Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moge sie podzieli

Maziolo jeśli mogę to tak:

-rezygnacja z dwóch okien dachowych w pokojach

Zastanów się dwa razy. Ja gdy mam zaciągnięte rolety dachowe uważam że jest stanowczo za ciemno w pokojach dzieci na górze, gdy zostaje jedno widne okno 120x90

-w łazience na górze bedzie tylko jedno okno

Tez tak mamy, jest ok

-powiekszenie okien bocznych w pokojach na górze

Co nie zmienia faktu ze wraz z ruchem slonca może być ciemno w pokojach, a i pokój będzie mniej ustawny.

-dodatkowy schowek obok schodów na górze

Sprawdza się idealnie! Mały, wąski ale graty miesci.

-likwidacja podciecia

Tu akurat ile inwestycji tyle zdan, osobiście uważam że właśnie ten podcień daje urokowi całej bryle domu, bez niego wygląda (bez urazy) jak zwykła stodoła, (niedajborze przedłuzona o garaz!) jakich miliony.

A te 0,5 metra w przedsionku nic nie zmieni.

My mamy jak w projekcie, i spokojnie ubieramy się w 4 osoby. Na stałe mieszka tam tez pies, jest wejście do kotłowni i wielka zabudowana szafa.

-poszerzenie z dwóch stron o metr całego domu

Tu już nie mam zdania, zweryfkuj tylko czy nie będziesz musiał wtedy okien od frontu przesuwać dla symetrii.

https://forum.murator.pl/topic/131920-projekt-z34-pracownia-studio-z500/page/199/#findComment-7258168

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czytać forum od deski do deski i samemu przemysleć zmiany innych aby wybrać mądrze.

Każdy coś od siebie dorzucił do tej skarbnicy i trzeba wyłuskać to co Wam pasuje.

Pozdrawiam

To już 4 rok w Z 34 :D

https://forum.murator.pl/topic/131920-projekt-z34-pracownia-studio-z500/page/199/#findComment-7258182

Zastanów się dwa razy. Ja gdy mam zaciągnięte rolety dachowe uważam że jest stanowczo za ciemno w pokojach dzieci na górze, gdy zostaje jedno widne okno 120x90

U nas także wywaliliśmy okna dachowe, a zamiast nich powiększyliśmy okna w ścianach i mamy 150cm szerokie. Ściana skierowana za zachód i w pokojach jest bardzo widno! Oszczędności to jakieś 2000zł na każdym dachowym, dopłata do większych okien jakaś śmieszna. Dodatkowo czy kiedyś próbowaliście spać w pokoju z oknem dachowym podczas deszczu? Nie polecam...

https://forum.murator.pl/topic/131920-projekt-z34-pracownia-studio-z500/page/199/#findComment-7258201

DaGGi-D1 spalanie u Was nieźle, u nas idzie 5 worków ekogrochu po 25 kg mamy 22-24 stopnie , projekt bez zmian w metrażu domu, jedynie zlikwidowany podcień. Odpowiem na temat salonu , to prawda wystarczy dla 4 osób, jest dosyć przestronnie , myślałam ,że będzie mniej miejsca.Mamy jeszcze kominek. :) Natomiast jeśli ktoś chce wstawić wielki narożnik i stół to niestety nie ma takiej możliwości. Z okien dachowych też bym nie zrezygnowała, dają dużo światła, w łazience jedno wystarczy. Pokoje na górze są bardzo przestronne, dzieci mają tam swoją przestrzeń, łazienka jest duża, schowek obowiązkowo.Pokój na dole jako sypialnia - super. Domek jest naprawdę przytulny i wystarczający dla naszej czwórki.:D
https://forum.murator.pl/topic/131920-projekt-z34-pracownia-studio-z500/page/199/#findComment-7258815

U nas także wywaliliśmy okna dachowe, a zamiast nich powiększyliśmy okna w ścianach i mamy 150cm szerokie. Ściana skierowana za zachód i w pokojach jest bardzo widno! Oszczędności to jakieś 2000zł na każdym dachowym, dopłata do większych okien jakaś śmieszna. Dodatkowo czy kiedyś próbowaliście spać w pokoju z oknem dachowym podczas deszczu? Nie polecam...

Nie przesadzaj okno o tych wymiarach 140x78 z opierzeniem można kupić od 700zł za montaż zapłacisz to sam praktycznie co za położenie m2 dachówki.Ja akurat bardzo lubie zasypiać gdy w okno wali deszcz:) dają bardzo dużo siatła i żadne powiększenie okna na pewno takiego nasłonecznienia nie da.Po za tym dodają klimatu na poddaszu:) z minusów to może to ,ze jak nie masz rolety to w lato się grzeje pokój dodatkowo przez to okno.

https://forum.murator.pl/topic/131920-projekt-z34-pracownia-studio-z500/page/199/#findComment-7258894

Nie przesadzaj okno o tych wymiarach 140x78 z opierzeniem można kupić od 700zł za montaż zapłacisz to sam praktycznie co za położenie m2 dachówki..

Nie obraź się ale nie chcę wiedzieć co za okno kupujesz z opierzeniem i pakietem ciepłego montażu za 700zł ;) Generalnie dobrej klasy ciepłe okno z całym pakietem jest nie do kupienia poniżej 1200-1300zł, montaż u nas kosztuje od 250zł więc może przesadziłem z tymi 2000zł.

Aspektów audiowizualnych nie będę w sumie więcej komentował bo to w zasadzie kwestia gustu ;)

Ale przy bezzasadności montażu okien dachowych w pokojach o powierzchni 10m2 będę się upierał :)

https://forum.murator.pl/topic/131920-projekt-z34-pracownia-studio-z500/page/199/#findComment-7259087

bezzasadnością bym tego nie nazwał nawet jakby pokój miał 6 m2 ... wszystko zależy od indywidualnej potrzeby ja i małżonka bardzo lubimy światło dzienne więc nie rezygnowaliśmy z tych okien chociaż fakt pare złotych kosztowały... ja mam takie za 1000-1200 Fakro z opierzeniem i wentylacją w ramie więc można ,a wykonawca mówił czy są okna czy nie cena ta sama za cały SSO ,Tak więc są za i przeciw jak zawsze trzeba zadecydować samemu:) tego się nauczyłem w trakcie mojej budowy :)
https://forum.murator.pl/topic/131920-projekt-z34-pracownia-studio-z500/page/199/#findComment-7259195

Moge sie podzieli

Maziolo jeśli mogę to tak:

Tez tak mamy, jest ok

Co nie zmienia faktu ze wraz z ruchem slonca może być ciemno w pokojach, a i pokój będzie mniej ustawny.

Sprawdza się idealnie! Mały, wąski ale graty miesci.

-likwidacja podciecia

Tu akurat ile inwestycji tyle zdan, osobiście uważam że właśnie ten podcień daje urokowi całej bryle domu, bez niego wygląda (bez urazy) jak zwykła stodoła, (niedajborze przedłuzona o garaz!) jakich miliony.

A te 0,5 metra w przedsionku nic nie zmieni.

My mamy jak w projekcie, i spokojnie ubieramy się w 4 osoby. Na stałe mieszka tam tez pies, jest wejście do kotłowni i wielka zabudowana szafa.

Tu już nie mam zdania, zweryfkuj tylko czy nie będziesz musiał wtedy okien od frontu przesuwać dla symetrii.

Skomentowałabym tak samo.Może poza oknami w łazience. Dwa wyglądają rewelacyjnie, dają dużo światła. Jeśli nie trzeba ciąć kosztów to bym nie rezygnowała. Nie mogę coś wstawić zdjęcia ;/

https://forum.murator.pl/topic/131920-projekt-z34-pracownia-studio-z500/page/199/#findComment-7260242

Skomentowałabym tak samo.Może poza oknami w łazience. Dwa wyglądają rewelacyjnie, dają dużo światła. Jeśli nie trzeba ciąć kosztów to bym nie rezygnowała. Nie mogę coś wstawić zdjęcia ;/

Za duży pewnie format ,otwórz zdjęcie np.w point i zapisz a powinno sie do wymiaru potrzebnego zmniejszyć objętościowo.Ewentualnie w innym programie.

https://forum.murator.pl/topic/131920-projekt-z34-pracownia-studio-z500/page/199/#findComment-7260917

Daggi rewelacyjny wynik z tym groszkiem, jaki masz piec, jakie ustawienia i jakim groszkiem palisz? Ja nie mogę zejść poniżej 15-20kg na dobę. Góra grzejniki ustawione na 21 stopni, dół podlogowka temp w pomieszczeniach 21-22 stopnie + cwu
https://forum.murator.pl/topic/131920-projekt-z34-pracownia-studio-z500/page/199/#findComment-7262343

Moge sie podzielić z wszystkimi zmianami jakie podjęłam zrobić

-likwidacja podciecia

I to na tyle ☺

Co myślicie o tym

Witam,

Okna dachowe - dzisiaj miałem pomiary termowizyjne i powiem szczerze rób jak najmniej okien dachowych, a najlepiej wcale ;). Okna dachowe to czarne dziury energetyczne:) u mnie niby są energooszczędne z znanej firmy, a i tak porażka i nie chodzi mi o montaż tylko o samo okno. Jeśli chodzi o jasność w górnych pokojach to ja mam tylko w ścianach szczytowych i jak dla mnie to wystarczy. Jak planujesz tam sypialnie to na pewno wystarczy, do spania światła człowiekowi nie potrzeba :)

Co do schowka to ja nie robiłem, ale za to mam pod schodami.

Likwidacja podcienia. Likwiduj, im prostsza bryła tym bardziej energooszczędna. Dom ma wyglądać jak kurnik żeby na grzędzie było ciepło :)

Ps. Jeśli Ci zależy na energooszczędności to balkonów tez nie rób, nic o tym nie pisałeś ale jakbyś się zastanawiał...

Wydłużenie po dwóch stronach - wydłużyłem o 0,5 metra od strony w salonu i uważam, że jakbym dał metr to było by lepiej. co do drugiej strony to chyba lepiej jak dasz metr ale na szerokość tam gdzie jest 7 metrów. Bryła domu będzie ładniejsza. Będziesz miał więcej miejsca w kotłowni/łazience/pokoju (niepotrzebne wykreśl).

Z mojej strony co mogę Ci jeszcze doradzić jak jeszcze masz możliwość jakichkolwiek zmian:

- Podnieś dom tak żeby Ci się zmieściło 15-20 cm styropianu w podłodze.

- Wszędzie podłogówka - niższa temperatura czynnika grzewczego = większa oszczędność

- Wentylacja mechaniczna - komfort ! zawsze świeże powietrze, jest czym oddychać. Co do oszczędności to nie licz na nie. Tylko komfort.

- Dodatkowe okno między salonem a kuchnią (w salonie nadmiar światła jest wskazana w przeciwieństwie do sypialni)

- Największe przeszklenia skieruj na południe, dach tak zaprojektuj żeby w lecie w południe zacieniał to przeszklenie, w zimie za to będzie Ci fajnie dogrzewało. Od północy jak najmniej przeszkleń.

- Ocieplenie ścian 15 - 20 cm jak murowane z BK, 20 - 25 cm jak ceramiki.

- Ocieplenie poddasza: skosy minimum 35 cm, sufit minimum 40cm.

- Ściany szczytowe zakończ tak aby minimum 20 cm wełny lub piany weszło na nie.

- Jak planujesz taras i schody wejściowe z betonu + później jakaś okładzina to nie pozwól fachowcom łączyć tego betonu z domem - mostek termiczny!

Na razie tyle mi przychodzi do głowy.

Pozdrawiam

Michał

Edytowane przez M^2
https://forum.murator.pl/topic/131920-projekt-z34-pracownia-studio-z500/page/199/#findComment-7263068

Witam,

Okna dachowe - dzisiaj miałem pomiary termowizyjne i powiem szczerze rób jak najmniej okien dachowych, a najlepiej wcale ;). Okna dachowe to czarne dziury energetyczne:) u mnie niby są energooszczędne z znanej firmy, a i tak porażka i nie chodzi mi o montaż tylko o samo okno. Jeśli chodzi o jasność w górnych pokojach to ja mam tylko w ścianach szczytowych i jak dla mnie to wystarczy. Jak planujesz tam sypialnie to na pewno wystarczy, do spania światła człowiekowi nie potrzeba :)

Co do schowka to ja nie robiłem, ale za to mam pod schodami.

Likwidacja podcienia. Likwiduj, im prostsza bryła tym bardziej energooszczędna. Dom ma wyglądać jak kurnik żeby na grzędzie było ciepło :)

Ps. Jeśli Ci zależy na energooszczędności to balkonów tez nie rób, nic o tym nie pisałeś ale jakbyś się zastanawiał...

Wydłużenie po dwóch stronach - wydłużyłem o 0,5 metra od strony w salonu i uważam, że jakbym dał metr to było by lepiej. co do drugiej strony to chyba lepiej jak dasz metr ale na szerokość tam gdzie jest 7 metrów. Bryła domu będzie ładniejsza. Będziesz miał więcej miejsca w kotłowni/łazience/pokoju (niepotrzebne wykreśl).

Z mojej strony co mogę Ci jeszcze doradzić jak jeszcze masz możliwość jakichkolwiek zmian:

- Podnieś dom tak żeby Ci się zmieściło 15-20 cm styropianu w podłodze.

- Wszędzie podłogówka - niższa temperatura czynnika grzewczego = większa oszczędność

- Wentylacja mechaniczna - komfort ! zawsze świeże powietrze, jest czym oddychać. Co do oszczędności to nie licz na nie. Tylko komfort.

- Dodatkowe okno między salonem a kuchnią (w salonie nadmiar światła jest wskazana w przeciwieństwie do sypialni)

- Największe przeszklenia skieruj na południe, dach tak zaprojektuj żeby w lecie w południe zacieniał to przeszklenie, w zimie za to będzie Ci fajnie dogrzewało. Od północy jak najmniej przeszkleń.

- Ocieplenie ścian 15 - 20 cm jak murowane z BK, 20 - 25 cm jak ceramiki.

- Ocieplenie poddasza: skosy minimum 35 cm, sufit minimum 40cm.

- Ściany szczytowe zakończ tak aby minimum 20 cm wełny lub piany weszło na nie.

- Jak planujesz taras i schody wejściowe z betonu + później jakaś okładzina to nie pozwól fachowcom łączyć tego betonu z domem - mostek termiczny!

Na razie tyle mi przychodzi do głowy.

Pozdrawiam

Michał

Z oknami zgadzam się w 100 procentach nie wiem dlaczego ktos robi dziury w dachu żeby miec troch wiecej światła ? jak i tak w polskich warunkach zimowych nie sa w żaden sposób używane. Pszepraszam jesli ktoś myśli inaczej ale taki są fakty

Jeszcze coś okna cienką

https://forum.murator.pl/topic/131920-projekt-z34-pracownia-studio-z500/page/199/#findComment-7263635

M^2 pozdro dla ciebie

Teraz pytanie do wszystkich co mają Pompę Ciepła powietrze woda i podłogówka w całym domu bo taki typ ogrzewania w planie mam wykonać w moim z34

Teraz jest ten okres zimowy na termometrach -25

https://forum.murator.pl/topic/131920-projekt-z34-pracownia-studio-z500/page/199/#findComment-7263661