Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy obiadowo-deserowe Pań z koła :)))


Perłóweczka

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 164
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sałatka z krabów

 

 

Składniki:

- 4 zupki chińskie np. z VIFONA (najlepsze)

- 3-4 piersi z kurczaka

- majonez

- kukurydza

- kapusta pekińska

- przyprawa paprykowa (suszona papryka, lub coś z sosów chińskich paprykowych)

 

Makaron z zupek chińskich zalewamy wrzątkiem i przykrywamy, aby

napęczniał.

Przyprawy z zupek łącznie z tym tłuszczem mieszamy w osobnej

miseczce. Kroimy piersi w kostkę i mieszamy z tymi przyprawami. Tak wymieszane wrzucamy na patelnię i smazymy. Usmazone piersi wrzucamy do makaronu, do tego dodajemy kukurydzę i posiekaną na drobno kapustę pekińską. Całość zalewamy majonezem i mieszamy. Przyprawiamy vegettą, zmieloną suszoną papryką (lub sosem chińskim).

Można podawać na ciepło lub na zimno (obie wersje pyszne).

 

ale bez kapusty za to z papryką

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

blok czekoladowy

 

pół szklanki mleka zagotować

dodać całą margarynę

2 cukry waniliowe

2/3 szklanki cukru

4 łyzki kakao (ja dAJĘ takiego dla dzieci - jest słodkie, łatwo się

rozpuszcza)

 

rozpuścić i ostudzić

 

dpodać całe mleko w proszku i ... 3 paczki herbatników drobniyutko

pokruszonych i wiórki kkokosowe i co się chce - orzechy, rodzynki

itp.

 

wyłożyć na formę i ostudzić

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ciasteczka a`la mazurskie

podobno to coś w stylu 3 bit

 

 

herbatniki najlepiej malutkie

mleko skondensowane (najlepiej już gotowe czyli gotowane i smakowe

bita śmietanka w proszku

śmietanka 30 %

 

jedną warstwę herbatników rozkładam na tacy prostokątnej

na to kładę masę karmelową

przykrywam herbatnikami i znowu nakładam warstwę karmelową

i znowu herbatniki

na to bita śmietana ubita na śmietance

i znowu przykrywam herbatnikami

resztę bitej śmietany rozkładam na wierzch i posypuję albo starta

czekoladą albo ciemnymi wiórkami czy fczymś takim

 

najlepsze jest następnego dnia

niestety u mnie nigdy go juz wtedy nie ma :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

likiery

kokosowy:

wiórki kokosowe moczę w wódce-0,25ml ok tygodnia odsączam i miksuję

ze skondensowanym mlekiem słodzonym - czasem wiórków nie odsaczam i

wtedy jest bardzo gesta papka z wiórkami

 

 

kakaowy:

mleko skondensowane słodzone kakaowe gotuję 3 godziny w garnku z

woda, potem mieszam z 0,25ml wódki mikserem

 

 

karmelowy:

analogocznie jak kakaowy tylko biorę zwykłe mleko słodzone

skondensowane,

gotuje też 3h

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kartacze

 

 

Składniki: 2,5 kg ziemniaków, 25 dkg mąki, mięso wołowe, cebula, 1

jajko, sól, pieprz

 

Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać opłukać, połowę ugotować do

miękkości, a drugą połowę zetrzeć na tarce. Utarte ziemniaki wlać do

lnianego woreczka i odcisnąć. Następnie połączyć ugotowane ziemniaki

z odciśniętymi, posolić do smaku i dosypać mąkę.

 

Przygotować farsz. Mięso przemielić przez maszynkę, dodać dużą,

posiekaną na drobno cebulę, jajko i pieprz. Robić placki z ciasta

ziemniaczanego wielkości dłoni, na to nakładać mięso, zlepiać i

wrzucać do gotującej się wody. Gotować około 1 godziny. Gotowe

kartacze wyjąć na talerz i polewać tłuszczem ze skwarkami i

przesmażoną cebulą. Podawać gorące - jako drugie danie lub jako

danie śniadaniowe z mlekiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

minipize na patelni

 

 

9 łyżek mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 jajka

1 szklanka wody letniej

 

wszystko wymieszać mikserem

 

dodać

sera startego

3-4 pieczarki pokrojone na drobniutko

marchewkę startą

wędlinę, kiełbasę - wszystko drobno pokrojone

cebulę również drobniutko pokroić

paprykę - pokroić drobno

 

i wszystko, co się da typu resztki wędlin, co kto lubi, można

wymyśleć

 

musi to być gęsta masa

 

wykładamy jak placki ziemniaczane na tłuszcz gorący

pyszne z ketchupem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

baba ziemniaczana :)

 

 

Składniki: 3 kg ziemniaków - 40 ziemniaków, 3 jajka, 30 dkg cebuli,

według uznania podgarle lub boczek, pieprz, sól, odrobina Vegety,

masło do posmarowania blaszki, bułka tarta do jej posypania

 

Sposób przygotowania: Najpierw podsmażamy cebulę z podgarlem.

Rozbijamy jajka w mikserze i smarujemy blaszkę, po czym tarkujemy

ziemniaki. Można też starkować jedną cebulę. Następnie należy szybko

wymieszać wszystkie składniki, 10 minut wcześniej rozgrzać

piekarnik. Taką babkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na maksa.

