AskaK1719503823 18.10.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Hej,ledwie co otynkowali nam dom (jakieś 3 tyg.temu), a już problem - przy zmywaniu fugi na parapetach zewnętrznych zachlapali tynki brudną wodą. Powiedziałam,że ma to zniknąć.Zamalowali więc zabrudzone miejsca kolejną cienką warstwą tynku. Wyszło gładko, ale kolor tynku jest jaśniejszy tam gdzie zamalowali. Obiecują, że wkrótce tynk w tych miejscach również zciemnieje, tak jak po kilku dniach zciemniał tynk na całej elewacji (z białego zrobił się kremowy ecru, czyli taki jaki ma być docelowo).Tylko jakoś od 1,5 tyg.nie widzę poprawy - wciąż są jaśniejsze plamy tam, gdzie zamalowali. Czy ktoś z Was miał taki przypadek?Czy ten kolor się wyrówna w końcu czy nie?Dopóki pogoda pozwala, a ekipa nie uciekła, mogę zlecić im poprawki (czyli malowanie całej ściany..?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.10.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 jakie to tynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 18.10.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 kolor sie wyrówna ale nie tak od razu , trochę kurzy i po bólu , a kolejne malowanie to do bani bedzie , bo wtedy ta sciana bedzie już dwa razy malowana , przy kolejnym odnawianiu elewacji już 3 i w końcu ta jedna scian bedzie do pożadnego remonciku a 3 pozostała bedzie mozna jeszcze raz pomalować zapal opone przed domem wszystko sie wyrówna po jej spaleniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AskaK1719503823 19.10.2009 00:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Tynk silikatowy, kolor (jeśli to ma znaczenie) jasny kremowy, prawie biały. Nie był malowany, bo jest to tynk kolorowy, więc gdyby mieli malować to będzie to pierwsza warstwa farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AskaK1719503823 19.10.2009 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Podnoszę, bo temat dla mnie istotny i pilny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 19.10.2009 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Czy ktoś z Was miał taki przypadek? Czy ten kolor się wyrówna w końcu czy nie? u mnie też obiecywali, że się wyrówna, od słońca, deszczu, kurzu... Nie wyrównało się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 19.10.2009 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 U brata przy zdejmowaniu folii po tynkowaniu przykleil sie kawalek tasmy do sciany i zostal slad.Zamalowali, ale bylo widac roznice, caly czas.Chcielismy to zostawic, zeby nie nakladac kolejnej, nawet cieniutkiej warstwy tynku na to, bo bedzie widac roznice.Jednak nasz pan fachowiec przyjechal i nalozyl cieniutko tynk na cala te sciane, czyli wokol drzwi garazowych.Sladu nie ma.Moral taki, ze jak nakladac, to jednak na calosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AskaK1719503823 19.10.2009 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 No to kicha. Tak przeczuwałam, że to się już nie wyrówna. Może ktoś jeszcze tak miał i może doradzić, co zrobić? Kłaść drugą warstwę tynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.10.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 jeśli struktura tynku jest ok i chodzi tylko o kolor to można pomalować farba silikatową, najlepiej tego samego producenta. Oczywiście całą ścianę. Jesli struktura tynku też wygląda żle to otynkować ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziemo 19.10.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 u mnie sie wyrównało, ale tynk ciemniejszy goście nie widzą, ja wiem gdzie to jest i widzę, ale różne są zboczenia na świecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.10.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 tylko pomalować całą ścianę tacy wirtuozi, co zrobią bez śladu nie istnieją bo i matariału takiego nie ma kapkę wody mniej lub więcej - szit materiał z innej partii -szit ściana lekko zakurzona - szit to nie lakiery samochodowe tylko fugi zabezpieczyć bo będzie w kólko Macieju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 20.10.2009 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Tynk silikatowy, kolor (jeśli to ma znaczenie) jasny kremowy, prawie biały. Nie był malowany, bo jest to tynk kolorowy, więc gdyby mieli malować to będzie to pierwsza warstwa farby. Witam Dlaczego nie umyli tego od razu wodą . Tynk silikatowy można myć po prostu wężem i wodą pod cisnieniem . Myłem swoj wielokrotnie i absolutnie nic sie nie dzieje -sciana zachlapana np. cementem "umyła" się tak jak szyba -bez sladu a myta była na drugi dzien po zachlapaniu więc cement juz troszkę związał - lałem woda na sciane przez kilkanascie sekund aż wszystko sie wymyło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AskaK1719503823 20.10.2009 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Witam Dlaczego nie umyli tego od razu wodą . Tynk silikatowy można myć po prostu wężem i wodą pod cisnieniem . Myłem swoj wielokrotnie i absolutnie nic sie nie dzieje -sciana zachlapana np. cementem "umyła" się tak jak szyba -bez sladu a myta była na drugi dzien po zachlapaniu więc cement juz troszkę związał - lałem woda na sciane przez kilkanascie sekund aż wszystko sie wymyło . To jest świetne pytanie! Najgorzej mnie wkurza to, że byłam przy tym i powiedziałam, żeby umyli póki świeże. I musiałam się zawijać z budowy, a oni olali sprawę, zostawili i na drugi dzień dopiero zapaćkali. Teraz szefu ekipy mówi, że sciany nie pomaluje (bo chcę, żeby to było na jego koszt). W mordę lać tylko!A ma nas w garści, bo robi całą wykończeniówkę i wie, że się spieszsymy aby wprowadzić się do grudnia i nie wywalimy go, bo gdzie ja teraz na chybcika ekipę znajdę co przyjdzie po kimś dokanczać. Może nie wygląda to tak tragicznie, jak się patrzy od przodu to prawie nie widać, trzeba się dokładnie przyjrzeć. Ale patrząc z boku pod kątem widać jak diabli. Będę musiała krzaków nasadzić, żeby zasłoniły. Nieee noooo, szlag mnie trafi! 35 tysi wydać na elewację i mieć plamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 20.10.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 35tys to sporo jak na domek.... chyba ze elewacja mierzona w hektarach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.10.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 może to razem z murem liczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 20.10.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Witam Dlaczego nie umyli tego od razu wodą . Tynk silikatowy można myć po prostu wężem i wodą pod cisnieniem . Myłem swoj wielokrotnie i absolutnie nic sie nie dzieje -sciana zachlapana np. cementem "umyła" się tak jak szyba -bez sladu a myta była na drugi dzien po zachlapaniu więc cement juz troszkę związał - lałem woda na sciane przez kilkanascie sekund aż wszystko sie wymyło . To jest świetne pytanie! Najgorzej mnie wkurza to, że byłam przy tym i powiedziałam, żeby umyli póki świeże. I musiałam się zawijać z budowy, a oni olali sprawę, zostawili i na drugi dzień dopiero zapaćkali. Teraz szefu ekipy mówi, że sciany nie pomaluje (bo chcę, żeby to było na jego koszt). W mordę lać tylko!A ma nas w garści, bo robi całą wykończeniówkę i wie, że się spieszsymy aby wprowadzić się do grudnia i nie wywalimy go, bo gdzie ja teraz na chybcika ekipę znajdę co przyjdzie po kimś dokanczać. Może nie wygląda to tak tragicznie, jak się patrzy od przodu to prawie nie widać, trzeba się dokładnie przyjrzeć. Ale patrząc z boku pod kątem widać jak diabli. Będę musiała krzaków nasadzić, żeby zasłoniły. Nieee noooo, szlag mnie trafi! 35 tysi wydać na elewację i mieć plamy! Spójrz na to z drugiej strony. Przecież Twojemu wykonawcy też pewnie zależy, aby zrobić całą Twoją wykończeniówkę, skoro już wszystko uzgodnione. Masz jakąś gwarancję, że nic już nie zepsuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AskaK1719503823 21.10.2009 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 35tys to sporo jak na domek.... chyba ze elewacja mierzona w hektarach.... może to razem z murem liczone Fighter, a zapytałbyś chociaż ile mkw tej elewacji, z jakich materiałów? Nieee Barbossa, nie z murem liczone - z murem i z tynkami wewnętrznymi! I z tapetą jeszcze... Zbigmor, chyba nie zależy aż tak bardzo, żeby chciał ponieść dodatkowe koszty. Pewnie mu się nie kalkuluje. Dzięki za rady. Na razie siedzę przeziębiona w domu, mąż był na budowie i podobno rzeczywiście prawie już nie widać różnicy, jak się wykuruję to pojadę zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 21.10.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Tynk silikatowy, kolor Bez szans na poprawki!!! Rozumiem tynk silikonowy, akrylowy ale poprawa tynku silikatowego bez różnic kolorystycznych i to jeszcze przy obecnej pogodzie , to graniczy wręcz z cudem!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 22.10.2009 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 No to o hektarach sugerowalo ze chyba spora elewacja.... cos pod 600m2 chyba ze wełenka...No to wal smialo: jaka powierzchnia i jakie materialy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AskaK1719503823 22.10.2009 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Fighter1983, ale to nie wątek o kosztach budowy! Wełna 20 cm Paroc Fas1, lamelowa, kołków poszło hooo i jeszcze trochę, na klej też sporo bo 3 krotnie kładli, robocizna 45zł/mkw, 200mkw, no i ten tynk nie najtańszy, acha w tej cenie ocieplenie fundamentów ponad 4 tys. Leszeq, chyba muszę uwierzyć ten cud, bo na zdjęciach które mąż zrobił nic nie widać.Jutro pojadę i zobaczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts