spyra80 10.05.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Ktoś pytał o piec z podajnikiem. Ja zakupiłem i się z mieści, inna kwestia dostęp do podajnika ślimakowego musi być 50 cm. Mam już tynki posadzkę, teraz biała elewacja, podbitka w kolorze okien i wykończenie:) myślę że 230- 240 tyś to realna kwota do wprowadzenia. Niestety sam zrobiłem tylko taras i pomagałem przy hydraulice, więc koszty trochę większe ale cóż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 10.05.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 myślę że dobrze zrobiliśmy z żoną a efekty oceńcie sami. podobnie też zrezygnowaliśmy z powiększenia pokoju na górze kosztem klatki schodowej. Mamy bardzo dobry dostęp do okna dachowego nad klatką. Teraz gdy po 2 tygodniach od zamontowania okien dachowych, zobaczyłem jak brudne są z zewnątrz te okna, myślę że raz w miesiącu będzie trzeba je przetrzeć, (mieszkamy na osiedlu domków jednorodzinnych i ruch samochodów jest dość spory i kurz się zbiera), więc wg mnie lepiej mieć dobry dostęp do tego okna. Witamy kolejnych właścicieli zetki:) Ilu ludzi tyle opinii i tyle wykonań zetki. Chyba nie znajdzie się 2 inwestorów co wykonało by ten dom identycznie? Wklej fotki klatki schodowej ,chętnie zobaczymy. My z małzonką skupiliśmy się głównie na funkcjonalności i wykorzystaniem każdej przestrzeni prawie wszystko sie udało.Okazało się ,że przy odpowiednim poukładaniu domku mamy znacznie więcej niż 96,5 m² zaplanowane przez studio Z-500.Z moich wyliczeń jest coś około 115m2 co przy takich małych wymiarach zewn.jest całkiem sporo.Nie liczę do tego strychu gdzie też jest sporo miejsca na upchanie rzeczy "zapomnianych". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spyra80 10.05.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 jeśli ktoś ciekaw o dokładny kosztorys umieściłem go w komentarzach strony z500. na obecny stan to kosztowało mnie PLANY PROJEKTY PRZYŁACZA 9000 Fundamenty 15700 zł SSO 52800 zł ELEKTRYKA 6500 POSADZKI 4550 CO WODA 8000 TYNKI cem wap 11400 OKNA ZEW I DRZWI (drewniane) 16960 PIEC CO 6800 WENT HYBRYDOWA 1600 DACH ruukki RYNNY galeco OKNA 23000 z robocizną OK 156 000 ZŁ bez zasobnika przyłącz wody i elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spyra80 10.05.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 10.05.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 (edytowane) Interesuje mnie piec jaki zastosowałeś do tego domku a dlaczego ?O tym później.Napisz coś więcej co to za piec?http://karoka.eu/kategoria,4/firma-sekomluckichyba to ten tak? Edytowane 10 Maja 2013 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spyra80 10.05.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 zdjęcie klatki jest powyżej, schodów jeszcze nie ma. Oczywiście że dużo opinii ale opinie że wygląda jak stodoła mnie zabolała dlatego nie zrezygnowałem z podcienia.Wiesz, gdym chciał mieć dom 115 m2 to bym takiego szukał, a nie z 95 robił blok:), ale wybraliśmy ten i dużo zmian nie było.Pozdrawiam i szanuje twoje wybory.Co do Robena, mój dobry kolega handluje dachami i mi odradził, ja się nie znam bazuję na tym co ktoś mi doradzi a co kolega to kolega a nie obcy handlarz.zresztą oceńcie sami jak wygląda ruuki finera:) Piec masz racje SKAM P 12 KW sekom lucki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 10.05.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 (edytowane) Mam nadzieję,że sterownik brulii do niego zamówiłeś? Te 115 było nie zamierzone po prostu tak wyszło po dostosowaniu wszystkich zmian celowo tego nie robiliśmy. Jeden powie ,że masz kurnik a drugi , że stodoła , trzeciemu się spodoba:) (Budujemy dla siebie przecież ,ma być wygodnie i funkcjonalnie) Piec fajny i ma dobre opinie uzytkowników ja jednak wolę swój Będziemy się dzielić uwagami i spostrzeżeniami przy paleniu mam nadzieję?;)Pozdrawiam ps.Dachówka rzeczywiście ładna.Ja postawiłem jednak na ceramikę robena,czas pokaże. Edytowane 10 Maja 2013 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spyra80 10.05.