bitter 19.10.2009 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Będę w łazience obniżał sufit i moje pytanie jest takie. Czy najpierw ułożyć płytki na ścianie a potem do ostatniej płytki obnizyć sufit? Wtedy wyjdą na ścianie same całe płytki bez ciecia. Czy może obniżyć najpierw sufit a potem płytki. Wtedy zapewne nie da się wymierzyć i trzeba będzie ciąć płytki przy suficie. Wyczytalem też, że prawidłowo układa się płytki od sufitu do podłogi ale czy ktoś tak robił? Ja się nigdy z czymś takim nie spotkałem na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 19.10.2009 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Połóż najpierw płytki jeśli chodzi o kładzenie od góry to już wyższy poziom wtajemniczenia musisz mieć ściany idealnie proste,odpowiedni ,klej i płytki nie za wielkie i nie za ciężkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 19.10.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 a czy nie da się wymierzyć do jakiej wysokości płytki będą sięgać i do tej wysokości obniżyć sufit przed położeniem płytek ? :wink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.10.2009 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 wszystko się da... zależy tylko z jaką dokładnością - co do 1mm będzie to dość trudne ale np do +/-1cm to już w miarę prosto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.10.2009 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 wszystko się da... zależy tylko z jaką dokładnością - co do 1mm będzie to dość trudne ale np do +/-1cm to już w miarę prosto... A w czym problem? Jak ktoś ma problemy z dodawaniem (płytka + fuaga) lub ma dość nierówne płytki to zawsze można rozłożyć płytki na podłodze używając krzyżyków i po prostu zmierzyć. Później wystarczy tylko raz na jakiś czas kontrolować wysokość w czasie przyklejania kolejnych warstw (lub wyznaczyć linie warstw na ścianie) i musi być dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclav 19.10.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 układanie płytek od góry jest średnio przyjemne i na pewno bardziej pracochłonne niż standardowe. Za to lepiej najpierw zrobić sufit podwieszany a potem układać płytki. Mniejsza szansa na złe docięcie płyty - po co to potem kidrać gipsem przy płytkach gdybyś gdzieś za dużo wyciął?Jak położysz płytki to trudniej będzie wpasować nidę bo będzie zapierać się o dopiero co położone płytki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.10.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 A w czym problem? Jak ktoś ma problemy z dodawaniem (płytka + fuaga) lub ma dość nierówne płytki to zawsze można rozłożyć płytki na podłodze używając krzyżyków i po prostu zmierzyć. ano w tym że trzeba przewidzieć dokładnie na jakim poziomie wypadnie podłoga... (tu możemy mieć również odchyłkę paru mm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclav 19.10.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 chyba że układasz najpierw podłogę lubnajniższy rząd płytek docinasz(szlifujesz) na końcu przy podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarte 19.10.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 a musisz mieć w ogóle płytki pod sam sufit,przecież jak będzie 1cm odstepu to nie bedzie widać, nie mówiąc już że po tygodniu użytkowania o wszystkim zapomnisz i ni będziesz zwracac na to uwagi. Ja nigdy nie położyłabym najpierw płytek a potem sufitu - byłaby duża szansa że płytki zostaną zniszczone, ale ja nie będe miec tego problemu bo na pewno nie będę mieć płytek pod sam sufit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 19.10.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 kolejność wg mnie powinna być taka: - konstrukcja ścian (jeśli wymagana)- konstrukcja sufitu - układanie g-k na ściany - układanie g-k na suficie- obróbka g-k (szpachlowanie, szlifowanie, itp) w miejscach gdzie nie będzie płytek - malowanie sufitu i miejsc gdzie nie będzie płytek - układanie płytek na ścianach, fugowanie - delikatna poprawka malowania o ile wymagana - układanie płytek na podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 19.10.2009 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Chyba więc spróbuję wymierzyć płytki plus fugę i tak powiesić sufit aby się zmieściło. Ale skoro najpierw robię ściany a potem podłogę i okaże się, że trzeba dać więcej kleju pod płytki to mogę wyjechać z podłogą poza przyjętą granicę. Trzeba chyba wiec najpierw sprawdzić poziom i równość podlogi, wyrysować linie na ścianach i od tego zacząć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.10.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Chyba więc spróbuję wymierzyć płytki plus fugę i tak powiesić sufit aby się zmieściło. Ale skoro najpierw robię ściany a potem podłogę i okaże się, że trzeba dać więcej kleju pod płytki to mogę wyjechać z podłogą poza przyjętą granicę. Trzeba chyba wiec najpierw sprawdzić poziom i równość podlogi, wyrysować linie na ścianach i od tego zacząć? Wtedy tak jak piszesz, ale czy na pewno nie masz możliwości zacząć od posadzki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 19.10.2009 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Mogę zacząć od posadzki ale z tego co wiem to posadzkę robi się na końcu, choćby dlatego żeby się nie pobrudziła. Chyba że pytasz o układanie płytek ściennych od posadzki. Tak też mogę zrobić ale wtedy przy suficie wypadną cięte płytki a to brzydko wygląda, bo będę miał mega wielkie kafle 32x65cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 20.10.2009 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Mogę zacząć od posadzki ale z tego co wiem to posadzkę robi się na końcu, choćby dlatego żeby się nie pobrudziła. Chyba że pytasz o układanie płytek ściennych od posadzki. Tak też mogę zrobić ale wtedy przy suficie wypadną cięte płytki a to brzydko wygląda, bo będę miał mega wielkie kafle 32x65cm Bez przesady z tą kolejnością. Jak najpierw będą płytki na posadzce to nawet w przypadku wybrudzenia czyści się je bardzo łatwo (taki jest ich cel między innymi). Sufit malować też będziesz przed płytkami bo mogą się pobrudzić? A następne malowanie przy wymianie płytek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 20.10.2009 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 polecam malować sufit przed płytkami - mi z jakiś powodów farba się zważyła na suficie (stała na poddaszu i chyba jej było w lecie za gorąco) malowanie było po płytkach - było mycie drapanie i malowanie sufitu od nowa - ale był sajgon - fugi się trochę upaskudziły - generalnie syf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KŁOSY 20.10.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Osobiście zmierzyłbym wysokość ściany, porównał z sumą wysokości płytek + fuga i wtedy zdecydował czy zajdzie potrzeba cięcia dolnego rzędu płytek, a jeśli tak, to na ile + uwzględnienie grubości płyty g-k na sufit. Mając gotowe ściany, pozostałoby spasować sufit. Nawet jeśli wyjdą różnice płytą możesz je zniwelować i optycznie wszystko będzie grało. Zdecydowanie odradzam układanie od góry do dołu, namęczysz się nawiercisz i większe ryzyko obsuwek wskutek grawitacji. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts