Delphion1 09.09.2013 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 (edytowane) Witam wszystkich. Mama pytanie odnośnie słupa w salonie. Nasz architekt twierdzi że nie jest on potrzebny w miejscu w którym jest w projekcie i przesunąć go można na ściane która łączy holl z salonem i oczywiscie rezygnujemy z kominka.Jak Wy uważacie?z tego co widziałam to jest on praktycznie u każdego z forumowiczów...i mamy małe obawy. Dodaje plany naszego fajowego z34:) [ATTACH=CONFIG]211021[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]211022[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]211023[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]211024[/ATTACH] Postaram się po kolei odpowiedzieć Ktoś już na forum robił bez słupa i jeśli się da a projektant chyba wie co robi to ok. Co do kominka też mieliśmy nie robić ale kto wie może kiedyś zapragniemy go posiadać i będzie to tylko moment Widać,że uważnie czytaliście forum bo właściwie wszystko macie nieźle przemyślane w projekcie i tak powinno być.Reszta wyjdzie podczas budowy Edytowane 9 Września 2013 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 09.09.2013 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 (edytowane) na jakieś nowe foteczki można liczyć z wewnątrz i zewnątrz? myśle o tej studni ale tylko i wyłącznie do podlewania ogródka..jak u Was to wyglądało cenowo i czy dużo roboty jest?sama zimna woda z wodociągów to wsumie małe pieniądze i myśle czy warto tą studnię..215tys.zł a robocizna własna czy wszystko firmy?pozdrawiam:yes: Ceny wody małe hmm...podlej ogródek,umyj samochód,napełnij basen a potem od tego wszystkiego zapłać kanalizację bo jest liczona od wody i sie zdziwisz jakie to małe pieniadze Nie pisałem o studni bo to koszt sporawy jak na mój portfel tylko o odwiercie wody a to koszt max 1500 zł. Taką wodę nalezy przepadać do jakich celów posłuzy jest to zwykle woda gruntowa wiec nie radze pić! Aczkolwiek sąsiedzi twierdzą ,że przebadali i jest zdatna do spożycia ja jednak wolę nie ryzykować i mam zaworem zablokowaną a puszczona tylko do spłuczek. Co do kosztów odsyłam do moich wcześniejszych wypowiedzi. Moja praca to etap wykończeniowy(gipsowania,malowania i ocieplenie dachu)resztę roboty ktoś za kase wykonał :/ Fotki właściwie wszystkie były już wklejane a jeśli potrzebujesz coś konkretnego to zrobię. Edytowane 9 Września 2013 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 09.09.2013 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 (edytowane) Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem forum, planuję w przyszłym roku budowę domu z34, zastanawiam się jeszcze nad projektem domu ciepły, chociaż muszę się przyznać, że 2 lata temu oglądałem dom pana Irka i mi się podobał.mam kilka pytań do Delphion 1: z jakiej firmy ma pan piec na eko groszek i jego koszt , jaki ma pan strop i koszt schodów tutaj szafka pod schodami widoczna.Koszt tak jak pisałem razem z obrobieniem słupa w salonie i ścianki w kuchni był ok.12 tys.Strop żeleton bo dom na szkodach górniczych . Piec: http://firmainstalco.pl/index.php?art=32 Co do pieców to mam wiedzę już o niebo lepszą niż przed rokiem kiedy piec wybierałem. Do naszego domku kocioł 11 kw to max co potrzebujemy i nie szukajcie nic mocniejszego! Polecam piec który posiadam lub jeszce 2 firmy: http://allegro.pl/kociol-piec-ogniwo-eko-plus-z-podajnikiem-10kw-i3502024791.html http://allegro.pl/kociol-skam-p-12kw-bruli-spalanie-grupowe-internet-i3467970744.html zaraz zapodam kalkulator do obliczenia mocy jaką bedziemy potrzebować nie jest dokładny ale lepsze to niż słuchanie instalatorów którzy zawsze proponuja 25 kw Edytowane 9 Września 2013 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 09.09.2013 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 http://cieplowlasciwie.pl/Może to komuś pomoże a na pewno nie zaszkodzi mieć troszkę wiedzy której mi na początku brakowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 09.09.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 [ATTACH=CONFIG]210424[/ATTACH] schną tynki widzę ,że nie próżnujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość sipex 09.09.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 schody bajka:D..naprawde wygląda to rewelacyjnie:Da kominek robiliście?co do tej wody to oproćz odwiertu jakaś pompa potrzebna i prąd do niej?można jakąś recznąpompe zainstalować?to łączny koszt z szukaniem wody itp?najlepiej to bym poprosił z tego foty bo na oczy nie widziałem a temt ciekawy:)co do kanalizy to ja nie będe miał więc tym się nie martwię i basenem raczej też nie:Pale wsumie koszt 1500zł to brzmi naprawdę sensownie i kusząco.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MISIEK 1 09.09.2013 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Piecyk super firma Instalco tez mysle ze 11kw wystarczy czy firma dowozi zakupiony piec swoim transportem i czy cena za piec 7900 zl jest ostateczna,czy morzna liczyc na jakis rabat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 09.09.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 (edytowane) Piecyk super firma Instalco tez mysle ze 11kw wystarczy czy firma dowozi zakupiony piec swoim transportem i czy cena za piec 7900 zl jest ostateczna,czy morzna liczyc na jakis rabat. Polecili mi go doradcy z muratora i jak na razie jestem zadowolony. Sądzę,że cos tam zawsze można zbić w ramach targu lub też ewentualnie coś mogą w gratisie dorzucić Ponadto vat jest 23% i można odliczyć. Koszty transportu firma ma w cenie pieca i dowozi kurierem. Sipex jutro jak dam radę to Ci fotke pstryknę. Można pompowac ręcznie o ile masz sporo krzepy ale to nie średniowiecze i polecam hydrofor z pompą koszt to jakieś 300 zł. Np. http://allegro.pl/zestaw-hydroforowy-hydrofor-jet-100a-zbiornik-50l-i3488491715.html W cenie jest wszystko z szukaniem, odwiertem itp. Edytowane 10 Września 2013 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 10.09.2013 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 widzę ,że nie próżnujesz ? Krok po kroku do celu, w piatek przyjezdza Hörmann i montuja drzwi + brame garazowa... 2014 wykonczenia w srodku i mam nadzieje ze 2015 bedzie mozna juz urlopy spedzac:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 10.09.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Sipex obiecana fotka. Musze go jeszcze podwiesić na ścianie. No i polecam większy zbiornik o ile bedzie miejsce bo 50 jest troche za mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość sipex 10.09.2013 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 hehe wiem ,że nie średniowiecze chociaż u mnie na działce bez prądu na zadupiu to troche jak w średniowieczu;p musze podjechać i popytać do znajomego mu robili studnie ale taką ,że czerpie wodę do picia to łacznie koszt około10tys więc sporo ,ale w Twoim przypadku to moim zdaniem mieć wode dożywotnio do podlewania za darmo te 1500zł to naprawde grosze;0 chcę na razie ręczną pompę do póki prądu nie podłączą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MISIEK 1 10.09.2013 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Pytanie do Delphion 1 jaki stosował pan styropian na elewacje , chodzi o grubość i czy frezowany, i jaką ma Pan podbitkę dachowa drewno czy PCV , mam prośbę czy zobrazuje mi Pan wielkość stryszku w Zetce. Bardzo przepraszam ze tak pana mecze pytaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MISIEK 1 10.09.2013 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Chcemy podzielić jeden pokój na dwa małe na górze zrobić okna szczytowe osobne do każdego pokoju ,nie wiem czy jak zrezygnuje z dachowych nie będzie za ciemno poza tym okna dachowe naprawdę wyglądają super w waszych domkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 10.09.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Nie pisałem o studni bo to koszt sporawy jak na mój portfel tylko o odwiercie wody a to koszt max 1500 zł. witam ja za studnię dałem 3000 lub 3500 używam tylko do podlewania pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 10.09.