Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poprawki na TYNKACH ZEWNĘTRZNYCH - czy ktoś tak robił?

Recommended Posts

Hej,

ledwie co otynkowali nam dom (jakieś 3 tyg.temu), a już problem - przy zmywaniu fugi na parapetach zewnętrznych zachlapali tynki brudną wodą. Powiedziałam,że ma to zniknąć.

Zamalowali więc zabrudzone miejsca kolejną cienką warstwą tynku. Wyszło gładko, ale kolor tynku jest jaśniejszy tam gdzie zamalowali.

Obiecują, że wkrótce tynk w tych miejscach również zciemnieje, tak jak po kilku dniach zciemniał tynk na całej elewacji (z białego zrobił się kremowy ecru, czyli taki jaki ma być docelowo).

Tylko jakoś od 1,5 tyg.nie widzę poprawy - wciąż są jaśniejsze plamy tam, gdzie zamalowali.

Czy ktoś z Was miał taki przypadek?

Czy ten kolor się wyrówna w końcu czy nie?

Dopóki pogoda pozwala, a ekipa nie uciekła, mogę zlecić im poprawki (czyli malowanie całej ściany..?)

kolor sie wyrówna ale nie tak od razu , trochę kurzy i po bólu , a kolejne malowanie to do bani bedzie , bo wtedy ta sciana bedzie już dwa razy malowana , przy kolejnym odnawianiu elewacji już 3 i w końcu ta jedna scian bedzie do pożadnego remonciku a 3 pozostała bedzie mozna jeszcze raz pomalować

zapal opone przed domem wszystko sie wyrówna po jej spaleniu :wink:

U brata przy zdejmowaniu folii po tynkowaniu przykleil sie kawalek tasmy do sciany i zostal slad.

Zamalowali, ale bylo widac roznice, caly czas.

Chcielismy to zostawic, zeby nie nakladac kolejnej, nawet cieniutkiej warstwy tynku na to, bo bedzie widac roznice.

Jednak nasz pan fachowiec przyjechal i nalozyl cieniutko tynk na cala te sciane, czyli wokol drzwi garazowych.

Sladu nie ma.

Moral taki, ze jak nakladac, to jednak na calosc.

jeśli struktura tynku jest ok i chodzi tylko o kolor to można pomalować farba silikatową, najlepiej tego samego producenta. Oczywiście całą ścianę. Jesli struktura tynku też wygląda żle to otynkować ponownie.

tylko pomalować całą ścianę

tacy wirtuozi, co zrobią bez śladu nie istnieją

bo i matariału takiego nie ma

kapkę wody mniej lub więcej - szit

materiał z innej partii -szit

ściana lekko zakurzona - szit

to nie lakiery samochodowe :-?

tylko fugi zabezpieczyć :D

bo będzie w kólko Macieju

Tynk silikatowy, kolor (jeśli to ma znaczenie) jasny kremowy, prawie biały.

Nie był malowany, bo jest to tynk kolorowy, więc gdyby mieli malować to będzie to pierwsza warstwa farby.

Witam

Dlaczego nie umyli tego od razu wodą . Tynk silikatowy można myć po prostu wężem i wodą pod cisnieniem . Myłem swoj wielokrotnie i absolutnie nic sie nie dzieje -sciana zachlapana np. cementem "umyła" się tak jak szyba -bez sladu a myta była na drugi dzien po zachlapaniu więc cement juz troszkę związał - lałem woda na sciane przez kilkanascie sekund aż wszystko sie wymyło .

Witam

Dlaczego nie umyli tego od razu wodą . Tynk silikatowy można myć po prostu wężem i wodą pod cisnieniem . Myłem swoj wielokrotnie i absolutnie nic sie nie dzieje -sciana zachlapana np. cementem "umyła" się tak jak szyba -bez sladu a myta była na drugi dzien po zachlapaniu więc cement juz troszkę związał - lałem woda na sciane przez kilkanascie sekund aż wszystko sie wymyło .

To jest świetne pytanie!

Najgorzej mnie wkurza to, że byłam przy tym i powiedziałam, żeby umyli póki świeże. I musiałam się zawijać z budowy, a oni olali sprawę, zostawili i na drugi dzień dopiero zapaćkali.

Teraz szefu ekipy mówi, że sciany nie pomaluje (bo chcę, żeby to było na jego koszt). W mordę lać tylko!A ma nas w garści, bo robi całą wykończeniówkę i wie, że się spieszsymy aby wprowadzić się do grudnia i nie wywalimy go, bo gdzie ja teraz na chybcika ekipę znajdę co przyjdzie po kimś dokanczać.

Może nie wygląda to tak tragicznie, jak się patrzy od przodu to prawie nie widać, trzeba się dokładnie przyjrzeć. Ale patrząc z boku pod kątem widać jak diabli. Będę musiała krzaków nasadzić, żeby zasłoniły.

Nieee noooo, szlag mnie trafi! 35 tysi wydać na elewację i mieć plamy! :evil:

Witam

To jest świetne pytanie!

Najgorzej mnie wkurza to, że byłam przy tym i powiedziałam, żeby umyli póki świeże. I musiałam się zawijać z budowy, a oni olali sprawę, zostawili i na drugi dzień dopiero zapaćkali.

Teraz szefu ekipy mówi, że sciany nie pomaluje (bo chcę, żeby to było na jego koszt). W mordę lać tylko!A ma nas w garści, bo robi całą wykończeniówkę i wie, że się spieszsymy aby wprowadzić się do grudnia i nie wywalimy go, bo gdzie ja teraz na chybcika ekipę znajdę co przyjdzie po kimś dokanczać.

Może nie wygląda to tak tragicznie, jak się patrzy od przodu to prawie nie widać, trzeba się dokładnie przyjrzeć. Ale patrząc z boku pod kątem widać jak diabli. Będę musiała krzaków nasadzić, żeby zasłoniły.

Nieee noooo, szlag mnie trafi! 35 tysi wydać na elewację i mieć plamy! :evil:

Spójrz na to z drugiej strony. Przecież Twojemu wykonawcy też pewnie zależy, aby zrobić całą Twoją wykończeniówkę, skoro już wszystko uzgodnione. Masz jakąś gwarancję, że nic już nie zepsuje?

35tys to sporo jak na domek.... chyba ze elewacja mierzona w hektarach....

może to razem z murem liczone

:lol: :lol: :lol: Fighter, a zapytałbyś chociaż ile mkw tej elewacji, z jakich materiałów?

Nieee Barbossa, nie z murem liczone - z murem i z tynkami wewnętrznymi! I z tapetą jeszcze... 8)

Zbigmor, chyba nie zależy aż tak bardzo, żeby chciał ponieść dodatkowe koszty. Pewnie mu się nie kalkuluje.

Dzięki za rady. Na razie siedzę przeziębiona w domu, mąż był na budowie i podobno rzeczywiście prawie już nie widać różnicy, jak się wykuruję to pojadę zobaczyć.

Fighter1983, ale to nie wątek o kosztach budowy! :p :lol:

Wełna 20 cm Paroc Fas1, lamelowa, kołków poszło hooo i jeszcze trochę, na klej też sporo bo 3 krotnie kładli, robocizna 45zł/mkw, 200mkw, no i ten tynk nie najtańszy, acha w tej cenie ocieplenie fundamentów ponad 4 tys.

Leszeq, chyba muszę uwierzyć ten cud, bo na zdjęciach które mąż zrobił nic nie widać.Jutro pojadę i zobaczę.