beti,kris,mimi 16.12.2009 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 wpisuję się żeby tych pyszności nie zgubić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 16.12.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Uprzejmie donoszę, że zrobiłam cebulaczki, co prawda z trochę innym farszem, ale i tak wyszły pyszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 17.12.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 wow jakie kółko mogę i ja dołączyć? rozumiem, że mam się wkupić jakimś przepisem? mam nadzieję, że się nie powtórzy żaden, jak podam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 17.12.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Sałatka z krabów Składniki:- 4 zupki chińskie np. z VIFONA (najlepsze)- 3-4 piersi z kurczaka- majonez- kukurydza- kapusta pekińska- przyprawa paprykowa (suszona papryka, lub coś z sosów chińskich paprykowych) Makaron z zupek chińskich zalewamy wrzątkiem i przykrywamy, abynapęczniał.Przyprawy z zupek łącznie z tym tłuszczem mieszamy w osobnejmiseczce. Kroimy piersi w kostkę i mieszamy z tymi przyprawami. Tak wymieszane wrzucamy na patelnię i smazymy. Usmazone piersi wrzucamy do makaronu, do tego dodajemy kukurydzę i posiekaną na drobno kapustę pekińską. Całość zalewamy majonezem i mieszamy. Przyprawiamy vegettą, zmieloną suszoną papryką (lub sosem chińskim).Można podawać na ciepło lub na zimno (obie wersje pyszne). ale bez kapusty za to z papryką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 17.12.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 blok czekoladowy pół szklanki mleka zagotowaćdodać całą margarynę2 cukry waniliowe2/3 szklanki cukru4 łyzki kakao (ja dAJĘ takiego dla dzieci - jest słodkie, łatwo sięrozpuszcza) rozpuścić i ostudzić dpodać całe mleko w proszku i ... 3 paczki herbatników drobniyutkopokruszonych i wiórki kkokosowe i co się chce - orzechy, rodzynkiitp. wyłożyć na formę i ostudzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 17.12.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 ciasteczka a`la mazurskie podobno to coś w stylu 3 bit herbatniki najlepiej malutkie mleko skondensowane (najlepiej już gotowe czyli gotowane i smakowe bita śmietanka w proszku śmietanka 30 % jedną warstwę herbatników rozkładam na tacy prostokątnej na to kładę masę karmelową przykrywam herbatnikami i znowu nakładam warstwę karmelową i znowu herbatniki na to bita śmietana ubita na śmietance i znowu przykrywam herbatnikami resztę bitej śmietany rozkładam na wierzch i posypuję albo starta czekoladą albo ciemnymi wiórkami czy fczymś takim najlepsze jest następnego dnia niestety u mnie nigdy go juz wtedy nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 17.12.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 likierykokosowy:wiórki kokosowe moczę w wódce-0,25ml ok tygodnia odsączam i miksujęze skondensowanym mlekiem słodzonym - czasem wiórków nie odsaczam iwtedy jest bardzo gesta papka z wiórkami kakaowy:mleko skondensowane słodzone kakaowe gotuję 3 godziny w garnku zwoda, potem mieszam z 0,25ml wódki mikserem karmelowy:analogocznie jak kakaowy tylko biorę zwykłe mleko słodzoneskondensowane,gotuje też 3h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 17.12.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 kartacze Składniki: 2,5 kg ziemniaków, 25 dkg mąki, mięso wołowe, cebula, 1jajko, sól, pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać opłukać, połowę ugotować domiękkości, a drugą połowę zetrzeć na tarce. Utarte ziemniaki wlać dolnianego woreczka i odcisnąć. Następnie połączyć ugotowane ziemniakiz odciśniętymi, posolić do smaku i dosypać mąkę. Przygotować farsz. Mięso przemielić przez maszynkę, dodać dużą,posiekaną na drobno cebulę, jajko i pieprz. Robić placki z ciastaziemniaczanego wielkości dłoni, na to nakładać mięso, zlepiać iwrzucać do gotującej się wody. Gotować około 1 godziny. Gotowekartacze wyjąć na talerz i polewać tłuszczem ze skwarkami iprzesmażoną cebulą. Podawać gorące - jako drugie danie lub jakodanie śniadaniowe z mlekiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 17.12.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 minipize na patelni 9 łyżek mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej2 jajka1 szklanka wody letniej wszystko wymieszać mikserem dodaćsera startego3-4 pieczarki pokrojone na drobniutkomarchewkę startąwędlinę, kiełbasę - wszystko drobno pokrojonecebulę również drobniutko pokroićpaprykę - pokroić drobno i wszystko, co się da typu resztki wędlin, co kto lubi, możnawymyśleć musi to być gęsta masa wykładamy jak placki ziemniaczane na tłuszcz gorącypyszne z ketchupem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 17.12.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 baba ziemniaczana Składniki: 3 kg ziemniaków - 40 ziemniaków, 3 jajka, 30 dkg cebuli, według uznania podgarle lub boczek, pieprz, sól, odrobina Vegety, masło do posmarowania blaszki, bułka tarta do jej posypania Sposób przygotowania: Najpierw podsmażamy cebulę z podgarlem. Rozbijamy jajka w mikserze i smarujemy blaszkę, po czym tarkujemy ziemniaki. Można też starkować jedną cebulę. Następnie należy szybko wymieszać wszystkie składniki, 10 minut wcześniej rozgrzać piekarnik. Taką babkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na maksa. Po upływie około godziny, gdy ciasto zacznie się już zapiekać, zmniejszamy temperaturę. Pieczemy jeszcze około 2 godzin. Dobrze upieczona babka odstaje od blaszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 17.12.