Izulek 26.11.2009 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Dzięki dzisiaj robię bo dzieciaki do szkoły rogalików chcą sevendaysów to im zrobię ... co by się chemią nie truły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 26.11.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Dzięki dzisiaj robię bo dzieciaki do szkoły rogalików chcą sevendaysów to im zrobię ... co by się chemią nie truły Pochwal sie czy smakowaly i fotki mile widziane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 26.11.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Oj to jeszcze mi powiedz jaka śmietana, bo mniemam że kwaśna, ale upewnić się wolę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 26.11.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Oj to jeszcze mi powiedz jaka śmietana, bo mniemam że kwaśna, ale upewnić się wolę Daje jaka akurat mam (lepsza kwasna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 26.11.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Rogaliki upieczone - pychota - jak stwierdziła moja córka, ja się przyłączam, dla męża wracającego z delegacji też na szczęście zostało. Ciasto robi się ekspresowo, pieknie wypływa, mi popękało nawet trochę, jest super elastyczne. Zdjęcia zrobię następnym razem, jak już wyjdą bardziej fotogeniczne bo to yły moje pierwsze rogaliki Ale przepis naprawdę super Dzięki Magpie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 26.11.2009 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Rogaliki upieczone - pychota - jak stwierdziła moja córka, ja się przyłączam, dla męża wracającego z delegacji też na szczęście zostało. Ciasto robi się ekspresowo, pieknie wypływa, mi popękało nawet trochę, jest super elastyczne. Zdjęcia zrobię następnym razem, jak już wyjdą bardziej fotogeniczne bo to yły moje pierwsze rogaliki Ale przepis naprawdę super Dzięki Magpie Zapomnialam napisac, ze musi popekac . Ja zawsze robilam z podwojnej porcji, bo one po 2 dniach sa jeszcze lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oz 27.11.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Kurcze, to mi narobiłyście smaka a ja jeszcze kuchni nie mam ale za 2 tygodnie może już będzie, to pierwsze co to rogaliki zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AIA 02.12.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Kurczę,ale się wątek rozpędził!!!! A ja jakos nie zaglądałam wstyd i hańba Ale na te rogaliki to załapałam smaka.chyba będę robić dziś.A cebulaki to już wogóle HIT! A powiem wam,że mi się ostatnio wycinac nie chciało kółek i mi sie ogólnie spieszyło to ciasto wyłożyłam na forme do ciasta i zrobiłam taka pizzę większą i później dopiero jak się upiekła to pocięłam A ja żeby nie było to też wrzucam przepis na ciasteczka pieguski,które znalazłam kiedys tam na necie.Mi osobiście bardzo smakuja (i małżowi ) Ciasteczka PIEGUSKI - 1 kostka masła - 1 szklanka cukru - 1 jajko - 2,5 szklanki maki - pół łyżeczki soli - 1 łyżeczka sody - 1,5 tabliczki czekolady (jaką kto lubi,gorzką czy mleczną) - 1 szklanka orzechów włoskich Ja daje tylko to,ale mozna dac jeszcze rodzynki,czy orzechy laskowe zamiast włoskich,migdały no co kto lubi Masło utrzeć z cukrem,dodac jajko,mąkę,sól,sodę i wymieszać.Dodać pokrojone orzechy i inne dodatki.Robic małe kuleczki w odstepach bo ciasto się rozpłynie. (każdy najpierw musi spróbowac i dojść jakiej wielkości chce ciasteczka,ale ciasto na prawdę się rozpływa i ja robię kuleczki może wielkości orzecha włoskiego) Piec 10-15 min. w temperaturze 200'C Smacznego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 02.12.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 W sobote robilam ponownie pizze z ciasta na cebulaki - wyszla super, ciasto bardzo wyroslo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 02.12.2009 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Podam przepis na rogaliki drozdzowe ale bez jajek, jest to przepis mojej babci, pamietam ich smak z dziecinstwa . Dawno ich nie robilam, wiec moze w sobote zrobie to wstawie fotke. Rogaliki: -50 dkg maki --25 dkg margaryny -125 ml smietany -8 dkg drozdzy -marmolada Z maki, margaryny, smietany i drozdzy zagniesc ciasto (nie dodajemy ani cukru ani jajek). Formujemy kule, wkladamy do zlewu i zalewamy do pelna woda komore zlewozmywakowa. Gdy ciasto wyplynie na wierzch (trwa to okolo 30 minut) wtedy je wyjac na posypany maka stol i rozwalkowac. Wycinac kwadraty, nakladac marmolade i formowac rogaliki. Piec na 160 - 170 stopni do zarumienienia. Ja robie z podwojnej porcji, polowe rogalikow lukruje, a druga polowe smaruje lukrem z dodatkiem kakao wtedy wychodza czekoladowe. Najlepiej smakuja na drugi dzien, sa wtedy krucho-drozdzowe (dlatego najlepiej je robic dzien przed planowanym poczestunkiem). Moja babcia zawsze ich robila duzo, bo pakowala na wynos dla wszystkich wnuczek. Zrobiłam je na wczorajsze imieniny. Wyszły pyszne, ale mi nadzienie trochę powypływało. Tak sobie myślę, że chyba następnym razem wezmę brzoskwinie z puszki i włożę w środek po kawałku, to na pewno nie wypłynie. Albo na wytrawnie - z kapustą i grzybami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 02.12.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Podam przepis na rogaliki drozdzowe ale bez jajek, jest to przepis mojej babci, pamietam ich smak z dziecinstwa . Dawno ich nie robilam, wiec moze w sobote zrobie to wstawie fotke. Rogaliki: -50 dkg maki --25 dkg margaryny -125 ml smietany -8 dkg drozdzy -marmolada Z maki, margaryny, smietany i drozdzy zagniesc ciasto (nie dodajemy ani cukru ani jajek). Formujemy kule, wkladamy do zlewu i zalewamy do pelna woda komore zlewozmywakowa. Gdy ciasto wyplynie na wierzch (trwa to okolo 30 minut) wtedy je wyjac na posypany maka stol i rozwalkowac. Wycinac kwadraty, nakladac marmolade i formowac rogaliki. Piec na 160 - 170 stopni do zarumienienia. Ja robie z podwojnej porcji, polowe rogalikow lukruje, a druga polowe smaruje lukrem z dodatkiem kakao wtedy wychodza czekoladowe. Najlepiej smakuja na drugi dzien, sa wtedy krucho-drozdzowe (dlatego najlepiej je robic dzien przed planowanym poczestunkiem). Moja babcia zawsze ich robila duzo, bo pakowala na wynos dla wszystkich wnuczek. Zrobiłam je na wczorajsze imieniny. Wyszły pyszne, ale mi nadzienie trochę powypływało. Tak sobie myślę, że chyba następnym razem wezmę brzoskwinie z puszki i włożę w środek po kawałku, to na pewno nie wypłynie. Albo na wytrawnie - z kapustą i grzybami... A mialas marmolade czy dzem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 02.12.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Miałam wiśnie w galaretce, takie własnoręcznie robione. I chyba ta galaretka się rozpuściła i wypłynęła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 02.12.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Miałam wiśnie w galaretce, takie własnoręcznie robione. I chyba ta galaretka się rozpuściła i wypłynęła... Musi byc marmolada, wtedy nic nie wyleci , ale to nie wazne, bo Twoje i tak dobre wyszly! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 02.12.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 No teraz będę już wiedzieć, że konsystencja tego nadzienia musi być raczej ścisła , a z marmoladą mój małż nie bardzo lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 02.12.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Budyn tez moze byc ale gotujac daj mniej mleka.Albo bardzo geste powidla sliwkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 02.12.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Z budyniem dobry pomysł. Na pewno zrobię z czekoladowym, bo małżonek mój kocha czekoladę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 02.12.2009 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 ciastka cynamonowe Ciasto: 25 dag mąki - szklanka mąki plus 2 cm mąki 1 jajko 10 dag masła 12 dag cukru pudru - 0,75 szklanki 1 dag cynamonu -tak 2 łyżeczki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do dekoracji: lukier połówki orzechów włoskich Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, jajko, cynamon i wyrobić ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wycinać foremkami ciasteczka. Piec ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st.C. Trzeba uważać podczas pieczenia bo szybko brązowieją - zwłaszcza w termoobiegu Ja raz przez przypadek je pogrilowałam Upieczone ciasteczka ostudzić, polukrować i udekorować połówkami orzechów włoskich. Są chrupkie!!! PO zostawieniu w zamkniętym opakowaniu -słoiku itp. prawdopodobnie miękną Można posmarować je białkiem i posypać cukrem Są słodki -ja zmniejszyłam ilośc cukru pudru. A robiłam z podwójnej porcji -proponuję masło. P.S. nastepnym razem zrobię większą ilość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorothy 04.12.2009 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Uffff ale się naskrobałam cebulaki idą na pierwszy ogień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 04.12.2009 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Sernik cappucino Składniki na spód: 1,5 szkl. drobno posiekanych orzechów włoskich 2 łyzki cukru 3 łyżki roztopionego masła Orzechy, cukier i masło wymieszać. Wcisnąć w tortownicę 22-23 średnicy uszczelnioną folią aluminiową (wyłozoną), piec przez 10 minut w temp. 165 stopni C. Składniki na masę serową: 800 g serka kremowego lub twarogu smietankowego ( z tradycyjnyego twarogu sernik będzie mniej mazisty, bardziej zwarty) - np. kremowego typu "quark" 4 jaja 1 szkl. kwasniej śmietany 2 łyzki granulek kawy instant 1/4 łyżeczki cynamonu 3/4 szkl. cukru 1/4 szkl. gorącej wody 3 łyzki mąki pszennej Ser twarogowy wymieszać mikserem z cukrem i mąką. Dodawać jajka pojedynczo, miksując po każdym dodaniu. Wmieszać kwaśną smietanę. Granulki kawy i cynamon rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Osudzona kawę dodawać powoli do masy serowej, miksując. Wylac na podpieczony wcześniej spód z orzechów. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C, włozyć sernik (mozna górę przykryć folia aluminiową) piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 130 stopni C i piec 1 godzinę. Sernika nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, ważne by sernik od góry był ścięty, szczególnie sprawdzając na jego środku. Ostudzić, włozyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Podawać z kleksami z bitej śmietany(dookoła ozdobić bitą smietaną). Smacznego:) Melduję, że przepis wypróbowałam. Ciasto jakże odmienne od tradycyjnych serników, a jakie smaczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 07.12.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Bardzo się cieszę, że smakował sernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.