Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mama pytanie odnośnie słupa w salonie.

Nasz architekt twierdzi że nie jest on potrzebny w miejscu w którym jest w projekcie i przesunąć go można na ściane która łączy holl z salonem i oczywiscie rezygnujemy z kominka.Jak Wy uważacie?z tego co widziałam to jest on praktycznie u każdego z forumowiczów...i mamy małe obawy.

Dodaje plany naszego fajowego z34:)

[ATTACH=CONFIG]211021[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]211022[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]211023[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]211024[/ATTACH]

Postaram się po kolei odpowiedzieć

Ktoś już na forum robił bez słupa i jeśli się da a projektant chyba wie co robi to ok.

Co do kominka też mieliśmy nie robić ale kto wie może kiedyś zapragniemy go posiadać i będzie to tylko moment :)

Widać,że uważnie czytaliście forum bo właściwie wszystko macie nieźle przemyślane w projekcie i tak powinno być.Reszta wyjdzie podczas budowy :)

Edytowane przez Delphion1

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

na jakieś nowe foteczki można liczyć z wewnątrz i zewnątrz?:p myśle o tej studni ale tylko i wyłącznie do podlewania ogródka..jak u Was to wyglądało cenowo i czy dużo roboty jest?sama zimna woda z wodociągów to wsumie małe pieniądze i myśle czy warto tą studnię..215tys.zł a robocizna własna czy wszystko firmy?pozdrawiam:yes:

Ceny wody małe hmm...podlej ogródek,umyj samochód,napełnij basen a potem od tego wszystkiego zapłać kanalizację bo jest liczona od wody i sie zdziwisz jakie to małe pieniadze :D

Nie pisałem o studni bo to koszt sporawy jak na mój portfel tylko o odwiercie wody a to koszt max 1500 zł.

Taką wodę nalezy przepadać do jakich celów posłuzy jest to zwykle woda gruntowa wiec nie radze pić!

Aczkolwiek sąsiedzi twierdzą ,że przebadali i jest zdatna do spożycia ja jednak wolę nie ryzykować i mam zaworem zablokowaną a puszczona tylko do spłuczek.

Co do kosztów odsyłam do moich wcześniejszych wypowiedzi.

Moja praca to etap wykończeniowy(gipsowania,malowania i ocieplenie dachu)resztę roboty ktoś za kase wykonał :/

Fotki właściwie wszystkie były już wklejane a jeśli potrzebujesz coś konkretnego to zrobię.

Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem forum, planuję w przyszłym roku budowę domu z34, zastanawiam się jeszcze nad projektem domu ciepły, chociaż muszę się przyznać, że 2 lata temu oglądałem dom pana Irka i mi się podobał.mam kilka pytań do Delphion 1: z jakiej firmy ma pan piec na eko groszek i jego koszt , jaki ma pan strop i koszt schodów :rolleyes:
Schody1.jpg tutaj szafka pod schodami widoczna.Koszt tak jak pisałem razem z obrobieniem słupa w salonie i ścianki w kuchni był ok.12 tys.Strop żeleton bo dom na szkodach górniczych .

Piec:

http://firmainstalco.pl/index.php?art=32

Co do pieców to mam wiedzę już o niebo lepszą niż przed rokiem kiedy piec wybierałem.

Do naszego domku kocioł 11 kw to max co potrzebujemy i nie szukajcie nic mocniejszego!

Polecam piec który posiadam lub jeszce 2 firmy:

http://allegro.pl/kociol-piec-ogniwo-eko-plus-z-podajnikiem-10kw-i3502024791.html

http://allegro.pl/kociol-skam-p-12kw-bruli-spalanie-grupowe-internet-i3467970744.html

zaraz zapodam kalkulator do obliczenia mocy jaką bedziemy potrzebować nie jest dokładny ale lepsze to niż słuchanie instalatorów którzy zawsze proponuja 25 kw :o

Gość sipex
schody bajka:D..naprawde wygląda to rewelacyjnie:Da kominek robiliście?co do tej wody to oproćz odwiertu jakaś pompa potrzebna i prąd do niej?można jakąś recznąpompe zainstalować?to łączny koszt z szukaniem wody itp?najlepiej to bym poprosił z tego foty bo na oczy nie widziałem a temt ciekawy:)co do kanalizy to ja nie będe miał więc tym się nie martwię i basenem raczej też nie:Pale wsumie koszt 1500zł to brzmi naprawdę sensownie i kusząco..:)

Piecyk super firma Instalco tez mysle ze 11kw wystarczy czy firma dowozi zakupiony piec swoim transportem i czy cena za piec 7900 zl jest ostateczna,czy morzna liczyc na jakis rabat.

Polecili mi go doradcy z muratora i jak na razie jestem zadowolony.

Sądzę,że cos tam zawsze można zbić w ramach targu lub też ewentualnie coś mogą w gratisie dorzucić :D Ponadto vat jest 23% i można odliczyć.

Koszty transportu firma ma w cenie pieca i dowozi kurierem.

Sipex jutro jak dam radę to Ci fotke pstryknę.

Można pompowac ręcznie o ile masz sporo krzepy ale to nie średniowiecze i polecam hydrofor z pompą koszt to jakieś 300 zł.

Np.

http://allegro.pl/zestaw-hydroforowy-hydrofor-jet-100a-zbiornik-50l-i3488491715.html

W cenie jest wszystko z szukaniem, odwiertem itp.

Gość Puri
widzę ,że nie próżnujesz ? :D

Krok po kroku do celu, w piatek przyjezdza Hörmann i montuja drzwi + brame garazowa...

2014 wykonczenia w srodku i mam nadzieje ze 2015 bedzie mozna juz urlopy spedzac:wiggle:

Gość sipex
hehe wiem ,że nie średniowiecze chociaż u mnie na działce bez prądu na zadupiu to troche jak w średniowieczu;p musze podjechać i popytać do znajomego mu robili studnie ale taką ,że czerpie wodę do picia to łacznie koszt około10tys więc sporo ,ale w Twoim przypadku to moim zdaniem mieć wode dożywotnio do podlewania za darmo te 1500zł to naprawde grosze;0 chcę na razie ręczną pompę do póki prądu nie podłączą:p

Witam wszystkich.

Mama pytanie odnośnie słupa w salonie.

Nasz architekt twierdzi że nie jest on potrzebny w miejscu w którym jest w projekcie i przesunąć go można na ściane która łączy holl z salonem i oczywiscie rezygnujemy z kominka.Jak Wy uważacie?z tego co widziałam to jest on praktycznie u każdego z forumowiczów...i mamy małe obawy.

Dodaje plany naszego fajowego z34:)

[ATTACH=CONFIG]211022[/ATTACH]

witam

co do słupa to można go zlikwidować robiąc strop lany, jeśli przesuniesz go na wspomnianą ściankę to będzie Ci leciał przez salon podciąg

- co do okien dachowych to nie rezygnujcie z nich koszt nie wielki a światła dają sporo ...

p.s ładnie skrojony z głową projekt (za pomieszczenie gospodarcze na poddaszu zacznę chyba pobierać opłaty :p )

powodzenia

PYTANIE do Delphion 1 czy w piecu który pan zakupił jest ruszt awaryjny na wypadek dłuższej awarii prądu lub zespołu podającego eko groszek. Takie awarie są nieuniknione co wtedy.:(:(:(

Oczywiście,że jest.

Uzyłem go może 2 razy ,właściwie z ciekawosci.

Piec nawet po długim postoju 10h potrafi powrócić do świata zywych automatycznie :)

Musiała by byc jakaś katastrofa aby prądu nie było kilka dni.

Motoreduktor jak nawali to ustawiasz w sterowniku zasypowy i masz piec zasypowy do momentu usunięcia awarii.

Możliwości jest sporo i odsyłam do odpowiedniego działu poświęconego sterownikom ecoal lub brulli.

Ja tam uważam ,że człowiekowi należy sie czasem odrobina luksusu a takim jest piec ze sterownikami wymienionymi.

Sąsiad dał za odwiert wody 1000 zł :o

Woda czysta ale czy nadaje się do picia ?Tego nie badałem bo nie mam zamiaru jej pić.

Pytanie do Delphion 1 jaki stosował pan styropian na elewacje , chodzi o grubość i czy frezowany, i jaką ma Pan podbitkę dachowa drewno czy PCV , mam prośbę czy zobrazuje mi Pan wielkość stryszku w Zetce. Bardzo przepraszam ze tak pana mecze pytaniami.

Chcemy podzielić jeden pokój na dwa małe na górze zrobić okna szczytowe osobne do każdego pokoju ,nie wiem czy jak zrezygnuje z dachowych nie będzie za ciemno poza tym okna dachowe naprawdę wyglądają super w waszych domkach

Gość sipex
Oczywiście,że jest.

Uzyłem go może 2 razy ,właściwie z ciekawosci.

Piec nawet po długim postoju 10h potrafi powrócić do świata zywych automatycznie :)

Musiała by byc jakaś katastrofa aby prądu nie było kilka dni.

Motoreduktor jak nawali to ustawiasz w sterowniku zasypowy i masz piec zasypowy do momentu usunięcia awarii.

Możliwości jest sporo i odsyłam do odpowiedniego działu poświęconego sterownikom ecoal lub brulli.

Ja tam uważam ,że człowiekowi należy sie czasem odrobina luksusu a takim jest piec ze sterownikami wymienionymi.

Sąsiad dał za odwiert wody 1000 zł :o

Woda czysta ale czy nadaje się do picia ?Tego nie badałem bo nie mam zamiaru jej pić.

no i u mnie tak jak czułem studnia odpada:( namierzyłem firme co kopała w okolicy kilka studni i woda jest dopiero poniżej 30m a to już koszt około 300zł/metr nawet kierownik mi odradzał skoro mam wodociąg pod działką,fakt że woda czysta i zdrowa;p ale za głęboko..w pon jade do wodociągów ciekaw jestem ile zaśpiewają za wpięcie;0