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Witam wszystkich. Mama pytanie odnośnie słupa w salonie. Nasz architekt twierdzi że nie jest on potrzebny w miejscu w którym jest w projekcie i przesunąć go można na ściane która łączy holl z salonem i oczywiscie rezygnujemy z kominka.Jak Wy uważacie?z tego co widziałam to jest on praktycznie u każdego z forumowiczów...i mamy małe obawy. Dodaje plany naszego fajowego z34:) [ATTACH=CONFIG]211022[/ATTACH] witam co do słupa to można go zlikwidować robiąc strop lany, jeśli przesuniesz go na wspomnianą ściankę to będzie Ci leciał przez salon podciąg - co do okien dachowych to nie rezygnujcie z nich koszt nie wielki a światła dają sporo ... p.s ładnie skrojony z głową projekt (za pomieszczenie gospodarcze na poddaszu zacznę chyba pobierać opłaty ) powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 10.09.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Krok po kroku do celu, w piatek przyjezdza Hörmann i montuja drzwi + brame garazowa... 2014 wykonczenia w srodku i mam nadzieje ze 2015 bedzie mozna juz urlopy spedzac:wiggle: i ..... tralki nad garażem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MISIEK 1 10.09.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 PYTANIE do Delphion 1 czy w piecu który pan zakupił jest ruszt awaryjny na wypadek dłuższej awarii prądu lub zespołu podającego eko groszek. Takie awarie są nieuniknione co wtedy.:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 10.09.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 (edytowane) PYTANIE do Delphion 1 czy w piecu który pan zakupił jest ruszt awaryjny na wypadek dłuższej awarii prądu lub zespołu podającego eko groszek. Takie awarie są nieuniknione co wtedy.:( Oczywiście,że jest. Uzyłem go może 2 razy ,właściwie z ciekawosci. Piec nawet po długim postoju 10h potrafi powrócić do świata zywych automatycznie Musiała by byc jakaś katastrofa aby prądu nie było kilka dni. Motoreduktor jak nawali to ustawiasz w sterowniku zasypowy i masz piec zasypowy do momentu usunięcia awarii. Możliwości jest sporo i odsyłam do odpowiedniego działu poświęconego sterownikom ecoal lub brulli. Ja tam uważam ,że człowiekowi należy sie czasem odrobina luksusu a takim jest piec ze sterownikami wymienionymi. Sąsiad dał za odwiert wody 1000 zł Woda czysta ale czy nadaje się do picia ?Tego nie badałem bo nie mam zamiaru jej pić. Edytowane 10 Września 2013 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MISIEK 1 11.09.2013 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Pytanie do Delphion 1 jaki stosował pan styropian na elewacje , chodzi o grubość i czy frezowany, i jaką ma Pan podbitkę dachowa drewno czy PCV , mam prośbę czy zobrazuje mi Pan wielkość stryszku w Zetce. Bardzo przepraszam ze tak pana mecze pytaniami.Chcemy podzielić jeden pokój na dwa małe na górze zrobić okna szczytowe osobne do każdego pokoju ,nie wiem czy jak zrezygnuje z dachowych nie będzie za ciemno poza tym okna dachowe naprawdę wyglądają super w waszych domkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość sipex 11.09.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Oczywiście,że jest. Uzyłem go może 2 razy ,właściwie z ciekawosci. Piec nawet po długim postoju 10h potrafi powrócić do świata zywych automatycznie Musiała by byc jakaś katastrofa aby prądu nie było kilka dni. Motoreduktor jak nawali to ustawiasz w sterowniku zasypowy i masz piec zasypowy do momentu usunięcia awarii. Możliwości jest sporo i odsyłam do odpowiedniego działu poświęconego sterownikom ecoal lub brulli. Ja tam uważam ,że człowiekowi należy sie czasem odrobina luksusu a takim jest piec ze sterownikami wymienionymi. Sąsiad dał za odwiert wody 1000 zł Woda czysta ale czy nadaje się do picia ?Tego nie badałem bo nie mam zamiaru jej pić. no i u mnie tak jak czułem studnia odpada:( namierzyłem firme co kopała w okolicy kilka studni i woda jest dopiero poniżej 30m a to już koszt około 300zł/metr nawet kierownik mi odradzał skoro mam wodociąg pod działką,fakt że woda czysta i zdrowa;p ale za głęboko..w pon jade do wodociągów ciekaw jestem ile zaśpiewają za wpięcie;0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts