Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy obiadowo-deserowe Pań z koła :)))


Perłóweczka

Recommended Posts

Dziewczyny kochane :) Tak się zastanawiam,czy próbowałyście kiedyś Winiary- "Pomysł na...."? Bo ja dziś zrobiłam "Pomysł na...zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką" :D Bardzo dobre,tylko ja lubię dobrze przyprawione,to wiem,że sobie dowegetuję na następny raz :) Nio i jeszcze ciut krócej będę to piekła,bo z wierzchu troszkę się za bardzo przypiekło :wink:

 

Ja oprócz kiełbasy,cebuli i ziemniaków dodałam jeszcze brokuły....a przepis brzmi tak:

SKŁADNIKI:

100 ml śmietany kwaśnej 12% (ja nie miałam 12,to dałam 18%)

600 g obranych ziemniaków

1 duża cebula

1 brokuł (tak okolo 300 g)

3 łyżki oleju (może być ciut więcej)

50 g startego żółtego sera (ja dalam więcej)

 

"Pomysł na...zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką" połączyć z 200 ml zimnej wody,a następnie ze 100 ml śmietany (teraz się zorientowałam,że ja dodalam przez pomylkę 200 ml śmietany :o:lol:.....a dziwiłam się,co mi tak malo zostalo w pudełku :o:lol: ).

Kiełbasę pokroić w półksiężyce. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju.

Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki tak ok.4mm. Brokuł podzielić na małe różyczki.

Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, w naczyniu układać na przemian warstwami: ziemniaki,cebula i kiełbasa,druga warstwa: ziemniaki,brokuły, cebula,kiełbasa (ja tak układałam,ale oczywiście można inaczej :) )

Wszystko zalać przygotowanym "Pomysłem na...", posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stC. Zapiekać przez 50 minut (w sumie to można trochę krócej).

 

I to by było tyle :) Nie jest to oryginalne,ale wypróbowane :wink: Smacznego!! :D:D Oto zdjęcie :D Jeszcze cieplutka :lol::D

 

http://4shared.com/download/143559570/da93a551/RIMG0653.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 164
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziś postanowiłam zrobić sałatkę Gyros wg przepisu mojej koleżanki ze studiów :) Oto przepis:

1. 3 łyżki Gyros (przyprawa Kamis) zalać 1/2 szklanki wody,przykryć i odstawić na 15 minut.

2. 1/2 kg piersi kurczaka (może być więcej) pokroić na drobną kostkę,podsmażyć na oleju (nie rumienić) i zalać przyprawą. Wszystko dusić aż do wyparowania wody. Wyłożyć na półmisek.

3. Polać ketchupem pikantnym (można też użyć łagodnego,jeśli ktoś nie lubi zbyt pikantnych sałatek).

4. Na to 2 cebule pokrojone w kostkę (ja cebulkę dodatkowo trochę sparzam).

5. Na to 6-7 ogórków korniszonów pokrojonych w kostkę (ja kroiłam w plasterki,bo nie były wielkie)

6. To posmarować majonezem

7. To polać ketchupem

8. Na to puszka kukurydzy

9. Na to pół główki kapusty pekińskiej (jeśli jest mała,to cała) - wcześniej poszatkować,posypać 1 łyżką wegety. Kapustę z wegetą wymieszać,pozostawić na 15 min, wtedy wyłożyć na kukurydzę

10. Włożyć na 1 godzinę do lodówki

 

Ja w sumie nie wkładałam do lodówki,bo woleliśmy,żeby jeszcze trochę ciepła była :) Pycha :D:D

 

SMACZNEGO!!

 

http://4shared.com/download/144122912/50cabd16/5749326115874665212/RIMG0657.jpg

 

http://4shared.com/download/144122918/b01f5408/RIMG0658.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja dzisiaj korzystając z wolnego - bo nie pojechaliśmy na budowę... zrobiłam faworki (chrust) i ... skoro miałam 4 białka to bezy...

