waldi8321 25.10.2009 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Dziewczyny kochane Tak się zastanawiam,czy próbowałyście kiedyś Winiary- "Pomysł na...."? Bo ja dziś zrobiłam "Pomysł na...zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką" Bardzo dobre,tylko ja lubię dobrze przyprawione,to wiem,że sobie dowegetuję na następny raz Nio i jeszcze ciut krócej będę to piekła,bo z wierzchu troszkę się za bardzo przypiekło Ja oprócz kiełbasy,cebuli i ziemniaków dodałam jeszcze brokuły....a przepis brzmi tak: SKŁADNIKI: 100 ml śmietany kwaśnej 12% (ja nie miałam 12,to dałam 18%) 600 g obranych ziemniaków 1 duża cebula 1 brokuł (tak okolo 300 g) 3 łyżki oleju (może być ciut więcej) 50 g startego żółtego sera (ja dalam więcej) "Pomysł na...zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką" połączyć z 200 ml zimnej wody,a następnie ze 100 ml śmietany (teraz się zorientowałam,że ja dodalam przez pomylkę 200 ml śmietany :lol:.....a dziwiłam się,co mi tak malo zostalo w pudełku :lol: ). Kiełbasę pokroić w półksiężyce. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju. Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki tak ok.4mm. Brokuł podzielić na małe różyczki. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, w naczyniu układać na przemian warstwami: ziemniaki,cebula i kiełbasa,druga warstwa: ziemniaki,brokuły, cebula,kiełbasa (ja tak układałam,ale oczywiście można inaczej ) Wszystko zalać przygotowanym "Pomysłem na...", posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stC. Zapiekać przez 50 minut (w sumie to można trochę krócej). I to by było tyle Nie jest to oryginalne,ale wypróbowane Smacznego!! :D Oto zdjęcie Jeszcze cieplutka http://4shared.com/download/143559570/da93a551/RIMG0653.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 26.10.2009 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Czasami na kolację podaję z Winiar "pomysł na rybę w sosie" to jest jedyny sposób przyjmowania przez mojego syna ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi8321 27.10.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Dziś postanowiłam zrobić sałatkę Gyros wg przepisu mojej koleżanki ze studiów Oto przepis: 1. 3 łyżki Gyros (przyprawa Kamis) zalać 1/2 szklanki wody,przykryć i odstawić na 15 minut. 2. 1/2 kg piersi kurczaka (może być więcej) pokroić na drobną kostkę,podsmażyć na oleju (nie rumienić) i zalać przyprawą. Wszystko dusić aż do wyparowania wody. Wyłożyć na półmisek. 3. Polać ketchupem pikantnym (można też użyć łagodnego,jeśli ktoś nie lubi zbyt pikantnych sałatek). 4. Na to 2 cebule pokrojone w kostkę (ja cebulkę dodatkowo trochę sparzam). 5. Na to 6-7 ogórków korniszonów pokrojonych w kostkę (ja kroiłam w plasterki,bo nie były wielkie) 6. To posmarować majonezem 7. To polać ketchupem 8. Na to puszka kukurydzy 9. Na to pół główki kapusty pekińskiej (jeśli jest mała,to cała) - wcześniej poszatkować,posypać 1 łyżką wegety. Kapustę z wegetą wymieszać,pozostawić na 15 min, wtedy wyłożyć na kukurydzę 10. Włożyć na 1 godzinę do lodówki Ja w sumie nie wkładałam do lodówki,bo woleliśmy,żeby jeszcze trochę ciepła była Pycha :D SMACZNEGO!! http://4shared.com/download/144122912/50cabd16/5749326115874665212/RIMG0657.jpg http://4shared.com/download/144122918/b01f5408/RIMG0658.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 28.10.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Chyba częściej będę zaglądał do tego kąciku Dziś robie cebulaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi8321 29.10.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Dziś wypróbuję cebulaki .....nigdy jeszcze nie robiłam ciasta drożdżowego więc jak mi wyjdą,to się pochwalę :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 29.10.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Dziś wypróbuję cebulaki .....nigdy jeszcze nie robiłam ciasta drożdżowego więc jak mi wyjdą,to się pochwalę :wink: i poczęstujesz chyba też muszę wypróbowa przepis,byc może w przyszłym tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 29.10.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 A ja dzisiaj korzystając z wolnego - bo nie pojechaliśmy na budowę... zrobiłam faworki (chrust) i ... skoro miałam 4 białka to bezy... Faworki 2 szkl. mąki 4 żółtka 3/4 szkl. gęstej śmietany 1 łyżeczka octu sól do smaku olej do smażenia i cukier puder do posypania Do maki dodać sól, żółtka, ocet, śmietanę i zagnieść ciasto. Gnieciemy, gnieciemy, gnieciemy...a potem wyjmujemy ciasto z miski i przypominami sobie złych wykonawców ( ewentualnie sprzedawców), bierzemy wałek i kilka minut tłuczemy w te ciasto Oddychamy już lekko i następnie wałkiem bardzo cienko rozwałkować ciasto, wykroić paseczki,w środku naciąć paseczek i wywinąć ciasto... Smazymy z obu stron w garnku z olejem ( ja dzisiaj wlałam tylko 0,5 l. do mniejszego garka i było git )... wyrosły ładnie i były takie kruche... http://www.fotoszok.pl/albums/userpics/14937/normal_Faworek.jpg Tylko jeden się ostał i w pośpiechu mu fotkę -tak dla upamiętnienia mu zrobiłam BEZY 4 białka 1szklanka -taka czubata cukru Ubić białka na sztywno, po troszkę wsypywać cukier, ciągle ubijać... Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i ja małą łyżeczką tworzyłam bezy... Wyszło 24 duże beziątka - nawet takie beziochy -bo mutanty ciut... Piec w temp. 150 stopni C przez godzinę i gotowe... Jeżeli ktoś lubi takie bardziej płynne wewnątrz bezy, to piec krócej jak godzinę. Ale ja krócej nie piekłam - bałam się, że opadną czy jak... http://www.fotoszok.pl/albums/userpics/14937/normal_PS_-_BEZY_1.jpg http://www.fotoszok.pl/albums/userpics/14937/normal_PS_-_BEZY_2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 29.10.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Dziś wypróbuję cebulaki .....nigdy jeszcze nie robiłam ciasta drożdżowego więc jak mi wyjdą,to się pochwalę :wink: Robilam, dodalam bekon - rodzince bardzo smakowaly ! http://i35.tinypic.com/11vjehf.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 30.10.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Dziś wypróbuję cebulaki .....nigdy jeszcze nie robiłam ciasta drożdżowego więc jak mi wyjdą,to się pochwalę :wink: Robilam, dodalam bekon - rodzince bardzo smakowaly ! http://i35.tinypic.com/11vjehf.jpg Robiłam wczoraj !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Reewalacja !!!!!!!!!!! z tej porcji wyszło mi 12 sztuk , dodałam do cebuli pieczarki i trochę wędliny ................. pochłonięte zostały prze jeden wieczór.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 30.10.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 A ja pobilam dzis rekord - z tej ilosci wyszlo mi ... 44 sztuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 30.10.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 A ja pobilam dzis rekord - z tej ilosci wyszlo mi ... 44 sztuki To chyba kieliszkiem wycinalas . Mi wyszlo 18 sztuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 30.10.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Nie kieliszkiem Jak poprzednio robilam, wycinalam kubkiem (muratorowym zoltym zreszta ) i wyszlo mi 19. Dzisiaj wycinalam szklanka, taka szeroka niska do drinkow, niby okrag podobnej wielkosci. Duzo zalezy od stopnia rozwalkowania az mnie plecy bola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 30.10.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Ja nastepnym razem musze zrobic z pwiekszonej porcji, bo te buleczki sa dobre odgrzane w mikrofali tez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi8321 04.11.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Już prawie tydzień minął jak robiłam cebulaki,a tu jeszcze zdjątek nie zamieściłam Ja na wierzch położyłam na jednych salami,na drugich pieczarki - PYCHA!! http://4shared.com/download/146212527/543cfa69/RIMG0673.JPG - pierwsza porcja http://4shared.com/download/146212502/16606c64/RIMG0678.JPG - druga porcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 04.11.2009 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Ale mi narobiliście smaka na te cebulaki:) Dzisiaj spróbuje je zrobić, więc trzymajcie kciuki. Napiszcie tylko w jakiej temperaturze pieczecie??? Serem posypujecie od razu, bo boję się żeby się nie przypalił. Pozdrawiam,Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 04.11.2009 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Michal i Magda - ja pieklam w termoobiegu w 180 stopniach, ser dawalam od razu i to glownie po nim poznaje, kiedy sa gotowe Tak po ok. 10 minutach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 04.11.2009 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Ja tez na 180 stopni ale bez termoobiegu tylko zwykle pieczenie (raz w zyciu pieklam tylko na termoobiegu ) przez 15 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 04.11.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 cebulaki 3 szkl. mąki 200 ml mleka 2 jajka całe szczypta soli 3 łyżeczki oleju 1 łyżeczka cukru 1/2 kostki drożdży a wykonanie to tak: rozpuścić drożdże w ciepłym mleku z cukrem i odstawić do wyrośnięcia. dosłownie kilka minut. do miski wsypać mąkę, wbić jajka, trochę soli i wlać drożdże. wyrobić tzn. miąchać ręką ile wlezie. odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. potem na stolnicę i rozwałkować place. wycinać krążki ,ja robię to kubkiem bo jest większy od szklanki. posmarować odrobinę olejem,keczupem i wyłożyć cebulkę podduszoną.posypać żółtym sere. pycha. szybko się robi a dodam ,że nie cierpię robić drożdżowego ciasta 15 min. w piekarniku , trzeba śledzić cebulkę . Hmm, a ten olej to rozumiem do tego posmarowania potem, nie do ciasta? (Dopiero teraz zauwazylam, ze w skladnikach jest wymieniony olej ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 04.11.2009 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Ja dodawałam do ciasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 04.11.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Olej do ciasta obowiazkowo!Do posmarowania sos pomidorowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.