tig1 20.10.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 jak w temacie, może ktoś podzieli się doświadczeniami z udanego palenia w kotle z retortą ?wczoraj po południu zasypałem na próbę zasobnik wiaderkiem owsa, w momencie przejścia z groszku na owies i przez cale popołudnie paliło się ok, nawet nie zmieniałem jakoś specjalnie ustawień sterownikadzisiaj rano zaglądam a tam zgoła inny widok, owies na palniku pali się ale tylko częścią swojej objętości, przy krawędzi tworzą się martwe strefy, z których w miarę podawania kolejnych porcji owsa, owies będzie się przesypywał do popielnika,próbowałem to lekko rozgrzebać/rozrzucić zmieniałem siłę nadmuchu i czas podawania ale bez konkretnego efektu, dodatkowo zauważyłem że spalony owies po nocy ma tendencję do zbrylania się w centrum palnika, ale to raczej nie jest wielki problem, może te problemy są wynikiem zapchania się w części komory nadmuchu przez drobny przecież owies, czy też może wilgoć (mimo że zboże organoleptycznie jest suche) powstała/wytrącona w czasie spalania kumuluje się w kolejnych porcjach zboża i utrudnia proces jego spalania, przy groszku jest ona cofana do zasobnika, rano nie miałem zbyt wiele czasu na "pobawienie się" ale byłbym wdzięczny za jakieś własne przemyślenia i doświadczenia, w palnikach dedykowanych do spalania zbóż inaczej jest rozwiązany nadmuch/napowietrzanie, ale przede wszystkim wyrzut popiołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kid 20.10.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 jak w temacie, może ktoś podzieli się doświadczeniami z udanego palenia w kotle z retortą ? wczoraj po południu zasypałem na próbę zasobnik wiaderkiem owsa, w momencie przejścia z groszku na owies i przez cale popołudnie paliło się ok, nawet nie zmieniałem jakoś specjalnie ustawień sterownika dzisiaj rano zaglądam a tam zgoła inny widok, owies na palniku pali się ale tylko częścią swojej objętości, przy krawędzi tworzą się martwe strefy, z których w miarę podawania kolejnych porcji owsa, owies będzie się przesypywał do popielnika, próbowałem to lekko rozgrzebać/rozrzucić zmieniałem siłę nadmuchu i czas podawania ale bez konkretnego efektu, dodatkowo zauważyłem że spalony owies po nocy ma tendencję do zbrylania się w centrum palnika, ale to raczej nie jest wielki problem, może te problemy są wynikiem zapchania się w części komory nadmuchu przez drobny przecież owies, czy też może wilgoć (mimo że zboże organoleptycznie jest suche) powstała/wytrącona w czasie spalania kumuluje się w kolejnych porcjach zboża i utrudnia proces jego spalania, przy groszku jest ona cofana do zasobnika, rano nie miałem zbyt wiele czasu na "pobawienie się" ale byłbym wdzięczny za jakieś własne przemyślenia i doświadczenia, w palnikach dedykowanych do spalania zbóż inaczej jest rozwiązany nadmuch/napowietrzanie, ale przede wszystkim wyrzut popiołu Po pierwsze do owsa jest inny rodzaj palnika a po drugie temat był i poczytaj "piec na owies i ekogroszek" .Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 20.10.2009 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 znalazłem ten wątek ale nic tam ciekawego nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianexus 20.10.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 równeiż bardoz interesuje mnie ten wątek bo zamirerzam spróbowac mieszać owies z ekogroszkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szdar77 20.10.2009 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 być może problem leży właśnie w wilgotności dotykiem ciężko wyczuć różnice pomiędzy np : 10 a 16 % a w spalaniu róznica już bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 21.10.2009 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 myślę że przy mieszaniu w rozsądnych proporcjach z groszkiem nie będzie problemów, niestety nie mam żadnego urządzenia do mierzenia wilgotności, ale wydaje mi się że problemem może być odpowiednie napowietrzenie palącego się owsa, jest on drobniejszy w porównaniu do groszku i mniej łatwopalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts