Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy obiadowo-deserowe Pań z koła :)))


Perłóweczka

Recommended Posts

Ja nie dodalam, bo w skladnikach go nie zauwazylam, a w opisie robienia go nie bylo.

I moim zdaniem do ciasta go dodawac nie trzeba - jest wystarczajaco "miekkie".

Ja gotowe krazki smarowalam najpierw olejem, a potem keczupem - i tak sa pycha, najlepsze na swiecie - sprobujcie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 164
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i cebulaki upieczone. Wyszły przepyszne, przepis rewelka. Ja robiłam z podduszoną cebulką, pieczarkami i szynką.

 

http://lh6.ggpht.com/_JE4Mowne5gA/SvH6ezVJBFI/AAAAAAAAAUQ/wTrncpSED80/s640/IMG00010-20091104-2101.jpg

 

P.S. Olejem smarowałam wykrojone krążki i dodałam trochę do ciasta :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słuchajcie, ja też z tydzien temu robiłam owe cebulaki i wycinałam je kubkiem i wiem, że 2-3 razy musiałam wkładac do pieczenia. miałam więcej jak te 14-18 sztuk :o :roll:

Tutaj szukałam na necie owe cebulaki aby zobaczyć temp. ale tak jak piecze Magpie 101 ja tez w takiej piekłam.

Tylko wiecie jak się udałam :lol:

ciasto wyrosło i super...

Cytuję kwartet

ja robię to kubkiem bo jest większy od szklanki. posmarować odrobinę olejem,keczupem i wyłożyć cebulkę podduszoną.posypać żółtym sere. pycha.

Nu i ja tym olejem smarowałam ciasto potem ketchup :roll:

dodałam pieczarki podduszone z cebulką, szyneczkę na to ser - też pycha -moja córka nazwała je malutkie pizze :wink:

Tak w ogóle od roku ponad zaczęłam jakoś lubieć drożdże -bo rogaliki uwielbiam zwłaszcza z wisienkami :wink: Fakt ciut zabawy, bo czekać aż rozczyn wyrośnie, potem ciasto, ale za to potem jak super usiąść i skonsumować to... mmmmmmm :wink:

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nu i ja tym olejem smarowałam ciasto potem ketchup :roll:

 

:lol::lol::lol::lol: ale najważniejsze,że wyszlo :D

 

Tak w ogóle od roku ponad zaczęłam jakoś lubieć drożdże -bo rogaliki uwielbiam zwłaszcza z wisienkami :wink: Fakt ciut zabawy, bo czekać aż rozczyn wyrośnie, potem ciasto, ale za to potem jak super usiąść i skonsumować to... mmmmmmm :wink:

 

A masz może przepis na takie sprawdzone rogaliki? :) plizzz plizzz plizzz :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak sobie przeglądałam dzienniki i w dzienniku lidszu trafiłam na taki świetny przepis :o:o Mam nadzieję,że nie będzie miala nic przeciwko temu,że go zamieszczam u nas :) Na przyszły rok na halloween jak znalazł :) Dla mnie to wygląda okropnie brrrrr :o:lol:....już sobie wyobrażam jak dzieci do nas przychodzą,a ja przebrana za okropną wiedźmę częstuję ich takimi paluchami :o:lol::lol: hahahahahaha :lol::lol:

 

Wklejam przepyszne place halloweenowe Bety. Będą jak znalazł na przyszły rok

 

PALCE CZAROWNICY

Składniki na kruche ciasto:

- 0,5 kg mąki

- 250 g miękkiego masła

- 220 g cukru

- 1 jajko + 1 żółtko

- 1/2 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Dodatki:

- słoik dżemu malinowego

- 3/4 szklanki migdałów (bez skórki, przekrojonych na pół)

Połączyć składniki na kruche ciasto i włożyć ciasto na 30 min. do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki ciasta formujemy wałeczki wielkości (długości) palca i szerokości migdała. Czubek palca spłaszczyć końcówką noża i to miejsce posmarować dżemem a na to położyć połówkę migdała – wypukłą stroną do góry. Na środku każdego palca zrobić trzy nacięcia tępą stroną noża.

Palce ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym.

Piec 10 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

http://images41.fotosik.pl/218/85a8e9a02c3ca915med.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
cebulaki

3 szkl. mąki

200 ml mleka

2 jajka całe

szczypta soli

3 łyżeczki oleju

1 łyżeczka cukru

1/2 kostki drożdży

a wykonanie to tak:

rozpuścić drożdże w ciepłym mleku z cukrem i odstawić do wyrośnięcia. dosłownie kilka minut. do miski wsypać mąkę, wbić jajka, trochę soli i wlać drożdże. wyrobić tzn. miąchać ręką ile wlezie. odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. potem na stolnicę i rozwałkować place. wycinać krążki ,ja robię to kubkiem bo jest większy od szklanki. posmarować odrobinę olejem,keczupem i wyłożyć cebulkę podduszoną.posypać żółtym sere. pycha. szybko się robi a dodam ,że nie cierpię robić drożdżowego ciasta :wink: 15 min. w piekarniku , trzeba śledzić cebulkę .

 

http://foto0.m.onet.pl/_m/2df74964b5a207d53093a9517668e3dc,6,19,0.jpg

 

mam pytanko do tych co już robili /bo właśnie się przymierzam :) /

ile tej cebuli?

no i 1/2 kostki drożdży to z tej dużej kostki, czy z małej? :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cebulaki

3 szkl. mąki

200 ml mleka

2 jajka całe

szczypta soli

3 łyżeczki oleju

1 łyżeczka cukru

1/2 kostki drożdży

a wykonanie to tak:

rozpuścić drożdże w ciepłym mleku z cukrem i odstawić do wyrośnięcia. dosłownie kilka minut. do miski wsypać mąkę, wbić jajka, trochę soli i wlać drożdże. wyrobić tzn. miąchać ręką ile wlezie. odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. potem na stolnicę i rozwałkować place. wycinać krążki ,ja robię to kubkiem bo jest większy od szklanki. posmarować odrobinę olejem,keczupem i wyłożyć cebulkę podduszoną.posypać żółtym sere. pycha. szybko się robi a dodam ,że nie cierpię robić drożdżowego ciasta :wink: 15 min. w piekarniku , trzeba śledzić cebulkę .

 

http://foto0.m.onet.pl/_m/2df74964b5a207d53093a9517668e3dc,6,19,0.jpg

 

mam pytanko do tych co już robili /bo właśnie się przymierzam :) /

ile tej cebuli?

no i 1/2 kostki drożdży to z tej dużej kostki, czy z małej? :roll:

 

Ja dawalam 1/2 kostki duzej czyli 5 dkg.

Cebule wedlug uznania koniecznie przesmazona.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ROGALIKI DROŻDŻOWE

 

Przygotowanie: 25 min

Pieczenie: ok. 35 min :roll:

 

Składniki:1/2 kg maki

 

5 dag drożdży

 

1/2 szkl. mleka

 

1 kostka margaryny

 

2 jaja

 

2 lyżki cukru

 

2 cukry waniliowe

 

szczypta soli

 

Nadzienie: marmolada najlepiej z różą, wisienki drylowane, bądż kapusta -w/g uznania :wink:

 

Na lukier: ja białko i cukier puder, może być polewa, albo jak w przypadku kapusty -zółtkiem posmarować przed pieczeniem

 

Etapy przygotowania

 

1. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier i musi wyrosnąć rozczyn. Makę wsypać do miski lub na stolnice.Wbić cale jaja,dodac reszte skladników plus rozczyn wyrośnięty. Wszystko razem zagnieść,włożyć do jednorazowej reklamówki - ja zostawiam w misce i nakrywam ściereczką w ciepłym miejscu np. koło grzejnika - zostawić na 30 min do wyrośnięcia. Musi podwoić swoją objętość :wink:

 

2. Po tym czasie ciasto wyłożyc na stolnice, podzielić na 5 części, rozwałkować na krążki i kroić trójkąty. Na szerszy brzeg trójkąta nakładac marmoladę, zwinąć, boki lekko skręcić,formując rogal. Gotowe włożyć do lekko nagrzanego piekarnika.Ustawić temp.na 180 stopni i piec ok 35 min.

 

3. Wykonac lukier.

 

4. Upieczone jeszcze gorące rogaliki smarowac pędzelkiem maczanym w lukrze.

Ja smaruję łyżeczką maczaną w miseczce :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podam przepis na rogaliki drozdzowe ale bez jajek, jest to przepis mojej babci, pamietam ich smak z dziecinstwa :) . Dawno ich nie robilam, wiec moze w sobote zrobie to wstawie fotke.

 

Rogaliki:

-50 dkg maki

--25 dkg margaryny

-125 ml smietany

-8 dkg drozdzy

-marmolada

 

Z maki, margaryny, smietany i drozdzy zagniesc ciasto (nie dodajemy ani cukru ani jajek). Formujemy kule, wkladamy do zlewu i zalewamy do pelna woda komore zlewozmywakowa. Gdy ciasto wyplynie na wierzch (trwa to okolo 30 minut) wtedy je wyjac na posypany maka stol i rozwalkowac. Wycinac kwadraty, nakladac marmolade i formowac rogaliki. Piec na 160 - 170 stopni do zarumienienia.

Ja robie z podwojnej porcji, polowe rogalikow lukruje, a druga polowe smaruje lukrem z dodatkiem kakao wtedy wychodza czekoladowe. Najlepiej smakuja na drugi dzien, sa wtedy krucho-drozdzowe (dlatego najlepiej je robic dzien przed planowanym poczestunkiem).

 

Moja babcia zawsze ich robila duzo, bo pakowala na wynos dla wszystkich wnuczek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podam przepis na rogaliki drozdzowe ale bez jajek, jest to przepis mojej babci, pamietam ich smak z dziecinstwa :) . Dawno ich nie robilam, wiec moze w sobote zrobie to wstawie fotke.

 

Rogaliki:

-50 dkg maki

--25 dkg margaryny

-125 ml smietany

-8 dkg drozdzy

-marmolada

 

Z maki, margaryny, smietany i drozdzy zagniesc ciasto (nie dodajemy ani cukru ani jajek). Formujemy kule, wkladamy do zlewu i zalewamy do pelna woda komore zlewozmywakowa. Gdy ciasto wyplynie na wierzch (trwa to okolo 30 minut) wtedy je wyjac na posypany maka stol i rozwalkowac. Wycinac kwadraty, nakladac marmolade i formowac rogaliki. Piec na 160 - 170 stopni do zarumienienia.

Ja robie z podwojnej porcji, polowe rogalikow lukruje, a druga polowe smaruje lukrem z dodatkiem kakao wtedy wychodza czekoladowe. Najlepiej smakuja na drugi dzien, sa wtedy krucho-drozdzowe (dlatego najlepiej je robic dzien przed planowanym poczestunkiem).

 

Moja babcia zawsze ich robila duzo, bo pakowala na wynos dla wszystkich wnuczek.

 

Pozwoliłam sobie spisać ten przepis :) na pewno go wypróbuję, jak tylko będę miała gdzie... :roll: mam tylko pytanie - jaka powinna być woda w tym zlewie - lodowata czy raczej ciepła/gorąca?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podam przepis na rogaliki drozdzowe ale bez jajek, jest to przepis mojej babci, pamietam ich smak z dziecinstwa :) . Dawno ich nie robilam, wiec moze w sobote zrobie to wstawie fotke.

 

Rogaliki:

-50 dkg maki

--25 dkg margaryny

-125 ml smietany

-8 dkg drozdzy

-marmolada

 

Z maki, margaryny, smietany i drozdzy zagniesc ciasto (nie dodajemy ani cukru ani jajek). Formujemy kule, wkladamy do zlewu i zalewamy do pelna woda komore zlewozmywakowa. Gdy ciasto wyplynie na wierzch (trwa to okolo 30 minut) wtedy je wyjac na posypany maka stol i rozwalkowac. Wycinac kwadraty, nakladac marmolade i formowac rogaliki. Piec na 160 - 170 stopni do zarumienienia.

Ja robie z podwojnej porcji, polowe rogalikow lukruje, a druga polowe smaruje lukrem z dodatkiem kakao wtedy wychodza czekoladowe. Najlepiej smakuja na drugi dzien, sa wtedy krucho-drozdzowe (dlatego najlepiej je robic dzien przed planowanym poczestunkiem).

 

Moja babcia zawsze ich robila duzo, bo pakowala na wynos dla wszystkich wnuczek.

 

Pozwoliłam sobie spisać ten przepis :) na pewno go wypróbuję, jak tylko będę miała gdzie... :roll: mam tylko pytanie - jaka powinna być woda w tym zlewie - lodowata czy raczej ciepła/gorąca?

 

Woda bardzo zimna!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek

i jeśli chodzi o te rogaliki z "moczonego" ciasta, to też je robię - trochę inny mam przepis,

ale są naprawdę rewelacyjne, zupełnie inne od "normalnych" , takie kruchutkie :)

 

to mój przepis:

ciasto

50 dkg mąki

6 dkg drożdży

1/2 szkl. mleka

25 dkg KASI

5 dkg cukru

cukier wanilinowy

2 żółtka

/dodatkowo 1 łyżka cukru i 1 łyżka mąki do rozczynu/

polewa

sok z cytryny

4 łyżki wrzątku

5 dkg cukru pudru

 

drożdże rozrobić z 1 łyżką cukru, letnim mlekiem i łyżką mąki, zostawić do wyrośnięcia

żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać wyrośnięty rozczyn,

mąkę posiekać z margaryną, dodać rozczyn z żółtkami,

lekko wyrobić, położyć na ściereczce, związać i zanurzyć w zimnej wodzie

po wypłynięciu wyjąć ciasto, rozwałkować, wycinać trójkąty, nadziać dowolnie lub w ogóle nie nadziewać - też dobre :)

 

układać na posmarowanej tłuszczem blaszce, po wyrośnięciu piec ok. 15 min.

 

w tym czasie zrobić polewę - cukier rozprowadzić wrzątkiem, dodać sok z cytryny,

gorące rogaliki zanurzać w polewie, PYCHA :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mam tylko pytanie - jaka powinna być woda w tym zlewie - lodowata czy raczej ciepła/gorąca?

Woda do ciasta drożdżowego nigdy nie może być gorąca, bo zabije drożdże i ciasto nie urośnie. Może być letnia, taka ledwo co ciepła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...