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 dokładnie ma byc tanio w budowie, i praktycznie,bedziemy sie dzielic i cieszyc i smiac z tych którzy buduja domy za 800 tys a pozniej je musza sprzedac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 10.05.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Co do Robena, mój dobry kolega handluje dachami i mi odradził, ja się nie znam bazuję na tym co ktoś mi doradzi a co kolega to kolega a nie obcy handlarz. zresztą oceńcie sami jak wygląda ruuki finera:) Piec masz racje SKAM P 12 KW sekom lucki co do robena mam leży nic się z nim nie dzieje, mam na nią gwarancje i tyle - dachówkę się ogląda na początku potem to po prostu to dachówka ... kolega położył dachówkę 120 zł z metr bo mu się taka podobała, dach ma kopertowy - teraz po 6 miesiącach mówi że następnym razem położył by zwykłą najtańszą na mój domek szef ekipy budowlanej mówił że to jest kurnik - kompletnie mi to nie przeszkadzało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_w 10.05.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 dokładnie ma byc tanio w budowie, i praktycznie, bedziemy sie dzielic i cieszyc i smiac z tych którzy buduja domy za 800 tys a pozniej je musza sprzedac:) Bardzo ladny domek, naprawdę nie ma powodu do kompleksów. Obróbki blacharskie na dachu, kominy to już w ogole cud, miod i orzeszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spyra80 10.05.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 A po obejrzeniu na żywo, można rzec że polane polewą karmelową ale jak zauważył Irek, teraz to po prostu blacha na dachu:) i nie zwracam juz na to uwagi. Dlatego chyba nie rozważać więcej o wyższości Merca nad BMW:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michałwlkp 10.05.2013 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 , powracając do mojego ostatniego pytania, chodzi mi o tą wnękę w kotłowni (komin mam w ścianie murowany), jak dobrze pamiętam według projektu ta wnęka ma 110cm budowlaniec przesunie ściankę na 125cm. Sprawdzając na stronach www ,średnice pieców z podajnikiem wynoszą ok 110cm, teoretycznie wejdzie ale chciałem znać zdanie użytkowników, czy tam wejdzie piec z podajnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spyra80 10.05.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 [ATTACH=CONFIG]188403[/ATTACH] , powracając do mojego ostatniego pytania, chodzi mi o tą wnękę w kotłowni (komin mam w ścianie murowany), jak dobrze pamiętam według projektu ta wnęka ma 110cm budowlaniec przesunie ściankę na 125cm. Sprawdzając na stronach www ,średnice pieców z podajnikiem wynoszą ok 110cm, teoretycznie wejdzie ale chciałem znać zdanie użytkowników, czy tam wejdzie piec z podajnikiem Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale chcesz zmieścić piec we wnęce której szerokość zaznaczyłeś strzałką?? ta wnęka musi mieć 110 cm +~50cm na obsługę ślimaka czyli nie wejdzie, piec musi stać na zewnątrz tej wnęki czyli prawie cała szerokość kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 10.05.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]188403[/ATTACH] , powracając do mojego ostatniego pytania, chodzi mi o tą wnękę w kotłowni (komin mam w ścianie murowany), jak dobrze pamiętam według projektu ta wnęka ma 110cm budowlaniec przesunie ściankę na 125cm. Sprawdzając na stronach www ,średnice pieców z podajnikiem wynoszą ok 110cm, teoretycznie wejdzie ale chciałem znać zdanie użytkowników, czy tam wejdzie piec z podajnikiem witam ja mam pytanie z innej beczki - dlaczego piec z podajnikiem ? mieszkam w z34 przeszło 3 lata i nie zamienił bym mojego zwykłego pieca miałowego na piec z podajnikiem za żadne pieniądze ... Edytowane 10 Maja 2013 przez swirek100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 10.05.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 (edytowane) witam ja mam pytanie z innej beczki - dlaczego piec z podajnikiem ? mieszkam w z34 przeszło 3 lata i nie zamienił bym mojego zwykłego pieca miałowego na piec z podajnikiem za żadne pieniądze ... Ja dokładnie odwrotnie Irku.Z podajnikiem chciałem i tyle. Również nie zamienię mojego cudeńka na miałowca .Moi rodzice maja zasypowe piece i wiem jakie niedogodności z tym są związane.Spróbuj kiedyś z podajnikiem pieca i zdanie zmienisz :)Dorzuć najnowsze zdobycze techniki i luksus pieca gazowego w piecu węglowym Nie każdy ma czas zapierdzieleć co kilka godz do kotłowni itp.piec ma byc wiadomo ,ale najlepiej jakby się o nim zapomniało ,że jest. Mój potrzebuje obsługi raz na 7-10 dni przy zimie a latem myslę,ze raz na 2 tyg wystarczy tam tylko zajrzeć. Czemu sobie nie podarować odrobiny luksusu w naszych zetkach? Edytowane 10 Maja 2013 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 10.05.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]188403[/ATTACH] , powracając do mojego ostatniego pytania, chodzi mi o tą wnękę w kotłowni (komin mam w ścianie murowany), jak dobrze pamiętam według projektu ta wnęka ma 110cm budowlaniec przesunie ściankę na 125cm. Sprawdzając na stronach www ,średnice pieców z podajnikiem wynoszą ok 110cm, teoretycznie wejdzie ale chciałem znać zdanie użytkowników, czy tam wejdzie piec z podajnikiem Tak jak kolega i ja wcześniej napisałem ,nie ma szans na piec z podajnikiem ślimakowym w tym miejscu co kombinujesz(strzałki)Musielibyście ustawić wzdłuż kabiny prysznicowej z podajnikiem z prawej strony. Ale na pocieszenie powiem ,że nie wiem czy czasem z tłokowym by nie wszedł ale najlepiej pytać sprzedawców.Podasz im rysunek i napewno cos doradzą.Jak coś to dam Ci namiar na uczciwego sprzedawcę z muratora co nie jest nastawiony tylko na zysk i chętnie doradzi. Edytowane 10 Maja 2013 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spyra80 11.05.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 witam ja mam pytanie z innej beczki - dlaczego piec z podajnikiem ? mieszkam w z34 przeszło 3 lata i nie zamienił bym mojego zwykłego pieca miałowego na piec z podajnikiem za żadne pieniądze ... A dlaczego nie piec miałowy z podajnikiem ? ja taki mam i jak tak delphion nie zakupie już zwykłego. Mam taki w obecnym domu i zaglądanie do niego co 2 godz znudziło mi się a mam dopiero 32 lata:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmagda1 12.05.2013 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Dobry doradca to 3/4 sukcesu. My przy wyborze styropianu pod płytę trafiliśmy na "tanią" firmę, ale każdy typ styropianu był najlepszy, każdy się nadawał i każdy był idealny do naszych potrzeb. Sami musieliśmy wszystko sprawdzić i podjąć decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmagda1 12.05.2013 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Na chwilę obecną mamy trochę czasu na planowanie i przemyślenia i mamy mały dylemat, mianowicie jakie drzwi wejściowe wybrać. Wykonawca daje w standardzie drewniane, zlikwidowaliśmy podcień i zastanawiamy się czy się za szybko nie wypaczą i nie zamienić ich na metalowe (antywłamaniowość drzwi jest na drugim planie mając z drugiej strony domu przeszklone drzwi balkonowe ). Prosimy o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spyra80 12.05.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 My zakupiliśmy drewniane (zdjęcie powyżej na tej stronie) firmy CAL, jednak tak jak napisaliście drewniane mogą się wypaczyć, a nawet jeśli się zdecydujecie na drewniane to stracicie gwarancje gdyż jej warunkiem jest podcień lub zadaszenie. (to kolejny powód dla tych którzy jeszcze nie zbudowali a zastanawiają sie nad likwidacją podcienia a nie planują daszku)- to oczywiście tylko rada i spostrzeżenie moje. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts