Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM Z KLASĄ 1 pracownia DOMY z WIZJĄ

Recommended Posts

dominia jestem też jak TY z Lublina i mocno zastanawiamy się nad kupnem projektu dom z Klasą 1. Przeczytałam na forum że Wasz dom będzie podpiwniczony i że macie też orgraniczenia (w arunkach zabud.) co do konta nachylenia dachu. My również myślimy o podpiwniczeniu domu i tak jak Wy mamy te same ograniczenia co do dachu. Mam pytanie,czy adaptacje proojektu dom z Klasą 1 wykonał Wam jakiś Lubelski projektant? Za wszelkie inf. z góry dziękuję

Jeśli jeszcze zaglądasz tu daj znać na priv. Pozdrawiam!

A tak a propo rozpoczęliśmy już budowę - za jakiś czas jak będzie coś widać zapraszam!

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam.

Jako że dom "Z Klasą 1" pod względem rozkładu pomieszczeń i architektury jest jednym z moich faworytów,

chciałbym się podzielić moimi przemyśleniami na jego temat w odniesieniu do moich preferencji.

Dodam, iż jestem zwolennikiem nowoczesnego stylu ale niekoniecznie zimnego minimalizmu typu samo szkło i aluminium;

bardziej szkło i egzotyczne drewno....ale przejdę do sedna.

Ogólnie elewacja, kolorystyka mogłaby być dużo nowocześniejsza i jednocześnie przytulniejsza.

Faktycznie gdyby nie mały kąt dachu + (że tak to nazwę) okap, okna narożne i tylne przeszklenia, dom byłby zwykłą "kostką" z garażem.

No ale gdyby nie te składowe, nikt pewnie by go nie budował:-).

1.dach:

Podoba mi się, ale uważam że zmiana na nowoczesny płaski nie zaszkodzi architekturze i klimatowi.

W moim przypadku warunki zabudowy również przewidują kąt dachu 30-45st.

Jest to jakiś nonsens obecnych czasów i mam wrażenie, że WZ ustalają jakieś dziadki albo architekci z klapkami na oczach.

Prawdopodobnie płaski dach można przeforsować szybciej niż kąt 22st., gdyż często są zapiski o udowodnieniu sąsiedztwa innych płaskich dachów.

Nie wiem tylko jak z przeprojektowaniem, zgodą itp...

Głównym plusem takiej koncepcji jest oszczędność kosztów.

Prawdopodobnie nawet o 30-50tys (przy zakładanej cenie 100tys). Jeżeli się mylę proszę o korekcję.

2.elewacja:

zmiana dachu wg. mnie powinna pociągnąć zmianę elewacji: mix - jakieś drewno, panele, ewentualnie miejscowo klinkier

3.ogród, tył domu:

moim faworytem jest tył domu "Przestronnego" - kształt litery L ...tak też planuję przerobić zakupiony projekt.

Taka bryła daje niesamowitą przytulność i jednocześnie intymność...nie mówiąc o klimacie stworzonym, gdy na tarasie drewnianym

w lato wystawi się sofy, drewniany stolik itp...

Do pełni szczęścia brakuje mi jeszcze tutaj jakiegoś zadaszenia tarasu na wzór "kameralny 3"...wielkie słońce lub deszcz - wiadomo.

Obecny tył dla mnie jest nie do przyjęcia...gdyż większa impreza, grill i trzeba będzie się przenieść z tarasiku 3x3 poza bryłę domu.

Z zadaszeniem może być tutaj ciężko :-(

4.wnętrza:

-salon

zgadzam się poprzednimi wypowiedziami nt. zbyt małego salonu.

Nie wiem czy jest to możliwe (powierzchnia żelbetu) ale chciałbym ścianę z kominem przesunąć w stronę ogrodu o 2 lub 3m.

Tak stworzyłbym wspominaną wcześniej bryłę w kształcie litery L, powiększając jednocześnie salon i sypialnię, a w zasadzie garderobę.

-kuchnia

Dla mnie do zabudowy od strony salonu - nie lubię mieć garnków na sofach i patrzenia na ręce podczas imprezy hehe.

Może dałoby się ją powiększyć (z wyspą?) poszerzając także jadalnie na ogród o 1m.

Zabudowanie niesie ze sobą powiększenie tych malutkich okienek.

-jadalnia

Antresola do zabudowy, powstanie dodatkowy pokój na górze (pokój multimedialny, siłownia etc.) i jednocześnie zlikwidowanie

tego tylnego przeszklenia na piętrze - niepotrzebnych strat ciepła.

-pom. gospodarcze

Zgadzam się, że wyjście na salon nie jest dobrym pomysłem i należy przeprojektować wejście przez garderobę wiatrołapu.

-schody

dla mnie zbyt zimne, nieprzytulne...jestem ciekawy jakby cenowo wyszło zrobienie murowanych + obicie dobrym, ciemnym egzotycznym drewnem.

...

Wiem, że zmian sporo i niejedna osoba powie "zmień projekt i forum"...

ale będę wdzięczny za każdą uwagę i ewentualne wybicie z głowy ww. zmian lub tez sprowadzenie na Ziemię.

Dzięki za lekturę.

aha i zdjęcie domu w ulubionym klimacie:

[ATTACH]16946[/ATTACH]

pozdrawiam wszystkich budujących!

Adam

Dzień dobry

pozwolę się dołączyć grona budowniczych z "klasą" i mam serdeczną prośbę o przesłanie zestawienia materiałów potrzebnych do budowy tego domu, chcę dokonać kalkulacji zanim zakupie projekt. Będę wdzięczny za odzew.

Artur

Gość pistoletowa

Witam,

Budujemy Dom z Klasą 2 w Warszawie. Szczegóły w Dzienniku Budowy. Zrezygnowaliśmy z jednego komina (będziemy montować rekuperator), drugi będzie systemowy - chyba Presto, powiekszyliśmy garderobe na górze, garderoba na dole jest teraz "przelotowa:, wejscie do kotłowni będzie tylko z garażu.

Dom jest na etapie końcówki SSZ - w przyszłym tygodniu wchodzą dekarze, a na dniach będę zamawiać okna.

Pozdrawiam wszystkich budujących :)

Gość pistoletowa

Witam,

Budujemy Dom z Klasą 2. Szczegóły w Dzienniku Budowy "Dom z Klasą" updaty może nie za bardzo regularne, ale zdjęcia ma małżonek na swoim komputerze, co trochę utrudnia mi wklejanie ich do dzinnika :) Co do okien - my zdecydowaliśmy się na PVC z firmy ms.pl - są super termoizolacyjne. No i zmieściliśmy się w 50,000 PLN.

Pozdrawiam

Witam,

Mam wycenę okien łącznie z robocizną z oknoplastu PCV 5 komorowe z roletami wyszło prawie 80 tys , jezierski również z PCV 5 komorowe+ rolety 75 tys. Takie ceny z okolic Wrocławia.

Wyceny mogę przesłać na maila.

Myślę, że można jeszcze negocjować.

A co ze schodami? Na jakie się decydujecie?

W metalico zaczęli rozmowę od 30 tys. Macie namiar na coś tańszego?

pzdr

Edytowane przez mokoma

Witam,

Budujemy Dom z Klasą 2 w Warszawie. Szczegóły w Dzienniku Budowy. Zrezygnowaliśmy z jednego komina (będziemy montować rekuperator), drugi będzie systemowy - chyba Presto, powiekszyliśmy garderobe na górze, garderoba na dole jest teraz "przelotowa:, wejscie do kotłowni będzie tylko z garażu.

Dom jest na etapie końcówki SSZ - w przyszłym tygodniu wchodzą dekarze, a na dniach będę zamawiać okna.

Pozdrawiam wszystkich budujących :)

Witam, naszym faworytem również jest ten projekt. Bylismy w pracowni i rozmawialiśmo o zmianach również a architektem.

Jesteśmy spod Warszawy i zastanawiamy sie czy jest już gdzieś zrealizowany ten projekt... chciałabym tak dla upewnienia sie przyjrzec mu sie blizej, a bezcenna byłaby możliwość przejscia sie i ocenienia wielkości pomieszczeń, zwłaszcza tych na parterze...

Chcemy wprowadzic kilka zmian, o wiekszosci juz pisano na tym forum, jestesmy też zdecydowani na zainstalowanie rekuperatora i solarów, do czasu rozpoczecia budowy moze jeszcze na jakąś nowinkę technologiczna sie zdecydujemy...

Pozdrawiamy

w takim razie zapraszam do siebie. Trochę "surowo" jeszcze jest ;) ale wysokość pomieszczeń można ocenić.

My podnieśliśmy budynek o ok. 12 cm na każdej kondygnacji

Pozdrawiam

Naprawdę ??? Super! To proszę o namiary na mój e-mail [email protected]

moga byc współżędne gps, lub po prostu miejscowość i ulica...

Już sie nie moge doczekać...

Zobaczyć i ocenic na zywo wielkość pomieszczeń... Nieocenione :)

Bardzo Dziękuje

Na stronie pracowni są nowe zdjęcia projektu "Z klasą".

Jest PRZEPIĘKNY!!! Wnetrza robią ogromne wrażenie (choć ja i tak zaaranżowałabym je nieco inaczej) ;)

Tak czy owak, to bzdury, że projekt wygląda dobrze tylko na wizce - miałam okazję go wizytować u znajomych i tak się w nim zakochałam, że postanowiłam wybudować swój - bez względu na koszty. Jest naprawdę obłędny.

Salon wcale nie jest taki mały. Ja uwielbiam przestronne wnętrza i dla mnie jest naprawdę wystarczający - z tym, ze ja nie planuję tam stołu. Zamierzam natomiast powiększyć kuchnię/jadalnie/gabinet poprzez przesunięcie lewej ściany budynku o jakieś 1.5 metra i dodanie tarasu w sypialni na górze + nad garażem. Generalnie rozkład pomieszczeń na górze planuję taki, jak w Stylowym, bo te 2 małe pokoje są zdecydowanie za małe jak na taki dom - chałupa 250 m, a dzieci mają żyć w klitkach 10 m? Bez sensu. No i chciałam mieć sypialnię z garderobą i duuuuużym pokojem kąpielowym.

Na dole natomiast likwiduje schody i wstawiam na przeciwko wejścia do kuchni, kosztem cz. gospodarczej - takie półokragłe, jak na zdjęciu poniżej - z tym, że w "środku" zamierzam je zabudować - będzie tam maleńka spiżarka, której brakuje mi w projekcie. Tym sposobem hall zyska na urodzie, bedzie można go jakoś fajnie zaaranżować :)

Co do zadaszenia tarasu na dole - uważam, że będzie to wyglądało fatalnie. Ja mam w planach budowę w ogrodzie takiego futurystycznego "pawilonu" specjalnie na imprezy - z grillem, miejscem na palenisko, mini-kuchnią żeby nie biegać w kółko po kawę do domu ;) Widziałam kilka ekstra projektów w Kalifornii, gdzie takie ogrodowe salony sa bardzo popularne i wyglądają naprawdę "z klasą" ;) Wklejam jedna z nich.

PtRichmond main s.jpg

mifgs2005_003..jpg

Edytowane przez Layila

Layila, co do tego zadaszenia to wszystko kwestia gustu i odpowiedniego wykończenia elewacji, stworzenia klimatu...

co powiesz na taki styl jak poniżej...jakaś markiza elektryczna między drewno i nie trzbeba robić dachu na fundamencie w ogrodzie...

mamy jeszcze ciągle śniegi w Polsce ;-)

pzdr.

lindi1..jpg

lindi..jpg

lindi2..jpg

Moim zdaniem dom traci cały urok i to już nie jest ten sam dom. To już lepiej zdecydować się na projekt indywidualny i funkcjonalnie go rozplanować realizując przy tym swoje architektoniczne marzenia :) Dom z załączników jest super i tam to zadaszenie świetnie "gra" z całą bryła - ale moim zdaniem to samo zadaszenie kompletnie nie pasuje do projektu " z klasą" . To nie sztuka z fajnego projektu zrobić architektoniczny koszmarek. Ja wychodze z założenia, że skoro ładuje w to tyle kasy, to warto zadbać o efekt.

Widziałam 3 realizacje tego projektu. Fantastycznie wyglądał tylko ten bez przeróbek, budowany dokładnie wg koncepcji pracowni. Drugi który oglądałam był w wersji z zamurowanym oknem po prawej stronie kominka i mniejszymi oknami w jadalni - uwierzcie mi, to nie był już ten sam dom. Salon wyglądał okropnie, jak mysia nora - kuchnia była straaaasznie ciemna, a ta cześć "jadalniana" zrobiła się mikroskopijna. Z super projektu właściciele zrobili piwnice ;] Dlatego nie chcę eksperymentować za bardzo z bryła.

Sama kombinuję, bo zawsze marzyłam o "balkonie" przylegającym do sypialni, no ale od strony wyjścia na taras nie da rady - bo właśnie psuje całą bryłę. Dlatego taras z wyjściem z sypialni i łazienki planujemy nad garażem - i być może pod tym tarasem wstawimy jakiś zestaw wypoczynkowy. Wtedy wyjście byłoby zamiast okna po prawej stronie w salonie. Na pewno nie będziemy robić żadnego zadaszenia od strony jadalni. Ostatecznie ogród mamy duży, więc możemy sobie pozwolić na oddzielną część "imprezową" ;)

Btw, widziałam ostatnio projekt w stylu tego "z klasą", właśnie z zadaszeniem. Z tym, że dom był w kształcie litery L. I tam bardzo fajnie to zadaszenie wygladało - bryła domu tworzyła własnie taką intymność od strony ogrodu.

Mnie to się marzy takie coś - tylko ten nasz klimat...

4f3b823c00193b0f4a&#54.jpg

1201546009..jpg

d45f1b470003062948&#50.jpg

lre_big_813466_1..jpg

lre_big_853517_2..jpg

Edytowane przez Layila

Chciałem się zapytać jakie planujecie źródła ciepła w poszczególnych pomieszczeniach? Na początku chcieliśmy zrobić ogrzewanie podłogowe tylko w kuchni i łazienkach obecnie dojrzewamy do tego aby zrobić je w całym domu, a na pewno na parterze. Będę wdzięczny za sugestie bo czas na planowanie tej instalacji.

Pozdrawiam

Edytowane przez lupio

• 2 weeks później...
Olej urzedniczke i napisz pismo do prezydenta. Maja czas na odpowiedz pisemna 30 dni. Na serio nie ma sensu rozmawiac z urzednikami niskiego szczebla. Masz moze kopie elektroniczna MPZP? Jesli tak wysli mi na maila (poszedl na prv).

Mi w urzędzie dzielnicowym powiedziano że nikt nie może dać zgody na ominięcie zapisów MPZP. Nawet Prezydent miasta. Rzucono mi pewne porównanie. Chodzio o to że MPZP jest uchwalany przez radnych i jest jak ustawa w sejmie uchwalana przez posłow. Prezydent nie ma mocy by ja zmienić. Inaczej jest gdy nie ma MPZP. Wtedy spokojnie można się dogadać z urzędem powołując się np na to że sąsiedzi mają dachy o niskim kącie. Mój plan pozwala na budowę dachów co najmniej 40` wiec mam mały wybór gotowych projektów.

Albo zostales zle poinformowany albo chcieli cie zbyc. Moj przypadek jest dobrym przykladem. MPZP zakladal dach o kacie nachylenia nie mniejszym niz 35st. Urzednik niskiego stopnia poinformowal mnie, ze nic z tym nie da sie zrobic. Napisalem pismo do prezydenta miasta i dostalem pozwolenie na 22st. (Z Wizja 1).

Dzieki za dobre wieści. Masz u mnie wirtualne piwo. Jak uda mi się wywalczyć dach inny niż 40` to masz u mnie prawdziwą butlę czegoś bardziej szlachetnego :)

Ten kąt dachu był od dawna dla mnie problemem a tu nagle jakieś światełko w tunelu. Mam nadzieje że to nie pociąg który to zmieni w pył ;)

Wizualnie podoba mi się projekt "Z klasą 1" z Domy z Wizją ale z rozplanowaniem wnętrz jak w "Willa na Borowej" z MG Projekt. Muszę to jakoś sensownie poskładać.

Robi sie troche OT ale już kończe tylko jeśli możesz to podpowiedz czy w piśmie do Prezydenta powoływałeś się na konkretny projekt domu czy tylko prosiłeś o zgodę ogólną na dach o innym kącie?