Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM Z KLASĄ 1 pracownia DOMY z WIZJĄ

Recommended Posts

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jakieś 3 tygodnie temu zakończyłem SSZ (z klasą 2), teraz czekam na poprawę temperatur zeby zacząć instalacje

Buduje w Łodzi, jeśli ktoś ma namiar na sprawdzone firmy instalacyjne to nie pogardzę, jestem już co prawda po wstępnych rozmowach ale od przybydku głowa nie boli a umowy narazie żadnej nie podpisałem

Ja zrobiłem sobie sam kosztorys na własne potrzeby i narazie jest ok (tak się składa że jestem po budownictwie). Miałem też wyceny od znajomych firm i dla przykładu 288tys za SSO lub np. 100tys (sama robocizna) i inne tego typu. Dogadałem się ze znajomym na 135tys za SSO (po mojej stronie był dach i cała ceramika(cegła pustak) i ocieplenie fundamentów.

W tej chwili mam SSZ z oknami i drzwiami zewn. (drogie i dobre - profil Salamnder 3D pakiet 3-szybowy), bramą Normsthal z pełną automatyką) i oczywiscie dachem (Rupp Ceramika, kolor grafitowy) i dodatkowo przyłączem prądu i gazu do budynku, na chwilę obecną wyszło za wszystko 290tys. (brutto). Mozna było zrobić to taniej jakies 40tys ale nie oszczedzałem na materiałach szczególnie na dach i okna

PS

Kosztorysem na stronie pracowni nie sugerowałbym się zbytnio ponieważ jest to poziom cen z 2008 więc napewno trzeba go uaktualnić,

Wygląda na to że idziesz sporo poniżej kosztorysu. To świetna wiadomość. W kosztorysie ze strony internetowej jest 341 tyś netto za SSZ . Masz moze kosztorys inwestorski ? Jak on ma sie do tego co jest na stronie?

pzdr

zbigor

Witamy wszystkich budujących lub zamierzających budować dom z Klasą1 !

Na dniach zamierzamy zakupić ten wymarzony projekt. Już od dłuższego czasu przymierzamy się do jego kupna. Oczywiście chcielibyśmy wprowadzić kilka małych poprawek, a mianowicie:

- utworzenie nad garażem tarasu

- dodatkowe przejście z pom. gosp. do garderoby

- powiększenie garderoby o 0,5 m na górze kosztem łazienki

Zastanawiamy się jeszcze nad możliwością powiększenia kuchni? Czy ktoś z Was podjął się tego lub wie jak można to zrobić? Myśleliśmy nad zrezygnowaniem z łazienki umiejscowionej przy kuchni (4,3) i przeniesieniem jej w miejsce garderoby ( 6,0) - łazienka na górze jest również w tym miejscu, ale nie wiem czy dobrze kombinujemy. Będziemy wdzięczni za wszelkie uwagi.

Mimo iż jesteśmy już prawie zdecydowani na ten projekt, ja posiadam jeszcze lekkie obawy, jak on wygląda w rzeczywistości.. Na wszystkich wizualizacjach i zdjęciach wygląda olśniewająco ale nie mieliśmy okazji zobaczyć go na żywo, poczuć się w swojej przyszłej kuchni czy salonie, dlatego jeśli mógłby ktoś udostępnić nam obejrzenie tego cuda z okolic Rzeszowa, Lublina, Radomia, Warszawy lub innej miejscowości to bylibyśmy dozgonnie wdzięczni.

Pozdrawiamy

Witam,

Jeżeli znajdzie się ktoś uprzejmy w swojej uprzejmości i podeśle na maila zestawienie materiałów do domu z klasą (kasą?:) ) będę niezmiernie wdzieczny.

Wizje architektów są fajne - teraz tylko z czas zweryfikować je z rzeczywstością... wiec jezeli znajdzie się ktoś kto w warszawie lub okolicach i pozwoli zweryfikować rzeczywistość :) nawet z zewnątrz to ...:) nie będę się powtarzał..

Pozdrawiam

Jarek

lattifeld (at) o2.pl

• 2 weeks później...
Witamy wszystkich budujących lub zamierzających budować dom z Klasą1 !

Na dniach zamierzamy zakupić ten wymarzony projekt. Już od dłuższego czasu przymierzamy się do jego kupna. Oczywiście chcielibyśmy wprowadzić kilka małych poprawek, a mianowicie:

- utworzenie nad garażem tarasu

- dodatkowe przejście z pom. gosp. do garderoby

- powiększenie garderoby o 0,5 m na górze kosztem łazienki

Zastanawiamy się jeszcze nad możliwością powiększenia kuchni? Czy ktoś z Was podjął się tego lub wie jak można to zrobić? Myśleliśmy nad zrezygnowaniem z łazienki umiejscowionej przy kuchni (4,3) i przeniesieniem jej w miejsce garderoby ( 6,0) - łazienka na górze jest również w tym miejscu, ale nie wiem czy dobrze kombinujemy. Będziemy wdzięczni za wszelkie uwagi.

Mimo iż jesteśmy już prawie zdecydowani na ten projekt, ja posiadam jeszcze lekkie obawy, jak on wygląda w rzeczywistości.. Na wszystkich wizualizacjach i zdjęciach wygląda olśniewająco ale nie mieliśmy okazji zobaczyć go na żywo, poczuć się w swojej przyszłej kuchni czy salonie, dlatego jeśli mógłby ktoś udostępnić nam obejrzenie tego cuda z okolic Rzeszowa, Lublina, Radomia, Warszawy lub innej miejscowości to bylibyśmy dozgonnie wdzięczni.

Pozdrawiamy

Pierwsze trzy zmiany o których piszecie są do zrobienia bez problemów, natomiast powiększenie kuchni wymagałoby już więcej zaangażowania, bo tam jest komin. Przesunięcie go to zmiana w konstrukcji, pokój na górze straciłby kilka metrów, trzeba by zmienić ustawienie drzwi do pokojów, otwarty gabinet na górze byłby większy, no chyba, że wygospodarowalibyście w uzyskanej przestrzeni dodatkową garderobę lub pralnię. I jeszcze kwestia wejścia do pokoju na dole, komin można przesunąć tylko tyle, żeby zostało miejsce na drzwi do tegoż pokoju, a w rzeczywistości, może się okazać, że nie zyskacie więcej niż metr, a powiedziałabym, że nawet mniej... No i okna bo jak się zrobi roszady w środku, to na zewnątrz też będą przesunięcia (chociażby przy tym kuchennym - a może nie chcecie zachować takiego jak w projekcie). To już sprawa dla architekta adaptującego projekt i jego inwencji twórczej.

Tak czy inaczej - ważne jest aby zastanowić się - co można na tym zyskać i za jaką cenę, a wtedy łatwiej podjąć decyzję, czy warto!

Życzę trafnych decyzji i trzymam kciuki za ludzi "z klasą" ; )

Gość Kryni
Witam serdecznie,

Mam pytanie w sprawie elewacji. Zgdonie z projektem potrzeba okoo 70 metrów kamienia. Położenie piaskowca wraz z impregnacją to 700 zł za metr, położenie płyt włokno-cementowych 630 zł za metr. Cena pomiędzy 44000, a 49000 zł. Czy może ktoś wpadł na jakiś inny ekonomiczny pomysł, który ograniczyłby koszt budowy?

Z góry dziękuję za informację.

Pozdrawiam

Ja za 4 cm piaskowiec zapłaciłem mniej niż 600 i wygląda super. Jak chcesz to dam Ci namiary na priva na wykonawcę

• 2 weeks później...
Na stronie pracowni są nowe zdjęcia projektu "Z klasą".

Jest PRZEPIĘKNY!!! Wnetrza robią ogromne wrażenie (choć ja i tak zaaranżowałabym je nieco inaczej) ;)

Tak czy owak, to bzdury, że projekt wygląda dobrze tylko na wizce - miałam okazję go wizytować u znajomych i tak się w nim zakochałam, że postanowiłam wybudować swój - bez względu na koszty. Jest naprawdę obłędny.

Salon wcale nie jest taki mały. Ja uwielbiam przestronne wnętrza i dla mnie jest naprawdę wystarczający - z tym, ze ja nie planuję tam stołu. Zamierzam natomiast powiększyć kuchnię/jadalnie/gabinet poprzez przesunięcie lewej ściany budynku o jakieś 1.5 metra i dodanie tarasu w sypialni na górze + nad garażem. Generalnie rozkład pomieszczeń na górze planuję taki, jak w Stylowym, bo te 2 małe pokoje są zdecydowanie za małe jak na taki dom - chałupa 250 m, a dzieci mają żyć w klitkach 10 m? Bez sensu. No i chciałam mieć sypialnię z garderobą i duuuuużym pokojem kąpielowym.

Na dole natomiast likwiduje schody i wstawiam na przeciwko wejścia do kuchni, kosztem cz. gospodarczej - takie półokragłe, jak na zdjęciu poniżej - z tym, że w "środku" zamierzam je zabudować - będzie tam maleńka spiżarka, której brakuje mi w projekcie. Tym sposobem hall zyska na urodzie, bedzie można go jakoś fajnie zaaranżować :)

Co do zadaszenia tarasu na dole - uważam, że będzie to wyglądało fatalnie. Ja mam w planach budowę w ogrodzie takiego futurystycznego "pawilonu" specjalnie na imprezy - z grillem, miejscem na palenisko, mini-kuchnią żeby nie biegać w kółko po kawę do domu ;) Widziałam kilka ekstra projektów w Kalifornii, gdzie takie ogrodowe salony sa bardzo popularne i wyglądają naprawdę "z klasą" ;) Wklejam jedna z nich.

czy moze Pani przeslac mi wiecej takich zdjec z ogrodami,. a moze wiecie kto robi i prpojektuje ogriody.

ja rowniez jak mi sie uda z pozwoleniem to ruszam z budowa w tym roku dom z klasa

• 3 weeks później...

Witam Wszystkich,

interesuje mnie jak wygląda antresola która jest zakończona płaskim sufitem, widziałem pare domów z antresolami ale wszystkie były w domach w których nie było stropu tylko antresola zakończona była skosami na dachu. Jeżeli była by możliwość podesłania zdjęć jak wygląda taka antresola będe bardzo wdzięczny. Na wizualizacji domu z klasą 1 nie widac tego dokładnie. Ewentualnie strone interentową gdzie można zobaczyc tak wykonczony dom.

Z góry dziękuje i Pozdrawiam

Szymon

• 1 month później...
Albo zostales zle poinformowany albo chcieli cie zbyc. Moj przypadek jest dobrym przykladem. MPZP zakladal dach o kacie nachylenia nie mniejszym niz 35st. Urzednik niskiego stopnia poinformowal mnie, ze nic z tym nie da sie zrobic. Napisalem pismo do prezydenta miasta i dostalem pozwolenie na 22st. (Z Wizja 1).

Odgrzewam temat bo mam właśnie odpowiedź na pismo do Pani Prezydent. A dokładnie to do tej pory nie mam odpowiedzi . Dopiero po ponagleniach odpowiedziało mi Biuro Architektury i Planowania Przestrzennego m. st. Warszawy informując że ustawa blablabla itd nie przewiduje możliwości zmiany ustaleń i nie ma od tego żadnych odstępstw. Można jedynie zmienić plan w trybie takim jak został uchwalony czyli pełna procedura planistyczna i 3 lata czasu.

Niniejszym właśnie pożegnałem się z projektem Dom z Klasą.

Witam, jestem na etapie wyboru wykonawcy. Kosztorysy oscylują na poziomie 250 tys. za SSO (fundamenty, mury i kompletny dach z rynnami). Co sądzicie o tej kwocie? Jak Was wyszedł ten etap inwestycji...? Pozdrawiam. Edytowane przez roga

• 2 weeks później...