 

Faworki

2 szkl. mąki

4 żółtka

3/4 szkl. gęstej śmietany

1 łyżeczka octu

sól do smaku

 

olej do smażenia i cukier puder do posypania

 

Do maki dodać sól, żółtka, ocet, śmietanę i zagnieść ciasto.

Gnieciemy, gnieciemy, gnieciemy...a potem wyjmujemy ciasto z miski i przypominami sobie złych wykonawców ( ewentualnie sprzedawców), bierzemy wałek i kilka minut tłuczemy w te ciasto :wink: :lol:

Oddychamy już lekko i następnie wałkiem bardzo cienko rozwałkować ciasto, wykroić paseczki,w środku naciąć paseczek i wywinąć ciasto...

Smazymy z obu stron w garnku z olejem ( ja dzisiaj wlałam tylko 0,5 l. do mniejszego garka i było git :wink: )... wyrosły ładnie i były takie kruche...

http://www.fotoszok.pl/albums/userpics/14937/normal_Faworek.jpg

Tylko jeden się ostał i w pośpiechu mu fotkę -tak dla upamiętnienia mu zrobiłam :wink:

 

 

BEZY

4 białka

1szklanka -taka czubata cukru

 

Ubić białka na sztywno, po troszkę wsypywać cukier, ciągle ubijać... Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i ja małą łyżeczką tworzyłam bezy...

Wyszło 24 duże beziątka - nawet takie beziochy -bo mutanty ciut...

Piec w temp. 150 stopni C przez godzinę i gotowe...

Jeżeli ktoś lubi takie bardziej płynne wewnątrz bezy, to piec krócej jak godzinę. Ale ja krócej nie piekłam - bałam się, że opadną czy jak... :wink:

 

http://www.fotoszok.pl/albums/userpics/14937/normal_PS_-_BEZY_1.jpg

 

http://www.fotoszok.pl/albums/userpics/14937/normal_PS_-_BEZY_2.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś wypróbuję cebulaki :lol:.....nigdy jeszcze nie robiłam ciasta drożdżowego :o więc jak mi wyjdą,to się pochwalę :o:wink:

 

Robilam, dodalam bekon - rodzince bardzo smakowaly :p !

 

http://i35.tinypic.com/11vjehf.jpg

 

 

 

Robiłam wczoraj !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Reewalacja !!!!!!!!!!! z tej porcji wyszło mi 12 sztuk , dodałam do cebuli pieczarki i trochę wędliny ................. :lol: :lol: :lol: :lol: pochłonięte zostały prze jeden wieczór....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już prawie tydzień minął jak robiłam cebulaki,a tu jeszcze zdjątek nie zamieściłam :)

 

Ja na wierzch położyłam na jednych salami,na drugich pieczarki - PYCHA!! :lol:

 

http://4shared.com/download/146212527/543cfa69/RIMG0673.JPG - pierwsza porcja

 

http://4shared.com/download/146212502/16606c64/RIMG0678.JPG - druga porcja

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cebulaki

3 szkl. mąki

200 ml mleka

2 jajka całe

szczypta soli

3 łyżeczki oleju

1 łyżeczka cukru

1/2 kostki drożdży

a wykonanie to tak:

rozpuścić drożdże w ciepłym mleku z cukrem i odstawić do wyrośnięcia. dosłownie kilka minut. do miski wsypać mąkę, wbić jajka, trochę soli i wlać drożdże. wyrobić tzn. miąchać ręką ile wlezie. odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. potem na stolnicę i rozwałkować place. wycinać krążki ,ja robię to kubkiem bo jest większy od szklanki. posmarować odrobinę olejem,keczupem i wyłożyć cebulkę podduszoną.posypać żółtym sere. pycha. szybko się robi a dodam ,że nie cierpię robić drożdżowego ciasta :wink: 15 min. w piekarniku , trzeba śledzić cebulkę .

 

Hmm, a ten olej to rozumiem do tego posmarowania potem, nie do ciasta? (Dopiero teraz zauwazylam, ze w skladnikach jest wymieniony olej :oops: :-? :lol: )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...