Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM Z KLASĄ 1 pracownia DOMY z WIZJĄ

Recommended Posts

Mam stan rurowy otwarty. Generalnie budowa bez większych zgrzytów. Budowa zgodnie z projektem z inwestorem zastępczym wyraźnie poniżej kosztorysu pracowni ale i wykonawcy.

Pierwsze wrażenia z wnętrza bardzo pozytywne. Kiedy pojawił się w pracowni Z klasą powiększony o rozmiar miałem wątpliwości, czy w naszej wersji standardowej nie będzie ciasno. Teraz po zdjęciu stempli widać wyraźnie - nie będzie ciasno.

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, jestem po pierwszym roku użytkowanie tego domu. Budowałem niecałe 14 miesięcy.

Z chęcią odpowiem na pytania... mieszka się super - choć posiada kilka wad. Nie robiliśmy balkonu nad jadalną - w tym miejscu mamy salę kinową. To najlepsza zmiana jaką dokonaliśmy!!!

Kosztorys, który kupiłem u projektanta jest zaniżony z wadami, itd.

Posiadam dużo zdjęć aranżacji wnętrz, mieliśmy wspaniałego projektanta wnętrz. Efekt powalający - daleko różny od propozycji na stronie autorskiej.

jeśli macie pytania piszcie... [email protected]

Edytowane przez roga

Witam,

Planujemy budowę domu pod Warszawą. Czy jest ktoś kto obecnie buduje Z klasą 1/2 lub ten, który najbardziej nas interesuje, czyli 3? Jeśli ktoś byłby tak miły i zechciał pokazać nam Swoje dzieło bylibyśmy wdzięczni. W zasadzie nie mamy jeszcze sprecyzowanego projektu, ale w grę wchodzi z klasą 3 lub riwiera 3 z mg project. Podobne bryły, choć "z klasą " przekonuje mnie salonem od ogrodu oraz dużym garażem, ktory chętnie jeszcze bym powiększył:) poza tym oba projekty są dobre na dość wąską działkę.

2 pytanie, wypowiadał się tutaj ktoś z branży budowlanej który stawia/ stawiał ten dom sam. Jestem w podobnej sytuacji, czy mógłbym poznać orientacyjne poniesione koszty SSZ?

• 1 month później...

Witam,

Zastanawiamy się na "Domem z klasą 1" i mamy kilka pytań:

a) czy strop nad piętrem był wylewany łącznie z okapem,

b) jakie rozwiązania w kwestii szalowania i podparcia okapu zastosowali wykonawcy,

c) jakiego kosztu za robociznę SSO (bez więźby i dachu) należy się spodziewać,

d) gdzie umieściliście rekuperator (kotłownia, garaż, poddasze)

dzięki za pomoc

• 1 month później...
  • 3 months później...
  • 1 month później...
Witam,

Kupilem projekt Dom z klasa pracowni Domy z wizja i chcialem poprosic o kilka rad.

Moi wykonawcy sa przerazeni iloscia stali.Dalem projekt do przeliczenia konstruktorowi zeby zredukowal jej ilosc.Mysle tez o zamianie stropu na gestozebrowy. Robil moze ktos moze cos takiego z tym projektem? Da sie jeszcze na czyms zaoszczedzic? Chetnie poslucham jakichkolwiek rad dotyczacych budowy tego domu. Mas ktos ogrod od str poludniowej? Nie jest w lecie za goraco prez te wielkie okna? Instalacje sa dobrze zaprojektowane?

pozdrawiam,

Witam, bardzo proszę jeżeli ktoś posiada informację na temat budowy tego domu, bądź zdjęcia o kontakt na maila [email protected]

Będę wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam

• 9 months później...

Witam,

Odświeżam temat :)

Również jestem zainteresowany projektem "Z klasą 1" i chętnie obejrzałbym realizację w Warszawie lub okolicach.

Czy jest obecnie ktoś na forum kto aktualnie buduje ten domek? Chętnie zobaczyłbym "na żywo" jak się prezentuję oraz jakie są pomieszczenia wewnątrz domu, a także poznał szacunkowe koszty takiej realizacji.

Z góry dziękuję za wszelkie informacje (publicznie lub na priv).

Pozdrawiam,

Konrad

• 2 months później...
  • 7 months później...

Witam,

Od dzisiaj jestem na forum i założyłem nowy temat dotyczący Z KLASĄ 3. Właśnie planujemy z żoną budowę tego domu. Chcemy kupić ten projekt. Budowa będzie w Rzeszowie. W związku z tym, że buduje Pan dokładnie ten projekt którym my także jesteśmy zainteresowani mam parę pytań. Czy robił Pan jakieś przeróbki? W szczególności chodzi mi o dodanie tarasu (balkonu) na górnej kondygnacji. Czy w trakcie realizacji dotychczasowych robót wyszły jakieś niespodzianki związane z wadami projektu?

Czy koszty budowy odpowiadają kosztorysowi na stronie pracowni Domów z Wizją?

Osobiście planuję budowę w wersji lustrzanego odbicia tj. z garażem po lewej stronie patrząc od frontu budynku. Wjazd od wschodu a ogród od strony południowej. Nie wiem czy duże okna nie będą powodowały zbytniego nagrzewania się wnętrza ale nie chcemy likwidować pustki. Planuję zrobić taras lub mniejszy balkon w sypialni na I piętrze na prawej ścianie patrząc od wejścia do sypialni. Przeszklony balkon wychodziłby na ogród czyli byłby na ścianie południowej.

Bardzo proszę o kontakt. Poszukuję wszelkich informacji o tym projekcie, tak abyśmy mogli podjąć ostateczną decyzję o jego realizacji.

Jeżeli nie stanowiłoby to problemu to bylibyśmy z żoną bardzo wdzięczni za możliwość oglądnięcia budowy "na żywo" tak abyśmy się mogli przekonać o funkcjonalności i wystarczalności projektu dla potrzeb naszej rodziny.

Pozdrawiam,

Andrzej

• 4 weeks później...

My wybudowaliśmy Z Klasą 3 pod Krakowem - maj 2015 zakończony SSO i zabite okna deskami.

Odpowiadając na różne kwestie podnoszone na tym forum:

1. Zgoda na budowę

W warunkach zagospodarowania mamy dach min 35 st, konstrukcja dachu.

Dostaliśmy zgodę na niestandardowy projekt, bo w warunkach był zapis, że dopuszcza się odstępstwa, jeżeli dom ma wyjątkową formą wizualną (tylko nie mogliśmy przekroczyć 9m do kalenicy).

2. Koszty budowy SSO - 400 tyś pln brutto (jedna firma robiła wszystko), kilka zmian:

a. prawie na 2m głęboka ława fundamentowa

b. wstawione więcej stali

c. ocieplenie wieńców styropianem

d. zrobione deskowanie na płytach MDF

e. rezygnacja z komina w kuchni - będzie rekuperacja

f. wypuszczone 2 osobne rury PCV pod fundamenty pod ewentualną pompę ciepła i rekuperację (tutaj błąd, bo dla rekuperacji wypuściliśmy w garażu, a lepiej byłoby obie puścić do kotłownia)

g. zabudowana przestrzeń nad salonem - dziękuję za pomysł użytkownika z tego forum :-)

h. przejście z garażu przez garderobę - też dziękuję za pomysł z tego forum :-)

i. 25cm styropianu ocieplania na ściany fundamentowe

j. podłoga na gruncie przygotowana na położenie 30cm stryopianu

k. Komin gazowy wybudowany z cegieł (i tak wchodzi od gazu dodatkowa rura PCV), tylko kominek systemowy Schiedel Rondo Plus

3. Kolejne wyzwania

Jak zrobić ciekawe zagospodarowane i zabudowane garderoby w 2 pokojach nad wejściem do domu.

To tak na szybko, teraz zbieramy się do wykończenia.

Pzdr

Piotr

• 3 months później...
  • 5 months później...

Witam serdecznie,

Niestety musieliśmy z żoną zrezygnować z budowy domu z klasą... Mam w związku z tym do sprzedania projekt domu z klasą 1, lustrzane odbicie. Jest cały komplet z Extradom, czyli:

- 3 egzemplarze projektu (z charakterystyką energetyczną) - jeden z nich rozplombowany, ponieważ robiliśmy wstępne adaptacje. Pozostałe dwa zaplombowane. Z hologramami potwierdzającymi oryginalność.

- Zgoda na wykonanie zamian w projekcie (rozszerzona w porównaniu do standardowej).

- Wszystkie niezbędne dokumenty potwierdzające m.in. kwalifikacje zawodowe projektantów.

- Teczka na dokumenty budowlane

- Dziennik budowy

- Poradnik - jak budować dom.

Wszystko jest w stanie idealnym. Taki projekt kosztuje teraz 4500zł. Chciałbym za niego 3750zł, ale możemy ponegocjować ;)

Projekt jest do odbioru we Wrocławiu, ale moge też wysłać kurierem.

Kontakt do mnie: [email protected]

Dom jest piękny, widziałem go na własne oczy. Jeszcze kiedyś go wybudujemy mam nadzieję :-)

Pozdrawiam,

Krzysiek