Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Puri
Mam prośbę. Czy budował ktoś z34 w okolicach kotliny kłodzkiej i umożliwiłby nam zobaczenie domku na żywo?

Przeczytałem cały temat i dużo wiem o projekcie, ale brakuje mi jeszcze tej "kropki nad i":) Szczególnie zależy mi na tym żeby zobaczyć wielkość salonu w realu.

Wyslalem wiadomosc na Priv.

A kwestia dotycząca - solarów - była przez Państwa rozpatrywana ? :)

Początkowo braliśmy solary pod uwagę, ale z braku dofinansowania w naszej gminie nic z tego nie wyszło.

Dodatkowo trzeba przerobić temat za i przeciw. ile mamy dni słonecznych w roku, co z kwestią braku zasilania, czym grzać w pochmurne dni? to tylko niektóre tematy.

Wybraliśmy eko groch przez cały rok. Jak na razie 120 kg/ 1,5 mieś. w grzaniu tylko CWU.

Pozdrawiam

Krzych.

Gość Puri
Witam już niedługo zaczynamy budowę nurtuje mnie jednak jedna sprawa mianowicie jak państwo rozwiązali problem z ogrzewaniem wody latem kiedy nie pali się w piecu c.o. Pozdrwiam

Ja mam Ogrzewacze wody Neptun 160l

w lato na prad a w jesien / zima jest zasilany po przez plaszcz wodny kominka

http://galmet.com.pl/pl/products/1-ogrzewacze_wody?Products_page=1&pageSize=5

Pigmey, super, oby tak dalej ;]

U nas wstawiono już drzwi garażowe, hydraulik skończył zabawę z ogrzewaniem podłogowym. Teraz czas na wylewki.

Po tym etapie będzie etap ocieplenia i zabudowy poddasza. Stąd moje pytanie.

Ile płaciliście i jak wyglądało ocieplenie poddasza? Grubość wełny, rodzaj itd. ?

Interesuje mnie wszystko na ten temat, braliście samą robociznę, czy robociznę + materiał? I jak wychodziło cenowo?

Pozdrawiam,

Marek.

Pigmey, super, oby tak dalej ;]

Ile płaciliście i jak wyglądało ocieplenie poddasza? Grubość wełny, rodzaj itd. ?

Interesuje mnie wszystko na ten temat, braliście samą robociznę, czy robociznę + materiał? I jak wychodziło cenowo?

Pozdrawiam,

Marek.

20 cm, wełna płytowa rockwool, na nią ruszt drewniany ok 50 mm, następnie płyta MFP, paroizolacja parotec 110, następnie G-K.. Co do ceny nie mam pojęcia - cała budowa była w ramach jednej umowy na konkretną kwotę do stanu deweloperskiego z fundamentem włącznie.

Obecny stan zaawansowania - panele podłogowe.

Dawno nic nie wrzucałem z moich prac :)

1)elektryka skończona 3 osoby niecały tydzień czasu po pracy i gotowe

2)tynki to już firma robiła tynk cementowo-wapienny zacierany na gładko na sufit poszła gładź

3)ocieplenie poddasza wełną ursa 15cm a następnie płytowa wełna 2 x 5cm na przekładke

4)podłoga na poddaszu z płyty osb

5)montaż płyt gk

1a.jpg2a.jpg3a.JPG4a.JPG5a.jpg

Gość Puri

W koncu przyszly moje glosniki do sufitu :) 4x180 Watt.... obawiam sie czy stelaz sufitu i bedzie wibrowal :)

W niedziele montaz to sie przekonam ;)

Moze juz ktos montowal glosniki w suficie z płyt gipsowo-kartonowych ?

Magnat ICQ 82.jpg

W koncu przyszly moje glosniki do sufitu :) 4x180 Watt.... obawiam sie czy stelaz sufitu i bedzie wibrowal :)

W niedziele montaz to sie przekonam ;)

Moze juz ktos montowal glosniki w suficie z płyt gipsowo-kartonowych ?

[ATTACH=CONFIG]325190[/ATTACH]

Co prawda nie montowałem jeszcze głośników w suficie ale na pewno najważniejszą sprawą będzie jak najdokładniejsze ich wytłumienie.

Inna sprawa, że tego typu rozwiązania nadają się raczej do marketów i innych pomieszczeń użyteczności publicznej gdzie nie potrzeba dobrej jakości dźwięku... Dlatego tutaj raczej nie spodziewałbym się jakiegoś super efektu tym bardziej, że głośniki też nie są "wysokich lotów" :)

Jako ciekawostkę dodam, że nawet budowa najzwyklejszej kolumny głośnikowej nie polega tylko na zbiciu oraz wytłumieniu pudła i zamontowaniu w nim głośników - wszystko jest wcześniej poprzedzone obliczeniami dokonywanymi dla poszczególnych głośników ;)

Ja osobiście raczej nigdy bym się nie zdecydował na takie rozwiązanie, a audiofilem nie jestem - co kolumna to kolumna. Koniec off-topu.