Ryska1719503950 03.03.2010 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Jakie tu smaczności znalazłam mniammmm.... A tą babę ziemniaczaną to w czym pieczecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 22.03.2010 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 CIASTKA KRUCHE z marmoladą 0,5 kg mąki pszennej 20 dag masła ( ja dawałam margaryne też dobre) 10 dag cukru 2 żółtka 1 op. cukru waniliowego ( ja dawałam tez te na 1 kg mąki) 2 łyzki kwaśniej śmietany 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka wymieszac razem. Do masy dodać mąkę z proszkiem + śmietanę. Ciasto wyrobić i powinno odchodzić od rąk. Odstawić do lodówki na pół h ( ja do zamrażalki daję zawinięte w folię), Następnie dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na placek na grubość 3-4 mm. Układac na wysmarowej formie i piec 10 min. w piekarniku o temp. 180 stopni C. Przed pieczeniem położyć na wierch marmoladę. http://lh5.ggpht.com/_AcP-Nr0kSsI/S56hIZHtmBI/AAAAAAAAAu0/5XBbx2QNUSw/s400/PS%20-%20ciastka%20z%20marmolad%C4%85.jpg Są naprawdę pyszne, można polukrować itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 29.04.2010 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 zapisuje wątek;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 20.06.2010 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Oj zaczyna się sezon kabaczkowo -cukiniowo - dyniowy. Cukinia i kabaczek, te akurat uwielbiam na placki. PLACKI Trzeba obrać ze skóry -przekrajam wzdłuż, wybieram ze środka pestki i resztę, myję i skórkę przekrajam w poprzek -4 ćwiartki ścieram na tarce -tak jak ziemniaki. Reszta tak jak na placki ziemniaczane, mąka, jajka, przyprawy -sół, pieprz itp. Starta cebula -czasami. Moje dziecko lubi na słodko placki, wtedy część ciasta odlewam do mniejszej miski i nie przyprawiam. Sałatka zimowa z cukinii.Składniki:3 kg cukinii1kg cebuli70dkg marchewek1 łyżka soliZalewa:Półtorej szklanki octu 10%6 szkl wody3/4 szkl cukruliść laurowyziele angielskiegorczycaWykonanie:Cukinię obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić w niewielkie słupki, cebulę pokroić w piórka. Każde warzywo włożyć do osobnego naczynia, posolić. Po dwóch godzinach odcisnąć, przełożyć do jednego naczynia, dodać marchew startą na grube wiórki, dobrze wymieszać. Zalać warzywa wrzącą zalewą. Pasteryzować 15 -20 minut. Smażone na patelniKabaczki, bądź cukinię można pokroić w plastry (o grubości 1 cm), posolić, i panierować w jajku, w bułce, a następnie smażyć na patelni z dwóch stron - jak kotlety. Ja wcześniej obierałam je i usuwałam środki z pestkami;). Na necie znalazłam przepis na bigos - zapowiada się b. ciekawy sezon:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 16.10.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Skopiowane od Kalusi;) Drożdżówka dla leniuchów 10 dkg drożdży rozkruszyć w misce wsypać 1 szklanka cukru + cukier waniliowy, nie mieszać 5 jaj roztrzepać ze szczyptą soli i wlać do miski, nie mieszać wlać 1 szklankę oleju, nie mieszać 1 szklankę zimnego mleka, nie mieszać 4,5 szklanki mąki przesiać, nie mieszać Nie mieszać!!!! wstawić do lodówki na 3-10 godzin:) Po wyjęciu z lodówki dopiero wymieszać ciasto i wyłożyć na posmarowaną blachę. można położyć owoce /jablka w cząstkach, śliwki/. Na to kruszonkę: 3/4 szklanka mąki, 1/2 kostki tłuszczu, 1/2 szklanka cukru, zagnieśc. Piec ok. 40 minut w temperaturze 150 stopni. SMACZENEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 16.10.2010 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Ciasto jadłam i jest pyszneeeeeeeeeeeeeee... A oto przepis: SHREK Forma 24 x 24 cmSkładniki na biszkopt: 4 jajka1 szklanka cukru pudru 1 ½ szklanki mąki tortowej Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, nadal ubijając po trochu dodawać cukier, a potem po jednym żółtku. Powoli wsypywać mąkę i mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 25-30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i jeżeli ładnie urósł przekroić na pół. Do tego ciasta wykorzystałam tylko pół biszkoptu, gdyż cały jak dla mnie był zbyt wysoki. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, a przed nałożeniem mas nasączyć ponczem.Składniki na masę zieloną: 1 duża butelka zielonego napoju Pysio3 budynie śmietankowe (te na ½ l mleka) 2 opakowania ciastek Delicje; Budynie rozpuścić w 1½ szklanki napoju. Pozostały napój zagotować. Do gotującego dodać rozmącone budynie i jeszcze raz zagotować (uwaga: napój należy mieszać, bo jak się nagrzewa to lubi pryskać). Gorącą masę rozprowadzić na uprzednio upieczonym i wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej lekko masie ułożyć Delicje, ciastko obok ciastka.Składniki na masę śmietanową: 400 ml śmietany 30%1 zielona galaretka ¾ szklanki gorącej wody Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i dodawać (cały czas miksując) przestudzoną galaretkę. Masę wyłożyć na ciastka Delicje.Dodatkowo: 2 zielone galaretki900 ml wody Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Lekko tężejącą galaretkę wylać na masę śmietanową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 06.07.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Witajcie, nie wiem, czy wątek aktywny, ale piszę.Czy moge do Was dołączyć? Co prawda jeszcze nie budujemy domku, ale mamy nadzieję, że kiedyś to nastapi. Takie przynakmniej mamy plany i marzenia...Wypróbowałam CEBULAKI. SUPER!!!Wypróbowałam ciasto a la 3bit. SUPER!!!Sama dużo piekę. Uwielbiam to.Podam swoje przepisy, jesli ten watek nie zamarł.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 06.07.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 prosimy olinku okrąglinku o przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 06.07.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 prosimy olinku okrąglinku o przepisy Dawaj te przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 07.07.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 (edytowane) No to jestem.Jako że sezon owocowy, zaczynam od ciasta z owocami. Szybkie, proste i tanie. Ciasto z owocami 3 szkl. mąki1 szkl. cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody1/4 łyżeczki soli3 jajka2/3 szkl. oleju1 szkl. jogurtu naturalnego (ew. owocowego)1/2 szkl. mlekaowoce (truskawki, porzeczki, jagody itp.)ew. wiórki kokosowe 50 g Kruszonkamąka 150g lub 100g maki i 50g wiórków (ja najczęściej robię z wiórkami)100g masła100g cukrucukier waniliowy Najpierw zrobić kruszonkę - połączyć ze sobą składniki, aby były sypkie.A teraz ciasto: W jednej misce połączyć wszystkie suche składniki - mąka, cukier, proszek, soda, sól. Wymieszać.W drugiej misce - mokre składniki - najpierw roztrzepać jajka (można widelcem, nie trzeba mikserem), dodać jogurt (jesli owocowy, to ciasto będzie ciemniejsze - bez wpływu na smak), mleko, na końcu olej. Wymieszać dokładnie łyżką. Nie przejmujcie sie wyglądem, ja byłam przerazona, jak zobaczyłam co wyszło. (Pomyslałam "zakalec jak nic", ale nie, za każdym razem ciasto mi sie udaje).Natępnie mokre składniki wlać do suchych. Dobrze wymieszać. Ciasto przelać na blachę, posypać owocami (ja kładę dość grubo - wczoraj robiłam z czerwonymi porzeczkami, pycha). Rozsypać kruszonkę.Piec ok 45 min w 180 st.Smacznego! Jak pisałam - upiekłam wczoraj, żeby zrobić zdjęcie, ale za szybko zniknęło. Nastepnym razem:yes:.Ja planuję jutro lub pojutrze zrobić PIEGUSKI z tutejszego przepisu.Pozdrawiam. Edytowane 7 Lipca 2011 przez olinek okrąglinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 07.07.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Starutki i taniutki przepis na ciasto pod owoce 3 jajka 1 szkl cukru 1,5 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia woda (ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany) Łączymy ze sobą całe jajka i cukier, dodajemy mąkę i proszek i znów miksujemy. Potem dodajemy wspomnianą wodę. Dobre z owocami lub marmoladą czy dżemem. Piekarnik ok.180 stopni i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 07.07.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 (edytowane) KokosowiecBiszkopt4 jajka1/2 szkl. cukru1 szkl. maki1 łyzeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, a nastepnie mąkę z proszkiem. Krokant4 białka3/4 szkl.cukru20 dkg wiórków kokosowych Białka ubić z cekrem, dodać wiórki i upiec na złoty kolor, ok 15 min. Masa1 puszka ananasów4 żółtka (z krokantu)1 budyń śmiet. lub wanil.1 łyzeczka cukru1/2 galaretki cytrynowej1/2 masła Sok z puszki ananasów uzupełnic woda do 1 szkl. płynu. Zagotować. wymieszać żółtka, budyń i cukier - w małej ilości wody. Wlać do gotującego sie płynu i ugotowac jak budyń. Zestawić z ognia. Do gorącego wsypać 1/2 galaretki cytrynowej. Gdy masa wystygnie, dodać rozwiercone masło, skroić ananasy i wymieszać. Ułożenie:biszkopt (mozna nasączyć)masakrokant Smacznego! Edytowane 7 Lipca 2011 przez olinek okrąglinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 07.07.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Kotlety po kowalsku Usmazyć małe kotlety schabowe lub drobiowe w panierce - tak zwyczajnie - w jajku i bułce tartej.1-2 cebule czerwone lub białe - pokroić w kostke i poddusić. posolić, posypc wegetą lub inna przyprawą, żeby zaostrzyć smak. Sos: 3 łyzki ketchupu, 3 łyzki majonezu (tak, żeby było ok. 1/2 szkl.)W naczyniu żaroodpornym układać warstwy: kotlety, cebulka, sos.Posypać startym żółtym serem i zapiekać ok. 1/2 godz. Ja kotlety smażę dzień wcześniej, układam w naczyniu, posypuję cebulką i wstawiam do lodówki. Na drugi dzień przed obiadkiem robie tylko sos, tre ser i zapiekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 07.07.2011 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Idę robić cebulaki, ale najpierw wkupne ORZECHOWIEC 1 kostka palmy 1szkl. cukru 4 żółtka 2,5 szkl. mąki 1 mały proszek wszystko zagnieść i podzielić na dwie jednakowe blaszki na każde ciasto kładziemy dżem z czarnej porzeczki, ubijamy pianę z sześciu białek+sól +szkl. cukru +1 łyżka mąki ziemniaczanej. Rozdzielamy na obie blaszki. Na ubitą pianę kładziemy 10 dkg orzechów włoskich ( też na obu blaszkach ) Przykryć ciasto papierem do pieczenia i upiec. Musi odchodzić od boków blaszki KREM 2 żółtka 3/4 szkl cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 litra mleka ugotować budyń, jak wystygnie rozkręcić z 1 kostką masła Wystudzone ciasto przełożyć masą PIERSI KURCZAKA W SOSIE MAJONEZOWO-KETCHUPOWYM 1 podwójny filet z kurczaka 2 jaja 1szkl mąki, vegeta, sól, olej do smażenia SOS 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu 1 puszka ananasa Filet pokroić w poprzeczne paski. Z mąki , jajek, wody zrobić gęste ciasto naleśnikowe , przyprawić solą i vegetą Pokrojony filet włożyć do ciasta i odstawić na 1 godz. do lodówki. Następnie wyłożyć na durszlak. Paski fileta smażyć na głębokim tłuszczu. Połączyć majonez z ketchupem, dodać sok z ananasa aby powstał sos. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa. Wymieszać. Do sosu włożyć ostudzone paski mięska . najlepsze po około trzech godzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 07.07.2011 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 O, musze wypróbowac te PIERSI. Brzmi apetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 16.07.2011 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 Sałatka z cukini (kabaczka) w weki na zimę. 1 kg kapusty białej 1 kg ogórków ze skórką 1/2 kg marchwi 1/2 kg cebuli 1/2 kg pomidorów 1/2 kg papryki Kapustę poszatkować, ogórki ze skórka i marchew zetrzeć na duzych oczkach ( ja ogórasy starłam na plastry). Cebulę i czerw. paprykę pokroić w kostkę, pomidory sparzyć, obrac ze skórki i tez kroimy w kostkę. Zalewa: 7 szkl. wody 3/4 szkl. cukru 1 łyzka czubata soli 1 szkl. 10% octu ziele angielskie liście laurowe pieprz ziarnisty gorczyca. Ja ogórki wraz z marchwią zostawiłam na noc posypane solą, wymieszane. Zagotować zalewę, odcislałam ogórki lekko i wrzuciłam z pozostałymi składnikami do zalewy, pogotowałam 20 minut i gorące do słoików, słoiki do góry dupką obracałam i bez pasteryzowania się trzymają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 16.07.2011 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 Filety z kurczaka bądź indyka w zupie cebulowej Kupuję kilogram piersi z kurczaka, bądź indyka. 2 zupy z Knorra w proszku - cebulowe. śmietanę najlepiej 30%, chociaż nieraz i 18% dodałam:) Biorę żarodporne naczynie, kroję w kostkę, bądź cieniutkie paseczki piersi, wymieszam z suchymi zupami, w tym naczyniu (po co brudzić np. miskę), wylewam na wierzch śmietanę i wstawiam do piekarnika:) Ja ustawiam w termoobiegu na 30 minut. W tym czasie mogę np. nastawić ryż, albo cokolwiek chcecie do tego podać. Wzbogacona wersja: dodajemy anansa pokrojonego w kostkę -smak super, bo cebulowo - słodki dodajemy pieczarki pokrojone w plastry, bądź kosteczkę wiekszą podduszone -tutaj często wykorzystuję ogonki z pieczarek, kiedy pieczarki nadziewam mięsem mielonym. Pieczarki nadziewane mięsem mielonym Ja poprostu wybieram tak 15- 20 pieczarek, nie ma dużych, biorę srednie, ba nawet w przypadku braku to i małe mogą być Nie wiem, ale jakoś nauczono mnie, że obiera się skórkę, więc ja obieram pieczarki. Ogonki urywam delikatnie i wykorzystam je do zupy, sosu, bądź jak wyżej dania z piersi. Wystarczy spokojnie 40 dag mięsa mielonego, jak zostanie będą pyszne małe kotleciki, które połączyć możemy z naszymi ogonkami pieczarek -pokrojonymi i podduszonymi obok smażących się pieczarek:) Pierczarki czekają, mięsko też - do niego dodajemy jajko, sól, pieprz, ewentualnie przyprawę do mięsa mielonego, oraz bułkę tartą. Nadziewmy nim pieczarki z lekką górką -stożkiem. Wstawiamy patelenkę, wlewamy olej ciut więcej, układamy pieczarki na rozgrzanym oleju -stroną pieczarek, czyli na kapeluszu najpierw, zmniejszamy ogień i niech się smażą, potem obracamy. Są takie bez panierki pyszne.:yes: Panierka: bułka tarta i jajko -jak do kotletów bądź: gęste ciasto naleśnikowe - ale smażymy w głębokim oleju. Kiedy pieczarki maja złoty kolor i mięsko też ale taki ciemniejszy - to są dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 18.07.2011 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Ostatnio w upał miałam lenia na kombinowanie obiadu, dumałam, co tutaj ugotować? Odświeżyłam dawny, sprawdzony przepis na zupę serowo-cebulową. Szybka do wykonania i niedroga:) Zupa serowo - cebulowa Potrzebujemy: - 3 serki topione - kremowe ,śmietankowe po 100g. Polecam kupić np. w Lidlu, są tańsze. - wywar z rosołu z kostki, bądź z kurki:) - 4-5 cebul pokrojonych w piórka, bądź kostkę - grzanki, ja rózwniez dodawałam ziemniaczki pokrojone w kostkę - boczek wędzony, bądź kawałek kiełbaski podwędzanej, skrojonej w kostke i podsmażonej. - odrobina mąki pszennej tak 2 łyżki Wywar wstawiamy, cebulkę zeszkloną i wymieszaną z mąką na patelni dodajemy do wywaru wraz z ziemniakami (ewentualnie bez), gotujemy z 10 minut, potem wrzucamy wcześniej rozgniecione serki topione, boczek podsmażony i gotujemy naszą zupkę do rozpuszczenia się serków w zupie. Gotowe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 16.09.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Dziewczyny tudzież chłopaki:) w tym roku mam full kabaczków, ok. 20 szt. czy znacie do słoików jakies fajne -wypróbowane sposoby na te bestie? W occie -zalewie porobiłam, wiem, ze smakuja jak ogórki, macie inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 16.11.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Uwaga ! Uwaga!!!!!!!!!!!!! Przypominam o cieście na pierniczki te tradycyjne, czas zacząć i niech dojrzewa!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.