Rom-Kon 20.10.2009 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 No i jeśli jeszcze chcesz obniżyć koszta to polecam firmę której szef jest również kierownikiem budowy... nie będzie żadnych problemów z odbiorem poszczególnych etapów prac. Rom-Kon, Ty go chyba nie lubisz, że radzisz kierbuda z tej samej firmy, która buduje, przecież on im klepnie wszystko i jeszcze op.....li, że za dokładnie robią No patrz! Nie pomyślałem o tym! faktycznie może się tak zdarzyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 21.10.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Stary , jeszcze raz powtarzam nie masz czasu a masz kasę rozważ jedyną możliwą w/g mnie technologię prefabrykowaną-ściana z cegły! (precyzyjnie to keramzytobeton ,glina wypalana w piecach z domieszką keramzytu dla poprawienia izolacyjności)nie jest chyba aż taką różnicą czy ściana z cegiełek pojedyńczych ,czy te pojedyńcze cegiełki zlane w monolit w postaci gotowej ściany?Do tego Legalett (fundament grzewczy-ma zalety i wady jak każdy system -musisz poczytać) i masz stan deweloperski w 3 miesiące i to wynika z zasady systemu a nie z tego ,że ktoś ci coś tam obiecuje, a potem zrobi na szybko byle jak bez suszenia itp.Wejdż na stronę Pref-budu lub Abakonu to dowiesz się więcej.Lub na stronę Praefa.Na początku postu napisałem rozważ tą technologię, bo nie wiem czy ma na tyle dobry stosunek cena/jakość ,że warto.Nie wiem bo sam na razie rozważam.Na pewno jest to ciekawa sprawa (na ścianach tego systemu-Praefa zbudowano pod Wrocławiem pierwszy w Polsce certyfikowany dom pasywny).Do tej pory było to drogie,natomiast wydaje mi się ,że po woli idą po rozum do głowy.Wszak nie ma to żadnej przewagi nad technologią tradycyjną (mam na myśli póżniejsze użytkowanie)to dlaczego ma być droższe.Pref-bud ma teraz "Dom we Wrzosach" z Archonu za 250tys brutto stan deweloperski (wszystko oprócz wykonczenia wnętrza i tarasu zewnętrznego) powierzchnia 102m.Taki dom modelowy stoi w Zabrzu.To tyle,jeśli jakoś pomogłem to się cieszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dikid 26.10.2009 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Tomek istotnie pomogłeś.Teraz dużo czytania. A potem sie zobaczy.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 26.10.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Daj znać co wyczytałeś i co zdecydowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anita260 28.10.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Witam Będę chyba w mniejszości . U nas buduje jedna firma ( skończyli SSO, teraz wchodzą do środka ) i powiem szczerze nie żałuję. SSO wyszedł 1000 zł brutto/m2 całkowitej. Dom wybudowany w 4 mies. Prosta bryła ( dom w lukrecji archon ), w cenie Porotherm 30 wienenberg, dachówka braas cisar+ deskowanie całego dachu, drewno na więźbę impregonowane ręcznie na budowie, kominy kształtki + cegła klinierowa, wszystkie ścianki wew. podbitka, rynny z odprowadzeniem. Bardzo dobrze skonstruowana umowa, ściśle określone materiały. Na budowie byliśmy tylko w weekendy i sporadycznie w tygodniu. Rzecz jasna wszystkie materiały oni zamawiali, stemple, palety, śmieci itp zabrali po skończeniu. Wiem, że brzmi to jak bajka. Sama nie mogłam w to uwierzyć, ale jest prosto, bez błędów ( zaufany kierownik budowy +" inspektor nadzoru" w postaci mojego ojca stwierdzili - jest bardzo dobrze). A może głupi ma szczęście ?. W każdym razie namiarów tej firmy nie podaję ( nie chcę być posądzona o kryptoreklamę, a poza tym jeszcze u mnie nie skończyli) pozdrawiam i życzę owocnych przemysleń A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasiaa 30.10.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Witam Będę chyba w mniejszości . U nas buduje jedna firma ( skończyli SSO, teraz wchodzą do środka ) i powiem szczerze nie żałuję... (ciach) .... W każdym razie namiarów tej firmy nie podaję ( nie chcę być posądzona o kryptoreklamę, a poza tym jeszcze u mnie nie skończyli) pozdrawiam i życzę owocnych przemysleń A A ja bym bardzo prosiła o namiary tej firmy na priva, szukamy powoli wykonawcy i chcielibyśmy się rozejrzeć pośród różnych firm budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts