taka_ja taki_on 16.11.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 (edytowane) Kochani! Pisałam wyzej, że macie jakies przepisy na kabaczki (cukinie) .... poszperałam rózniutkie przepisy w neciku i na co natrafiłam? Na dżem z kabaczka, cukinii bądź dyniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.... Sprawdziłam... jest na serio pyszny.... Przepis Agulek74 z Wielkiego Żarcia. Żeby nie było, że ukradłam:) Dżem z cukinii, kabaczka (dyniiiiiiiiiiiii) Składniki5 kg cukinii1 kg cukru 4 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe5 łyżeczek kwasku cytrynowego1 olejek pomarańczowy lub cytrynowy - ja dodałam pomarańczowy do pomaranczowych galaretek -jak ten duzy flakonik to pół, te małe - cały. Cukinie obrać i wydrążyć nasiona.Połowę cukinii pokroić w kosteczkę a drugą połowę zetrzeć na tarku o dużych oczkach.Smażyć aż zgęstnieje.Pod koniec smażenia gdy dżem będzie gęsty i jednolity dodać cukier,galaretki ,kwasek i olejek.Całość smażyć jeszcze 30 minut.Nakładać do słoików i szybko zakręcać. Moje uwagi: ja pokroiłam wszystko w kostkę, nie tarłam, a gdy gotowały się w garze, to ubijakiem do ziemniaków gniotłam. Taki dżem robiłam z kabaczków i cukinii, w pomarańczowej galaretce i olejku. Smakuje jak pomaranczowy dżem, który super smakuje w kawałkach z budyniem, w deserach, w nalesnikach. Ja nie pasteryzowałam, a dżem wisi w powietrzu w słoiku, nie opadł na dno. Proponuję go np. przed podaniem w deserze schłodzić w lodówce. Kabaczki, cukinię w kostakch rzucałam do garka bez wody, ale pół kg cukru sypnełam zaraz gdy sie zagotowało, wtedy puszcza soku wiecej, kolejne pół kg cukru dodałam wraz z galaretkami i olejkiem. Ja miałam kwas cytrynowy, wiec dałam 2 łyżeczki. Smacznego:) Edytowane 16 Listopada 2011 przez taka_ja & taki_on:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 16.11.2011 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 A oto przepis na piernik taki staropolski:) Ciasto na staropolski piernik nalezy przygotowac kilka tygodni przed pieczeniem i upiec co najmniej 1,5 tygodnia przed swietami. Surowe ciasto musi dojrzewac co najmniej 2 tygodnie na dole lodowki. Do upieczenia piernika potrzebujemy: - 1/2 kg miodu - 2 szklanki cukru - 25 dag masla - 1 kg maki pszennej - 3 cale jaja - 3 lyzeczki sody oczyszczonej - 1/2 szklanki mleka - 1/2 lyzeczki soli - 2-3 lyzeczki przypraw korzennych (cynamon, gozdziki, galka muszkatalowa, imbir) - w Polsce mozna kupic gotowa przyprawe do piernika - orzechy wloskie + 3 lyzki skorki pomaranczowej (jak kto lubi) 1) Miod, cukier i maslo powoli podgrzewamy, doprowadzajac niemal do zagotowania, nastepnie studzimy. Do chlodnej masy miodowej dodajemy stopniowo, wyrabiajac reka, make, jaja, sode rozpuszczona w mleku i przyprawy. Nastepnie dodajemy garsc pokruszonych orzechow i skorke pomaranczowa usmazona w cukrze. Bardzo starannie wyrobione ciasto wkladamy do kamionkowego lub emaliowanego (ja wkladam do szklanego) naczynia, przykrywamy sciereczka i wstawiamy na dol do lodowki, aby dojrzewalo. 2) Po co najmniej 2 tygodniach dojrzale ciasto dzielimy na 2-3 czesci i po rozwalkowaniu wkladamy do wysmarowanych tluszczem blach i pieczemy w srednio nagrzanym piekarniku ok. 50 minut. UWAGA!!! Ciasto bezposrednio po upieczeniu jest bardzo twarde, ale po okolo tygodniu kruszeje (wtedy przekladamy powidlami sliwkowymi) i niemal rozplywa sie w ustach. Dziewczyny - moj piernik juz dojrzewa w lodowce. Jeszcze jest czas ale zachecam do robienia.... Jeszcze sie nie zdarzylo zeby ten piernik nie wyszedl a dzieki temu,ze dojrzewa tak dlugo jest nieporownywalny do zadnego innego...Polecam Przepis pochodzi ze strony We dwoje - Joanna36 ( nie ja:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 16.11.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 A można pliz, pliz ten przepis ... ? Dzięki z góry pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 18.11.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 A można pliz, pliz ten przepis ... ? Dzięki z góry pozdrawiam, majki Proszę bardzo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 18.11.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 (edytowane) Proszę bardzo:) ... może nie załapałem A gdzie przepis ? pozdrawiam, majki /edit/ a ok, już widzę Edytowane 18 Listopada 2011 przez majki dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.