silencer7 19.10.2009 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Wiem, że tematów w necie dużo, ale konkretnej odpowiedzi na nurtujące mnie pytania nie znalazłem... Bardzo proszę o radę w takim o to temacie. W przedpokoju poziom wylewki mam o ok. 10 mm wyższy niż w salonie. W przedpokoju ma być gres a w salonie panele o grubości 8 mm. Gres z warstwą kleju będzie miał grubość ok. 11 mm co znaczy, że podłoga od poziomu wylewki w salonie na starcie będzie wyższa o ok. 21 mm. Po położeniu w salonie folii, maty izolacyjnej i na to panela powstaje różnica poziomów wynosząca ok. 8 mm. Czyli wygląda to tak: http://images39.fotosik.pl/212/b76035bfde92fed9.jpg Pytanie brzmi - co zrobić żeby tego uniknąć? Co można jeszcze podłożyć o grubości ok. 8 mm między któryś z elementów podłogi w salonie żeby wyrównać poziom z przedpokojem? Myślałem o jakiejś płycie np. pilśniowej czy OSB o takiej grubości. Widziałem informacje, że tak można zrobić jednak wszędzie są sprzeczne informacje jeśli chodzi o kolejność warstw. Czy taka kolejność byłaby ok:? 1. folia paroizolacyjna 0,2 mm 2. płyta pilśniowa lub OSB ~8 mm 3. mata wygłuszająca ~5 mm 4. panel 8 mm. Bardzo proszę o rady i informacje na temat waszych doświadczeń. Z góry bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silencer7 20.10.2009 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 nikt nie wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 20.10.2009 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Myślę ,że to dobre rozwiązanie.Można sie ewentualnie zastanowić nad tym;http://www.pianomat.pl/pianomat_floor_description.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 20.10.2009 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 nikt nie wie? mozesz sie zastanowic nad plyta OSB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 20.10.2009 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Poszukaj dokładnie bo z tego co mi się obiło o uszy płyt OSB nie zaleca się do wnętrz mieszkalnych z uwagi na uwalniający się formaldehyd. Zwłaszcza jak będziesz miał podłogowe ogrzewanie. A nie możesz po prostu zrobić cienką wylewkę samopoziomującą? EDIT:Znalazłem więcej szczegółów na jakichś stronach o budownictwie szkieletowym - max 1 m2 płyty OSB na 1 m3 kubatury pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 21.10.2009 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Mam podobny problem tylko do wyrównania 5-6 mm. Można dać dwie warstwy podkładu np. 2 x 6 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petronelli 21.10.2009 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Mnie brakowało 15 mm wyrównałem trzema warstwami Ecopłyty Steico , według informacji producenta produkt w pełni ekologiczny wytwarzany z włokien drzewnych , oraz ywtrzymuje nacisk 20 ton jak ,dość tanie rozwiązanie 4,15 m2 płaciłem i łatwe w ułożeniu , jak się będzie sprawowac to zobczę po czasie , ale warto ten podkład rozważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silencer7 21.10.2009 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Wylewka nie wchodzi w grę bo nie chcę na stałe podnosić tej wysokości. Chcę tam mieć możliwość kiedyś położenia np. parkietu, które przecież są grubsze a na razie cienkie panele. Chyba więc zastanowię się nad dwoma warstwami ekopłyty. Trzeba by je pewnie jakoś na przekładkę układać, żeby nie spotykały się ich łączenia w obu warstwach? Te ekopłyty mają chyba 5 mm grubości więc z dwóch warstw uzyskam 10 mm. Mam jednak jeszcze pytanie co do wplecenia folii między poszczególne warstwy. Do głowy przychodzą mi 3 konfiguracje: A) 1. folia 2. ekopłyta 3. ekopłyta 4. panel B) 1. folia 2. ekopłyta 3. ekopłyta 4. folia 5. panel C) 1. ekopłyta 2. ekopłyta 3. folia 4. panel I tak kolejno na moje rozumowanie: w konfiguracji A folia będzie chronić przed wilgocią od strony wylewki. No ale co z przypadkiem kiedy coś na panele się wyleje? Woda będzie wsiąkać w ekopłyty a to chyba niedobrze. W konfiguracji B oprócz folii w 1 warstwie dałbym więc jeszcze folię między panele i górną warstwę ekopłyty. W konfiguracji C folia tylko między panelem i ekopłytą. Jak waszym zdaniem powinna wyglądać kolejność warstw na takiej podłodze? Która konfiguracja wg was powinna być? P.S. Petronelli gdzie kupiłeś tę płytę? Bo cena wydaje mi się atrakcyjna. W Praktikerze widziałem jakieś po 7 zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 21.10.2009 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 stawiam na wariant A - wydaje mi się że trzeba było by poważnie zalać podłogę żeby coś się stało z ekopłytą co do miejsca zakupu - poszukaj w Voxie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclav 21.10.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 jak wyleje CI się na tyle dużo wody żeby przesiąkła przez łączenie paneli to i panele będą do wywalenia wiec IMHO 1 warstwa folii w zupełności wystarczy. popzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petronelli 21.10.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Te ekopłyty mają chyba 5 mm grubości więc z dwóch warstw uzyskam 10 mm. Mam jednak jeszcze pytanie co do wplecenia folii między poszczególne warstwy. Są tez grubości5,5 mm i 7 mm Do głowy przychodzą mi 3 konfiguracje: A) 1. folia 2. ekopłyta 3. ekopłyta 4. panel ta konfiguracja, pamiętaj aby ostatnią warstwe układac w karo P.S. Petronelli gdzie kupiłeś tę płytę? Bo cena wydaje mi się atrakcyjna. W Praktikerze widziałem jakieś po 7 zł/m2 Ja kupowałem w sieci sklepów fachowiec ,ale tez są na allegro po 3,99 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts