Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM Z KLASĄ 1 pracownia DOMY z WIZJĄ

Recommended Posts

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie był taki zapis w warunkach, zapytałam w pracowni - oni nie widzieli problemu (bryła podobno na tym nie straci urody... zobaczymy), potem przy okazji adaptacji dach został przerysowany, pokrycie zamienione na blachę płaską układaną na rąbek i gotowe! W Twoim przypadku udałabym się jednak do urzędu i powalczyła o zgodę na odstępstwo. W każdym razie życzę powodzenia!

U mnie był taki zapis w warunkach, zapytałam w pracowni - oni nie widzieli problemu (bryła podobno na tym nie straci urody... zobaczymy), potem przy okazji adaptacji dach został przerysowany, pokrycie zamienione na blachę płaską układaną na rąbek i gotowe! W Twoim przypadku udałabym się jednak do urzędu i powalczyła o zgodę na odstępstwo. W każdym razie życzę powodzenia!

nie traci na urodzie jak jest bardziej płaski - może być nawet ładniejszty :)

U mnie niestety chodzi o kąt 35 st, a to tragedia!

http://zapodaj.net/30bf9ea68176.png.html

przede wszystkim zalezalo nam na duzej kuchni (22m2) z wyspa i duzym oknem centralnym. Przerobilismy projekt Z WIZJA 1 ale okna juz nie byly symetryczne (tzn. duze okno na dole a co z gora) i wyszedl typowy "klocek" wiec zrezygnowalismy. Na podstawie w/w projektu pozmienialismy to co nam nie pasowalo. Pozniej dopasowalismy reszte.

Edytowane przez mi5iek

Naszym pierwszym zalozeniem tez bylo - wszystkie pomieszczenia w kwadrat. Cala konstrukcja zostala tak zaprojektowana aby dach byl prosty i nie zabieral ( w ramach mozliwosci) miejsca uzytkowego. To co mialo byc w kwadracie to zostalo - lazienka. Z reszty pokoi miejsce "nieuzytkowe" to pas okolo 1,13m wzdluz. Wjdzie tam biurko, lozko i szafka na ubrania. Dol zostal bez zmian wysokosci :)

Najistotniejsza zmiana to okno w kuchni (frontowej). Musialismy zmienic "klocek" w cos takiego bo nijak sie mialo okno kuchenne w centralnym punkcie z oknami naroznikowymi.

Edytowane przez mi5iek

No i co kraj to obyczaj...

Urzędniczka nieugieta - zapis to zapis :(

Chyba trafiłam na nienajlepszy moment, bo przerwałam Pani URZEDNIK śniadanie. Nie pozwoliła mi też wejść z dzieckiem w wózku do GABINETU - więc wiedziałam już wszystko.... Praktycznie mogłam o nic nie pytać.

Ponadto okazało się, że zastępuje koleżankę, a sama obsługuje inna dzielnicę - może to i dobrze, pogadam jeszcze z właściwą osobą. Nie poddaję się chwilowo, ale jestem coraz mniejsza optymistką :(

zapewniam,że zdjęcia są realistyczne-widziałam na żywo!

mogę tylko powiedzieć,że jest pod Warszawą. O adres proszę mnie nie prosić, bo nie sądzę bym miała prawo go udostępnić. Być może w pracowni mogą pomóc

@tynka

jak wyglądaja schody w rzeczywistości? Czy 17 stopni nie "męczy"? (zastanawiam się czy małe dzieci wejdą bez spoczynku po tylu schodach)

• 3 weeks później...
dominia jestem też jak TY z Lublina i mocno zastanawiamy się nad kupnem projektu dom z Klasą 1. Przeczytałam na forum że Wasz dom będzie podpiwniczony i że macie też orgraniczenia (w arunkach zabud.) co do konta nachylenia dachu. My również myślimy o podpiwniczeniu domu i tak jak Wy mamy te same ograniczenia co do dachu. Mam pytanie,czy adaptacje proojektu dom z Klasą 1 wykonał Wam jakiś Lubelski projektant? Za wszelkie inf. z góry dziękuję

Witam

Zastanawiam się również nad zakupem projektu domu z Klasą albo alternatywnego nowego projektu Dom z Fasonem wykonanego na bazie Domu z Klasą

Mam jednak pewien dylemat może go rozwiejecie

Mianowicie mocno obawiam się, że bryła domu w rzeczywistości może wyjść na zwykłego kwadraciaka z dostawionym garażem

Bardzo odpowiada mi układ pomieszczeń dół i góra

Jednak chciałbym, aby mój dom wyglądał też nowocześnie i ładnie

Owszem obecnie wizualizacja mocno mi się podoba i przekonuje mnie do siebie.

Jednak czy w rzeczywistości nie będzie zupełnie inaczej (już widziałem nie jeden dom, który miał być urokliwym ładnym domkiem, a powstał potworek)

Nie mieliście podobnych wątpliwości ?

Bryła domu jest troszkę ryzykowna bo przypomina architekturę z lat 70 -80

Może już widzieliście podobny projekt na żywo i was przekonał ?

Widziałam prawie identyczne domy w Grecji i Chorwacji i tam się zakochałam w tej architekturze - nie ma nic bardziej uroczego i ... z klasą!!! . Planuję zakup projektu z klasą 1. Moze dzięki temu chociaz troche bedę czuła wakacyjne klimaty. A w sprawie architektury z lat 70-80 - jezeli odpowiednio nie wykończysz budynku, to elewacja wejściowa moze stawarzać takie wrażenie, ale musiałbyś się MOCNO STARAĆ ŻEBY BYŁO BRZYDKO. Własciwie nie da się zepsuć tego projektu. Nawet słabo wykonczony bedzie piekniejszy o wypasionego GARGAMELKA.

• 2 weeks później...

Witam wszyskich budujących DOM Z KLASĄ 1. Kupuję dom w stanie surowym, nasz projekt jest lekko zmieniony ( zmniejszony garaż i wydłużony salon, reszta idealnie tak jak w projekcie.

Mam parę pytań:

1. Czy ktoś z was zamierza założyć rekuperator?

2. Gdzie zamierzacie kupić schody? (w metalico podali mi cenę od 30 tys. do 100 tys - trochę wydaje mi się za dużo)

3. Czy ktoś zamierzał zmienić drzwi wejściowe żeby było mniej przeszkleń?

4. Macie już dostawcę piaskowca?

Edytowane przez mokoma

Po długotrwałych i bardzo intensywnych rozmowach z UM projekt nie przejdzie (nieszczęsny dach). Z żalem rozstaję się z wizją domu z klasą. Wszystkim budującym życzę powodzenia, wytrwałości i szczęśliwego życia w wymarzonym domku. Trzymam kciuki, zeby Wam się powiodło!!! :wave:

(A ja już powoli przekonuję się do innego projektu - bardzo podobny do kameralnego z domów z wizją, ale dużo większy) :)