Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy obiadowo-deserowe Pań z koła :)))


Perłóweczka

Recommended Posts

  • 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 164
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

CIASTKA KRUCHE z marmoladą

 

0,5 kg mąki pszennej

20 dag masła ( ja dawałam margaryne też dobre)

10 dag cukru

2 żółtka

1 op. cukru waniliowego ( ja dawałam tez te na 1 kg mąki)

2 łyzki kwaśniej śmietany

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka wymieszac razem. Do masy dodać mąkę z proszkiem + śmietanę. Ciasto wyrobić i powinno odchodzić od rąk. Odstawić do lodówki na pół h ( ja do zamrażalki daję zawinięte w folię), Następnie dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na placek na grubość 3-4 mm. Układac na wysmarowej formie i piec 10 min. w piekarniku o temp. 180 stopni C.

Przed pieczeniem położyć na wierch marmoladę.

 

http://lh5.ggpht.com/_AcP-Nr0kSsI/S56hIZHtmBI/AAAAAAAAAu0/5XBbx2QNUSw/s400/PS%20-%20ciastka%20z%20marmolad%C4%85.jpg

 

Są naprawdę pyszne, można polukrować itp.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
  • 1 month później...

Oj zaczyna się sezon kabaczkowo -cukiniowo - dyniowy.

 

Cukinia i kabaczek, te akurat uwielbiam na placki.

 

PLACKI

Trzeba obrać ze skóry -przekrajam wzdłuż, wybieram ze środka pestki i resztę, myję i skórkę przekrajam w poprzek -4 ćwiartki ścieram na tarce -tak jak ziemniaki. Reszta tak jak na placki ziemniaczane, mąka, jajka, przyprawy -sół, pieprz itp. Starta cebula -czasami.

Moje dziecko lubi na słodko placki, wtedy część ciasta odlewam do mniejszej miski i nie przyprawiam.

 

Sałatka zimowa z cukinii.

Składniki:

3 kg cukinii

1kg cebuli

70dkg marchewek

1 łyżka soli

Zalewa:

Półtorej szklanki octu 10%

6 szkl wody

3/4 szkl cukru

liść laurowy

ziele angielskie

gorczyca

Wykonanie:

Cukinię obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić w niewielkie słupki, cebulę pokroić w piórka. Każde warzywo włożyć do osobnego naczynia, posolić. Po dwóch godzinach odcisnąć, przełożyć do jednego naczynia, dodać marchew startą na grube wiórki, dobrze wymieszać. Zalać warzywa wrzącą zalewą. Pasteryzować 15 -20 minut.

 

Smażone na patelni

Kabaczki, bądź cukinię można pokroić w plastry (o grubości 1 cm), posolić, i panierować w jajku, w bułce, a następnie smażyć na patelni z dwóch stron - jak kotlety. Ja wcześniej obierałam je i usuwałam środki z pestkami;).

 

Na necie znalazłam przepis na bigos - zapowiada się b. ciekawy sezon:rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 months później...

Skopiowane od Kalusi;)

 

Drożdżówka dla leniuchów

 

10 dkg drożdży rozkruszyć w misce

wsypać 1 szklanka cukru + cukier waniliowy, nie mieszać

5 jaj roztrzepać ze szczyptą soli i wlać do miski, nie mieszać

wlać 1 szklankę oleju, nie mieszać

1 szklankę zimnego mleka, nie mieszać

4,5 szklanki mąki przesiać, nie mieszać

Nie mieszać!!!! wstawić do lodówki na 3-10 godzin:)

Po wyjęciu z lodówki dopiero wymieszać ciasto i wyłożyć na posmarowaną blachę.

można położyć owoce /jablka w cząstkach, śliwki/.

Na to kruszonkę:

3/4 szklanka mąki, 1/2 kostki tłuszczu, 1/2 szklanka cukru, zagnieśc.

Piec ok. 40 minut w temperaturze 150 stopni.

SMACZENEGO :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciasto jadłam i jest pyszneeeeeeeeeeeeeee...

 

A oto przepis:

 

SHREK

 

Forma 24 x 24 cm

Składniki na biszkopt:

 

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 ½ szklanki mąki tortowej

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, nadal ubijając po trochu dodawać cukier, a potem po jednym żółtku. Powoli wsypywać mąkę i mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 25-30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i jeżeli ładnie urósł przekroić na pół. Do tego ciasta wykorzystałam tylko pół biszkoptu, gdyż cały jak dla mnie był zbyt wysoki. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, a przed nałożeniem mas nasączyć ponczem.

Składniki na masę zieloną:

 

  • 1 duża butelka zielonego napoju Pysio
  • 3 budynie śmietankowe (te na ½ l mleka)
  • 2 opakowania ciastek Delicje;

Budynie rozpuścić w 1½ szklanki napoju. Pozostały napój zagotować. Do gotującego dodać rozmącone budynie i jeszcze raz zagotować (uwaga: napój należy mieszać, bo jak się nagrzewa to lubi pryskać). Gorącą masę rozprowadzić na uprzednio upieczonym i wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej lekko masie ułożyć Delicje, ciastko obok ciastka.

Składniki na masę śmietanową:

 

  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 zielona galaretka
  • ¾ szklanki gorącej wody

Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i dodawać (cały czas miksując) przestudzoną galaretkę. Masę wyłożyć na ciastka Delicje.

Dodatkowo:

 

  • 2 zielone galaretki
  • 900 ml wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Lekko tężejącą galaretkę wylać na masę śmietanową.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 months później...

Witajcie, nie wiem, czy wątek aktywny, ale piszę.

Czy moge do Was dołączyć? Co prawda jeszcze nie budujemy domku, ale mamy nadzieję, że kiedyś to nastapi. Takie przynakmniej mamy plany i marzenia...

Wypróbowałam CEBULAKI. SUPER!!!

Wypróbowałam ciasto a la 3bit. SUPER!!!

Sama dużo piekę. Uwielbiam to.

Podam swoje przepisy, jesli ten watek nie zamarł....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to jestem.

Jako że sezon owocowy, zaczynam od ciasta z owocami. Szybkie, proste i tanie.

 

Ciasto z owocami

 

3 szkl. mąki

1 szkl. cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

1/4 łyżeczki soli

3 jajka

2/3 szkl. oleju

1 szkl. jogurtu naturalnego (ew. owocowego)

1/2 szkl. mleka

owoce (truskawki, porzeczki, jagody itp.)

ew. wiórki kokosowe 50 g

 

Kruszonka

mąka 150g lub 100g maki i 50g wiórków (ja najczęściej robię z wiórkami)

100g masła

100g cukru

cukier waniliowy

 

Najpierw zrobić kruszonkę - połączyć ze sobą składniki, aby były sypkie.

A teraz ciasto: W jednej misce połączyć wszystkie suche składniki - mąka, cukier, proszek, soda, sól. Wymieszać.

W drugiej misce - mokre składniki - najpierw roztrzepać jajka (można widelcem, nie trzeba mikserem), dodać jogurt (jesli owocowy, to ciasto będzie ciemniejsze - bez wpływu na smak), mleko, na końcu olej. Wymieszać dokładnie łyżką. Nie przejmujcie sie wyglądem, ja byłam przerazona, jak zobaczyłam co wyszło. (Pomyslałam "zakalec jak nic", ale nie, za każdym razem ciasto mi sie udaje).

Natępnie mokre składniki wlać do suchych. Dobrze wymieszać. Ciasto przelać na blachę, posypać owocami (ja kładę dość grubo - wczoraj robiłam z czerwonymi porzeczkami, pycha). Rozsypać kruszonkę.

Piec ok 45 min w 180 st.

Smacznego!

 

Jak pisałam - upiekłam wczoraj, żeby zrobić zdjęcie, ale za szybko zniknęło. Nastepnym razem:yes:.

Ja planuję jutro lub pojutrze zrobić PIEGUSKI z tutejszego przepisu.

Pozdrawiam.

Edytowane przez olinek okrąglinek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Starutki i taniutki przepis na ciasto pod owoce :)

 

3 jajka

1 szkl cukru

1,5 szkl mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

woda (ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany)

Łączymy ze sobą całe jajka i cukier, dodajemy mąkę i proszek i znów miksujemy. Potem dodajemy wspomnianą wodę.

Dobre z owocami lub marmoladą czy dżemem.

Piekarnik ok.180 stopni i już :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kokosowiec

Biszkopt

4 jajka

1/2 szkl. cukru

1 szkl. maki

1 łyzeczka proszku do pieczenia

 

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, a nastepnie mąkę z proszkiem.

 

Krokant

4 białka

3/4 szkl.cukru

20 dkg wiórków kokosowych

 

Białka ubić z cekrem, dodać wiórki i upiec na złoty kolor, ok 15 min.

 

Masa

1 puszka ananasów

4 żółtka (z krokantu)

1 budyń śmiet. lub wanil.

1 łyzeczka cukru

1/2 galaretki cytrynowej

1/2 masła

 

Sok z puszki ananasów uzupełnic woda do 1 szkl. płynu. Zagotować. wymieszać żółtka, budyń i cukier - w małej ilości wody. Wlać do gotującego sie płynu i ugotowac jak budyń. Zestawić z ognia. Do gorącego wsypać 1/2 galaretki cytrynowej. Gdy masa wystygnie, dodać rozwiercone masło, skroić ananasy i wymieszać.

 

Ułożenie:

biszkopt (mozna nasączyć)

masa

krokant

 

Smacznego!

Edytowane przez olinek okrąglinek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kotlety po kowalsku

 

Usmazyć małe kotlety schabowe lub drobiowe w panierce - tak zwyczajnie - w jajku i bułce tartej.

1-2 cebule czerwone lub białe - pokroić w kostke i poddusić. posolić, posypc wegetą lub inna przyprawą, żeby zaostrzyć smak.

 

Sos: 3 łyzki ketchupu, 3 łyzki majonezu (tak, żeby było ok. 1/2 szkl.)

W naczyniu żaroodpornym układać warstwy: kotlety, cebulka, sos.

Posypać startym żółtym serem i zapiekać ok. 1/2 godz.

 

Ja kotlety smażę dzień wcześniej, układam w naczyniu, posypuję cebulką i wstawiam do lodówki. Na drugi dzień przed obiadkiem robie tylko sos, tre ser i zapiekam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Idę robić cebulaki, ale najpierw wkupne :D

 

ORZECHOWIEC

 

1 kostka palmy

1szkl. cukru

4 żółtka

2,5 szkl. mąki

1 mały proszek

wszystko zagnieść i podzielić na dwie jednakowe blaszki

 

na każde ciasto kładziemy dżem z czarnej porzeczki,

ubijamy pianę z sześciu białek+sól +szkl. cukru +1 łyżka mąki ziemniaczanej. Rozdzielamy na obie blaszki. Na ubitą pianę kładziemy 10 dkg orzechów włoskich ( też na obu blaszkach )

Przykryć ciasto papierem do pieczenia i upiec. Musi odchodzić od boków blaszki

 

KREM

2 żółtka

3/4 szkl cukru

2 łyżki mąki

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1/2 litra mleka

ugotować budyń, jak wystygnie rozkręcić z 1 kostką masła

 

Wystudzone ciasto przełożyć masą

 

PIERSI KURCZAKA W SOSIE MAJONEZOWO-KETCHUPOWYM

 

1 podwójny filet z kurczaka

2 jaja

1szkl mąki, vegeta, sól, olej do smażenia

 

SOS

3 łyżki majonezu

3 łyżki ketchupu

1 puszka ananasa

 

Filet pokroić w poprzeczne paski.

Z mąki , jajek, wody zrobić gęste ciasto naleśnikowe , przyprawić solą i vegetą

Pokrojony filet włożyć do ciasta i odstawić na 1 godz. do lodówki. Następnie wyłożyć na durszlak.

Paski fileta smażyć na głębokim tłuszczu.

 

Połączyć majonez z ketchupem, dodać sok z ananasa aby powstał sos. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa. Wymieszać. Do sosu włożyć ostudzone paski mięska .

najlepsze po około trzech godzinach.:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Sałatka z cukini (kabaczka) w weki na zimę.

1 kg kapusty białej

1 kg ogórków ze skórką

1/2 kg marchwi

1/2 kg cebuli

1/2 kg pomidorów

1/2 kg papryki

Kapustę poszatkować, ogórki ze skórka i marchew zetrzeć na duzych oczkach ( ja ogórasy starłam na plastry). Cebulę i czerw. paprykę pokroić w kostkę, pomidory sparzyć, obrac ze skórki i tez kroimy w kostkę.

Zalewa:

7 szkl. wody

3/4 szkl. cukru

1 łyzka czubata soli

1 szkl. 10% octu

ziele angielskie

liście laurowe

pieprz ziarnisty

gorczyca.

Ja ogórki wraz z marchwią zostawiłam na noc posypane solą, wymieszane.

Zagotować zalewę, odcislałam ogórki lekko i wrzuciłam z pozostałymi składnikami do zalewy, pogotowałam 20 minut i gorące do słoików, słoiki do góry dupką obracałam i bez pasteryzowania się trzymają:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Filety z kurczaka bądź indyka w zupie cebulowej

 

Kupuję kilogram piersi z kurczaka, bądź indyka.

2 zupy z Knorra w proszku - cebulowe.

śmietanę najlepiej 30%, chociaż nieraz i 18% dodałam:)

 

Biorę żarodporne naczynie, kroję w kostkę, bądź cieniutkie paseczki piersi, wymieszam z suchymi zupami, w tym naczyniu (po co brudzić np. miskę:)), wylewam na wierzch śmietanę i wstawiam do piekarnika:)

Ja ustawiam w termoobiegu na 30 minut. W tym czasie mogę np. nastawić ryż, albo cokolwiek chcecie do tego podać.

 

Wzbogacona wersja:

dodajemy anansa pokrojonego w kostkę -smak super, bo cebulowo - słodki

dodajemy pieczarki pokrojone w plastry, bądź kosteczkę wiekszą podduszone -tutaj często wykorzystuję ogonki z pieczarek, kiedy pieczarki nadziewam mięsem mielonym.

 

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym

 

Ja poprostu wybieram tak 15- 20 pieczarek, nie ma dużych, biorę srednie, ba nawet w przypadku braku to i małe mogą być:)

Nie wiem, ale jakoś nauczono mnie, że obiera się skórkę, więc ja obieram pieczarki. Ogonki urywam delikatnie i wykorzystam je do zupy, sosu, bądź jak wyżej dania z piersi.

Wystarczy spokojnie 40 dag mięsa mielonego, jak zostanie będą pyszne małe kotleciki, które połączyć możemy z naszymi ogonkami pieczarek -pokrojonymi i podduszonymi obok smażących się pieczarek:)

Pierczarki czekają:), mięsko też - do niego dodajemy jajko, sól, pieprz, ewentualnie przyprawę do mięsa mielonego, oraz bułkę tartą.

Nadziewmy nim pieczarki z lekką górką -stożkiem.

Wstawiamy patelenkę, wlewamy olej ciut więcej, układamy pieczarki na rozgrzanym oleju -stroną pieczarek, czyli na kapeluszu najpierw, zmniejszamy ogień i niech się smażą, potem obracamy.

Są takie bez panierki pyszne.:p:yes:

 

Panierka:

bułka tarta i jajko -jak do kotletów

 

bądź:

 

gęste ciasto naleśnikowe - ale smażymy w głębokim oleju.

 

Kiedy pieczarki maja złoty kolor i mięsko też ale taki ciemniejszy - to są dobre. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio w upał miałam lenia na kombinowanie obiadu, dumałam, co tutaj ugotować?

Odświeżyłam dawny, sprawdzony przepis na zupę serowo-cebulową. Szybka do wykonania i niedroga:)

Zupa serowo - cebulowa

 

Potrzebujemy:

- 3 serki topione - kremowe ,śmietankowe po 100g. Polecam kupić np. w Lidlu, są tańsze.

- wywar z rosołu z kostki, bądź z kurki:)

- 4-5 cebul pokrojonych w piórka, bądź kostkę

- grzanki, ja rózwniez dodawałam ziemniaczki pokrojone w kostkę

- boczek wędzony, bądź kawałek kiełbaski podwędzanej, skrojonej w kostke i podsmażonej.

- odrobina mąki pszennej tak 2 łyżki

Wywar wstawiamy, cebulkę zeszkloną i wymieszaną z mąką na patelni dodajemy do wywaru wraz z ziemniakami (ewentualnie bez), gotujemy z 10 minut, potem wrzucamy wcześniej rozgniecione serki topione, boczek podsmażony i gotujemy naszą zupkę do rozpuszczenia się serków w zupie.

 

Gotowe:):D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
  • 2 months później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...