Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam, czy ktoś z Was budował z pustaków z Max Hadykowki lub TERMOTON (poroterm) z OWCZAR albo keraterm 25, co byście polecili z tych materiałów ?

miał ktoś z Was styczność z tym termotonem z Owczar?

Stawiałem z termotonu garaż materiał dosyć kruchy i krzywawy ( w porównaniu do wienerbergera z którego mam dom) ale da się pomurować,. Widziałem że co niektórzy też domy stawiają z termotonu i... stoją :)

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, bloczki już stoją, teraz zasypywanie piachem, kanalizacja i wylewka. No i później dylemat: czy zastosować zwykłego maxa, czy bloczek komórkowy czy może mega maxa na szerokość ściany 24 lub 25 cm i za tym jestem najbliżej wyboru, tylko czy 24 lub 25 cm muru nie będzie za mało, dodam, że tak czy tak będzie szło ocieplenie ze styropianu ok 15cm. Co byście doradzili, różnica w kasie to mniej o ok 2500 zł w stosunku do maxa standardowego. Bloczek na razie zostaje na 3 miejscu w mojej "drabince".

Szkoda, ze nie można na naszym podforum dawać ankiety, wtedy może decyzja była by łatwiejsza co wybrać na ściany :)

Pozdrawiam i czekam na info

Witam, bloczki już stoją, teraz zasypywanie piachem, kanalizacja i wylewka. No i później dylemat: czy zastosować zwykłego maxa, czy bloczek komórkowy czy może mega maxa na szerokość ściany 24 lub 25 cm i za tym jestem najbliżej wyboru, tylko czy 24 lub 25 cm muru nie będzie za mało, dodam, że tak czy tak będzie szło ocieplenie ze styropianu ok 15cm. Co byście doradzili, różnica w kasie to mniej o ok 2500 zł w stosunku do maxa standardowego. Bloczek na razie zostaje na 3 miejscu w mojej "drabince".

Szkoda, ze nie można na naszym podforum dawać ankiety, wtedy może decyzja była by łatwiejsza co wybrać na ściany :)

Pozdrawiam i czekam na info

Nasz wybór.

Nr 1 Mega-Max Kozłowice 25 PW

Nr 2 Wienerberger 25 PW

Nr 3 BRAK

Wiele domów tego typu budują na 25 cm i tego bym się trzymał + 15 cm ocieplenie

mam pytanie do Was, na ile wypuścić w górę nad betonity rury kanalizacyjne (odpływowe). Na piachu będzie 5 cm chudziaka, 10 cm styropian i 5 wylewki, to wszystko ma być równo z betonitami. ma ktoś z Was jakieś zdjęcia odnośnie kanalizacji, żebym widział co gdzie mniej więcej :)

Pozdrawiam

Cześć przymierzamy się do budowy domu . Projekt z34 najbardziej nam odpowiada ale chcielibyśmy zobaczyć na żywo jak dom wygląda w środku . Czy znalazłby się ktoś chętny z okolic bielska pokazać swoje lokum ? Bardzo nam zależy.

Może nie okolice Bielska ale tez niedaleko zapraszamy do Mysłowic (niedaleko drogi S1), prace są już bardzo zaawansowane z zewnatrz praktycznie na gotowo a teraz walczymy w srodku, w wolnej chwili dodamy zdjecia.

Gość sipex
witam

to już 3 i pół roku :D ( ale zleciało :o) - mieszka się super :D że tak powiem "czuję się jak u siebie" :D

polecam fajne uczucie :D

hehe napewno super:Da ja ciągle na etapie wertowana projektów pytania i sluchania rad i tak latam parterówka vs poddasze:Pchyba za bardzo sie boje żeby twardo zdecydować:bash:

hehe napewno super:Da ja ciągle na etapie wertowana projektów pytania i sluchania rad i tak latam parterówka vs poddasze:Pchyba za bardzo sie boje żeby twardo zdecydować:bash:

witam

nie ma co się wahać, byli u mnie przyszli i obecni mieszkańcy z34 i też się bali, jak to będzie że nie podołają, mówili że będą dzwonić pytać co i jak i co ..... już mieszkają :D

tak że to nic trudnego, po swojej budowie byłem tak rozkręcony że miałem ochotę kolejny dom budować :) teraz to mnie leń naszedł :p

pozdrawiam

Gość sipex

Pan to zawsze nastroi optymistycznie:D wiem wiem jeszcze mam troche czasu an podjecie decyzji;Pa mógł by Pan rzucić okiem na projekt z7 bo mnie intryguje koszt tej budowy wszędzie słyszę ,że taniej wyjdzie ale tak licze licze i wygląda mi cenowo na z34:Pi przepraszam ,że już "weteranowi" budowy głowę zawracam:D

pozdrawiam serdecznie:)

mógł by Pan rzucić okiem na projekt z7 bo mnie intryguje koszt tej budowy wszędzie słyszę ,że taniej wyjdzie ale tak licze licze i wygląda mi cenowo na z34:Pi

witam

hmmm z7 w porównaniu do z34 ma malutkie pokoiki od 10 do 14 m2 w z34 mi wyszły 22, 24 , 10 m2

pytanie dlaczego nie z poddaszem ? a parterówka ?

Gość sipex
no włąśnie wydaje mi się ,że koszta mniejsze, fakt że z7 to domek mniejszy o parę dobrych metrów:)a bo nasłuchałem się ludzi na forach o parterówkach i większość pisze ,że taniej parter..jestem rozbity..a już byłem na 100%zdecydowany na z34:( z tego metrażu zbliżonego bardziej to może z 216 porównać?już nie wiem:evil:a niestety muszę w 200tys zamieszkać jako tako i stąd też moja irytacja tym porównaniem:P

no włąśnie wydaje mi się ,że koszta mniejsze, fakt że z7 to domek mniejszy o parę dobrych metrów:)a bo nasłuchałem się ludzi na forach o parterówkach i większość pisze ,że taniej parter..jestem rozbity..a już byłem na 100%zdecydowany na z34:( z tego metrażu zbliżonego bardziej to może z 216 porównać?już nie wiem:evil:a niestety muszę w 200tys zamieszkać jako tako i stąd też moja irytacja tym porównaniem:P

powiedz czego oczekujesz od domu ? dużo pokoi ? tani w budowie ? czy ??