Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z fundamentami

Gość

Recommended Posts

polega na tym ze zostal dany kiepski zwir slabo plukany ma za duzo chyba gliny i wszystko odpadlo z fundametow od zewnatrz wyglada on tragicznie a zamierzam ocieplic budynek i teraz nie wiem co ma zrobic zeby jakos wykonczyc fundamet zeby wygladal on estetycznie do calosci budynku i zeby nic nie odpadlo

A jeśli chodzi o wygląd i izolację to trzeba rzucić rapówkę (jaka ja jestem teraz mądra, a jeszcze kilka miesięcy temu na słychot tej nazwy zrobiłam duuuże oczy). A rapówka to poprostu tynk, niekoniecznie idealnie dotarty i na to dopiero maluje się izolację. Ale wyglad wyglądem, a rzeczywiście coś ten beton chyba słaby. Skorzystaj z rady i zrób ekspertyzę. Nie życzę Ci później pękających ścian albo i coś gorszego.

To pewnie piszesz o tym fragmencie fundamentu co wystaje nad ziemią? Jeśli tak to teoretycznie obtłukuje się czyli oczyszcza z tego co luźno się trzyma gruntuje i tynkuje, na to mazidło (np dysperbit, oczywiście najlepiej tak go zabezpieczyć do samej ławy) i jakieś wykończenie np. klinkier, ale to jest nadal ryzyko, że pod ziemią masz nierozpoznane niebezpieczeństwo. Jeśli stoi 30 lat to nie znaczy, że się nia zawali.

Ja bym nie ryzykowała i odkopała fragment fundamentu żeby sprawdzić w jakim jest stanie (tylko uważaj coś mi tam chodzi po głowie, że nie można za dużo na raz odkopywać). Najlepiej to byłoby po kawału odsłonić cały fundament i go zabezpieczyć. Być może trzeba go wzmocnić ale od tego to są poważni specjaliści (ekspertyza konieczna)