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 granaty Kartofle ugotować w mundurkach, ostudzić obrać przekroić na pół iwydrążyć łyżeczką tak, żeby powstała spora dziura .... Farsz : suszone grzyby namoczyć, zagotować, zmielić w maszynce domięsa, dodać jajko(surowe), cebulkę podrumienioną na oleju, sól,pieprz do smaku... Farsz poupychać w te kartofle smileDo w miarę szerokiego garnka nie koniecznie wysokiego wlać olej,włożyć kartofle - połóweczki...jak troszkę kartofle sięprzyrumienią to wszystko polać przecierem pomidorowym... Najlepsze odgrzewane następnego dnia....Smacznego !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 17.12.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Anetina, a w jakiej temperaturze babę ziemniaczaną trzeba piec? Na początku i po zmniejszeniu temp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 21.12.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Zbliżają się Święta więc polecam zapiekankę z pangi sosie śmietanowym porcje na małą zapiekankę: 2 filety pangi 2 średnie cebule 1 szkl mleka 3,2% 1 szkl śmietany 36% Pangę pokroić posolić,popieprzyć,obtoczyć w mące,usmażyć. Cebulę zeszklić. Mleko wymieszać z śmietaną. Do wysmarowanej formy wlać na dno 1/3 mleka z śmietaną,na to 1/2 cebuli, na to poukładać posmażoną pangę,znowu resztę cebuli i wylać resztę mleka z śmietaną. Na wierzch ponakładać wiórki masła. Piec 30-40 min w temp 180C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 21.12.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Zbliżają się Święta więc polecam zapiekankę z pangi sosie śmietanowym porcje na małą zapiekankę: 2 filety pangi 2 średnie cebule 1 szkl mleka 3,2% 1 szkl śmietany 36% Pangę pokroić posolić,popieprzyć,obtoczyć w mące,usmażyć. Cebulę zeszklić. Mleko wymieszać z śmietaną. Do wysmarowanej formy wlać na dno 1/3 mleka z śmietaną,na to 1/2 cebuli, na to poukładać posmażoną pangę,znowu resztę cebuli i wylać resztę mleka z śmietaną. Na wierzch ponakładać wiórki masła. Piec 30-40 min w temp 180C podobnie robię tylko jeszcze do tego dodaję grzyby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 21.12.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Zbliżają się Święta więc polecam zapiekankę z pangi sosie śmietanowym porcje na małą zapiekankę: 2 filety pangi 2 średnie cebule 1 szkl mleka 3,2% 1 szkl śmietany 36% Pangę pokroić posolić,popieprzyć,obtoczyć w mące,usmażyć. Cebulę zeszklić. Mleko wymieszać z śmietaną. Do wysmarowanej formy wlać na dno 1/3 mleka z śmietaną,na to 1/2 cebuli, na to poukładać posmażoną pangę,znowu resztę cebuli i wylać resztę mleka z śmietaną. Na wierzch ponakładać wiórki masła. Piec 30-40 min w temp 180C podobnie robię tylko jeszcze do tego dodaję grzyby A jakie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 28.12.2009 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 wklejam przepis który znalazłam cgyba u jednej z sióstr Anety,CIASTO BANANOWE NAJPROSTSZE NA ŚWIECIE 4 mocno dojrzałe banany szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko łyżeczka sody 4 łyżki masła garść pokruszonych orzechów włoskich Wszystkie składniki oprócz orzechów zmiksować na jednolitą masę. Wrzucić orzechy. Ciasto przełożyć do formy i piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180 st. C) przez ok. 30 minut. Ciasto powinno być lekko wilgotne w środku. Można podawać na ciepło lub po wystygnięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 28.12.2009 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Zbliżają się Święta więc polecam zapiekankę z pangi sosie śmietanowym porcje na małą zapiekankę: 2 filety pangi 2 średnie cebule 1 szkl mleka 3,2% 1 szkl śmietany 36% Pangę pokroić posolić,popieprzyć,obtoczyć w mące,usmażyć. Cebulę zeszklić. Mleko wymieszać z śmietaną. Do wysmarowanej formy wlać na dno 1/3 mleka z śmietaną,na to 1/2 cebuli, na to poukładać posmażoną pangę,znowu resztę cebuli i wylać resztę mleka z śmietaną. Na wierzch ponakładać wiórki masła. Piec 30-40 min w temp 180C podobnie robię tylko jeszcze do tego dodaję grzyby A jakie ? sorki że dopiero teraz ja dodaje pieczarki + grzyby z lasu, moga być suszone, mrożone itp. daja lepszy smak, taki bardziej wyrazisty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roksi01 29.12.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 PLACUSZKI Z PIERSI KURCZAKA Pierś kurczaka podwójną, surową pokroić w kostkę, dodać 3 jajka, 3 łyżki mąki, 3 łyżki startego żółtego sera, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz do smaku. Wszystko wymieszać i układać placuszki na patelni, smażyć z obu stron. Podawać z surówką i ziemniakami. Można dodać również pieczarki, natkę pietruszki lub koperek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 03.01.2010 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Dopiero trafilam do watku i zaadoptowalam przepis na slynne wewatku cebulaki. Jutro robie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 03.01.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Dopiero trafilam do watku i zaadoptowalam przepis na slynne wewatku cebulaki. Jutro robie... Zrób koniecznie, są rewelacyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.