Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM Z KLASĄ 1 pracownia DOMY z WIZJĄ

Recommended Posts

Witam,

Jeżeli powieliłem temat to przepraszam - niestety nie udało mi się go znaleźć.

Czy ktoś z Was już buduje, przymierza się do budowy domu według projektu "z klasą 1"? Jeżeli tak to będę wdzięczny za wszelkie uwagi, a przede wszystkim zdjęcia z budowy lub gotowego domu.

To projekt, na który ostatecznie się zdecydowalismy choć póki go nie kupiliśmy - nic nie jest pewne :) Dodam, że zamierzamy rozpocząć budowę w tym roku w Ksawerowie (pomiędzy Łodzią, a Pabianicami).

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

my także w najbliższym czasie kupujemy projekt z pracowni domyzwizja,

konkretnie "z widokiem 2" - nie ma go jeszcze na stronce, ale mamy już wszystkie materiały o domku

Domek "z klasa 1" to wg mnie typowa rezydencja :D , my nie mamy takich potrzeb dlatego wybraliśmy dom połowę mniejszy :wink:

Domek Z klasą jest bardzo ciekawy, podoba mi się zarówno zewnątrz jak i wewnątrz, wielkość okien od strony ogrodu zachwyca mnie, pustka nad jadalnią jest bardzo ciekawa - ogólnie odrzucaliśmy każdy projekt bez antresoli.

Nie wiem jakie są wasze potrzeby, ale na pewno nie będziecie żałować wyboru.

Z ciekawości zapytam skąd macie nowe nie opublikowane na stornie projekt? Odwiedziliście osobiście studio domy z wizja?

Nam bardzo podoba się ten typ domów od samego początku szukaliśmy projektu w tym stylu. Aktualnie poszukuje informacji na temat tego projektu i jego realizacji.

• 4 weeks później...
Z ciekawości zapytam skąd macie nowe nie opublikowane na stornie projekt? Odwiedziliście osobiście studio domy z wizja?

Nam bardzo podoba się ten typ domów od samego początku szukaliśmy projektu w tym stylu. Aktualnie poszukuje informacji na temat tego projektu i jego realizacji.

Wystarczy zadzwonić do firmy i poprosić o przesłanie projektów na maila :lol:

O ile wiem pracownia wydała katalog z projektami, ale jeszcze go nie spotkałam :-?

• 4 months później...
  • 1 month później...
Gość Kryni

Witam wszystkich,

Z radością zawiadamiam, że ja się podjąłem budowy tego domu, tzn narazie kupiłem projekt, który obecnie jest w adaptacji u lokalnego architekta. Na wiosnę ruszamy!!! :D . Jeśli ktoś już taki dom wybudował, bardzo proszę o kontakt i troszkę zdjęć.

• 3 weeks później...

świetnie! nas tez juz swędzi by kupic ale narazie się wstrzymujemy bo bank nas bierze na wytrzymałośc z kredytem na działkę :-( ale jak tylko się wszystko ułoży to kupujemy! no i daj boże zaczniemy na wiosnę...

czy zrobiliście jakieś zmiany w projekcie? gdzie sie budujecie?

Gość Kryni

Z zasadniczych zmian konstrukcyjnych to likwidujemy pustkę nad jadalnią i robimy otwór w stropie nad garażem żebny zrobić tam schowek. Izloację termiczną dachu nad garażem umieścimy między krokwiami. Poza tym kupiłem od pracowni projekt wentylacji mechanicznej z rekuperatorem - to tez chcemy zrobić. zastanawiamy się, czy nie zastąpić kominów murowanych systemowymi kształtkami kominowymi np. Presto no i samych kominów spaliowych na np Presto sps-k, a pozostałe miejsce w przestrzeni kominów wykorzystac na szacht instalacyjny. Z kosmetycznych zmian to powiększamy garderobę na pietrze kosztem łazienki (jakies pół metra przesuwamy ściankę) oraz robimy przejście z garderoby do kotłowni/spiżarki, żeby w drodze z garderoby w butach nie wchodzić do przedpokoju.

Budujemy (będziemy budować) w Chotomowie pod Warszawą. A Wy? Powodzenia z bankiem!!!

• 2 weeks później...

WITAM

powaznie mysle nad zakupem tego projektu

mam pare pytan

czy projekt jest przewidziany pod instalacje pompy ciepla wraz z rekuperatorem?

czy kosztorys oferowany przez projektanta jest zblizony do wlasnej kalkulacji?

Jakie ocieplenie scian jest przewidziane w projekcie a jakie uzyjecie?

co sadzicie o tarasie nad garazem?

Gość Kryni

Witam,

W projekcie jest zastosowany piec kondensacyjny Wiesmanna. My dokupiliśmy w Pracowni projekt wentylacji mechanicznej z rekuperatorem i to chcemy wykonać (plus GWC). Pompa ciepła to dobry pomysł, ale kotłownia jest trochę zbyt mała na zasobnik wody, który w pompie ma około 300 litrów. U nas kotłownia będzie jednocześnie spiżarką na napoje, pralnią i suszarnią, wiec nic więcej się nie zmieści. Poza tym mamy gaz miejski i pompa po prostu się nie opłaca. Co do kosztorysu - stan surowy otwarty jest sporo zawyżony - nasz budżet już mocno zweryfikowany wychodzi na 250 tys za stan surowy otwarty, ale z dachem docelowym z dachówki ceramicznej, obróbkami i rynnami z rheinzingu. Okna są niedoszacowane - jeśli mają być antywłamaniowe, dębowe to będa kosztować około 80 tys. - Stan surowy zamknięty to 350 tys. Jak zrobiliśmy sobie kosztorys pod klucz wraz z terenem zewnętrznym, kuchnią, meblami itd na wysokim standarcie to wyszliśmy na około 800 tys - ale można na pewno taniej no i drożej tez pewnie się da :-))). Jednym slowem - wykonczenie w kosztorysie jest mocno niedoszacowane - ale to troche zależy od fantazji ułanskiej Inwestorów.

Co do ocieplenia - w projekcie jest wszystko z górnej półki - na ścianie 15 cm styropianu Platinium plus Theromoorganiki o lambda około 0,032 co jest porównywalne z około 18-20 cm normalnego styropianu elewacyjnego. Trochę trudno byłoby to pogrubić ze względu na licowania tynku z piaskowcem. Na dachu 30 cm wełny. materiały izolacyjne uzyjemy zgodnie z projektem, ale może innych producentów.

Tarasu nad garażem nie robimy - wydaje nam się, ze w domu nie ma takiej potrzeby - ale to jest moje zdanie - każdy może mieć inne. Działka jest na tyle duża, że spokojnie znajdę miejsce na leżaczek, czy kocyk na trawie.

Może pomocna będzie informacja, że oferty na samą robocizna za mury, stropy i konstrukcje dachu oscylują od 65 do 110 tys. W projekcie jest około 10 ton stali i około 130 m3 betonu, dach to 10 m3 drewna.

Dziekuje za odpowiedz i b.przydatne informacje

W moim przypadku taras jest wskazany mamy widoczek na zatoke :)

Mozecie jeszcze zdradzic z jakiego materialu beda sciany u Was?

Mysleliscie moze juz o ogrodzie pasujacym do tego domu? moze ogrod na styl japonski?

ps bedziecie gdzies umieszczac postepy i opis w budowie

Gość Kryni

taras na zatokę ?- ale super - teraz wszystko rozumiem, nie dziwię się że o tym myślicie :p

Co do pytania z czego zrobimy ściany -w projekcie są przewidziane pustaki ceramiczne U220, ale my zamienimy to na Porotherm 25 P+W ze względu na to, że porotherm ma pióro i wpust, przez co nie wymaga spoiny pionowej oraz jest wiekszy niż U220 tzn dluzszy, co troszkę zminiejsza pracochłonność. Rozważamy też Thermopor firmy Leier, który jest niemal identyczny wymiarowo jak porotherm ale sporo tanszy tzn mam ofertę na porotherm za 4,95 netto/szt oraz thermopor za 4,30 netto za sztuke, co przy okolo 3000 sztuk ma znaczenie, ale przed podjęciem decyzji wybiore się do składu budowlanego i porównam na miejscu oba materiały.

Co do ogrodu to jakaś tam koncepcja bardzo wstępna jest ale chcemy się wesprzec na projektancie zieleni - ma być ładnie, funkcjonalnie, ciekawie w róznych porach roku, ale też nie zamierzamy się zarobić przy pielegnacji i podlewaniu. Zasada - minimum pracy maksimum efektu. Czy jest to mozliwe - nie wiemy, dlatego chcemy poprosic specjaliste o pomoc. Swoją droga - japonski styl bardzo nam sie podoba.

Postepy - jak juz beda - bedziemy umieszczac na forum - widziałem linki z napisem "dziennik budowy" - sa tam zdjecia i komentarze. też tak chcemy zrobić. :)

napewno bede sledzil postepy.

ja pod koniec grudnia zdecyduje na 100% odnosnie projektu. chce jeszcze skonsultowac wszystko ze znajomym architektem.

powodzenia w budowie, jak najmniej problemow

pozdrawiam

tomek

ps. ostatnie pytanie czy w kosztorysie uwzgledniony jest producent okien? a na jakie Wy sie decydujecie

Gość Kryni

dzięki,

Odpowiadając - w kosztorysie nie ma podanego producenta okien, ale wiem, że jedną z realizacji "z klasa 1" robiła firma Adpol - są w internecie, i nawet kalkulator okien maja fajny na stronce. Robią okna drewniane. Dostałem od nich ofertę na okna z dębu na okuciach antywłamaniowych - kosmos - 2 razy tyle co w kosztorysie. :o :o :o Tematu producentów okien jeszcze głębiej nie rozeznałem.

Ogólna prośba do wszystkich - jeśli możecie kogoś polecić to będę wdzięczny za info

• 2 months później...
Gość Kryni
Witaj, ja również zdecydowałam się na ten projekt. Zaczynamy wiosną, bo nie dopisała pogoda późną jesienią. Zdjęcia oglądałam tylko na stronie pracowni.

Dokonałeś jakieś zmiany w projekcie? My nasz podpiwniczymy.

Będę zaglądać może wkrótce będzie nas tu więcej. Pozdrawiam!

Z zasadniczych zmian konstrukcyjnych to likwidujemy pustkę nad jadalnią i robimy otwór w stropie nad garażem żebny zrobić tam schowek. Izloację termiczną dachu nad garażem umieścimy między krokwiami. Poza tym kupiłem od pracowni projekt wentylacji mechanicznej z rekuperatorem - to tez chcemy zrobić. zastanawiamy się, czy nie zastąpić kominów murowanych systemowymi kształtkami kominowymi np. Presto no i samych kominów spaliowych na np Presto sps-k, a pozostałe miejsce w przestrzeni kominów wykorzystac na szacht instalacyjny. Z kosmetycznych zmian to powiększamy garderobę na pietrze kosztem łazienki (jakies pół metra przesuwamy ściankę) oraz robimy przejście z garderoby do kotłowni/spiżarki, żeby w drodze z garderoby w butach nie wchodzić do przedpokoju.

A gdzie będziecie robić schody do piwnicy?