Croolick 18.10.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Pytanie raczej do osób, które już układały styropian pod wylewkę. Jaiej macie grubości pierwszą warstę? Chodzi głównie o komfortowe schowanie w tejże warstwie instalacji odkurzacza centralnego, elektrycznej wod-kan etc. Czy 6 cm jest wystarczające czy za dużo? Nie chciałbym robić pustek powietrznych nad biegnącymi instalacjami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.10.2009 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Ja dałem pierwszą warstwę 10 cm i to trochę za dużo, myślę ze 6 cm jest ok ale zastanowił bym się nad 8 cm.Musisz dopasowac to do swoich potrzeb, reguły nie ma ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 18.10.2009 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Jaiej macie grubości pierwszą warstę? Chodzi głównie o komfortowe schowanie w tejże warstwie instalacji odkurzacza centralnego, elektrycznej wod-kan etc. Czy 6 cm jest wystarczające czy za dużo? Odpowiem Ci jako ELEKTRYK, dla mnie 35mm wystarcza w zupełności. Hydraulik spokojnie zmieści się w 40mm. Pozostaje kwestia rur odkurzacza centralnego i jakiegokolwiek zapasu (żeby beton nie stykał się z rurami). 6 cm to odpowiednia grubość, 8cm to IDEAŁ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Croolick 18.10.2009 23:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 O żesz kurde Panowie! Dwie szybkie odpowiedzi i zarazem bardzo konkretne. Bardzo dziękuję w imieniu swoim jak i przyszłych styro - układaczy , którzy tu zaglądną. Z tego co piszecie to jeszcze tylko musze sprawdzić fi rurek odkurzacza centralnego ale wszystko zmierza ku rozmiarowi z przedziału 6-8 cm czyli moze jakieś 7cm... No i jeszcze jedno co się nasuwa. Widzę, że warrto też zamówić ze dwie paczki jakiejś cienizny ~2cm celem uzupełniania braków nad. n.p kablami elektryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa_rk 19.10.2009 02:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Mój małż zamówił styro w grubościach 2,3,5 i 10cm. Układaliśmy wszystkiego 20cm. Ilości styro dobrał tak precyzyinie, że prawie nic nie zostało.Używał też pianki do uzupełnienia luk i sklejenia warstw w niektórych miejscach, gdzie istaniało niebezpieczeństwo klawiszowania płyt styro.Wylewkarze byli wprost zachwyceni ułożeniem ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 19.10.2009 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Pytanie raczej do osób, które już układały styropian pod wylewkę. Ja kładłem 2*10cm. W pierwsze warswtie ukryły sie rury po isntalacje tel-komputerowa fi 20. Na pierwszej zostały połoze rury od CO i wody i na to kolejna 10 z wydrążeniami... Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.10.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 rury do OC mają fi 50mm, z uchwytem będzie to pewnie 53mm od podłogi - ja przykręcałem rury OC bezpośrednio do chudziaka - wydaje mi się, że ja dawałem w okolicach OC warstwę styro o gr 50mm na to szły płyty 20mm a na wierzch styropian z folią (od podłogówki) 3cm - finałowa warstwa styropianu miała 100mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 19.10.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 rury do OC mają fi 50mm, z uchwytem będzie to pewnie 53mm od podłogi - ja przykręcałem rury OC bezpośrednio do chudziaka - ??? co za rury kładłeś? tece z peszlem to pewnei było góra 25mm Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Croolick 19.10.2009 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 rury do OC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 19.10.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 rury do OC A odkurzacz centralny Ten skrót jest jeszcze mi obcy Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 19.10.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Mój małż zamówił styro w grubościach 2,3,5 i 10cm. Układaliśmy wszystkiego 20cm. Ilości styro dobrał tak precyzyinie, że prawie nic nie zostało. Wylewkarze byli wprost zachwyceni ułożeniem ocieplenia. Gratuluje wspaniałego męża a masz może jakieś zdjęcia ja właśnie walczę ze styropianem na posadzkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa_rk 20.10.2009 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Mój małż zamówił styro w grubościach 2,3,5 i 10cm. Układaliśmy wszystkiego 20cm. Ilości styro dobrał tak precyzyinie, że prawie nic nie zostało. Wylewkarze byli wprost zachwyceni ułożeniem ocieplenia. Gratuluje wspaniałego męża a masz może jakieś zdjęcia ja właśnie walczę ze styropianem na posadzkach Nie mam zdjęć, ale może opiszę. Na chudziaku była tylko instalacja centralnego odkurzacza. Instalacje tę sam kładł mąż i położył ją w równej odległości od wszystkich ścian. Następnie dociął styropian 5cm i ułożył je między rury a ściany, następnie układał obok rur kolejne arkusze styropianu. Nad rurą odkurzacza kładł już całe arkusze styropianu. Po ułożeniu pierwszej warstwy (wszędzie) na grubość 10cm zostały wykonane instalacje wod-kan. i CO. Jeśli gdzieś był potrzebny spadek to wypalane były odpowiednie rowki lutownicą, taką jaką kiedyś lutowało się rynny. Rurki do kaloryferów też były prowadzone w równych odległościach od ścian. Przy ich okładaniu używał styropianu 2 i 3cm, powyżej 5cm. W innych miejscach układał styropian grubości 10cm, by osiągnąć 20cm na powierzchni całej posadzki. Jeśli gdzieś była wystająca rura, to przykładał arkusz styropianu i naciskająć go otrzymywał ślad rury. Miejsce to wytapiał wspomnianą lutownicą. Co prawda smród topionego styropianu jest okrutny, ale w porze letniej jest sposobność na maksymalne wietrzenie. W miejscach, gdzie pojawiały się pustki używał pianki, jak również do sklejania nakładanych płyt styropianu - zwłaszcza tych cieńszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 20.10.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Trochę roboty z tym miał... Podziwiam i zazdroszczę ilości wolnego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts