremu) i dowolną ilość do dekoracji.

 

Do całego ciasta 2-3 paczek zwykłych herbatników.

 

Jak przyrządzić?

Z podanych skłądników na ciasto upiec biszkopt (blacha prostokątna). Wystudzić. Rozpuścić 4 łyżki kawy w gorącej wodzie (1 szklanka). Wystudzić. Nasączyć biszkopt 0,5 szklanki kawy. Resztę kawy pozostawić do nasączenia herbatników.

 

Masa kremowa:

Masło utrzeć po żółtku, łyżeczce cukru pudru, serka waniliowego, mleka w proszku aż do wyczerpania wszystkich składników. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie a później studzimy. Gdy wystygnie wlewamy do masy i miksujemy. Połowę masy wykładamy na nasączony biszkopt. Do drugiej połowy dodajemy 2-4 łyżek capuccino (do smaku). Na masę rozkładamy nasączone w kawie herbatniki rzędami. Na to reszta masy z capuccino i posypujemy dla dekoracji również kawą capuccino. Wstawiamy do lodówki żeby wszystko się ścisło.

 

 

Uwagi:

Uważam że ciasto jest naprawdę pyszne,a ogólnie nie przepadam za ciastami z kremem.Wygląda bardzo ładnie i kolorowo. Swietne na jakąś uroczystość bo się bardzo ładnie prezentuje. Osobom, które jadły, też bardzo smakowało!

 

Czas przygotowania:

Zaczynamy od upieczenia ciasta a w między czasie można przygotować capuccino i żelatynę żeby stygły i były gotowe do użycia.Jak ciasto stygnie ja wzięłam się za krem.Jak ostygło nasączyłam capuccino i skończyłam krem dodając żelatynę i potem to już..

:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

PRZEPIS NA KRÓLEWICZA :D

 

1.

 

2 szklanki mąki poznańskiej

ciut więcej jak pół margaryny "palmy", roztopionej i ostudzonej

3/4 szklanki cukru pudru

1 całe jajko

2 łyżki miodu sztucznego

1 płaska łyżka sody oczyszczonej

 

wszystkie składniki dokładnie mieszamy ręcznie i wyrabiamy ciasto, wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części i pieczemy dwa osobne placki

 

2.

 

CIASTO BISZKOPTOWE:

 

3 białka ubić z 5 łyżkami cukru kryształu

miksując do piany dodajemy następujące składniki:

torebka cukru waniliowego

3 żółtka

3 łyżki mąki poznańskiej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

wymieszać te składniki z pianą i upiec biszkopta.

 

KREM:

 

małżonek kupuje krem do karpatki firmy "delecta"

margaryna palma

2 szklanki mleka

 

szklankę zimnego mleka wlewamy do garnka i wsypujemy krem delecta i mieszamy żeby nie było grudek, następnie drugą szklankę wlewamy do innego garnka i podgrzewamy, jak mleko będzie lekko gorące to wlewamy mleko z kremem delecta i na gazie mieszamy dopóki nie zrobi się gęsty krem.....odstawiamy do ostygnięcia......jak ostygnie miksujemy krem z margaryna palmą ( i tu mąż twierdzi że nie daje całej margaryny tylko odcina jakiś 1 cm.....czyli daje prawie całą

:wink: ....i krem gotowy

 

Nasączanie:

 

przygotować mocną kawę rozpuszczalną niesłodzoną

 

Do blaszki wkładamy jedno ciasto (to z miodem), i łyżką nasączamy je delikatnie kawą. połowę kremu rozsmarowujemy następnie kładziemy ciasto biszkoptowe na to drugą połowę kremu i drugie ciasto miodowe (je też nasączamy delikatnie kawą) na gotowe ciasto dajemy polewę czekoladową - najlepsza mleczna z firmy Dr. Oetker......i.....wwwwwwŁŁŁŁŁŁŁaaaaaaaalllllllaa

 

http://foto3.m.onet.pl/_m/aa2d52d7a01e721c34d909f5c2f529a7,10,19,0.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gołąbki

 

Ach to napiszę WAM...

(ja robię z podwójnej porcji, to mam na drugi dzień jeszcze)

 

0,5 kg miesą mielonego

0,5 szkl. kaszy mannej

0,5 szkl. płatków ryżowych

0,5 kg kapusty białej (poszatkowanej drobno)

5 jaj

vegeta do smaku

 

wszystko do miski - suche produkty plus kapusta plus jajka, plus mięso -zagniatami, formułować kotlety... ja na dnie w garnku kładę lisćie i przekładam potem liśćmi kotlety i nakrywam liśćmi górę... duszę w rosołkach Knora, lub innych przez godzinkę -wystarczy - pod koniec gotowania dodaję koncentrat do wywaru i mamy sosik i gołąbki gotowe...

Uwielbiam je bo szybko się robi i są dobre... :wink:

Jadłam z ryżem... ale płatki są lepsze -dla mnie :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cebulaki

3 szkl. mąki

200 ml mleka

2 jajka całe

szczypta soli

3 łyżeczki oleju

1 łyżeczka cukru

1/2 kostki drożdży

a wykonanie to tak:

rozpuścić drożdże w ciepłym mleku z cukrem i odstawić do wyrośnięcia. dosłownie kilka minut. do miski wsypać mąkę, wbić jajka, trochę soli i wlać drożdże. wyrobić tzn. miąchać ręką ile wlezie. odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. potem na stolnicę i rozwałkować place. wycinać krążki ,ja robię to kubkiem bo jest większy od szklanki. posmarować odrobinę olejem,keczupem i wyłożyć cebulkę podduszoną.posypać żółtym sere. pycha. szybko się robi a dodam ,że nie cierpię robić drożdżowego ciasta :wink: 15 min. w piekarniku , trzeba śledzić cebulkę .

 

http://foto0.m.onet.pl/_m/2df74964b5a207d53093a9517668e3dc,6,19,0.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

My doskonale o tym wiemy :wink:

chcielismy miec nasz wspólny wątek .

nasze grono jest pełne pomysłów i przepisów :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

My doskonale o tym wiemy :wink:

chcielismy miec nasz wspólny wątek .

nasze grono jest pełne pomysłów i przepisów :p

 

A to tego nie wiedziałam :oops: :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak świątecznie to z tortem makowym - jak co roku :)

 

Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń - korzenie to kresy wschodnie.

 

Pośpiech nie jest wskazany, a i nie jest to przepis "ekonomiczno - dietetyczny"...

 

50 dkg maku

9 jaj (oodzielnie żółtka i białko)

40 dkg cukru

1,5 łyżki bułki tartej

1,5 yżki ciemnego miodu

 

Zapach (koniecznie) migdałowy - żaden inny się nie nadaje :)

Jeśli ktoś lubi: rodzynki i skórka pomarańczowa ( ja nie mam chętnych w domu)

 

Mak zalewamy wrzątkiem w garnku ( dobrze go wcześniej przepłukać - ja raz zalewam wrzątkiem a po 2-3 godzinach wymieniam wodę na nowy wrzątek) - i niech stoi całą noc.

 

Następnego dnia przekładamy mak na sito wyłożone uprzednio czystą ściereczką (bawełnianą lub lnianą) - niech się odsącza.

 

Tego samego dnia wieczorem jesli mak został wyłożony rano) mielimy.

Mielić trzeba co najmniej 3 razy do 5 sitkiem z najmniejszymi dziurkami- zmielony mak bierzemy w dwa palce - musi być to masa - niewyczuwamy ziarenek. Mak gotowy. Teraz juz nie czekamy - zmielony mak fermentuje - więc tego samego dnia pieczemy ciasto makowe:

 

Wrzucamy do gara białka z 9 jaj - ubijamy pianę. Dorzucamy żółtka.

Dosypujemy cukier - normalny, nie puder. Miksujemy.

Powoli dodajemy maku - po łyżce.

Dorzucamy miód, zapach i bułkę tartą. Konsystencja gęstej śmietany jest OK. NIe martwcie się jeśli "wydaje się" zbyt rzadki - upiecze się OK.

 

Pieczemy 45min - 1 h ( bez termoobiegu, bo "usiądzie") - potem trzeba sprawdzić patyczkiem. Nie zaglądamy za często - to ciężkie ciasto i może mu zaszkodzić.

 

Wyciągamy z pieca i zostawiamy na noc - ma dobrze ostygnąć - w chłodnym miejscu (parapet ?)

Potem będziemy go przecinać na 3 placki ( grubą nitką - wiecie jak...)

 

Masa do przełożenia:

 

1 kostka masła

1 kostka margaryny

4 żółtka

wyciśnięty sok z 1 cytryny ( ja sprawdzam w trakcie - lubię kwaskowaty)

40 dkg cukru pudru.

1/2 zapachu migdałowego.

 

Można "ubić" masę "do białośći", ale przyznam się , że ja wolę po prostu dobrze wymieszaną - taką jeszcze żółtą. Spróbujecie - nie może być czuć ziarenek cukru i to wystarczy.

Oczywiście można ją ubić "do białości" - to kwestia gustu.

 

 

Przekładamy tort, masy zostaje też na wysmarowanie boków.

Ja na wierzchu posypuje kolorowymi cukiereczkami ( tymi drobnymi pomarańczowo - żółto - zielonymi - ładnie wygląda)

 

Jest też wersja krótka - zamiast zabawy z makiem bierzemy masę makową z puszki (używamy 50 dkg - resztę zjada chętny) - kiedyś mak mi się zwarzył i nie miałam opcji - to była Wigilia :):) Ale to nie to samo.. więc nie polecam. Trzeba w tej opcji dodać nieco mniej cukru i miodu a konsystencja ciasta budzi mój niepokój - choć się udało.

 

Smacznego :):)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:D przyleciałam tu z moją sałatką z buraczków :wink:

 

margay napisał:

Oto przepis na sałatkę z buraków

 

(temat jak najbardziej budowlany, ponieważ przetwory są nieodzownym wyposażeniem spiżarki w każdym domku )

 

6 kg buraków

1 kg papryki

1 kg cebuli

 

Zalewa:

0,5 l wody

0,5 l octu

2 szklanki cukru

2 łyżki soli

 

Buraki ugotować, obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach.

Paprykę pokroić na cienkie paseczki.

Cebulę pokroić w piórka.

 

Zalewę zagotować, wsypać cebulę i paprykę i gotować 15 minut. Połączyć z burakami, dobrze wymieszać i gorące wkładać do słoików.

 

Pasteryzować 20 minut.

 

Smacznego

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ja dorzucę coś od siebie KOKOSANKI

 

przepis bardzo łatwy a kokosanki przepyszne :D :D :D

 

składniki:

4 białka

1 szklanka cukru

30 dag wórek kokosowych

Można dodać:

skórkę z cytryny lub odrobinę cynamonu lub aromat migdałowy.

 

Białka ubić, następnie dodać cukier, pod koniec ubijania dodać wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać.

Na natłuszczoną blachę nakładać łyżeczką i formować stożki. Piec około 20 minut w temperaturze 160 - 170 °C

 

 

Smacznego :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...