Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM Z KLASĄ 1 pracownia DOMY z WIZJĄ

Recommended Posts

@hydrogenium

Zastanawiam sie jaka ta blacha jest gruba. Jesli elewacja pokryta jest w calosci ....

Pozdrawiam

Poniżej link do elewacji z paneli o których pisałem.

Nie chcemy wykonać całej elewacji z tego typu paneli a tylko wyłącznie fragment (pewnie cena nie będzie zachęcająca).

ftp://temp:[email protected]/shares/temp/temp/P1090946.JPG

Budynek na fotografii znajduje się na Słowacji.

Edytowane przez hydrogenium

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś z Was badał już temat bramy garażowej? Wczoraj rozmawiałem z przyjacielem, który również się buduje (ale jest znacznie dalej) i uświadomił mnie że brama do 5 metrów szerokości to standard wszystko powyżej kosztuje już znacznie więcej bo potrzebne są panele przemysłowe! Pierwsza myśl jaki mi przychodzi do głowy to zwęzić bramę z 550 do 500.

Czy rozmawialiście już z wykonawcami dachu? Mnie uświadomili że dobrze było by przesunąć komin wentylacyjny (kuchnia - łazienka na dole) o pól metra na zewnątrz wówczas płatew będzie cała, a nie przedzielona kominem - stabilniejsza konstrukcja, my tak robimy. Kolejna sprawa to krokwie, każdy cieśla, z którym rozmawiałem twierdzi że pod dachówkę ceramiczną trzeba zwiększyć przekrój z 6/16 do 8/18 aby się nie uginało? Czy macie podobne doświadczenia?

Jeszcze jeden temat zakończenie dachu i rynny, pod którymi znajduje się idealne miejsce dla ptaków?! czy coś w tym temacie zamierzacie robić - jakieś zabezpieczenia przeciw ptakom?

A jakby ktoś miał namiary na dostawcę nie drogich płyt kamienny na elewacje to będę bardzo wdzięczny za namiary.

Pozdrawiam

Czy ktoś z Was badał już temat bramy garażowej? Wczoraj rozmawiałem z przyjacielem, który również się buduje (ale jest znacznie dalej) i uświadomił mnie że brama do 5 metrów szerokości to standard wszystko powyżej kosztuje już znacznie więcej bo potrzebne są panele przemysłowe! Pierwsza myśl jaki mi przychodzi do głowy to zwęzić bramę z 550 do 500.

Czy rozmawialiście już z wykonawcami dachu? Mnie uświadomili że dobrze było by przesunąć komin wentylacyjny (kuchnia - łazienka na dole) o pól metra na zewnątrz wówczas płatew będzie cała, a nie przedzielona kominem - stabilniejsza konstrukcja, my tak robimy. Kolejna sprawa to krokwie, każdy cieśla, z którym rozmawiałem twierdzi że pod dachówkę ceramiczną trzeba zwiększyć przekrój z 6/16 do 8/18 aby się nie uginało? Czy macie podobne doświadczenia?

Jeszcze jeden temat zakończenie dachu i rynny, pod którymi znajduje się idealne miejsce dla ptaków?! czy coś w tym temacie zamierzacie robić - jakieś zabezpieczenia przeciw ptakom?

A jakby ktoś miał namiary na dostawcę nie drogich płyt kamienny na elewacje to będę bardzo wdzięczny za namiary.

Pozdrawiam

1. Co do bramy to twój znajomek ma rację. Poza tym uważam że bramy podwójne to nieporozumienie (mam obecnie 4,4m) - ciężkie i nie praktyczne (zawsze musisz otworzyć całą)..

2. Nie widzę żadnych trudności w "podzieleniu" płatwi ponieważ nie ma prostszej konstrukcji dachu jak ta opierana na stropie żelbetowym (przynajmniej tak jest u mnie)

3. Nie znam rozpiętości twoich krokwi więc nie będę się mądrzył. Skoro cieśla ma wątpliwości to to coś w tym musi być. Z doświadczenia wiem że:

- w projektach typowych projektanci lubią przyjmować klasy drewna rzędu C30 ,C35 (pomijając najsłabsze C18 i C24) tj obliczeniową wytrzymałość na poziomie 18-22MPa, kiedy to inwestor ma gdzieś klasę drewna bo chce kupić tanio a tartak chce sprzedać, dlatego też naprężenia w dla prymitywnych konstrukcji drewnianych w domkach jednorodzinnych powinno się przyjmować obliczeniową wytrzymałość drewna na poziomie10-11MPa (co zaleca literatura).

- drewno kupowane na więźbę domku zawsze trzeba w projekcie przewymiarować (czego z reguły nie czynią w projektach typowych). Robi się tak ponieważ projekt zakłada że drewno konstrukcyjne jest już w ustabilizowanej wilgotności tzn. że nie powinno się bardziej "skurczyć" co jest związane z spadkiem jego wilgotności. Rzeczywistość pokazuje że drewno kupowane na składach, w małych i średnich tartakach bardzo często jest bardzo wilgotne i po zabudowaniu np po roku przekroje mają znacznie mniejszy przekrój od zakupionego np krokiew 8x22 ma przekrój 7x20 co jest związane z utrata wilgotności przez drewno do tzw stanu powietrzno suchego.

- do całokształtu dochodzi nie jednokrotnie "fachowość" budowlańców którzy nie mają pojęcia co robią i np mając krokwie z sękiem zamiast umieścić sęk u góry przekroju umieszczają go u dołu.

- projektanci często zapominają o reologii drewna tj. o fakcie że z biegiem czasu pomimo braku przyrostu obciążeń następuje wzrost odkształceń tj ugięć

Edytowane przez hydrogenium

Jesli chodzi o krokwie to my mamy 8x20 ('c18'). Oczywiscie to nie jest projekt Z wizja1 ale prawie identyczny ale ciut wiekszy. Nie znam sie na tym kompletnie ale logicznie myslac ciesla ma racje (u mnie konstrukcja dachu byla przliczana pod konkretny projekt - dolacze pokaz projektu bedzie latwiej).

Co do plyt z piaskowca czekam na kontakt do sasiada. Przebywam za granica wiec wszystko musze zalatwiac przez osoby trzecie.

http://www.bujaka.pl/images/763_domek.png

Edytowane przez mi5iek

Jesli chodzi o wentylacje to my prawdopodobnie zamontujemy jednostke centralna na poddaszu garazu. Myslelismy o zamontowaniu jej w przejsciu miedzy holem a garazem - w zabudowie. Chyba w ktoryms z ostanich wydan muratora bylo cos takiego. Osobiscie wolalbym z dala od pomieszczen mieszkalnych.

Witam, u nas jednostka centralna będzie w garażu pod dachem.

Wcześniej pojawił się wątek o rynnach i ich zabezpieczeniu przed ptactwem, więc kiedyś czytałam w muratorze że montuje się takie siatki żeby nic nie wpadało z dachu do rynny myślę że to może również zabezpieczyć przed ptaszkami.

@lupio

nie wiem dokladnie o ktore miejsce chodzi ale pod dachowke stosuje sie http://www.mojdom24.pl/photo/product_info/8/0/e/1_80ea8e75caf4.jpg a na rynne ochrone siatkowa ale tylko dla lisci i innych "obiektow" ktore moga wpasc do rynny i np. ja zapchac http://www.abra.biz/rynny/marley/marley_pliki/RynnaSiatka.jpg

Koledze chyba chodzi o o to że pod rynną jest odcinek poziomy na którym mogą siadać pierzaści, a pod rynną jest dobre miejsce do gniazdowania. Jeżeli chodzi o to, to rozwiązaniem może być specjalny drut kolczasty który uniemożliwi pierzastym korzystanie z okapu (widziałem kiedyś na gzymsach kamienicy, co skutecznie przerwało imprezy gołębi).

Witam,

przymierzam się do zakupu projektu -dom z klasą 1 - chyba najpiekniejszego spośród tysięcy przeglądanych...

Prawdopodobnie jednak, ze względu na ogranczenie planem zagospodarowania przestrzennego sprawa nie wypali :(

Nieszczęsny kąt nachylenia dachu min. 35 st., a w projekcie 22 st.

Rozmawiałam z projektanetem z pracowni i zmana kąta spowoduje wystawienie stodoły, czego chcę uniknąć.

Czy ktoś zna jakieś rozwiązanie tego problemu?

Czy pozostaje mi tylko wybó innego projektu?

pozdrawiam

Wystap do UM o zmiane w planie zagospodarowania albo o pozwolenie budowy domu o spadku 22st. Ja tak zrobilem i UM nie robil problemu. Zastepca prezydenta byl zachwycony projektem i powiedzial ze nie bedzie problemu. Oczywiscie zgode dostalem ale po rozmowach z pracownia postanowilem zmienic nieco projekt z uwagi na mala kuchnie oraz to ze brak z niej widoku na front dzialki.

Drugie wyjscie to zmiana projektu. Nie pamietam dokladnie jak sie nazywa ale w tej samej pracowni jest dom o tej samej architekturze wnetrz tylko z dachem bodajze 35st. (osobiscie mi sie juz tak bardzoe nie podoba).

Z pracownia już rozmawiałam. Na pewno chcemy całkowicie bądź częsciwo zlikwidowac antresolę na rzecz dużego pokoju u góry lub malutkiegio (zabudowanie jednej strony scianką.

Na pewno zrobimy coś z garderobą i pomieszczeniem gosp. - może wspólne przejście, zeby " z butami nie wchodzić do salonu",

ewentualna (ale raczej nie) zabudowa kuchni od strony holu,

na pewno powiekszenie garderoby przy sypialni kosztem łazienki,

być moze strych "przechowalnia" nad garażem , może podpiwniczenie garazu

na to wszystko zgodzą sie bez problemu, bo już wiem

najgorzej z przeskoczeniem dachu w urzedzie, ale być może jest jakaś furtka, gdyż w planach zagospodarowania jest zapis, że dach moze być płaski (czy o mniejszym nachyleniu), jeżeli dom bedzie sąsiadował z domami o podobnej kubaturze. a obok nas są kolosy, mimo że ze stromymi dachami- liczę więc na łut szczęścia i spróbujemy to podciagnąc pod ten zapis

dlatego też chwilowo nie rozplanowujemy tak szczegółowo pomieszczeń, bo nie chcemy się później rozczarować brakiem zgody,

ja już nie wyobrażam sobie nawet budować innego domu...