Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najlepsza grubość pierwszej warstwy styropianu pod wylewkę?

Recommended Posts

Pytanie raczej do osób, które już układały styropian pod wylewkę.

Jaiej macie grubości pierwszą warstę?

Chodzi głównie o komfortowe schowanie w tejże warstwie instalacji odkurzacza centralnego, elektrycznej wod-kan etc.

Czy 6 cm jest wystarczające czy za dużo? Nie chciałbym robić pustek powietrznych nad biegnącymi instalacjami.

Pozdrawiam :D

Jaiej macie grubości pierwszą warstę?

Chodzi głównie o komfortowe schowanie w tejże warstwie instalacji odkurzacza centralnego, elektrycznej wod-kan etc.

Czy 6 cm jest wystarczające czy za dużo?

Odpowiem Ci jako ELEKTRYK, dla mnie 35mm wystarcza w zupełności.

Hydraulik spokojnie zmieści się w 40mm.

Pozostaje kwestia rur odkurzacza centralnego i jakiegokolwiek zapasu (żeby beton nie stykał się z rurami).

6 cm to odpowiednia grubość, 8cm to IDEAŁ.

O żesz kurde Panowie! Dwie szybkie odpowiedzi i zarazem bardzo konkretne. Bardzo dziękuję w imieniu swoim jak i przyszłych styro - układaczy , którzy tu zaglądną.

Z tego co piszecie to jeszcze tylko musze sprawdzić fi rurek odkurzacza centralnego ale wszystko zmierza ku rozmiarowi z przedziału 6-8 cm czyli moze jakieś 7cm...

No i jeszcze jedno co się nasuwa. Widzę, że warrto też zamówić ze dwie paczki jakiejś cienizny ~2cm celem uzupełniania braków nad. n.p kablami elektryki.

Mój małż zamówił styro w grubościach 2,3,5 i 10cm. Układaliśmy wszystkiego 20cm. Ilości styro dobrał tak precyzyinie, że prawie nic nie zostało.

Używał też pianki do uzupełnienia luk i sklejenia warstw w niektórych miejscach, gdzie istaniało niebezpieczeństwo klawiszowania płyt styro.

Wylewkarze byli wprost zachwyceni ułożeniem ocieplenia.

rury do OC mają fi 50mm, z uchwytem będzie to pewnie 53mm od podłogi - ja przykręcałem rury OC bezpośrednio do chudziaka - wydaje mi się, że ja dawałem w okolicach OC warstwę styro o gr 50mm na to szły płyty 20mm a na wierzch styropian z folią (od podłogówki) 3cm - finałowa warstwa styropianu miała 100mm

Mój małż zamówił styro w grubościach 2,3,5 i 10cm. Układaliśmy wszystkiego 20cm. Ilości styro dobrał tak precyzyinie, że prawie nic nie zostało.

Gratuluje wspaniałego męża a masz może jakieś zdjęcia ja właśnie walczę ze styropianem na posadzkach :)

Gratuluje wspaniałego męża a masz może jakieś zdjęcia ja właśnie walczę ze styropianem na posadzkach :)

Nie mam zdjęć, ale może opiszę.

Na chudziaku była tylko instalacja centralnego odkurzacza.

Instalacje tę sam kładł mąż i położył ją w równej odległości od wszystkich ścian.

Następnie dociął styropian 5cm i ułożył je między rury a ściany, następnie układał obok rur kolejne arkusze styropianu. Nad rurą odkurzacza kładł już całe arkusze styropianu. Po ułożeniu pierwszej warstwy (wszędzie) na grubość 10cm zostały wykonane instalacje wod-kan. i CO. Jeśli gdzieś był potrzebny spadek to wypalane były odpowiednie rowki lutownicą, taką jaką kiedyś lutowało się rynny. Rurki do kaloryferów też były prowadzone w równych odległościach od ścian. Przy ich okładaniu używał styropianu 2 i 3cm, powyżej 5cm. W innych miejscach układał styropian grubości 10cm, by osiągnąć 20cm na powierzchni całej posadzki. Jeśli gdzieś była wystająca rura, to przykładał arkusz styropianu i naciskająć go otrzymywał ślad rury. Miejsce to wytapiał wspomnianą lutownicą. Co prawda smród topionego styropianu jest okrutny, ale w porze letniej jest sposobność na maksymalne wietrzenie.

W miejscach, gdzie pojawiały się pustki używał pianki, jak również do sklejania nakładanych płyt styropianu - zwłaszcza tych cieńszych.