mbz 04.11.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Ja nie dodalam, bo w skladnikach go nie zauwazylam, a w opisie robienia go nie bylo. I moim zdaniem do ciasta go dodawac nie trzeba - jest wystarczajaco "miekkie". Ja gotowe krazki smarowalam najpierw olejem, a potem keczupem - i tak sa pycha, najlepsze na swiecie - sprobujcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi8321 04.11.2009 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Ja zrobiłaam tak samo,nie dodawałam do ciasta,tylko później posmarowałam olejem i ketchupem i dobre wyszly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 04.11.2009 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 No i cebulaki upieczone. Wyszły przepyszne, przepis rewelka. Ja robiłam z podduszoną cebulką, pieczarkami i szynką. http://lh6.ggpht.com/_JE4Mowne5gA/SvH6ezVJBFI/AAAAAAAAAUQ/wTrncpSED80/s640/IMG00010-20091104-2101.jpg P.S. Olejem smarowałam wykrojone krążki i dodałam trochę do ciasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 05.11.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Dopiero odkryłam ten wątek , ależ Wy tu kusicie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 07.11.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Słuchajcie, ja też z tydzien temu robiłam owe cebulaki i wycinałam je kubkiem i wiem, że 2-3 razy musiałam wkładac do pieczenia. miałam więcej jak te 14-18 sztuk Tutaj szukałam na necie owe cebulaki aby zobaczyć temp. ale tak jak piecze Magpie 101 ja tez w takiej piekłam. Tylko wiecie jak się udałam ciasto wyrosło i super... Cytuję kwartet ja robię to kubkiem bo jest większy od szklanki. posmarować odrobinę olejem,keczupem i wyłożyć cebulkę podduszoną.posypać żółtym sere. pycha. Nu i ja tym olejem smarowałam ciasto potem ketchup dodałam pieczarki podduszone z cebulką, szyneczkę na to ser - też pycha -moja córka nazwała je malutkie pizze Tak w ogóle od roku ponad zaczęłam jakoś lubieć drożdże -bo rogaliki uwielbiam zwłaszcza z wisienkami Fakt ciut zabawy, bo czekać aż rozczyn wyrośnie, potem ciasto, ale za to potem jak super usiąść i skonsumować to... mmmmmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi8321 08.11.2009 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Nu i ja tym olejem smarowałam ciasto potem ketchup :lol::lol: ale najważniejsze,że wyszlo Tak w ogóle od roku ponad zaczęłam jakoś lubieć drożdże -bo rogaliki uwielbiam zwłaszcza z wisienkami Fakt ciut zabawy, bo czekać aż rozczyn wyrośnie, potem ciasto, ale za to potem jak super usiąść i skonsumować to... mmmmmmm A masz może przepis na takie sprawdzone rogaliki? plizzz plizzz plizzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi8321 08.11.2009 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Tak sobie przeglądałam dzienniki i w dzienniku lidszu trafiłam na taki świetny przepis :o Mam nadzieję,że nie będzie miala nic przeciwko temu,że go zamieszczam u nas Na przyszły rok na halloween jak znalazł Dla mnie to wygląda okropnie brrrrr :lol:....już sobie wyobrażam jak dzieci do nas przychodzą,a ja przebrana za okropną wiedźmę częstuję ich takimi paluchami :lol: hahahahahaha :lol: Wklejam przepyszne place halloweenowe Bety. Będą jak znalazł na przyszły rok PALCE CZAROWNICY Składniki na kruche ciasto: - 0,5 kg mąki - 250 g miękkiego masła - 220 g cukru - 1 jajko + 1 żółtko - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatki: - słoik dżemu malinowego - 3/4 szklanki migdałów (bez skórki, przekrojonych na pół) Połączyć składniki na kruche ciasto i włożyć ciasto na 30 min. do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasta formujemy wałeczki wielkości (długości) palca i szerokości migdała. Czubek palca spłaszczyć końcówką noża i to miejsce posmarować dżemem a na to położyć połówkę migdała – wypukłą stroną do góry. Na środku każdego palca zrobić trzy nacięcia tępą stroną noża. Palce ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym. Piec 10 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. http://images41.fotosik.pl/218/85a8e9a02c3ca915med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 11.11.2009 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 cebulaki 3 szkl. mąki 200 ml mleka 2 jajka całe szczypta soli 3 łyżeczki oleju 1 łyżeczka cukru 1/2 kostki drożdży a wykonanie to tak: rozpuścić drożdże w ciepłym mleku z cukrem i odstawić do wyrośnięcia. dosłownie kilka minut. do miski wsypać mąkę, wbić jajka, trochę soli i wlać drożdże. wyrobić tzn. miąchać ręką ile wlezie. odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. potem na stolnicę i rozwałkować place. wycinać krążki ,ja robię to kubkiem bo jest większy od szklanki. posmarować odrobinę olejem,keczupem i wyłożyć cebulkę podduszoną.posypać żółtym sere. pycha. szybko się robi a dodam ,że nie cierpię robić drożdżowego ciasta 15 min. w piekarniku , trzeba śledzić cebulkę . http://foto0.m.onet.pl/_m/2df74964b5a207d53093a9517668e3dc,6,19,0.jpg mam pytanko do tych co już robili /bo właśnie się przymierzam / ile tej cebuli? no i 1/2 kostki drożdży to z tej dużej kostki, czy z małej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 11.11.2009 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 cebulaki 3 szkl. mąki 200 ml mleka 2 jajka całe szczypta soli 3 łyżeczki oleju 1 łyżeczka cukru 1/2 kostki drożdży a wykonanie to tak: rozpuścić drożdże w ciepłym mleku z cukrem i odstawić do wyrośnięcia. dosłownie kilka minut. do miski wsypać mąkę, wbić jajka, trochę soli i wlać drożdże. wyrobić tzn. miąchać ręką ile wlezie. odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. potem na stolnicę i rozwałkować place. wycinać krążki ,ja robię to kubkiem bo jest większy od szklanki. posmarować odrobinę olejem,keczupem i wyłożyć cebulkę podduszoną.posypać żółtym sere. pycha. szybko się robi a dodam ,że nie cierpię robić drożdżowego ciasta 15 min. w piekarniku , trzeba śledzić cebulkę . http://foto0.m.onet.pl/_m/2df74964b5a207d53093a9517668e3dc,6,19,0.jpg mam pytanko do tych co już robili /bo właśnie się przymierzam / ile tej cebuli? no i 1/2 kostki drożdży to z tej dużej kostki, czy z małej? Ja dawalam 1/2 kostki duzej czyli 5 dkg. Cebule wedlug uznania koniecznie przesmazona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 11.11.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 dzięki, Majka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 11.11.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 ROGALIKI DROŻDŻOWE Przygotowanie: 25 min Pieczenie: ok. 35 min Składniki:1/2 kg maki 5 dag drożdży 1/2 szkl. mleka 1 kostka margaryny 2 jaja 2 lyżki cukru 2 cukry waniliowe szczypta soli Nadzienie: marmolada najlepiej z różą, wisienki drylowane, bądż kapusta -w/g uznania Na lukier: ja białko i cukier puder, może być polewa, albo jak w przypadku kapusty -zółtkiem posmarować przed pieczeniem Etapy przygotowania 1. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier i musi wyrosnąć rozczyn. Makę wsypać do miski lub na stolnice.Wbić cale jaja,dodac reszte skladników plus rozczyn wyrośnięty. Wszystko razem zagnieść,włożyć do jednorazowej reklamówki - ja zostawiam w misce i nakrywam ściereczką w ciepłym miejscu np. koło grzejnika - zostawić na 30 min do wyrośnięcia. Musi podwoić swoją objętość 2. Po tym czasie ciasto wyłożyc na stolnice, podzielić na 5 części, rozwałkować na krążki i kroić trójkąty. Na szerszy brzeg trójkąta nakładac marmoladę, zwinąć, boki lekko skręcić,formując rogal. Gotowe włożyć do lekko nagrzanego piekarnika.Ustawić temp.na 180 stopni i piec ok 35 min. 3. Wykonac lukier. 4. Upieczone jeszcze gorące rogaliki smarowac pędzelkiem maczanym w lukrze. Ja smaruję łyżeczką maczaną w miseczce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 11.11.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Podam przepis na rogaliki drozdzowe ale bez jajek, jest to przepis mojej babci, pamietam ich smak z dziecinstwa . Dawno ich nie robilam, wiec moze w sobote zrobie to wstawie fotke. Rogaliki: -50 dkg maki --25 dkg margaryny -125 ml smietany -8 dkg drozdzy -marmolada Z maki, margaryny, smietany i drozdzy zagniesc ciasto (nie dodajemy ani cukru ani jajek). Formujemy kule, wkladamy do zlewu i zalewamy do pelna woda komore zlewozmywakowa. Gdy ciasto wyplynie na wierzch (trwa to okolo 30 minut) wtedy je wyjac na posypany maka stol i rozwalkowac. Wycinac kwadraty, nakladac marmolade i formowac rogaliki. Piec na 160 - 170 stopni do zarumienienia. Ja robie z podwojnej porcji, polowe rogalikow lukruje, a druga polowe smaruje lukrem z dodatkiem kakao wtedy wychodza czekoladowe. Najlepiej smakuja na drugi dzien, sa wtedy krucho-drozdzowe (dlatego najlepiej je robic dzien przed planowanym poczestunkiem). Moja babcia zawsze ich robila duzo, bo pakowala na wynos dla wszystkich wnuczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 12.11.2009 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 no i upiekłam "cebulaczki" trochę urozmaiciłam i dodałam jeszcze pieczarki i szynkę, pychotka http://images37.fotosik.pl/221/c5330f279ed3fa4cm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kordzina 12.11.2009 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Boższeeeeeeeeeeeeee Elutek co mi zrobiłaś ze mnie tu przywlokłaś.....................ja przecież tu skisnę w tej pracy a jestem głodna i cebulaki zrobię na 100% jutro......mnam mniam mniam....... koleżanka bidująca ze mną w pracy też jest głodna...MACIE NAS NA SUMIENIU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oz 12.11.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Podam przepis na rogaliki drozdzowe ale bez jajek, jest to przepis mojej babci, pamietam ich smak z dziecinstwa . Dawno ich nie robilam, wiec moze w sobote zrobie to wstawie fotke. Rogaliki: -50 dkg maki --25 dkg margaryny -125 ml smietany -8 dkg drozdzy -marmolada Z maki, margaryny, smietany i drozdzy zagniesc ciasto (nie dodajemy ani cukru ani jajek). Formujemy kule, wkladamy do zlewu i zalewamy do pelna woda komore zlewozmywakowa. Gdy ciasto wyplynie na wierzch (trwa to okolo 30 minut) wtedy je wyjac na posypany maka stol i rozwalkowac. Wycinac kwadraty, nakladac marmolade i formowac rogaliki. Piec na 160 - 170 stopni do zarumienienia. Ja robie z podwojnej porcji, polowe rogalikow lukruje, a druga polowe smaruje lukrem z dodatkiem kakao wtedy wychodza czekoladowe. Najlepiej smakuja na drugi dzien, sa wtedy krucho-drozdzowe (dlatego najlepiej je robic dzien przed planowanym poczestunkiem). Moja babcia zawsze ich robila duzo, bo pakowala na wynos dla wszystkich wnuczek. Pozwoliłam sobie spisać ten przepis na pewno go wypróbuję, jak tylko będę miała gdzie... mam tylko pytanie - jaka powinna być woda w tym zlewie - lodowata czy raczej ciepła/gorąca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 12.11.2009 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Podam przepis na rogaliki drozdzowe ale bez jajek, jest to przepis mojej babci, pamietam ich smak z dziecinstwa . Dawno ich nie robilam, wiec moze w sobote zrobie to wstawie fotke. Rogaliki: -50 dkg maki --25 dkg margaryny -125 ml smietany -8 dkg drozdzy -marmolada Z maki, margaryny, smietany i drozdzy zagniesc ciasto (nie dodajemy ani cukru ani jajek). Formujemy kule, wkladamy do zlewu i zalewamy do pelna woda komore zlewozmywakowa. Gdy ciasto wyplynie na wierzch (trwa to okolo 30 minut) wtedy je wyjac na posypany maka stol i rozwalkowac. Wycinac kwadraty, nakladac marmolade i formowac rogaliki. Piec na 160 - 170 stopni do zarumienienia. Ja robie z podwojnej porcji, polowe rogalikow lukruje, a druga polowe smaruje lukrem z dodatkiem kakao wtedy wychodza czekoladowe. Najlepiej smakuja na drugi dzien, sa wtedy krucho-drozdzowe (dlatego najlepiej je robic dzien przed planowanym poczestunkiem). Moja babcia zawsze ich robila duzo, bo pakowala na wynos dla wszystkich wnuczek. Pozwoliłam sobie spisać ten przepis na pewno go wypróbuję, jak tylko będę miała gdzie... mam tylko pytanie - jaka powinna być woda w tym zlewie - lodowata czy raczej ciepła/gorąca? Woda bardzo zimna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 12.11.2009 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 no i upiekłam "cebulaczki" trochę urozmaiciłam i dodałam jeszcze pieczarki i szynkę, pychotka http://images37.fotosik.pl/221/c5330f279ed3fa4cm.jpg elutek zostalo cos jeszcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 13.11.2009 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 no i upiekłam "cebulaczki" trochę urozmaiciłam i dodałam jeszcze pieczarki i szynkę, pychotka http://images37.fotosik.pl/221/c5330f279ed3fa4cm.jpg elutek zostalo cos jeszcze ? właśnie jem ostatniego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 13.11.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 i jeśli chodzi o te rogaliki z "moczonego" ciasta, to też je robię - trochę inny mam przepis, ale są naprawdę rewelacyjne, zupełnie inne od "normalnych" , takie kruchutkie to mój przepis: ciasto 50 dkg mąki 6 dkg drożdży 1/2 szkl. mleka 25 dkg KASI 5 dkg cukru cukier wanilinowy 2 żółtka /dodatkowo 1 łyżka cukru i 1 łyżka mąki do rozczynu/ polewa sok z cytryny 4 łyżki wrzątku 5 dkg cukru pudru drożdże rozrobić z 1 łyżką cukru, letnim mlekiem i łyżką mąki, zostawić do wyrośnięcia żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać wyrośnięty rozczyn, mąkę posiekać z margaryną, dodać rozczyn z żółtkami, lekko wyrobić, położyć na ściereczce, związać i zanurzyć w zimnej wodzie po wypłynięciu wyjąć ciasto, rozwałkować, wycinać trójkąty, nadziać dowolnie lub w ogóle nie nadziewać - też dobre układać na posmarowanej tłuszczem blaszce, po wyrośnięciu piec ok. 15 min. w tym czasie zrobić polewę - cukier rozprowadzić wrzątkiem, dodać sok z cytryny, gorące rogaliki zanurzać w polewie, PYCHA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 13.11.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 mam tylko pytanie - jaka powinna być woda w tym zlewie - lodowata czy raczej ciepła/gorąca? Woda do ciasta drożdżowego nigdy nie może być gorąca, bo zabije drożdże i ciasto nie urośnie. Może być letnia, taka ledwo co ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.