Po upływie około godziny, gdy ciasto zacznie się już zapiekać,

zmniejszamy temperaturę. Pieczemy jeszcze około 2 godzin. Dobrze

upieczona babka odstaje od blaszki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

granaty

 

 

Kartofle ugotować w mundurkach, ostudzić obrać przekroić na pół i

wydrążyć łyżeczką tak, żeby powstała spora dziura ....

 

Farsz : suszone grzyby namoczyć, zagotować, zmielić w maszynce do

mięsa, dodać jajko(surowe), cebulkę podrumienioną na oleju, sól,

pieprz do smaku...

 

Farsz poupychać w te kartofle smile

Do w miarę szerokiego garnka nie koniecznie wysokiego wlać olej,

włożyć kartofle - połóweczki...jak troszkę kartofle się

przyrumienią to wszystko polać przecierem pomidorowym...

 

Najlepsze odgrzewane następnego dnia....

Smacznego !!!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zbliżają się Święta :D więc polecam zapiekankę z pangi sosie śmietanowym

porcje na małą zapiekankę:

2 filety pangi

2 średnie cebule

1 szkl mleka 3,2%

1 szkl śmietany 36%

 

Pangę pokroić posolić,popieprzyć,obtoczyć w mące,usmażyć. Cebulę zeszklić. Mleko wymieszać z śmietaną. Do wysmarowanej formy wlać na dno 1/3 mleka z śmietaną,na to 1/2 cebuli, na to poukładać posmażoną pangę,znowu resztę cebuli i wylać resztę mleka z śmietaną. Na wierzch ponakładać wiórki masła.

Piec 30-40 min w temp 180C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zbliżają się Święta :D więc polecam zapiekankę z pangi sosie śmietanowym

porcje na małą zapiekankę:

2 filety pangi

2 średnie cebule

1 szkl mleka 3,2%

1 szkl śmietany 36%

 

Pangę pokroić posolić,popieprzyć,obtoczyć w mące,usmażyć. Cebulę zeszklić. Mleko wymieszać z śmietaną. Do wysmarowanej formy wlać na dno 1/3 mleka z śmietaną,na to 1/2 cebuli, na to poukładać posmażoną pangę,znowu resztę cebuli i wylać resztę mleka z śmietaną. Na wierzch ponakładać wiórki masła.

Piec 30-40 min w temp 180C

 

podobnie robię tylko jeszcze do tego dodaję grzyby :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zbliżają się Święta :D więc polecam zapiekankę z pangi sosie śmietanowym

porcje na małą zapiekankę:

2 filety pangi

2 średnie cebule

1 szkl mleka 3,2%

1 szkl śmietany 36%

 

Pangę pokroić posolić,popieprzyć,obtoczyć w mące,usmażyć. Cebulę zeszklić. Mleko wymieszać z śmietaną. Do wysmarowanej formy wlać na dno 1/3 mleka z śmietaną,na to 1/2 cebuli, na to poukładać posmażoną pangę,znowu resztę cebuli i wylać resztę mleka z śmietaną. Na wierzch ponakładać wiórki masła.

Piec 30-40 min w temp 180C

 

podobnie robię tylko jeszcze do tego dodaję grzyby :lol:

 

A jakie :roll: ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wklejam przepis który znalazłam cgyba u jednej z sióstr Anety,

CIASTO BANANOWE NAJPROSTSZE NA ŚWIECIE

 

4 mocno dojrzałe banany

szklanka cukru

1,5 szklanki mąki pszennej

1 jajko

łyżeczka sody

4 łyżki masła

garść pokruszonych orzechów włoskich

 

Wszystkie składniki oprócz orzechów zmiksować na jednolitą masę. Wrzucić orzechy. Ciasto przełożyć do formy i piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180 st. C) przez ok. 30 minut. Ciasto powinno być lekko wilgotne w środku.

Można podawać na ciepło lub po wystygnięciu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zbliżają się Święta :D więc polecam zapiekankę z pangi sosie śmietanowym

porcje na małą zapiekankę:

2 filety pangi

2 średnie cebule

1 szkl mleka 3,2%

1 szkl śmietany 36%

 

Pangę pokroić posolić,popieprzyć,obtoczyć w mące,usmażyć. Cebulę zeszklić. Mleko wymieszać z śmietaną. Do wysmarowanej formy wlać na dno 1/3 mleka z śmietaną,na to 1/2 cebuli, na to poukładać posmażoną pangę,znowu resztę cebuli i wylać resztę mleka z śmietaną. Na wierzch ponakładać wiórki masła.

Piec 30-40 min w temp 180C

 

podobnie robię tylko jeszcze do tego dodaję grzyby :lol:

 

A jakie :roll: ?

sorki że dopiero teraz :oops:

ja dodaje pieczarki + grzyby z lasu, moga być suszone, mrożone itp. daja lepszy smak, taki bardziej wyrazisty :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

PLACUSZKI Z PIERSI KURCZAKA

 

Pierś kurczaka podwójną, surową pokroić w kostkę, dodać 3 jajka, 3 łyżki mąki, 3 łyżki startego żółtego sera, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz do smaku. Wszystko wymieszać i układać placuszki na patelni, smażyć z obu stron. Podawać z surówką i ziemniakami.

 

Można dodać również pieczarki, natkę pietruszki lub koperek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...