Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy obiadowo-deserowe Pań z koła :)))


Perłóweczka

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 164
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rogaliki upieczone - pychota - jak stwierdziła moja córka, ja się przyłączam, dla męża wracającego z delegacji też na szczęście zostało.

Ciasto robi się ekspresowo, pieknie wypływa, mi popękało nawet trochę, jest super elastyczne.

Zdjęcia zrobię następnym razem, jak już wyjdą bardziej fotogeniczne ;) bo to yły moje pierwsze rogaliki :)

Ale przepis naprawdę super :) Dzięki Magpie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rogaliki upieczone - pychota - jak stwierdziła moja córka, ja się przyłączam, dla męża wracającego z delegacji też na szczęście zostało.

Ciasto robi się ekspresowo, pieknie wypływa, mi popękało nawet trochę, jest super elastyczne.

Zdjęcia zrobię następnym razem, jak już wyjdą bardziej fotogeniczne ;) bo to yły moje pierwsze rogaliki :)

Ale przepis naprawdę super :) Dzięki Magpie :)

 

Zapomnialam napisac, ze musi popekac :roll: .

Ja zawsze robilam z podwojnej porcji, bo one po 2 dniach sa jeszcze lepsze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurczę,ale się wątek rozpędził!!!! A ja jakos nie zaglądałam :oops: wstyd i hańba :oops: :oops: :oops:

Ale na te rogaliki to załapałam smaka.chyba będę robić dziś.A cebulaki to już wogóle HIT! A powiem wam,że mi się ostatnio wycinac nie chciało kółek i mi sie ogólnie spieszyło to ciasto wyłożyłam na forme do ciasta i zrobiłam taka pizzę większą i później dopiero jak się upiekła to pocięłam :D :D

A ja żeby nie było to też wrzucam przepis na ciasteczka pieguski,które znalazłam kiedys tam na necie.Mi osobiście bardzo smakuja (i małżowi 8) )

 

Ciasteczka PIEGUSKI

 

- 1 kostka masła

- 1 szklanka cukru

- 1 jajko

- 2,5 szklanki maki

- pół łyżeczki soli

- 1 łyżeczka sody

- 1,5 tabliczki czekolady (jaką kto lubi,gorzką czy mleczną)

- 1 szklanka orzechów włoskich

Ja daje tylko to,ale mozna dac jeszcze rodzynki,czy orzechy laskowe zamiast włoskich,migdały no co kto lubi :)

 

Masło utrzeć z cukrem,dodac jajko,mąkę,sól,sodę i wymieszać.Dodać pokrojone orzechy i inne dodatki.Robic małe kuleczki w odstepach bo ciasto się rozpłynie. (każdy najpierw musi spróbowac i dojść jakiej wielkości chce ciasteczka,ale ciasto na prawdę się rozpływa i ja robię kuleczki może wielkości orzecha włoskiego)

Piec 10-15 min. w temperaturze 200'C

 

Smacznego!! :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podam przepis na rogaliki drozdzowe ale bez jajek, jest to przepis mojej babci, pamietam ich smak z dziecinstwa :) . Dawno ich nie robilam, wiec moze w sobote zrobie to wstawie fotke.

 

Rogaliki:

-50 dkg maki

--25 dkg margaryny

-125 ml smietany

-8 dkg drozdzy

-marmolada

 

Z maki, margaryny, smietany i drozdzy zagniesc ciasto (nie dodajemy ani cukru ani jajek). Formujemy kule, wkladamy do zlewu i zalewamy do pelna woda komore zlewozmywakowa. Gdy ciasto wyplynie na wierzch (trwa to okolo 30 minut) wtedy je wyjac na posypany maka stol i rozwalkowac. Wycinac kwadraty, nakladac marmolade i formowac rogaliki. Piec na 160 - 170 stopni do zarumienienia.

Ja robie z podwojnej porcji, polowe rogalikow lukruje, a druga polowe smaruje lukrem z dodatkiem kakao wtedy wychodza czekoladowe. Najlepiej smakuja na drugi dzien, sa wtedy krucho-drozdzowe (dlatego najlepiej je robic dzien przed planowanym poczestunkiem).

 

Moja babcia zawsze ich robila duzo, bo pakowala na wynos dla wszystkich wnuczek.

Zrobiłam je na wczorajsze imieniny. Wyszły pyszne, ale mi nadzienie trochę powypływało. Tak sobie myślę, że chyba następnym razem wezmę brzoskwinie z puszki i włożę w środek po kawałku, to na pewno nie wypłynie. Albo na wytrawnie - z kapustą i grzybami...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podam przepis na rogaliki drozdzowe ale bez jajek, jest to przepis mojej babci, pamietam ich smak z dziecinstwa :) . Dawno ich nie robilam, wiec moze w sobote zrobie to wstawie fotke.

 

Rogaliki:

-50 dkg maki

--25 dkg margaryny

-125 ml smietany

-8 dkg drozdzy

-marmolada

 

Z maki, margaryny, smietany i drozdzy zagniesc ciasto (nie dodajemy ani cukru ani jajek). Formujemy kule, wkladamy do zlewu i zalewamy do pelna woda komore zlewozmywakowa. Gdy ciasto wyplynie na wierzch (trwa to okolo 30 minut) wtedy je wyjac na posypany maka stol i rozwalkowac. Wycinac kwadraty, nakladac marmolade i formowac rogaliki. Piec na 160 - 170 stopni do zarumienienia.

Ja robie z podwojnej porcji, polowe rogalikow lukruje, a druga polowe smaruje lukrem z dodatkiem kakao wtedy wychodza czekoladowe. Najlepiej smakuja na drugi dzien, sa wtedy krucho-drozdzowe (dlatego najlepiej je robic dzien przed planowanym poczestunkiem).

 

Moja babcia zawsze ich robila duzo, bo pakowala na wynos dla wszystkich wnuczek.

Zrobiłam je na wczorajsze imieniny. Wyszły pyszne, ale mi nadzienie trochę powypływało. Tak sobie myślę, że chyba następnym razem wezmę brzoskwinie z puszki i włożę w środek po kawałku, to na pewno nie wypłynie. Albo na wytrawnie - z kapustą i grzybami...

 

A mialas marmolade czy dzem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ciastka cynamonowe

 

Ciasto:

25 dag mąki - szklanka mąki plus 2 cm mąki

1 jajko

10 dag masła

12 dag cukru pudru - 0,75 szklanki

1 dag cynamonu -tak 2 łyżeczki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do dekoracji:

lukier

połówki orzechów włoskich

 

Sposób wykonania:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, jajko, cynamon i wyrobić ciasto.

 

Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wycinać foremkami ciasteczka. Piec ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st.C.

Trzeba uważać podczas pieczenia bo szybko brązowieją - zwłaszcza w termoobiegu Ja raz przez przypadek je pogrilowałam

Upieczone ciasteczka ostudzić, polukrować i udekorować połówkami orzechów włoskich.

Są chrupkie!!!

PO zostawieniu w zamkniętym opakowaniu -słoiku itp. prawdopodobnie miękną

Można posmarować je białkiem i posypać cukrem

Są słodki -ja zmniejszyłam ilośc cukru pudru. A robiłam z podwójnej porcji -proponuję masło.

P.S. nastepnym razem zrobię większą ilość

:wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Sernik cappucino

 

Składniki na spód:

 

1,5 szkl. drobno posiekanych orzechów włoskich

2 łyzki cukru

3 łyżki roztopionego masła

 

Orzechy, cukier i masło wymieszać. Wcisnąć w tortownicę 22-23 średnicy uszczelnioną folią aluminiową (wyłozoną), piec przez 10 minut w temp. 165 stopni C.

 

Składniki na masę serową:

 

800 g serka kremowego lub twarogu smietankowego ( z tradycyjnyego twarogu sernik będzie mniej mazisty, bardziej zwarty) - np. kremowego typu "quark"

4 jaja

1 szkl. kwasniej śmietany

2 łyzki granulek kawy instant

1/4 łyżeczki cynamonu

3/4 szkl. cukru

1/4 szkl. gorącej wody

3 łyzki mąki pszennej

 

Ser twarogowy wymieszać mikserem z cukrem i mąką. Dodawać jajka pojedynczo, miksując po każdym dodaniu. Wmieszać kwaśną smietanę. Granulki kawy i cynamon rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Osudzona kawę dodawać powoli do masy serowej, miksując. Wylac na podpieczony wcześniej spód z orzechów.

 

Piekarnik nagrzać do 230 stopni C, włozyć sernik (mozna górę przykryć folia aluminiową) piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 130 stopni C i piec 1 godzinę. Sernika nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, ważne by sernik od góry był ścięty, szczególnie sprawdzając na jego środku.

Ostudzić, włozyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Podawać z kleksami z bitej śmietany(dookoła ozdobić bitą smietaną).

 

Smacznego:)

 

Melduję, że przepis wypróbowałam. Ciasto jakże odmienne od tradycyjnych serników, a jakie smaczne :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...