Bartolomeo_ 19.10.2009 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 (edytowane) WitamOgrzewam dom kominkiem z płaszczem wodnym. Rozwiązanie sprawdza się znakomicie, jedyny minus jest taki, że w mroźne i chłodne dni nie mogę wyjechać z domu na dłużej (np. 5-7 dni). Chciałbym mieć alternatywne źródło podgrzewania domu (około 160 m2), aby temperatura nie spadła w nim poniżej 10oC (aby woda w CO nie zamarzła i rośliny nie padły). Nie chcę wydawać dużej kwoty pieniędzy na to rozwiązanie, więc pompy ciepła, gaz w zbiorniku na ogrodzie, piece olejowe, piece na ekogroszek odpadają (również ze względu na brak miejsca). Myślę o:- piec gazowy na butlę - jeden na parter, drugi na piętro, tani to sprzęt niecałe 300 zł , jednak czy to bezpieczne urządzenie i można zostawić je same bez nadzoru pracujące na tydzień, jak długo pracuje takie coś, czy wystarczy do ogrzania 80 m2.- piecu akumulacyjnym – jeden na parter, drugi na piętro, minusem jest waga (około 200 kg), sam nie wniosę takiego kloca na piętro.Co myślicie o tych rozwiązaniach, może jest na rynku coś sensownego co byłoby przydatne w tej sytuacji?Pozdrawiam Edytowane 13 Lutego 2012 przez Bartolomeo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.10.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 kocioł elektryczny wpięty do instalacji co. Cena energii elektrycznej jest podobna do ceny ciepła z gazu płynnego a koszt inwestycji dużo niższy. swoją droga jak odebrali Ci dom ogrzewany tylko kominkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 19.10.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Bartolomeo_- mam podobny metraż domu (78 mkw), a dom ogrzewam kominkiem z DGPw zimie podczas dłuższych wyjazdów dom ogrzewamy grzejnikami-promiennikami firmy EWT- nastawiamy je na żądaną temperaturę; katastrofy z tego powodu jeszcze nie było, tj. rośliny nie zmarzły, a rury nie popękały http://www.leroymerlin.pl/produkty/grzejnik-promiennikowy-ewt-clima-1500-tls,1125298565,1157478228.htmlpzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysza223 19.10.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Ja mam wpięty kocioł dwufunkcyjny wiszący w instalację i zasilany z butli 11kg jak wyjeżdżam to natawiam go na 15 stopni i wszystko ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 20.10.2009 03:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 takim piecykiem gazowym na butlę właśnie zaczadziły się w łodzi 2 Ukrainki, żeby było cieplej pozatykały wszelkie kratki wentylacyjne, uszczelniły okna i drzwi i poszły spać taki piecyk to spory problem, oprócz ciepła daje też dużo CO2 lub CO oraz strasznie dużo H2O, to trzeba z domku usuwać ponad normatywną wentylacją i przy okazji patrzeć jak z domku znika większość ciepła z tego piecyka, taniej wychodzi najtańszy grzejnik elektryczny z termostatem, kupujesz 3 takie, stawiasz w łazienkach i kuchni, ustawiasz termostat na +10 i woda już nie zamarznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.10.2009 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Mowa jest o takim guwienku ,które czasami widzę w sklepikach jak to właściciela tegoż nie stać na sensowne grzanie by pracownikom było w miarę ciepło,bo ten stoi przed nim i się sam dogrzewa???.Jeśli taki to śmierdzi w całym sklepie i chyba jest mało wydajny.coulignon słusznie zauważył...jak mu oddali dom?Z jednym źródłem energii?Ja się bujam z papierzyskami walczę o to porąbane Świadectwo Charakterystyki Energetycznej bo podobno mus itp.a kolega tylko komineczkiem i już. Zastanawia mnie o jaki my czas nie bycia w domu tu walczymy?Godziny czy dni?Jeżeli to drugie to butla przy max obciążeniu wystarczy na jakieś 35 h. mysza223 pisze o swoim rozwiązaniu na krótko wystarczy ale na kilka dni na narciorki już nie i co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartolomeo_ 20.10.2009 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 (edytowane) kocioł elektryczny wpięty do instalacji co. widziałem coś takiego (np. http://termex.istore.pl/pl,category,99854,elektr,kotly,c,o.html) rozwiązanie ciekawe, ale ile to będzie kosztować z wpięciem do CO? pewnie jakiś wymiennik będzie potrzebny... swoją droga jak odebrali Ci dom ogrzewany tylko kominkiem? a kto mi miał odbierać dom, przeprowadziłem kapitalny a właściwie totalny remont starego domu grzejnikami-promiennikami firmy EWT to też jest sposób, ale pewnie prąd żrą te grzejniki niemiłosiernie? trzeba by było kupić ich kilka np. po 2 na pietro, hmmm... trzeba by to przeliczyć Ja mam wpięty kocioł dwufunkcyjny wiszący w instalację i zasilany z butli 11kg jak wyjeżdżam to natawiam go na 15 stopni i wszystko ok na ile dni 11 l. wystarczy? taki piecyk to spory problem, oprócz ciepła daje też dużo CO2 lub CO oraz strasznie dużo H2O no tak to chyba nie najlepsze rozwiązanie niktspecjalny odpowiedzi j.w. wielkie dzięki za podpowiedzi, wynika z nich, że trzeba skoncentrować się na energii elektrycznej i wybrać między elektrycznym kotłem CO a zwykłymi grzejnikami elektrycznymi zobaczymy co taniej wyjdzie: - wygląda na to że zakup/instalacja - grzejniki - koszt podczas pracy - zapewne kocioł elek. CO, choć z drugiej strony będzie miał do ogrzania z 600 l. wody (mam dodatkowo bufor 500 l.) - wydajność - piec elek. CO musi zagrzać wodę do np. 13oC co jest jednak jakimś wczyczynem, a grzejniki (np. 4 sztuki) czy pociągną 160 m2 gdy na zewnątrz będzie np. -10oC? (dom jest dobrze ocieplony) Edytowane 13 Lutego 2012 przez Bartolomeo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 20.10.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Rozwiązanie z prądem wydaje się najsensowniejsze. Sugerowałbym jednak zwykłe grzejniki z termostatem zamiast grzałki w układzie CO, ale to kwestia priorytetów i możliwości. Sprawdź przede wszystkim jak mocno możesz jeden obwód obciążyć. Pojedyncze grzejniki możesz podłączyć do różnych obwodów, grzałkę raczej do jednego.Co do piecyka gazowego to jest jeszcze możliwość zastosowania ogrzewaczy podokiennych. Mają one zamkniętą komorę spalania, nie potrzebują prądu, mają większe moce, ale ich minusem jest cena i konieczność stałego montażu na ścianie zewętrznej. Piszę z doświadczenia, bo kiedyś takie kupiłem i używałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.10.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 a kto mi miał odbierać dom, przeprowadziłem kapitalny a właściwie totalny remont starego domu Nie musiałeś mieć pozwolenia na budowę,adaptacji? na ile dni 11 l. wystarczy? napisałem ci ,że przy max zużyciu 0,3 kg/h to jakieś na 35h.Do tego dochodzi jeszcze kilka czynników na ktore albo zwrócisz uwage albo nastawisz sie na min oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartolomeo_ 20.10.2009 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 (edytowane) Nie musiałeś mieć pozwolenia na budowę,adaptacji? a po kiego? np. aby pomalować pokój, zmienić grzejnik, zamontować nowe gniazdko elektryczne, wymienić okno też idziesz do urzędu? ze starego domu została podmurówka, ściany zewnętrzne z bala, więźba dachowa i belki stropowe. Cała reszta została wymieniona, nowe wylewki, infrastruktura itd. Budynek już stał, podłączenia wszystkie miał to na co pozwolenie na budowę? Edytowane 13 Lutego 2012 przez Bartolomeo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.10.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Nie musiałeś mieć pozwolenia na budowę,adaptacji? a po kiego? np. aby pomalować pokój, zmienić grzejnik, zamontować nowe gniazdko elektryczne, wymienić okno też idziesz do urzędu? ze starego domu została podmurówka, ściany zewnętrzne z bala, więźba dachowa i belki stropowe. Cała reszta została wymieniona, nowe wylewki, infrastruktura itd. Budynek już stał, podłączenia wszystkie miał to na co pozwolenie na budowę? Dobra dobra.Z tym pozwoleniem to tak ogólnie wyjechałem myśląc ,że zrozumiesz intencję.W gruncie rzeczy chodziło mi czy robisz to zgodnie ze sztuką w myśl artykułu który dotyczy takiej adaptacji budynku ,którą tu opisałeś.Zapewne masz w swoim posiadaniu kilka takich protokołów (bodajże "Badań i Sprawdzeń), które potrzebne są do późniejszego zamieszkania i ewentualnej kontroli PINB.Jeżeli takowych nie masz to już możesz robić w galoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartolomeo_ 20.10.2009 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 (edytowane) Jeżeli takowych nie masz to już możesz robić w galoty. Nie żartuj sobie Edytowane 13 Lutego 2012 przez Bartolomeo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.10.2009 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Jeżeli takowych nie masz to już możesz robić w galoty. Nie żartuj sobie Niby czym?w czym sobie żartuje? Masz a jak nie masz to zacznij szukać.Sprecyzuj się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 20.10.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Prawo budowlane art. 29, ust. 2 Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegającychna:1) remoncie istniejących obiektów budowlanych i urządzeń budowlanych, z wyjątkiemobiektów wpisanych do rejestru zabytków; Jeżeli nie jest to zabytek, to remont nie wymaga pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 20.10.2009 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 - wydajność - piec elek. CO musi zagrzać wodę do np. 13oC co jest jednak jakimś wczyczynem, a grzejniki (np. 4 sztuki) czy pociągną 160 m2 gdy na zewnątrz będzie np. -10oC? (dom jest dobrze ocieplony) zależy co chcesz osiągnąć, 2KW grzałka wsadzona w bufor bez problemu utrzyma w nim temperaturę +5 i zapobiegnie jego zamrożeniu, ale na pewno nie wystarczy żeby w domku 150m2 utrzymywać +20 przy -10 na dworze jeśli masz domek na poziomie 70W/m2 to potrzebujesz 10,5KW dla -20 na dworze i +20 w domku, jeśli domek 50W/m2 to 8KW itd analogicznie dla innych temperatur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZAC 15.11.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Przez jakieś 2 tygodnie byłem zmuszony grzać dom 11 kg butlą PROP-BUTAN . Przy temperaturach ujemnych 1 butla starczała na niecałą dobę. Dom 150 m kw , temp wewnątrz 22 st C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts