nata76 30.12.2003 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2003 Witajcie,nie wiem czy dobrze trafiłam na podforum,ale...już się stało.Jestem na etapie rozglądania się za projektem domku dla naszej rodzinki.ja z mężem i docelowo trójeczka dzieci(na razie dwie dziewczynki,dwa lata róznicy wieku).Chciałabym się zapytać,czy warto uwzględniać po pokoiku dla każdego dziecka?Jak z tym jest u Was?Pozdrawiam,nata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peilin 30.12.2003 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2003 Ja uwazam, ze warto. Planuje 2 dzieci i robiac projekt zwto zwracalam na to uwage. Sama mieszkalam przez 3 lata z mlodsza siostra w pokoju i prowadzilo to non stop do konfliktow, glownie ze wzgledu na roznice wieku miedzy nami - 7 lat. Ona byla malym bardzo psotnym szkrabem, a ja bardzo przejeta uczennica, ktora dostawala obledu jak to male znowu np pomazalo zeszyt etc Poza tym kazde dziecko czasami potrzebuje troche intymnosci i jesli jest taka mozliwosc chyba warto mu to zapewnic. pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 30.12.2003 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2003 Cześć ! Ja też uważam że dzieci powinny mieć swoje pokoje mam dwie córki różnica wieku 5 lat i już jest kiepsko a myślę że jak dorosną to tym bardziej będą potrzeboiwały własnego kąta. Pozdrawiam Aga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 30.12.2003 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2003 Tez uważam. że dzieci powinne miec oddzielne pokoje. Moje narazie dzielą jeden pokój i choć różnica wieku nieduża to jednak trzeba wziąźć pod uwagę ich różne charaktery. Kwestia upodobań, gustów, jedna lubi taki rodzaj muzyki druga inny, jedna lubi porządek, druga bałaganiara ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 30.12.2003 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2003 Moi rodzice zadbali o osobne pokoje dla mnie i mojej siostry i jestem im bardzo wdzięczny za to. Dzięki temu, że miałem swój pokój mogłem rozwijać swoje hobby (najpierw chemia, a później elektronika). Zawsze miałem w swoim pokoju bałagan nie do opisania, a wynikało to z tego, że pokój był mały. Miałem co raz więcej różnych fajnych rzeczy związanych z elektroniką (zbierałem je wszędzie ), co raz więcej książek i czasopism i już nie było gdzie tego układać. Biurko z powypalanym lutownicą blatem, zawsze było zawalone elementami i układzikami elektronicznymi. Do mojego pokoju nikogo nie zapraszałem - takie moje królestwo. Z czasem rodzice przestali się czepiać, że mam bajzel w pokoju. Dzięki temu, że miałem swój pokój (między innymi ) elektronika stała się moją pasją, a z czasem źródłem zarobkowania. Dzisiaj buduję dom i przewidziałem w nim osobne pokoje dla dwójki dzieci. Co prawda na razie mam tylko syna (dziewięciolatka), ale bardzo chcę mieć jeszcze córeczkę. W naszym domu będę miał też swój wymarzony pokój, którego strasznie mi brakowało od czasu opuszczenia rodzinnego domu (a właściwie mieszkania ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olasa 31.12.2003 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2003 Koniecznie osobne. Ja takowego nie miałam, ale zawsze marzyłam aby go posiadać. Obecnie w planach mam budowę domku i koniecznie przewiduję osobne pokoje dla dzieci, jest to warunek konieczny przy wyborze projektu, chociaż na razie mamy tylko 1 córeczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 02.01.2004 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 Uważam, tak jak przedpiszący, że należy przewidzieć dla każdego dziecka osobny pokój. Natomiast kilka razy padła już na forum taka propozycja, moim zdaniem bardzo sensowna: jeśli między dzeićmi jest mała różnica wieku, to dopóki są jeszcze małe można z jednego pokoju zrobić wspólną sypialnię (łóżka, szafy), a z drugiego dziecięcą "bawialnię" - regały z zabawkami, dużo miejsca na podłodze itd. Z czasem, gdy rodzeństwo dojrzeje do osobności, przydzielić po jednym z tych pokojów każdemu. P.S. My mamy dwójeczkę, ale ponieważ w planach jeszcze jedno, mamy w projekcie dodatkowy pokoik. Jakbyśmy się jednak rozmyslili, znajdziemy dla niego zastosowanie bez większego problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.01.2004 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 Nawet najmniejszy,ale osobny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hijack 02.01.2004 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 Zgadzam się ze wszystkimi, którzy twierdzą, że dzieci powiny mieć swoje osobne pokoje (ja mieszkałem z moimi dwoma braćmi przez ponad 15 lat w jednym pokoju ... horror!!!!!!!!!!!). Dlatego moje dzieci (syn i córka) będą miały oddzielne pokoje, natomiast jeśli chodzi o powierzchnię to myślę, że min. 10-12m2 na "głowę", chociaż mój nastoletni już "cycu" wybrał sobie na lokum coś znacznie większego - pokój nad garażem (20m2) i nie chciał słyszeć o czymś mniejszym, no chyba że o naszej sypialni (26m2) Pozdrawiam P.S. Przecież po to buduje się dom, by nie cisnąć się w jednej wielkiej "kupie", chyba że przyjmujesz znaczną liczbę gości w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Athena7 02.01.2004 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 Pewnie że warto! Jesli nie zakładasz budowy przez 10 lat czy więcej to koniecznie zrób im osobne pokoje. Chyba że chcesz słuchac narzekań twoich dorastających pociech Jeśli będziesz długo budować to dzieci sie wyprowadzą i kłopot zgłowy. Chyba że przyprowadzą swoich mężów lub żony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 02.01.2004 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 Koniecznie osobne! Każde dziecko to indywidualność, ma swoje zainteresowania, gusta itd. Jak będą chciały być razem, to nic nie stoi na przeszkodzie, ale każde musi mieć swój azyl. W mieszkaniach recz często nieosiągalna, ale jak już budować dom... Ja z doświadczenia swojego wiem co znaczy wspólny pokój z siostrą (koszmar) i jak było fajnie, gdy w wieku 15 lat otrzymałam swój pokoik (pokój to to nie był ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 02.01.2004 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 Absolutnie oddzielne. Nie po to sie buduje dom, żeby wszyscy na kupie z konieczności siedzieli. Nawet najbardziej kochający sie członkowie rodziny lubią od czasu do czasu pobyć w samotności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 02.01.2004 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 Zgadzam się z Wami!Gdy moja siostra sie uczyła wieczorem (6 lat róźnicy) ja nie mogłam zasnąć (musi być ciemno), a gdy przychodziły do niej koleżanki wyganiała mnie z pokoju.Moje dzieci nie będą miały takiego problemu..... jak już zdecydowaliśmy się na dom....to niech każdy z chęcią do niego wraca i ma w nim swoje ciche gniazdko! Serdecznie pozdrawiam w Nowym Roku.Groszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 03.01.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2004 Wspólny kąt to chyba jakaś nieznośna konieczność, nie wybór! Myślę, że odrobina intymności nikomu nie zaszkodzi, nawet dzieciom, które jednakowoż szybciutko rosną! Przeciwnie dopiero w samotności jesteśmy naprawdę sobą. pozdr. ara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts