Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

My co prawda jeszcze szpadla nie wbiliśmy, ale już tuż, tuż :yes:

Mam pytanie odnośnie kominów. Czy nie powinien być wyższy od całego domu tzn. wyżej niż kalenica ?

W naszym rejonie widzę, że ludzie dokładają jakieś dodatkowe rury wychodzące z komina.

Podobno jak jest niżej to ciągu niema lub jest wsteczny :jawdrop:

Może na etapie budowania cyknąć ciut wyżej ?

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witamy, po długiej nieobecności u nas wygląda to tak: [ATTACH=CONFIG]202870[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]202871[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]202872[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]202873[/ATTACH]

szybkie pytanko: ile was wykasował elektryk za całą instalacje?

Robocizna, bez materiału w moim przypadku 2 tys a drugi chciał 2,5 tys i chyba drugi raz brałbym tego za 2,5.Bo po pierwszym troszke poprawiałem a i za papierek do energetyki dopłacałem więc wyszło by na to samo.Były propozycje drozsze ale odrzuciłem :p

Materiał sam kupowałem i wyszedł taniej, niz mi zaproponowali z niby zaprzyjaźnionych hurtowni ;).

Edytowane przez Delphion1

witamy, po długiej nieobecności u nas wygląda to tak: [ATTACH=CONFIG]202870[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]202871[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]202872[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]202873[/ATTACH]

szybkie pytanko: ile was wykasował elektryk za całą instalacje?

Ja za materiał zapłaciłem 2400zł, kable w budynku rozprowadził mi szwagier wiec poszła tylko flaszka :D a podłączenia rozdzielnie itp robił mi jego ojciec oraz wystawiał papiery skasował 700zł

Ja za materiał zapłaciłem 2400zł, kable w budynku rozprowadził mi szwagier wiec poszła tylko flaszka :D a podłączenia rozdzielnie itp robił mi jego ojciec oraz wystawiał papiery skasował 700zł

Przepraszam mój błąd materiał 3400zł :yes:

Witam wszystkich zetowiczów :welcome:

Ile was wyniosło centralne ogrzewanie kompletne z piecem, grzejnikami , podłogówką, robocizna itp ?

kiedys to liczyłem i chyba było to coś ponad 20 tys ale głowy nie daję.

Piec w tej cenie za 7,5 i materiały oraz robocizna

Edytowane przez Delphion1

Witam czy ktoś miał do czynienia z myszami w domu bo ponoć wszędzie włażą i potrafią narobić niezłego bałaganu :mad: nasz dekarz założył nam na końcach dachu na szczelinach wentylujących dach osówkę ale ponoć i tam myszy potrafią się wspiąć i przegyzą ta taśmę :confused: : kota który by łapał myszy nie posiadam :D Jak to z tymi myszami jest :jawdrop:

Widzę że masz blisko nad wodę a tam :rolleyes: super smaczne rybki :wiggle: ale komary też chyba będziesz miał super ;)

Witam, szukałem ekip budowlanych w mojej okolicy i porównywałem ceny. koszty budowy od fundamentów, tj. bloczki i w górę razem z dachem, liczyli mi ok 30-35 tyś zł. jedna firma wyliczyła 29 tyś zł. Firma u mojego znajomego, która właśnie kończy mu dom i jest on póki co zadowolony z nich wyliczyła mi 32 tyś ale zapomnieli policzyć kładzenia bloczków, mówią, że sie dogadamy. czy to dużo czy ok za stan SSO? jak jest w waszych okolicach? jest ktoś z Was z okolic Częstochowy lub pobliskich miejscowości?

Witam wszystkich mam pytanko jaka jest długosc jetki po podniesieniu sciany kolanowej o 24cm? Pozdrawiam pana Irka który oprowadził mnie po swoim domku choc byłem po pracy na roboczo:D

Wydaje mi się że kształt dachu się nie zmieni więc wymiary też nie powinny