Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplanie Domu

daroar

Recommended Posts

• 3 years później...
Styropian? nie oczekuj, że to będzie skuteczne ocieplanie. Dużo lepsza jest pianka bo jest jak cienka jak kurtka wiatrówka, która w sposób skuteczny zatrzymuje zimne powietrze docierające z zewnątrz ale jednocześnie "oddycha". Ja zdecydowałem się na ocieplanie domu z tej firmy, która działa na Podlasiu, Mazowszu, Warmii i Mazurach.

która w sposób skuteczny zatrzymuje zimne powietrze docierające z zewnątrz ale jednocześnie "oddycha".

ja Ci dam oddycha to Ty ruski rok popamiętasz :p zjawisko przy nie wiedzy skrajnie niekorzystne !

a tu takie mądrości kolega znalazł ...

a by ich hooo strzeliło z ich wiedzą .

Lekka - wyjątkowa lekkość instalacji ok 8 kg/m3 (dla porównania wełna mineralna około 35-50 kg/ m3) , zmniejszenie obciążeń konstrukcji dachów i ścian, przy jednoczesnym wzmocnieniu konstrukcji budynku. Brak ograniczeń instalacyjnych w konstrukcjach o skomplikowanych kształtach, elastyczność projektowania.
dla tego taka pianka nie ma lepszej izolacyjności jak styropian ...

wełna o gęstości 35-50 kg nie jest przewiewna ...

takie pier pierdu wadach jednego materiału aby para nauką podnieść ilość tryśnięć pianką :p

to samo dla łowiecek przygotowany spot że pianka oddycha ... co za hooo wymyślił te oddychanie ścian.

która w sposób skuteczny zatrzymuje zimne powietrze docierające z zewnątrz ale jednocześnie "oddycha".

ja Ci dam oddycha to Ty ruski rok popamiętasz :p zjawisko przy nie wiedzy skrajnie niekorzystne !

a tu takie mądrości kolega znalazł ...

a by ich hooo strzeliło z ich wiedzą .

Lekka - wyjątkowa lekkość instalacji ok 8 kg/m3 (dla porównania wełna mineralna około 35-50 kg/ m3) , zmniejszenie obciążeń konstrukcji dachów i ścian, przy jednoczesnym wzmocnieniu konstrukcji budynku. Brak ograniczeń instalacyjnych w konstrukcjach o skomplikowanych kształtach, elastyczność projektowania.
dla tego taka pianka nie ma lepszej izolacyjności jak styropian ...

wełna o gęstości 35-50 kg nie jest przewiewna ...

takie pier pierdu wadach jednego materiału aby para nauką podnieść ilość tryśnięć pianką :p

to samo dla łowiecek przygotowany spot że pianka oddycha ... co za hooo wymyślił te oddychanie ścian.

Styropian? nie oczekuj, że to będzie skuteczne ocieplanie. Dużo lepsza jest pianka bo jest jak cienka jak kurtka wiatrówka

ze styropianem ... idźcie się puknijcie w ten czerep ... bo jest to żałosny marketing ...

golić owce gdzie indziej nie tu :p

http://newswan001.en.made-in-china.com/productimage/zKMmWSnrHxVw-2f0j00bZgEVzmIZuoO/China-Fire-Resistance-Mineral-Wool-Fiber-Boards.html macie te huragany w wełnie ...szkoda że mu ręki nie od je ...

zgodnie z teorią panów z WAN... katedra WFB ... wan wiejska akademia nauk ...

katedra wiejskiej fizyki budowli

http://www.ocieplaniedomu.com.pl/dane-techniczne-73.htm no i jaka lambda ? 0,038 tyle co biały EPS :p to po chu pisać to

Styropian? nie oczekuj, że to będzie skuteczne ocieplanie
.. szkoda słów ...

http://www.ocieplaniedomu.com.pl/pliki/201203081201-1006811679.pdf

i palność E ... eeee tam jak się spali to przynajmniej całe :)

Edytowane przez מרכבה

To i ja kobieta zapytam nieśmiało, bo wnioskuję, żeś Pan znawca, jaki styropian będzie najlepszy do elewacji ? Planowałam Austroterm, którym ocieplaliśmy podłogi. Do jednego pokoju na pietrze użyliśmy Organiki, którą przywiózł wykonawca. Resztę ja kupiłam i Austroterm wydawał nam się znacznie twardszy. Oczywiście oba były do podłogi. Ocieplenie ma być 15cm. Na cenie też mi zależy, żeby była rozsądna, absolutnie górny pułap cenowy, bo na to nas nie stać. Nie znam się też na symbolach współczynników cieplnych styropianu, dlatego bardzo proszę o radę.

I jeszcze o jedno zapytam - Nabyty dom, obecnie poddawany generalnemu remontowi pochodzi z r.1982 ma ściany dwuwarstwowe, grube na 50 cm. cegła i pustak piankowy. W środku jest pustka powietrzna i nawet myślałam, żeby tam wpuścić styropian granulowany, jednak niemożliwym przed rozpoczęciem prac okazało się wykluczenie istnienia blokad. Zdecydowałam się więc na ocieplenie zewnętrzne. I teraz pytanie: Czy taka pustka powietrzna spowoduje podniesienie komfortu cieplnego budynku, czy wręcz odwrotnie? Wiem, że stare domy, sprzed 100 lat budowano w technologii ścian dwuwarstwowych a pustkę zapełniano słomą, gazetami itp..Nikomu się wówczas nie śniło o styropianie, wełnie itp. Domy były ciepłe. No ale u nas przestrzeń między ścianami pozostanie pusta. Od wewnątrz mamy tynki tradycyjne cementowo -wapienne, czyli prawdziwy piasek, cement i wapno. Na to gładź gipsowa.